Rôzne

Potrebujem poradiť o syroch

tedko - bez fotkytedko, 20. apríla 2011

Objednala som si novú knihu,a veľa receptov je s použitím mladého syra.CHcela by
som sa varecháčov spýtať aký to je vlastne syr a kde ho kúpim.Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

janger
@tedko , myslis tym cerstvy syr, taky, co sa da aj rozotierat? Alebo syr, ktory sa da krajat na platky?
Ak myslis cerstvy, ktory sa o.i. pouziva v zakuskoch, kolacoch...tak to je Mon Chou, Philadelphia, Mascarpone, Hutten Kase...Slovenske nepoznam, lebo tam nezijem. Byvaju aj bezznackove syry... Zial, neviem ti poradit, kde ich dostat, ale iste vo vsetkych hypermarketoch.

A ak myslis take, co sa o.i. aj krajaju na platky, struhaju-teda tie tvrdsie druhy... (napisem ti, ako to rozdeluju podla zrelosti tu, v Holandsku, ktore by sa dalo nazvat aj krajinou syrov;-). Mlady syr, ten je asi 4 tyzne stary. Mlady prelezany- takych 8-10 tyzdnov. Prelezany je 16-18 tyzdnov. Extra prelezany je 7-8 mesiacov. Stary syr odpociva 10-12 mesiacov. A este su aj viac ako rocne syry...

Neviem, ci som ti aspon trochu poradila ;-)...
tedko
No oni ich tam používajú do koláčov,ale ďakujem aj tak za rady
aspoň už viem o ktorých syroch je reč.ĎAKUJEM veľmi pekne
julica
@tedko , vyrobíš si ho veľmi jednoducho sám/sama. stačí precediť biely jogurt cez gázu
julica
Prepáč, bola som stručná, nebola som doma. Ja si čerstvý syr pripravujem tak, že cca z jedného litra mlieka pripravím jogurt (mlieko zohrejem na cca 40 stupňov, vmiešam doň čerstvý jogurt a uložím na teplé miesto, napríklad sporák pri varení niečoho iného). Tento jogurt potom vlejem do hustej gázy upevnenej na miske a čakám, čakám, kým z neho nestečie tekutina a v gáze ostane tuhý syr. Chutí podobne ako tvaroh. Inak napríklad v Srbsku pod čerstvým syrom rozumejú práve tvaroh, ten ich je taký menej kyslý
julica
@jatanika , asi tak na 6 hodín, mlieko je dobré plnotučné, zatiaľ sa mi nepodaril len z clever mlieka, ináč používam z automatu, tesco mlieko, hocičo.