Rôzne

Potrebujem vašu radu .

stefanm - fotkastefanm, 23. septembra 2013

Prosím vás , neodsudzujte ma za to čo teraz napíšem . Ale potrebujem vašu rozumnú radu !!!
Predstavte si : ... rozkošné malé dievčatko . Vlasy sčesane do ofiny a dvoch copikov zakončených plastovými lienkami s gumičkou . Oblečené má kvetované šatôčky s volánikmi , obuté biele ponožčičky s ružovými hviezdičkami a lakované sandálky . V ruke kabelka s Kitty a na tváričke štrbavý úsmev ktorému sa nedá odolať a musíte si ju aspoň pohladiť po vláskoch ak už nie rovno vybozkávať na líčka . Máte ? Predstavujete si ? ....Tak vedzte , že aj z toho raz bude „svokra“ !!!
Svokra – jav ktorý nie je možné nemať ak chcete mať rodinu . Väčšinou máme jednu , ale mám známych , ktorí si nedali povedať a majú už druhú alebo aj tretiu . Áno sú aj takí , nepoučiteľný .
Nebudem písať o tom ako svokra príde k vám a len tak mimochodom prehodí :...“ a to čo máte v kúpeľni ? Fialovú aviváž ? Veď viete , že biela najlepšie vonia a teraz ju majú v akcii“??
A prechádza do kuchyne .
A o tom sa chcem s vami poradiť ! Ako sa dá zabrániť tomu , že keď svokra vstúpi do kuchyne , kde mám rozpracovaný obed , prvé čo urobí , nakukne do hrncov a na tvári sa jej objaví výraz , ktorý sa nedá slovami opísať . Mne stačí zazrieť ten výraz a , pretože už mám niečo „odvarené“ , viem čo bude nasledovať .
„Niťovky do nedeľnej polievky ? To nevieš zahniesť a nakrájať si domáce rezance“? A rezne ti kto rozklepával ? Také tenké sa ti spražia tak , že ti tam ostane len spečená strúhanka“ ?
A nakukne do trúbi , vypúli oči a s hrôzou v hlase prednesie : „A koláč je kde ? Ty v nedeľu nepečieš koláč“ ?
V nasledujúcej vete použijem vulgárne slovo . Nerád , ale ináč sa to nedá . Vás to nenajebe ?
Milujem svokru pretože dala život osobe ktorú najviac na svete milujem ! Veľa som sa od nej naučil z praktického života . Ale nemám rád , keď mi lezie do hrncov a poučuje ma vo varení .

Otázka : Mám jej povedať priamo aby mi neliezla do hrncov a nepoučovala , alebo nabudúce , keď príde , ponúknuť jej niečo také nechutné , čo ju navždy odradí chodiť k nám na návštevu v čase nedeľného obeda ???
Poznámka : toto sa netýka mojej svokry . Fakt !!!

@zareaguj


Diskusia k téme

milad
Slabý odvar voči tej mojej. Táto bola aspoň za decka rozkošná, ak bola taká, ako píšeš na začiatku. Ja som svokra čakateľka, a už teraz sa chránim, ako čert kríža, aby som nebola ako tá moja...že svokra. To tu ani nejde popísať, aká...Fakt jediné, za čo som jej vďačná je, že dala život synovi, ktorého som jej tak bezočivo uchmatla.;-°
milad
Prepáč, chceš radu? Usmiať sa a bezočivo urobiť tak, ako chceš ty so slovami:.. .TOTO JE MOJA KUCHYŇA! Ja to robím tak, vy nie?!
Mne to funguje a nielen pri svokre...
soncya
@stefanm otázočku: Koľko môže mať tvoja svokra rokov? Tak 70? Usmej sa a vydrž!!! :D
paploska
moja svorka je šťastná, keď jej navarím a na tie hrnce sa pozerať nemusí:-) a skôr ju zjazdím ja za kupované kysnuté, ako ona mňa :-))) je skrátka milá a ďaleko
smejkad
:-)))
zalezi od povahy, asi by som najprv skusila po dobrom - ze sa uz v zivote dost narobila , nech si len ide sadnut k svojej dcere a porozpravat sa, ved sa na seba tesili a ty ich obe velmi rad obsluzis :-)
no a ak to nefunguje, tak asi casom by u mna doslo na zrazky typu - dnes varim ja, ak vam bude chutit, budem rad, ak nie, neda sa nic robit , lebo na jedno smetisko sa dva kohuty nepomestia :-)
radost
rada pre nás-svokry:nestarať sa..usmievať sa..chváliť...
rada pre zaťov:nepočúvať..nevysvetľovať..usmievať sa..uvariť kávičku..chváliť..dakovať..
a bývať stovky kilometrov od seba-a láska prekvitá...:-)
babidka
:-)))) Nic neurobis , tak to uz v zivote musi byt , ze musis mat aj svokru :-)Mnohe z nas sme svokry alebo buduce svokry a ako vidim v nasej rodine - takmer kazda svokra ma nejaku chybu ktoru neznasame . A nakoniec podobne chyby robime ako svokry tiez .
Naozaj nema ziadnu slabinu ? Vie vsetko urobit naozaj bezchybne ? Spytaj sa nenapadne v rodine , vypocuj si poriadne rodinne historky kde su skryte "neobjavene pravdy" a urcite nieco vyspekulujes s cim ju umlcis ...Napr. ze potajme pridava masox do svieckovej /brrr/, palacinky robi z prasku , kysnutu knedlu kupuje v stanicnom bufete a vydava ho za svoj vytvor ....cokolvek sa hodi :-) Ak nabuduce nieco zahlasi ako " Niťovky do nedeľnej polievky ? " , tak ty na to " Knedlik zo stanicneho bufetu ?" alebo inu /pre nu ponizujucu/ poznamku . A bude pokoj... /mozno/ .

irenaw
toto si neskúsil? ...túto sezónu je fialová najmódnejšia farba... my máme najradšej tú opečenú strúhanku, tak jej chceme mať veľa... na koláč sme mali chuť v piatok, akurát včera sme ho dojedli... a podobne, vždy so širokým úsmevom. ono aj pre rýpačov to stratí čaro, keď vidia, že jedným uchom dnu a druhým von a trep si čo chceš. mne to funguje. na svokru to ale nepoužívam, ja mám dobrú :-)
rea1
najprv chcem povedať, že aj ja som už svokra. aby nedošlo k nedorozumeniu. a mala som svoje dve vlastné beštie svokry, chvalabohu, už sú dobré. veď buďme trochu sprostí - hovorí sa tchýně, pivo, uzený, nejlepší jsou studený. alebo viete, aký je rozdiel mezi tchýní a batoletem? žádný - pochováš je a je klid. áno, viem - ani mňa môj zať nemá rád, hoci sa im do života nemontujem, na to mi je môj pohodlný kľud príliš vzácny. na oplátku ani ja jeho, takže sme si kvit. @irenka je skúsená žena, má pravdu. keď sa človek-zať bude správať podľa jej návodu, vyhráva, lebo proti vate sa šermovať nedá. a v tomto prípade by vata bol variaci zať a neúspešným šermiarom svokrin jedovatý jazyčisko. a ešte jedna vec sa mi páči. viete, z čoho pochádza český výraz tchýně? halina pawlovská tvrdí, že z dvoch slov: tchoř a svině. ja sa naozaj všetkým svokrám i tchýním hlboko ospravedlňujem ale toto sa mi nesmierne páči. napriek tomu, že aj ja som tá ... no, tchýně.
podľa mňa by bolo svokre treba povedať: ja varím takto. a keď sa vám to nepáči, nech varí vaša dcéra, asi nemá čo robiť, keď vám nie je dobré, že jej pomáham. jemne tresnúť utierkou niekde okolo drezu a zatváriť sa zarputile by tento návrh iba podčiarklo. :-))
pusta
ja pri mojej povahe by som otvorene povedala, že si to neprajem.
ak by to nezabralo, potom by som ju akoby nepočula...aspoň nie, čo sa tohoto týka, lebo žiaľ, tieto typy sú jednoducho nevychovateľnééé a nič by sa ďalšou snahou nezmenilo.
svojou "hluchotou" by som jej zobrala vietor z plachát, lebo bude rýpať ďalej a vo všetkom :-)))
smejkad
@radost , co si napisala, nema chybu, je v tom vacsia mudrost , ako sa na prvy pohlad zda , davam 5* a palec hore :-))))
mariana33
tak moja svokra nás nenavštevuje často, ale keď prídeme k nej, ona si vezme deti a mňa postaví k hrncom a čuduj sa svete, nepoúča a stále hovorí, že jej chutí všetko, hlavne, že to nemusí variť...jediné čo jej asi nesedí, je to, že nepremasťujem toľko ako ona...ja pečiem kura bez oleja, bez masti, iba sem tam dám kúšťok masla na kožu a ona keď dá pod kura ozaj poriadne lyžice masti...tak to ozaj nemusím...ale inak je super, iba v pestovaní má pripomienky, ale na to som si už zvykla a s úsmevom jej poviem, že si budem pestovať ako ja budem chcieť:o)
misa1
ked bude varit svokra, tak tiez ponadvihuj pojkrievky a pokritizuj. ..a ked sa jej nebude pacit, tak povedz "No vidite, ani mne sa nepaci, ked to robite v mojej domacnosti".
aroooo
hoci svokru nemám a ani ňou nie som, vrátila by som to trochu jemnejším ale tým istým spôsobom na návšteve u nej.....
afataga
ja mam zazitok trochu naruby, ale mozno by fungoval aj opacne, teda aby som sa vymackla: boli sme u svokrovcov, svokra nebola doma a svokor mal cesto na zemiakove placky, tak ze ja ich budem vyprazat, asi v polovici prazenia ma prisiel skontrolovat, chvilu sa dival a zahlasil: naaaa to ako robis? vsetko zle, to sa nerobi takto...atd, ako som mala v rukach dve obracacky, vrazila som ich svokrovi do ruk so slovami: ked to viete lepsie, robte si to sam, obula som sa a tresla dverami a bolo vybavene :-)
marianne
inak sranda citat,nemam taky problem,svokru nemam a svokor sa nestara...mne to robila mama:-))))
viera1
@stefanm ,prečo to nerieši tvoja žena ? U nás to fungovalo tak,že môj muž svoju matku umlčal a ja som umravnila svoju,ak by mala nejaké výhrady smerom k môjmu mužovi.Bolo to v začiatkoch nášho manželstva a bolo to poučné pre obe strany.Pamätám si na jednu situáciu,ešte sa len vyzúvala v chodbe a môj muž jej povedal,že sa môže obuť a ísť.Nikdy som sa nedozvedela o čo išlo,ale zastal sa ma a vedela som,že mi bude oporou.Bola som mladá (20r.) a vydržalo nám to 40 rokov.Takéto ťahy treba zlikvidovať v zárodku.
irenaw
tiež pomáha "aj ty všetko robíš tak, ako to robila tvoja mama/otec?" ak sa dotyčný dokáže aspoň trochu nad tým zamyslieť, uvedomí si, že radí tam, kde si nikto radu nepýtal :-)
havino
mala som dobrú svokru, mala svoje chyby, ale na mňa nedopustila, ešte mne pohundrala, že čo skáčem kolo zadku tomu môjmu, jej synovi, že nech ho aj kŕmim, keď mu tak vyváram
na aviváž by som odpovedala, nááá šak ste mohli kúpiť a doniesť ked je v akcii, alebo, tu bielu sme už mali, nepáči sa nám už
na rezance by som odpovedala, náá šak dievke povedzte, čo rezance neurobila, ja som robil domáce minulú nedeľu, alebo, čo by som nevedel zahniesť, nám ale išli na chuť kupované
na koláč by som odpovedala, chudneme, alebo zajtra sa bude piecť
a bolo by povyprávané aj dovyprávané hádam
gordonko
.... mám už druhú svokru , obe proti mne nikdy nič nemali čo sa varenia týká, od prvej som sa sám priúčal lebo varila madarskú kuchyňu a pretože sme bývali istý čas unich iba som obkukával , semtam pomohol ,ale nikdy som tam sám nevaril..... moja druhá svokra je super ženská , vie že to unás škrípe ale nestará sa donás ....ked uvarým naje sa podakuje , žiadný komentár...... ja zasa unej ked ma jedlo zaujme pýtam si recept , varievá niekedy tie staré dobré jedlá ,na ktoré už pomali zabúdame......
...ked ideme knej pýtam sa čo jej mam nakúpiť , poviem čo je v kauflande lacné a auto to doveze ........................................ škoda že nemam také dobré ženy ako moje svokry
...ach jo
evanaaa
Nejdem písať o mojich svokrách ( obe sú už tam), dalo sa s nimi vychádzať, ja len neviem, @stefanm , išlo o tvoju svokru alebo je to len všeobecné, mýli ma totiž tá posledná veta v dodatku : Toto sa netýka mojej svokry. Fakt!!! To nie je o tvojej svokre, alebo je a netýka sa jej určitá vec ?
marika9
Mne toto svokra nerobí, ale vlastná mama. A ešte oveľa horšie veci. Ale naozaj už nevládzem. Nikdy sme sa v kuchyni nezniesli, ale teraz si pripadám nesvojprávna a došla som o kus sebavedomia, ktoré som si v mladosti po osamostatnení ťažko vybudovala.
kuchticka
Ja som mala "zlatu" svokru (uz niekolko rokov odpociva na vecnosti). Ta k nam nechodila, ale my jazdili k nej kazdych 14 dni na vikendy. Bola rada, ze som zo sebou vzdy priniesla neco dobre upecene zo sladkosti, ktore ona tak dobre nevedela spravit a taktiez kazdy cely vikend som varila pre celu velku rodinu - jej dve starsie dcery so svojimi ratolestiami a manzelmi boli vzdy vsetci pozvani na nedelni obed ked sme tam boli na navsteve. Uvarila som, naservirovala a ked som si konecne prisadla ku stolu, ledva na mna ostal malicky platok masa. Po obede a kave s mojim dezertom sa vsetci odporucali domov a na mna ostal vsetok riad (umyvacka riadu nebola, iba ja osobne). Vsetko pououpratovat, aby svokra po "nas" nemala neporiadok, rychlo zabalit veci, aby sme vcas odisli 140.km do svojho domu. Druhy den zasa do zamestnania a"odpocivala" som v tyzdni doma po robote.
stefanm
Keď som sa rozhodoval , či tému "Svokra v kuchyni" (tak mal znieť pôvodný názov!) pridať do diskusie na tejto stránke , ani ma nenapadlo , že tu zaznejú také vaše skúsenosti s týmto "prírodným javom" , ktorý neomylný Pán Boh , vo svojej slabšej chvíľke , pri tvorbe Zeme , pripustil !
Málokedy komentujem pridané komentáre ku komentárom ale pretože @evanaaa zaujíma , či sa jedná o moju svokru , musím odpovedať .
Nie , pri písaní som si skôr predstavoval tie svokry v Menšíkovsko-Bohdalovských humorných scénkach , ktoré ma uvádzali do veselej nálady v časoch minulých . Až , keď som si to celé prečítal , napadlo ma , že to niekto môže chápať ako moju osobnú sťažnosť na svokru . Ja mám dobrú svokru - ona je totiž spokojná s výberom svojej dcéry , čo sa manžela týka (nechcem sa chváliť , ale v tejto vete si slovíčko "spokojná" kľudne môžete nahradiť slovom "nadšená" , bude to pravdivejšie ) !
cookiebar
při vaření mi tchyně nic nekomentuje. Naopak jsem docela ráda když ona vaří no neskutečně mi vadí její zvědavost při ostatní komunikaci. "Kdo to byl, a kdo je to a ten."
rea1
ja by som na koniec (?) ešte niečo pridala. asi to bude dlhšie, lebo veď viete, že keď začnem kecať, neviem prestať. :-) štefan, prepáč.
síce hovorím, že každá svokra je beštia ale to snáď len tak, zo zvyku, lebo na svokry sa tak akosi patrí ponadávať. v skutočnosti tie moje neboli nijaké beštie, ja som typ, ktorý povie áno, mama, otočí sa a spraví si po svojom. ale môj prvý svokor - to bolo číslo! panovačný, bezcitný a zabudnutý v čase svojich "najlepších rokov". ešte aj slovník z tých čias používal. a keďže bol vekom rovnako starý ako moja babka, jeho najlepšie roky boli pred 2.vojnou. takže ma napríklad privítal, keď sme sa s jeho synom dohodli, že sa teda vezmeme, takto: no, diovka, vezmi miesto, keď si už toho nášho maťka silou mocou chceš zobrať. to akože som si mala sadnúť v obývačke. tak som sa otočila medzi dverami, povedala som: ja pre vás nie som žiadna diovka, také oslovenie si vyprosím, ja sa za vášho maťka vydať nemusím a keď ma chce, nech príde za mnou. decentne som zabuchla dvere ... a už sa to nieslo. :-) alebo - potom už po svadbe, niečo som spomenula, že budem prať posteľnú bielizeň. tak ma poučil: každá pierka, jedna dierka! aká si nešporovlivá, takto nikdy nič mať nebudete. (už vtedy sme mali "všetko", vrátane luxusov, ktoré nám vôbec neboli treba). a keď sa narodilo bábo a ja som sa rozhodla, že si spravím ešte jednu vysokú, lebo veď čas na materskej treba využiť, dal sa počuť: a načo jej je škola? aj tak si myslí, že je moc múdra. maťko, ešte jej rýchlo ďalšie dieťa urob! tak som mu vysvetlila, že nie som zajačica a maťkovi som sľúbila, že keď na také niečo čo i len pomyslí, zauzlím mu ... no, tú jeho ozdobu. a v takomto duchu sa permanentne niesla naša konverzácia. čo bolo najhoršie, bývali sme v susedných domoch a manžel si myslel, že ako vzorný syn musí u svojich rodičov vysedávať každý deň, jedávať a div nie aj spávať. lenže ja som zas mala takú divnú, priam neobvyklú predstavu, že manžel by mal vysedávať pri manželke a decku a k rodičom chodiť iba na návštevy. no čuduje sa mi niekto, že som mu po 3 rokoch manželstva túto jeho predstavu splnila a po rozvode sa mohol u mamičky a otecka zdržiavať na trvalo? toho človeka, môjho svokra, nemal rád naozaj nikto. ešte aj susedom liezol na nervy, lebo sa správal ako majster sveta a dirigoval a rozkazoval a buzeroval každého, na koho dočiahol. a jeho najmladší syn sa mu nedokázal ani v najmenšom vzoprieť. ešte aj hrnce v kredenci mi poprekladal "lebo aj otecko to tak uložil mamičke, je to ekonomickejšie". a ja som tri dni nevedela navariť, lebo som nič nedokázala nájsť. dopadol ten vzťah nie dobre a dodnes som presvedčená, že svokor sa pod to podpísal oboma rukami. škoda.
jerica
ďakujem @stefanm za pridaný príspevok , vtiahol si ma do spomienok, aj keď si ukrajujem z času, ktorý je pre mňa momentálne k nezaplateniu.
Spomienka na moju svokru nemôže byť iná ako len v dobrom, (o mŕtvych len dobre) naučila som sa pri nej variť východniarske jedlá, také holubky, mačanku, tú som nemusela, výborné parené buchty , ale aj "daco aj pohutoriť " ručník = uterák, chustka = ručník, bolo by toho veľa, len je to už v inom garde, ja som svokra ,
K tvojej téme, žiadna nevesta, či zať, nikdy nebudú chcieť, aby si ich presviedčal byť na "svoj obraz " viem to podľa seba, vždy sa musíš popáliť na svojich chybách, keď si len tak s ľútosťou spomenieš a povieš si ,
" mala pravdu "

rulik
ja tiež na svokru nemôžem zlé, a asi ani moja manželka, po skončení školy ked sme sa vzali sme spolu odišli na 10 rokov do Česka tak k nám chodili len sporadicky a vtedy nemali čas ne nejaké podžubovanie
evanaaa
@stefanm , ďakejem za objasnenie, je to tak, ako som si vlastne aj myslela, len mám dojem, že ostatní to nedočítali do konca....ale aj tak si rozprúdil diskusiu na zaujímavú tému a príspevkov viac ako dosť.
pacik
A čo túto tému zobrať takto, trošku humornejšie. Poznám jednú kuchyňu, kde visí na stene drevená tabuľka s citátom: " Ženy a kočky si dělají, co chtějí. Muži a psi by to měli pochopit a zvyknout si na to!"
tetuska
ja už chvalabohu svokru nemám, ale tá tiež niekedy navymýšľala hlúposti okolo varenia, že môj manžel nemá rád fazuľu, nemám mu piect mastné masko a pritom rezne robila občas aj z bôčika... takže samé táraniny, svokry treba vypočuť a pomyslieť si svoje... ved prišla a hádam aj odíde... uvidím, aká budem svokra j a... no a teraz by som mala porozmýšľať, ako sa budem správať... ale to je ešte zavčasu, nech si mladí urobia po svojom, veď aj my sme skúšali všetko na vlastnej koži a nedali sme si poradiť od skúsenejších...
garanco
Krásne slová o svokre som počula pred pár rokmi od jednej Nemky, ktorá tvrdila: "Ja mám najlepšiu svokru na svete!" Otázky nevypovedané s otáznikmi v očiach ju prinútili pokračovať: " Viete, ona žije v Mexiku!!!"
...preto odporúčam, od svokry čo najďalej. Aj moja svokra (bola vzdialená len 200km) tvrdila: "ja mám dobré nevesty! a ja zas, že som mala dobrú svokru!
huck
Presne ako doporucuje @radost , ja ako svokra sa uz dlhe roky nestaram, len sa usmievam a chvalim! Su dospeli, doplatky na nich nepoberam, tak ako si urobia, tak budu mat... Ak si vyslovene ziadaju pocut moj nazor, alebo radu aj pri tom som opatrnei kratka a jasna. Nemudrujem, nefilozofujem! Obaja zatovia su vzdy iniciatori pozvania ma, bud na vecere, posedenia, nedelne obedy, alebo vikendove navstevy u nich doma , alebo na chalupu. Snazim sa byt priatel do urcitej hranice, ktoru neprekrocim ani ja, ale nedovolim prekrocit ju ani im. Dcery su mi zato vdacne. Podobny vztah som mala s mojou svokrou. Bola mi oporou, skoda ze uz nie je medzi nami.
pavas
@stefanm raz som u svokrovcov varil „plechové zemiaky“, čiže len ostrúhané zemiaky na vymastenom plechu, osolené, posypané rascou a upečené v rúre. Okrem toho sa pri takomto varení dá porobiť aj dosť inej roboty, veď sa pečie samo. Prídem do kuchyne premiešať zemiaky a na nich nasypanej nakrájanej cibule že až no. Otvoril som okno na lúku pred domom, chytil plech aj s jej „ochutenými“ zemiakmi a už to aj letelo von oknom. Očistil som nové zemiaky, dal na čistý plech a dal piecť znova. A čuduj sa svete od tej doby keď som varil ja tak sa nechytila ani varešky na pomiešanie jedla
kuchticka
@stefanm , hned sa mi ulavilo po tvojom pridavku, lebo viem, ze v tvojej rodine vladne pohoda. Taktiez som pozorovala , ze spolunazivanie vas troch (so svokrou) je skutocne vyjimocne.
hambalko35
Ahojte...neviete mi niektora povedat ci sa aj v Napadoch da založit niečo take ako tu na vareche kucharska kniha ,chcela by som si niektore navody uložit a neviem na to prist ako,dakujem
andreac
@hambalko35 , zatiaľ sa v Nápadoch niečo také ako kuchárska kniha na Vareche nedá založiť, ale stránka je stále v štádiu rozpracovanosti a v budúcnosti o tom určite uvažujeme. Redakcia
jerica
je dobre že stránka je v rozpracovanosti od roku 2009 :-)Miesto tých pridaných tém , ako napríklad naj s fotografiami atď sa mohli viac venovať takej kolonke ako píšeš ulož do "nápady & rady"
bozulka
Tiež som mala svokru ktorej som hovorila mama a vykala som jej,mojej mame som tykala a v tom bol asi jediný rozdiel.Od svokry som sa naučila variť jedlá ktoré mal môj manžel rád a čuduj sa svete niečo sa naučila aj ona odomňa,keď som dávala do jedla niečo čo ona nepoznala a nakoniec ocenila,
Niekedy s mojou maminkou to bolo horšie,nie často,ale sem tam sa stalo,že ma išla poučovať čo mám ako variť....vtedy som sa usmiala objala okolo krku a hovorím jej : mami,vieš,že mám už 50 za sebou,pozrela sa na mňa,teraz sa zasmiala ona a hovoríla...veru máš pravdu "cérenko". A odvtedy bol pokoj,hoci som si niekedy všimla keď prišla na návštevu,že len,len sa zdržala...:-)
Teraz som vďačná svokra,ktorá sa teší keď jej nevesta uvarí a mimochodom veľmi dobre a hlavne zdravo /veď sa venuje okrem iného aj zdravej výžive/.