Varenie

Preco sa mi nelistkuju pagace?

sean - bez fotkysean, 21. augusta 2020

Viete mi poradit, ako mam spravne prekladat cesto, aby sa mi listkovali pagace?
Robil som zemiakove presne podla postupu
Prekladal som
1. zhora do polovice cesta, spodnu cast cez to prelozene
2. zlava do stredu, sprava cez to prelozene
3. 30 min kysnutie, potom rozvalkat
4. a prekladal som rovnako ako prvykrat
5. opakoval som to 3x
-----------
Nic som neotacal, nemenil som poradie prekladania
Po upeceni z nich mam UFO. :-)
Dakujem za rady.

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Ja sama som pagáče nepiekla, tak asi dobre neporadím, ale ako pozerám, to prekladanie je bezchybné, tam by nemalo nič vadiť, jediné, čo by bolo zlé, môže byť cesto. Treba sa sem podívať, (dať si do vyhľadávača), je tu X receptov na pagáče, možno zistíš, kde je chyba.
tomeska
Podobný problém som mala aj ja minulý týždeň. Robila som lístkové cesto ako vždy, ale už na začiatku bolo jasné že to nebude ok. stále som ale dúfala, ale nič. No a prečo???????????? Teplota, múka, tuk, malá zmena v zpracovaní cesta...... Všetko sa proti mne vzbúrilo. A to boli trubičky na oslavu. No sl'úbila som ,tak som ich upiekla, aj ten sneh ma ešte vypiekol. Prekladané cesto sa v lete špatne robí, ak nie sú tie správne podmienky. Hlavne chladno. Prekladanie podla mna nie je až tak doležité. (to ked' chcú byt' doležití niektorí kuchári , tak nám linkujú, z ktorej strany začínat' skladat'..). .. moja skúsenost'.. ) , ale teplota múky, tuku, vajec ... studené ruky, .No a hlavne : ked' sa nedarí, tak sa nedarí. Namiesto poriadne vybúchaného drahého cesta - 25 min- som mala cesto za pár minút z múky vody a tuku. Dnes mal pes na svačinku posledné ,čo som nenaplnila, Ale " sean, nevzdávaj to, oni sa podaria po druhý raz, .
sovka62
Myslím, že @tomeska to trafila. Ak je teplo, masť a oškvarky zrednú a pri prekladaní sa zapracujú do cesta. Potom sa už nemá čo lístkovať. A ako píšeš, cesto medzi prekladaním stálo 30 minút, malo čas sa zohriať.
S pagáčmi som to ešte neskúšala, ale maslové lístkové cesto vkladám medzi prekladaním do chladničky. Možno by zafungovalo aj u pagáčov.
mamec
Niekde som videla taký postup pri pečení pagáčov, že vykysnuté cesto sa rozgúľalo, natrelo oškvarkami a miesto prekladania sa stočilo ako roláda a preložilo po dľžke na polovicu (alebo tretinu, to si už presne nepamätám). Spojom dovnútra, samozrejme. Takto sa nechalo kysnúť v chladničke. Postup sa zopakoval. Raz som to skúsila s bryndzovými a bolo to v pohode.
martamm
Ja neprekladam, oskvarky trocha rozmixujem, aby tam zostali male kusky, zapracujem do cesta, rozvalkam, vykrojim, potriem vajcom, upeciem. Nikto sa nestazuje, po pagacikoch sa len tak zaprasi
mamec
@martamm (22.8.2020 16:41)
Veď hej. Chuť je taká istá, či sa lístkujú, alebo nie. Teraz už pečiem zriedka a keď som mala doma všetkých pažravcov (3 synovia + manžel), bolo dôležité množstvo, nie vzhľad.

sean
dakujem vam za odpovede.
* ano, mohlo to byt aj tym teplom a dobou 30 min. medzi kysnutim.
Pred pecenim na plechu som ich nechal este kysnut 20-30 min. Boli este celkom vysoke
aj v rure, ale asi po 10 minutach sa pri peceni sa roztiekli.
* mozno to bolo aj tym mastnym cestom /olej v ceste a potrete po rozvalkani maslom +
zemiaky/
* skusim najst postup rolovania od -kukulienka-