Varenie

Potrebujem radu - skutocny marcipan...

zuzik01 - fotkazuzik01, 2. augusta 2012

Pokusam sa urobit domaci marcipan - zmiesila som 200g mandli, cca
250g prask.cukru a asi polovicu vajicka bielku... Spolu som to hnietla
asi 15 min. Sice sa mi hmota zmiesila, ale bolo tam akosi vela "oleja",
tak som ho trochu odsala kuchynskou utierkou a nadalej miesila.
Potom sa marcipan viac spojil. Este stale to ale nie je uplne hladka
hmota. Niekde som tusim citala, ze ked chcem marcipan na
potahovanie torty, mala by som dat viac cukru. Mozno som ale dala
vela bielka a preto tak vela tej extra "tekutiny". Vie mi niekto skuseny
poradit? Prosiiiim....

@zareaguj


Diskusia k téme

medulienka122
Zuzik, ak sa ti podarí, choď na: vcielkaisr-mojerecepty.blogsot. tam máš recepty z marcipánu a na samom konci stránky máš rcpt. na pravý marcipán
astheart
Marcipán v domácích podmínkách asi nebude moc hladký. Ty mandle musí být jako prášek. Možná by se to dalo z mandlové mouky, která se dostane v některých internetových obchodech. Ani ten kupovaný není vždycky 100% hladký. Přivezla jsem na Nový rok "štangličku" z Dánska. Byl hrubší a hlavně ne úplně bílý, jakoby nažloutlý. Ale chuť vynikající! Hodil by se na bonbóny myslím, ale na potažení dortu určitě ne.
astheart
Nebo ty mandle pořádně rozmixovat, to mě taky napadlo. A pak jsem našla na www.mimbazar.sk tenhle recept:
Domáci PRAVY MARCIPAN
[2.12.2009]

POTREBNÉ PRÍSADY

200g mandlí, 200g práškového cukru, 3 PL horúcej vody, 1 PL mandľovej arómy

POSTUP PRÍPRAVY

Postup som našla na
 baranek.blog.sme.sk/c/139711/Varime-s-medvedom-Velkonocne-v...

ktorý pri inom recepte vložila Filmuška. Ja som postupovala tak, že z mrazničky som vytiahla nahrubo pomleté ošúpané mandle, ktoré som asi pred 2 mesiacmi kúpila v Kauflande v akcii za 5,50 Sk 100 g (ešte stále si ceny pamätám v korunách), odvážila som si 200 g dala na 30 sekúnd do mirkovlnky, aby neboli také zmrznuté. Potom som ich mixovala v mixéri na nožoch (takto nožmi mixujem aj pudingové krémy po vychladnutí a pridávam maslo a cukor, vždy sú potom krásne hladké), niekoľkokrát som mandle nalepené na okraji nádoby zotrela nožom aby sa pekne rovnomerne rozmixovali. potom som tam prisypala aj cukor mixla, priliala vodu aj arómu a ešte kým to išlo trochu premixovala, ale už sa to začalo lepiť a tak som to chcela premiesiť ručne ale napodiv som zistila, že už tomu nič nechýba a marcipán je "zo vším všudy" za 5 min. hotový. Mala som doma kúpené originál marcipánové tyčinky, chystám sa robiť marcipánové pralinky, ktoré som zbavila čokolády a zaniesla ochutnať manželovi, a mnou vyrobený uhádol, len podľa toho,že bol ešte teplý z tej vody. VRELE ODPORÚČAM JE NA NEROZOZNANIE OD KUPOVANÉHO.
medulienka122
ach, Astherat, ja to neviem ...Ak pôjdeš na diskusiu "Hľadám zákusok", tam je to presne, ako má byť
sovka62
@astheart , skopírovala som si to odložila. Pred chvíľou som domov priniesla kilo mandlí, tak bude z čoho skúšať, hádam sa podarí.
zuzik01
dakujem za komentare. Mandle som uz kupila mlete a este som ich aj mixovala (pre istotu). Vcera som skusala robit figurku a prisla som na to, ze ked k zmesi pridam trosku tekutiny (farby v mojom pripade), marcipan sa mi lepsie spoji a lepsie tvaruje (ale sa aj viac lepi na ruky :-DDD ). Uvidime... este by ma zaujimalo, ci mozem marcipanom potahovat aj piskotovy korpus alebo to musi byt nejake tuhsie cesto...
pulgoer
ahoj Zuzka, otazka tak trocha od veci :) uplne nahodou som nasla tvoj koment, ze zijes na Cypre a mas kefirove zrnka.. A ja zijem na Cypre a zhanam zrnka :) nenastevujem tieto stranky, tak dalsie info poprosim na pulgoer@gmail.com. Dakujem