Rôzne

Pre @Dorisa.

stefanm - fotkastefanm, 11. júla 2012

V pondelok sme mali doma na našom balkóne návštevu (šesť manželkiných bývalých kolegyniek) . Ako pohostenie som im pripravil fajnú studenú šunkovú rolku v aspiku v kombinácií s "horúcimi" plnenými feferónkamii (Lidl) a čerstvou zeleninou . Chválili , chválili , do neba chválili .... až prišla reč na to , či je to typické Slovenské jedlo . A tak som zorganizoval prieskum najobľúbenejšieho jedla našej generácie na Slovensku a výsledok bol ohromujúci . Tretie miesto - Halušky s bryndzou a opraženou slaninkou , druhé miesto , a to bol pre mňa šok - Prírodný bravčový plátok s broskyňou , plátkom šunky a syra a k tomu varené zemiaky , restovaná ryža a obloha z kapustového šalátu s mrkvou , vejárikom uhorky a kúskom paradajky ! A prvé miesto - Vyprážaný syr , hranolky , obloha tá istá a k tomu tatárska omáčka v sáčku čo sa nedá ani so zubami otvoriť !!!
Tak som sa rozhodol , že ho tu spracujem a vybral som si , z množstva tu pridaných verzií , tento od @dorisa :  varecha.pravda.sk/recepty/vyprazany-syr-so-sunkou-fotorec...

A k výberu hudby asi toto : pesnička "My" ktorej hudbu zložil pán Jaro Filip a text Milan Lasica mi k tomu šoku z výsledkov môjho prieskumu celkom zapasovala . Slovenský "holubičí" národ sa prispôsobí všetkému . Aj keď je to gýčové a nedôstojné .
Tak porozmýšľajte čo , podľa vás , by malo byť "typické" Slovenské jedlo ?!?!





@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
také strapačky hmmm... jedlá z múky, kapusty, strukovín, k tomu kúsok slaniny, syra, masla, tvaroh, kyslé mlieko. celkom by ma zaujímalo, kde je kolíska vyprážaného syra ;-D
kimlo
Mňa by zaujímalo čo dávali do tých slovenských národných halušiek namiesto zemiakov predtým, ako ich doviezol Kolumbus z Ameriky... :-)
wegar
Tradičné slovenské jedlo alebo typické - najotrepanejšie? Vyprážaný syr a ten plátok s broskyňou, šunkou a syrom sú typické pokrmy zo socializmu, v ČR celkom trefne nazývané blafy. Za typické slovenské jedlo by som považovala bryndzové halušky (aj keď ja ich nejem), či strapačky a za tradičné čosi z baraniny, húb, kapusty, obilninové kaše a posúchy.
 en.wikipedia.org/wiki/Fried_cheese...
babidka
Pokial viem , povodne halusky boli iba muka zmiesana s vodou /niekedy aj s vajickom/- zemiaky do nich prisli az okolo 19.strocia :-) aspon som to tak citala v jednej knihe ...
Dokonca aj nasa slovenska bryndza ma vraj povod v Rumunsku :-!) Ale je to normalne , ze chute sa postupne menia vplyv inych kultur sa neda zastavit - inak by sme jedli stale iba to iste : kase , kapustu , mlieko, tvaroh , slaninu , fazulu a hrach ....
@kimlo by nemal svoje cili papricky , ja cokoladu , @stefanm svoje jedno pivko denne a moj vnuk hranolky s kecupom :-)))))
evusik
na jednom z tých jedálnych lístkov je Vyprážaný syrokrém (na 1:37) to sa ako dá vysmažiť syrokrém? ufff! niekde som čítala, že vyprážaný syr poznáme len my a Češi, ktohovie....
ja náhodou taký vysmažený Hermelín plnený šampiňónami mám raz za čas rada :-)
sovka62
Zlatým klincom tohto videa je Tofu syr uvedený na jedálnom lístku pod rubrikou Syrové jedlá. Geniálne, hodné Michellinovej hviezdy.
Nuž, nedivím sa, v Lúčkach nám jedálny lístok zostavovala vyštudovaná diétna sestra a raz sme na raňajky dostali pečivo, minimaslo a Tofu, originálne zabalené, presne tak ako ho vzali z regálu v obchode. Na moju otázku, čo s tým máme robiť som dostala ráznu odpoveď: zjesť, vy ste ešte nejedli syr!?
A typické slovenské jedlo? Podľa mňa sa naša kuchyňa značne líši podľa regiónov, vždy je šmrcnutá okolím, juh maďarskou kuchyňou, Bratislava a Záhorie rakúskou, východ ukrajinskou a poľskou, atď. Podľa mňa jedlo, ktoré by sme mohli vyhlásiť za typické slovenské nemáme a to je podľa výborné, ja som za pestrosť.
medulienka122
och, aj ja by som do neba chválila svojho drahého, keby mi raz "navaril" aspoň chlebík s masťou a s cibuľkou:-), dobrá pesnička, ale keby Jaro ešte žil, určite by pridal ešte aspoň jeden rým na holubičí, preto sme dnes všetci ... tam, kde sme...
marianna76
Ja mám rada syr, aj vyprážaný... aj veľmi moc mám rada Dorisu.... ale keby mi dali na výber len z jedného , brala by som halušky, ale bez slaninky , no z čisto ovčou bryndzou, sú pre mňa ľahšie...
evanaaa
Typické jedlá slovače, ako je aj v tom zozname od @nazarboncuk uvedené, boli na jedálnomlístku ešte za čias našich praprapramaterí, boli to jedlá bedače, a vôbec ľudu, aj tie bryndzové halušky. Určite ich nejedli páni a šľachta, tí mali na stole niečo úplne iné. A niektoré sa už ani nevaria, možnože ešte ženičky na Kysuciach, Orave a pod. si na ne občas spomenú. Ja by som ani nehovorila o typickom národnom jedle Slovákov, ale bola by som zvedavá, kto s toho soznamu vybral za naše národné jedlo tie bryndzové halušky. No a ak mám ja povedať, ktoré ním je : Dobrý vyprážaný rezeň, pečené zemiačky a uhorkový šalát, xixixixi. Ale neberte ma vážne.
hubata
Stotožňujem sa so @sovka62 - lebo my záhoráci sme veľa bryndzových halušiek nepojedli. My nedáme dopustiť na našu fazuľu so slížami, ale keď sme boli na návšteve u známych v Lúčkach tak nás ponúkli takými haluškami že sa nám len brada leskla. Od mojej švagrinej z Čiernej nad Tisou som sa naučila milovať "golubky" a u susedy z Jelky som jedla takýýý vynikajúci lángoš!

Za socíka bol najobľúbenejší nielen vyprážaný syr v bufetoch, ale aj 10 dkg tresky, 5 dkg štipľavého šalátu, dve pečivá a čapovaná kofola. Obľúbené boli aj iné šaláty. Ďalej obložené chlebíčky všelijakých druhov, obložené taniere, nárezy z rôznych druhov salám, syrov, pečeňový syr, tlačenka, aspik, bryndzová pena, nivová pomazánka, BB puding alebo jahodový koktajl. Potom držková polievka s bosniakom alebo vyprážané filé so šalátom. Keď poviem filé, tak to bolo naozaj filé a nie odpad pozametaný z paluby. Zabíjačky, varené koleno ani nespomínam. Aj v poslednej pekárni ste dostali na stojáka vianočku, moravský koláč alebo šišku s mliekom, kakaom alebo nejakým kefírom.

Tradičnými pre Slovensko sú podľa mňa prívarky: kelový, tekvicový, šalátový, šóškový, zemiakový, fazuľkový, šošovicový, kôprový, chrenový, hrachová kaša ..... teda všetko čo sa tu v našich podmienkach dalo dopestovať a aj odložiť do komory na zimu. A podľa toho ako bol kto bohatý si ho doplnil: údeným, pečeným bravčovým, vajíčkom alebo tí nemajetní len s chlebom.

violetacamorova
Ja nechodím do reštaurácie často a ak idem veruže najradšej si dám vyprážaný syr, lebo doma ho nerada robím, lebo sa rozteká.
dorisa
Ďakujem, Štefan, si ma rozradostil, veľmi dobré video, ako ťa to mohlo napadnúť. Máš veľkú obrazotvornosť. Ako tak čítam tieto príspevky , tak som rada, že som si dala najprv mozzarellu s paradajkami a teraz 3 kúsky pizze, tak som mala taliansku večeru. /ako aj inak, keď tu mám dcerku na návšteve z Talianska/, lebo by som všetko najradšej pojedla, o čom je tu na diskusii reč. @marianna76 , ďakujem, je to obojstranné.