Rôzne

Pravda o cholesterole.

ancicka - fotkaancicka, 8. marca 2013

Diskusia k téme

viera1
Možno pravda,možno nie...Sledovala som v TV vysvetlenia odborníkov,ktorí tvrdili,že zvýšený cholesterol súvisí s funkciou štítnej žľazy.Tak som sa pýtala známej,ktorú nastavili na lieky,či ju poslal predtým lekár na kontrolu so štítnou žľazou.Samozrejme nie a nakoniec jej zistili problém.To sa už máme sami diagnostikovať?Vyzerá to tak,ako keby každý lekár mal svoju pravdu.
marikafil
no, zdravotníctvo vo "vyspelých" krajinách dospelo do štádia, keď je každý lekár odborníkom na konkrétny kúsok tela a nad pacientom sa bežne nestretávajú všetci - a tak každý lieči len ten úsek, čo pozná:-( čínsky "doktor" mal za úlohu udržať celého človeka v pohode a bez choroby, vtedy vraj dostal zaplatené:-) a tak sa s pacientom dlho rozprával a prvé, čo skúmal, boli stravovacie návyky, potom poskúšal citlivosť bodov a zapichol zopár ihličiek - a bolo. len u nás doktoru musia predpisovať fúry liekov, v skutočnosti iné ani nevedia.
daniella9
telo funguje ako celok a všetko so všetkým súvisí - princíp východných filozofií:-) Zase naša západná medicína vníma telo ako stroj, ktorý sa dá rozobrať na súčiastky. Preto sa niekedy stáva, že sa naordinuje liečba, ktorá by podľa odborníkov mala fungovať, ale nie čo je zle, až sa nakoniec zistí, že problém je niekde inde...:-)
prezvierata
Mala som dlhe roky zvyseny cholesterol, uspesne som ho ignorovala, az pokial som nezacala mat velke zdravotne tazkosti. Experimentovala som asi rok so stravou, pretoze som odmietala velmi skodlive lieky (statiny) na znizenie cholesterolu. Nepomohlo to, napriek pravidelnemu sportovaniu. Asi pred 1,5 rokom som presla z vegetarianskej stravy na vegansku, teda stravujem sa iba rastlinne. Trvalo mi asi dva mesiace, kym som sa "naucila" pripravu vegaskej stravy. Pritom nepouzivam soju, soja vobec nie je zdrava. Stravujem sa pestro, chutne a nie draho. Cholesterin sa mi upravil na takmer normal. Som vela na cestach a zvladam veganske stravovanie aj mimo domu.
Zivocisne bielkoviny nie su zdrave a zatazuju organizmus.
Pozrite si rozhovor s Bill Clintonom (anglicky a nemecky), ktory sam presiel na vegansku stravu, aby chranil svoje srdiecko a koronarne cievy:




estrella
prezvierata mohla by si mi na mail napisat literaturu z coho cerpas, alebo aj sem na tuto diskusiu, precitam si, rada by som si precitala o veganstve viac a tvoje skusenosti tiez...
evanaaa
Cholesterol môže byť aj dedičný, stáva sa, že niekto sa zdravo stravuje a má ho nad normu. Ja som ( podľa mňa ) tak v strede. Tiež mám problém so ŠŽ, mňa poslala diabetička na vyšetrenie k endokronologičke a tam mi ju zistili, beriem lieky, a tým pádom aj na cholesterol.
prezvierata
Mila @estrella , upozornujem, ze nie som lekarka, ani studovana odbornicka na vyzivu ("iba" studovana ekonomka). Moje znalosti su z internetu a z vlastnych empirickych skusenosti. Cerpam z americkych, ceskych a nemeckych webovych stranok a velmi rada Ti poslem linky, aj recepty a adresy kde nakupujem, najradsej vsak e-mailom. Ceske veganske blogy a kucharky s receptami, napr. tu:
 www.veganfest.cz/2012/01/26/aktualne/veganske-internetov...

Vela znamych receptov "veganizujem". Mam v plane aj tu uverejnovat recepty, mam vsak problem s mnozstvami, ja robim vsetko odhadom.
Ano @evanaaa , zvyseny cholesterol (je to vlastne porucha vymeny latkovej) byva casto dedicny, asi je to tak aj u mna. Presne preto som mu vyhlasila "vojnu".
A z mojej vlastnej skusenosti je veganstvo ta uspesna cesta tento boj vyhrat bez liekov. Samozrejme sa nesmie zabudnut na pravidelny pohyb.
Lieky na cholesterol maju tazke vedlajsie ucinky a zatazuju pecen. Nikdy by som ich nebrala.