Pokusam sa urobit domaci marcipan - zmiesila som 200g mandli, cca
250g prask.cukru a asi polovicu vajicka bielku... Spolu som to hnietla
asi 15 min. Sice sa mi hmota zmiesila, ale bolo tam akosi vela "oleja",
tak som ho trochu odsala kuchynskou utierkou a nadalej miesila.
Potom sa marcipan viac spojil. Este stale to ale nie je uplne hladka
hmota. Niekde som tusim citala, ze ked chcem marcipan na
potahovanie torty, mala by som dat viac cukru. Mozno som ale dala
vela bielka a preto tak vela tej extra "tekutiny". Vie mi niekto skuseny
poradit? Prosiiiim....
varecha.pravda.sk/diskusie/pravy-marcipan-/2449-forum.htm...
Domáci PRAVY MARCIPAN
[2.12.2009]
POTREBNÉ PRÍSADY
200g mandlí, 200g práškového cukru, 3 PL horúcej vody, 1 PL mandľovej arómy
POSTUP PRÍPRAVY
Postup som našla na
baranek.blog.sme.sk/c/139711/Varime-s-medvedom-Velkonocne-v...
ktorý pri inom recepte vložila Filmuška. Ja som postupovala tak, že z mrazničky som vytiahla nahrubo pomleté ošúpané mandle, ktoré som asi pred 2 mesiacmi kúpila v Kauflande v akcii za 5,50 Sk 100 g (ešte stále si ceny pamätám v korunách), odvážila som si 200 g dala na 30 sekúnd do mirkovlnky, aby neboli také zmrznuté. Potom som ich mixovala v mixéri na nožoch (takto nožmi mixujem aj pudingové krémy po vychladnutí a pridávam maslo a cukor, vždy sú potom krásne hladké), niekoľkokrát som mandle nalepené na okraji nádoby zotrela nožom aby sa pekne rovnomerne rozmixovali. potom som tam prisypala aj cukor mixla, priliala vodu aj arómu a ešte kým to išlo trochu premixovala, ale už sa to začalo lepiť a tak som to chcela premiesiť ručne ale napodiv som zistila, že už tomu nič nechýba a marcipán je "zo vším všudy" za 5 min. hotový. Mala som doma kúpené originál marcipánové tyčinky, chystám sa robiť marcipánové pralinky, ktoré som zbavila čokolády a zaniesla ochutnať manželovi, a mnou vyrobený uhádol, len podľa toho,že bol ešte teplý z tej vody. VRELE ODPORÚČAM JE NA NEROZOZNANIE OD KUPOVANÉHO.