Varenie

Prečo sa zrazí omáčka?

petko721 - bez fotkypetko721, 16. februára 2020

Uvaril som omáčku, nalial som ju na kuracie mäso a zrazila sa (použil som olej, múku, mlieko, kyslú smotanu, korenie, muškatový orech, soľ) normálne zápražka atď.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Z toho, čo si napísal, sa nedá celkom určiť, prečo sa ti zrazila omáčka, je málo údajov, lepší by bol celý postup, aby sa dalo určiť, v čom bola chyba. Skús spresniť.....
haji
Je otázka, zda kyselá smetana byla tekutá a nebo tuhá. Většinou mi udělá šarapatu tuhá zákysaná smetana, bo do ní dávají různá zahušťovadla /škroby/, též je důležité i % tuku /čím vyšší, tím lepší/. Také není dobré, aby smetana byla studená. Dávám zásadně do omáčky na konci. Je obecně doporučováno omáčku se smetanou pak už dlouho nevařit. Když je nejhůř, projedu tyčovým mixerem, ale někdy ani to nepomáhá. Se dějí věci, tedy i omáčka se může zrazit.
sovka62
Náhražky v smotane? Vy ma desíte! To sa tu už naozaj nedá obstarať normálne jedlo? Či si všetci máme kúpiť aspoň po jednej krave, jedno prasa, zo päť sliepok, pár králikov, husí či kačiek? A čo tí, čo bývajú v bytoch?
Na zbláznenie, kam sme sa to dostali a kto to zavinil?
radost
@sovka62 (17.2.2020 14:04)

jo jo
život nie je panenský
totok sa volá
k a p i t a l i z m u s
na 1.mieste zisk
človek iba nákupca
mirop
@sovka62 (17.2.2020 14:04)

ciastocne si za to mozeme sami, chceli sme lacnu cenu, nie kvalitu.... nakoniec, dokial to budeme kupovat, bude sa to vyrabat a predavat
1x kimlo
afataga
Odober si zo 3 naberacky horucej omacky/polievky do misky, pridaj smotanu a riadne rozmiesaj az tam nebudu hrcky a pomaly vlej do hrnca. Nezrazi sa, lebo neutrpi neplotny sok. A pozeraj, co kupujes, cim viac tuku, tym lepsie. Kysla min. 16%.
skotova
Přidávám svůj vyzkoušený postup. VŽDY do závarku (smetana a další) přidávám naběračku vařící vody, prošlehám a pak přidávám a míchám. NIKDY se mi nestalo, že by se srazil (myslím závarek + omáčka). Vyzkoušejte.
evanaaa
Ja lejem smotanu (zátrepku) rovno do omáčky, neodoberám z nej, možno záleží na viacerých veciach....ak dávam zátrepku, tak si ju pripravím ešte na začiatku varenia, aby odstála (to mám tuším od @sovka ),takže nie je priamo z chladničky.....
rulik
ja keď pridávam smotanu, tak hrniec stiahnem z ohňa aby nevrela, vmiešam smotanu , premiešam a až tak dám znovu na oheň
kecupicek
Ak robím omáčku, základom na zahustenie je buď zápražka -pre cudzincov jíška-, alebo dostatok zeleniny, ktorú rozmixujem ponorným mixérom. Smotanu izbovej teploty použijem až tesne pred podávaním. Nezvykne sa to zraziť, ale veľa tiež závisí na smotane, a preto keď nechcete zbytočne riskovať pridajte na zjemnenie chuti malú lyžičku kravského masla.