Rôzne

prevzatie penzionu a reštauráciou

janny - bez fotkyjanny, 25. októbra 2013

Zdravím, chcela by som poradiť. Preberám zabehnutú prevádzku
penzionu s reštauráciou a potrebovala by som pár rád ohľadom
kuchárok a prevádzkarky. Vedeli by ste mi niekto poradiť?

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
@hubata , ty by si za všetko niečo chcela, xixixi.....no, poradiť neviem, treba asi spraviť konkurz na personál, pár inzerátov, ale to aj sama vieš, skláňam sa pred tvojou odvahou, ale iste máš nejaké skúsenosti.
janny
personál mám, vcelku overený, ale mám pár otázok ohľadom platenia kucháriek a prevádzkarky. A čo za to? No neviem, čo by si chcela? Lízatko?
abdul
Lízatka škoda, daj len tú paličku.
evusik
pokiaľ preberáš penzión aj s personálom daj im taký plat aký mali, ak budeš spokojná a všetko pôjde dobre vždy im môžeš pridať... vo všeobecnosti platí, že kuchár má vyšší plat ako čašník... prevádzkar je veľmi dôležitý, ale záleží čo od neho chceš ak tam budeš ty a budeš si všetko riadiť a prevádzkara poveríš len určitými úlohami tak plat bude iný ako keď prevádzkar riadi sám celú prevádzku... to by musel byť ale prevádzkar ktorému absolútne dôveruješ... neviem či si robila v branži alebo si v tom úplne nová, každopádne ti prajem aby sa ti darilo...
elef
hlavne si starostlivo vyber personal,ten dokaze narobit vela skody a potopit aj dobre fungujucu prevadzku
sovka62
Keďže to preberáš, niekto, kto tam bol pred tebou, to vzdal. Prv ako by som to prevzala, zaujímaloby by ma aký mal dôvod. Pátrala by som, či preto, že to nefungovalo a neprinášalo zisk, alebo má iné dôvody. Ak by to bola tá prvá príčina, chyba môže byť v personále, preto by som neuvažovala nad platmi, ale nad tým, ako ho vymeniť.
hanak
To sme teda dopadli!!! Niekto tu chce preberať reštauráciu, dokonca s penziónom, a nevie čo s kuchárkami a prevádzkarkou. Nech ich pánbožko opatruje a chráni pred takou šéfkou! Tu netreba radiť. Urob to tak, ako 99% slovenských takzvaných "podnikateľov". Ošklb ich, zoder z kože, výplatu im daj len keď sa to bude tebe hodiť a keď sa náhodou ozvu a budu si pýtať len to minimum, čo im patri, tak ich pošli do ......, však ľudí bez práce je dosť.Už teraz mi je ľúto ľudí, ktorí budu pracovať pod tvojím vedením.Dúfam, že penzión a reštaurácia si nájdu spoľahlivého šéfa!
erikao
Preboha, hanak, keď niekto nemá skúsenosti, nevyplýva z toho, že je hajzel, ani to, že sa nepriučí a ani to, že na to nemá. Myslím, janny, že evušik a sovka ti dobre poradili, držím ti palce tiež. Možno by som sa s každým členom personálu aj porozprávala ako vidí fungovanie prevádzky a návrhy na zlepšenie. Každý je rád, keď ho počúvajú.
hanak
@erikao , máš pocit, že považujem @janny za hajzel? To by som si nikdy nedovolil.Ale pýtať sa, ako platiť kuchárky????? Smiešne pri preberaní takej funkcie. Ja mám dosť zodpovednú prácu, nechcem to rozoberať, ale.... varenie, pečenie a podobne je len moja záľuba. Ale...neviem si väbec predstaviť, aby som mal zhruba 8 hodín denne stáť v kuchyni nad hrncami. Všetci varecháči mi dúfam dajú za pravdu, je to práca na nezaplatenie. Čo tak, milá @janny dať im aspoň po 1000€? Smiešne, že? Ale chcela si radu!
erikao
ale veď, hanak, automaticky si ju odsúdil. nejde predsa o žiadnu funkciu ale o podnikanie; koľko rodinných podnikov funguje vo svete a ako začínali?
jerica
Hm, zaujímavý dotaz , na to by si si mala nájsť stránku o podnikání, a nie tu, kde určite dostaneš (ne) radu nie odborníka. Nechcem s tým niekoho znevažovať, sú to skôr dôverné informácie toho druhu .
@sovka je od fachu a to je len mini percento čo by si potrebovala vedieť a poradiť.
Vážim si aj tak tvoju odvahu, prísť s takým dotazom :-)
Prajem ti , nech sa darí v tejto dobe v podnikaní, ale keď sa správne budeš rozhodovať a s tými čo ti budú vedieť dobre poradiť , určite sa do toho časom dostaneš, budeš pracovať so živým materiálom , to nie je jednoduché, ďalej so štátom (odvody,zákony) nuž je to na zvažovanie :-) ale aj tak "veľa úspechov" zo srdca ti prajem.
hanak
@erikao , pýtam sa Ťa ešte raz, zdá sa Ti normálne, hodné niekoho, kto chce "podnikať", aby si pýtal radu na takomto fóre, ako ma platiť kuchárky?
2010
Chod hned na uja googla a vyhladaj si business plan -podnikatelsky plan...aby si sa nezahravala so svojimi pracovnikmi a aby si po roku tvrdej prace nemala na krku exekutora.
pusta
myslím, že tu nepochodíš, len sa zbytočne domotáš neodborníkmi. zájdi za podnikateľom,podnikateľmi úspešnými v tejto sfére a porad sa s nimi, teda s niekym od fachu v praxi.
a poslúchni radu od @2010
gubics
Viesť penzión a reštauráciu nie je med lízať, najprv sa poraď s inou reštauráciou a v inom meste. Majiteľ blízkej reštaurácie Ti úprimne neporadí, lebo budeš pre neho konkurencia. Skús si nájsť kontakt cez svojich priateľov alebo známych, na vedenie niektorého úspešného zariadenia, a skús sa tam poradiť. Ďalšia dôležitá rada -Dôveruj a preveruj, nespapkaj všetko , čo Ti zamestnanci nahovoria, nemusí to byť pravdivé ani úprimné.
hubata
Myslím že ti nikto neporadí ako odrbkať štát na daniach, ako vyplácať zamestnancom len minimálnu mzdu. Podnikanie je vlastne okrádanie buď štátu, alebo zákazníkov. Z čestného podnikania by si musela nutne skrachovať. Prosperovať môžeš len tak že suroviny III. kvality predáš za I. kvalitu a rozdiel je tvoj. Štát okradneš vyplácaním minimálnej mzdy a nezdanený zbytok dáš personálu na ruku. A to ti nikto úprimne nevyzradí, len ja. Takže čo za to?
janny
Ďakujem všetkým, ktorí chceli poradiť za snahu. Myslela som, že sa tu nachádzajú aj ľudia od fachu a ozvu sa tí, pretože som len riešila, či platiť fix , alebo hodinovo. Nie som vyštudovaná v tomto obore, ale počas štúdia som si v podobnom obore privyrábala, mám predstavu ako chcem smerovať, dokonca som v danom penzione chvíľu pracovala a trošku som k tomu "pričuchla". Preberám to, pretože bývalí majitelia už v tomto smere podnikať nechcú, majú viac podnikov a rozhodli sa to posunúť niekomu, kto má čas sa tomu venovať. Takže ešte raz ďakujem za ochotu a ak by tu bol niekto z fachu a bol by ochotný sa podeliť so mnou o rady, bola by som mu vďačná.
paploska
@janny len jedna rada spokojný zamestnanec = lojálny zamestnanec. A tých k úspechu budeš potrebovať :-)