Rôzne

Poznáte túto rastlinu ?

alena45 - fotkaalena45, 30. septembra 2012

Keď idem ku kamarátke, tak ma vždy zaujme táto rastlina, až včera ma napadlo ju odfotiť, hoci len mobilom. V lete mala bobule veľmi husto, teraz sú už len kde-tu. Vraj jej to na dvor zrejme vtáci spustili, a má ich teraz veľa. Nepoznáte túto rastlinu ? Nie je jedovatá ?

@zareaguj


Diskusia k téme

zirafninka1
Pokeberry...Licidlo americke. Pokial viem jedovata je cela. Ale vo farmacii sa asi vyuziva. Ale viac povie google, nez ja :-)
garanco
Áno, ja som ju pôvodne dostala ako "anjelskú trúbu", ale po dvoch rokov pestovania - nepestovania sa mi tohto roku objavila aj s kvetmi, neskôr aj plodmi. Nevedela som čo to je, detičkám som zakázala dotýkať sa toho čuda, ani okolie ju nepoznalo, chodila som s fotkami do predajní semienok a nakoniec som ju objavila v časopise český "Záhradkár", kde sa jedna pani tiež na ňu pýtala. Je to - český názov, v preklade som ho nenašla " Líčidlo jedlé". Viac na  cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%AD%C4%8Didlo_jedl%C3%A9....

Nakoniec som sa dozvedela, že je to pliaga, ktorej sa neskôr nevieš zbaviť, a narastie aj susedom, aby im nebolo ľúto. Jedla som ho s bielym jogurtom, pridala aj do jednej dávky jablčného pyré, ale minulý týždeň sme ho vykopali - hľuzu v zemi mal ako poriadna repa, ktorú ťahali dedko s babkou, vnučkou...
Tak sa rozhodni, či to budeš pestovať, ale keď zješ tie čierne plody, neumrieš (ako od "tuzemáku"), ale čo to urobí s rozumom, posúď na mojej reakcii na Tvoju otázku:-)))
garanco
Teraz som zistila, že kliknutím na odkaz sa mi stránka nezobrazí, ale keď zadáš názov ujovi Googlovi, ten Ti ju nájde..(už asi účinkujú plody líčidla?...)
domacapani
Toto nasiel otec v jeho zahrade. Ale on to nesadil. Vraj vtaaaaci doniesli. Mam dost rokov, ale do vtedy som to nikdy nevidela. Ktovie kto to odkial doniesol a teraz to nema prirodzeneho nepriatela, tak sa mnoziiiii.
zitar
Presne toto aj mne tento rok narástlo, nestihla som sa čudovať. Rozkošatené, veľké a celkom pekné, úplne mi to zakrylo starý sud, ktorý máme na vodu. A tiež som to nesadila, ale u žiadnych susedov naokolo som to nevidela.
jelenik
tiez sa neviem licidla zbavit, uz male rastlinky trham, lebo vacsie dostat zo zeme je dost tazke. teda vykopem, ale asi staci kusok v zemi a rastie zas.Nechala som len jednu pre okrasu a vtackom, nech si zobkaju. A jedovate je len to americke, lisia sa tvarom bobuliek.
alena45
tá Tvoja, @2010 , je práve tá americká, a som z toho jeleň, keď aj tu v jednom riadku píšu, že je celá jedovatá a v druhom, že ju používajú na šaláty. Všetci to kopírujú z jedného prameňa. Ešte keby niekto vedel povedať rozdiel medzi jedlým a americkým líčidlom.
2010
Co je zaujmave ze je to jedovata rastlina ale povodny obyvatelia ameriky a pocas krizy chudobny to pripravovali ako nahradu za spenat , komplikovano varili mlade listy a stale ich kupis na juhu ameriky aj konzervovane ?


2010
@alena45 no tak to sudruhovia pokakusili s tym prekladom z anglictiny, lebo to je -sallet - nie -salad - v anglictine.Sallet je varena dusena zelenina na rozdiel salad co vieme je surova zelenina .
alena45
@2010 , ďakujem za vysvetlenie, mňa ale furt lákajú tie bobule. Ktovie aký by bol z nich džem ?
garanco
Alenka, tie rastlinky, čo majú vzpriamené kvetenstvo majú plody ako černice a jeden plod má osem bobuliek, sú naozaj jedlé, celkom chutné. Keď som ich pasírovala do jabĺk, tak v site ostali všetky kôstočky a spolu s jablkami majú takú čokoládovú farbu.
alena45
@garanco , tie na obrázku sú teda jedlé, sú vzpriamené a vyzerajú ako černice, ale len teraz, v lete boli obsypané bobulami nahusto.
ilusa
ja to poznam ako indianske licidlo jedle,mam ho v zahradke,ale ziaden problem zeby sa nedalo vynicit.Je trosku trpkaste a gazdinky ho pouzivaju ako primes do lekvarov,ale lekvar iba zo samotneho licidla by asi nebol chutny.Ale nie je jedovate,teda aspon nie toto,ktore je na fotke.
evanaaa
Bol by zaujímavý názor ozajstného odborníka najmä na jeho názov - líčidlo, určite niečo naznačuje. A zvedavá som aj ja.
jelenik
bobule na licidle americkom su take akoby vcelku, nie take delene.A pridavaju ho ako farbivo aj vinari /som sa niekde docitala/. Ja som ho nepouzila, hroznovy dzem nam uplne staci /a este aj ceresnovy, visnovy, ci ribezlovy/ :)
astheart
To, co je na obrázku je Ličidlo jedlé - Phytolacca esculenta, ale pozor, je toxické pro savce, jenže obsah jedu je nízký, takže se dá konzumovat. Není toxické pro ptáky.
Ličidlo americké - Phytolacca americana je jedovaté, jeho bobulky jsou však hladké kuličky.
Doporuřuji googlovat!
2010
Zaujmave vraj to -jedle - je preto jedle lebo koren ma jedly, ktory sa pouziva v tradicnom cinskom lekarstve vola a Shang lu ,ale taka pertlicka , skor gulas ,bobule se jedle z toho americkeho jedovateho ???

Re: Otázky na botanika

Příspěvekod Ivana » čtv 10. čer 2010 14:26:57
Oba druhy jsou léčivé, ačkoliv mají jedovaté listy, mladé listy se považují za jedlé. Líčidlo americké má taky jedlé plody, používají se i k barvení. Líčidlo jedlé má jedlý kořen, oba druhy se používají na výrobu inkoustu a líčidlo americké jako insekticid a při výrobě mýdla. Zdroj pfaf
 diskuse.nachvojnici.cz/viewtopic.php?f=38&t=587...
alena45
@astheart , ja som googlovala, ale najprv som potrebovala zistiť názov. Výsledky Googlu sú rozporuplné, kopírované jedno od druhého, koniec koncov, aj plody čiernej bazy sú v surovom stave mierne jedovaté, tak myslím, že to s tou jedovatosťou nebude až také zlé. Kamarátka to určite kynožiť nebude, rastie jej to na takých miestach, že zakrýva nepekné miesta na dvore, tak budúci rok vyskúšam ako @garanco radila.
ilusa
evanaa
licidlo sa vraj vola preto,ze ho indiani pouzivali na licenie tvare