V pondelok sme mali doma na našom balkóne návštevu (šesť manželkiných bývalých kolegyniek) . Ako pohostenie som im pripravil fajnú studenú šunkovú rolku v aspiku v kombinácií s "horúcimi" plnenými feferónkamii (Lidl) a čerstvou zeleninou . Chválili , chválili , do neba chválili .... až prišla reč na to , či je to typické Slovenské jedlo . A tak som zorganizoval prieskum najobľúbenejšieho jedla našej generácie na Slovensku a výsledok bol ohromujúci . Tretie miesto - Halušky s bryndzou a opraženou slaninkou , druhé miesto , a to bol pre mňa šok - Prírodný bravčový plátok s broskyňou , plátkom šunky a syra a k tomu varené zemiaky , restovaná ryža a obloha z kapustového šalátu s mrkvou , vejárikom uhorky a kúskom paradajky ! A prvé miesto - Vyprážaný syr , hranolky , obloha tá istá a k tomu tatárska omáčka v sáčku čo sa nedá ani so zubami otvoriť !!!
Tak som sa rozhodol , že ho tu spracujem a vybral som si , z množstva tu pridaných verzií , tento od @dorisa : varecha.pravda.sk/recepty/vyprazany-syr-so-sunkou-fotorec...
A k výberu hudby asi toto : pesnička "My" ktorej hudbu zložil pán Jaro Filip a text Milan Lasica mi k tomu šoku z výsledkov môjho prieskumu celkom zapasovala . Slovenský "holubičí" národ sa prispôsobí všetkému . Aj keď je to gýčové a nedôstojné .
Tak porozmýšľajte čo , podľa vás , by malo byť "typické" Slovenské jedlo ?!?!
en.wikipedia.org/wiki/Fried_cheese...
Dokonca aj nasa slovenska bryndza ma vraj povod v Rumunsku :-!) Ale je to normalne , ze chute sa postupne menia vplyv inych kultur sa neda zastavit - inak by sme jedli stale iba to iste : kase , kapustu , mlieko, tvaroh , slaninu , fazulu a hrach ....
@kimlo by nemal svoje cili papricky , ja cokoladu , @stefanm svoje jedno pivko denne a moj vnuk hranolky s kecupom :-)))))
ja náhodou taký vysmažený Hermelín plnený šampiňónami mám raz za čas rada :-)
Nuž, nedivím sa, v Lúčkach nám jedálny lístok zostavovala vyštudovaná diétna sestra a raz sme na raňajky dostali pečivo, minimaslo a Tofu, originálne zabalené, presne tak ako ho vzali z regálu v obchode. Na moju otázku, čo s tým máme robiť som dostala ráznu odpoveď: zjesť, vy ste ešte nejedli syr!?
A typické slovenské jedlo? Podľa mňa sa naša kuchyňa značne líši podľa regiónov, vždy je šmrcnutá okolím, juh maďarskou kuchyňou, Bratislava a Záhorie rakúskou, východ ukrajinskou a poľskou, atď. Podľa mňa jedlo, ktoré by sme mohli vyhlásiť za typické slovenské nemáme a to je podľa výborné, ja som za pestrosť.
www.ludovakultura.sk/index.php?id=20...
a ak by bol veľký záujem odporúčam prečítať etnologičku Rastislavu Stoličnú, ktorá sa týmto zaoberá :)
Za socíka bol najobľúbenejší nielen vyprážaný syr v bufetoch, ale aj 10 dkg tresky, 5 dkg štipľavého šalátu, dve pečivá a čapovaná kofola. Obľúbené boli aj iné šaláty. Ďalej obložené chlebíčky všelijakých druhov, obložené taniere, nárezy z rôznych druhov salám, syrov, pečeňový syr, tlačenka, aspik, bryndzová pena, nivová pomazánka, BB puding alebo jahodový koktajl. Potom držková polievka s bosniakom alebo vyprážané filé so šalátom. Keď poviem filé, tak to bolo naozaj filé a nie odpad pozametaný z paluby. Zabíjačky, varené koleno ani nespomínam. Aj v poslednej pekárni ste dostali na stojáka vianočku, moravský koláč alebo šišku s mliekom, kakaom alebo nejakým kefírom.
Tradičnými pre Slovensko sú podľa mňa prívarky: kelový, tekvicový, šalátový, šóškový, zemiakový, fazuľkový, šošovicový, kôprový, chrenový, hrachová kaša ..... teda všetko čo sa tu v našich podmienkach dalo dopestovať a aj odložiť do komory na zimu. A podľa toho ako bol kto bohatý si ho doplnil: údeným, pečeným bravčovým, vajíčkom alebo tí nemajetní len s chlebom.