Varenie

Posýpka

luciab - bez fotkyluciab, 21. júla 2017

Ahojte skúsené varecháčky, potrebujem poradiť ako robíte drobenku, posýpku na koláč (hrncekovy), tak aby mi po upečení zostala ta drobenka na vrchu koláča taka hrudkova a chrumkava. Mne sa to vždy rozpusti, akoby vpije do toho koláča, čize na vrchu potom neni nič, ak mi rozumiete ako to myslím...ďakujem!

@zareaguj


Diskusia k téme

luwinka
Ja robievam takto: Do malej nádoby si dáme múku, cukor, štipku škorice a trošku oleja. Všetko prstami rozdrobíme na mrveničku, ktorú dáme do chladu. Potrebujeme: 4 polievkové lyžice polohrubej múky, 4 polievkové lyžice cukor-krupica, trochu oleja a štipka škorice . Mne sa podarí, nezaborí sa do koláčika, pekne zostane navrchu.
smejkad
A nebude to závisieť aj od hustoty cesta, na ktoré drobenka ide?
luciak
Mne vzdy ostane chrumkava. Taku klasicku robievam z hrubej muky, cukru (rovnaky pocet lyzic jedneho aj druheho) a rozpusteneho masla. Miesam ju vidlickou, maslo pridavam pomalicky, kym nevidim, ze sa zmes zhrudkovatela.
Niekedy robievam aj s pridanim ovsenych vlociek, je potom este chrumkavejsia.
luciab
Dakujem. Ja to robim tak, ze dam 2 lyzice polohrub.muky, 2 lyzice prask.cukru a 50g masla ale v celku nie rozpustene...vcera som to skusala s hrubou mukou a menej masla, robila som slivkovy hrncekovy (cesto je ako na bublaninu) a zase z drobenky nic....skusim este tak, ze nedam maslo ale olej, alebo si to maslo rozpustim a postupne ho pridam...
evanaaa
@Luciab , ak sa ti podarí, je tu diskusia s názvom : Drobenka, mrvenička na koláč, podívaj sa na ňu, možno sa dozvieš....ale by som podotkla, že maslo, ktoré sa má zmiešať s cukrom a múkou by nemalo byť roztopené, ale naopak, schladené......skús.
kecupicek
Neviem čo sa dá pokaziť na mrveničke na koláč? Zrejme je tam málo múky, mrvíme ju do vtedy až nám zostávajú pekné hrudky. Ak nie, prisypeme múku, ak chceme sladšie aj práškový cukor. Výborná sa dá urobiť aj s olejom.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pri tomto recepte mám aj posýpku  varecha.pravda.sk/recepty/marhulovy-kolac/59469-recept.ht...

Ja dávam maslo z chladničky, múku a cukor, všetko naraz do misky a rukou - prstami spracovávam dohromady suroviny, ak je to veľa mastné, čiže veľa masla pridám ešte po troške múky, aby z toho bola mrvenička a nie kaša. Potom to spracované šupnem na pol hodinku do mrazničky a také polozmrznuté dávam na koláč. Robím to tak vždy, čiže overené, vyskúšané.
haji
Dělám 5 dkg hrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 5 dkg másla - chladnějšího. Rozemnu v rukách, klidně dám na chvíli do lednice. Přidávám ráda i kokos - vděčná a voňavá záležitost /to pak přidám másla a nebo uberu mouky/. Vždy ji ochutnávám a sem tam doladím. Když se stane a posýpka zůstane /bylo jí víc/, zabalím misku do sáčku a držím v lednici. Nezůstane dlouho, bo ji chodím mlsat. Posýpku utopíš většinou tím, že dáš moc ovoce a šťáva ji rozpustí. Časem vychytáš, není čeho se bát. Někdy posýpku nahoře pokropím ořechy, skořicovým cukrem. Dělám to intuitivně, netrápím se. Vaření a pečení je hra. Ať se ti daří - nejen s posýpkou!
luciab
Dakujem vsetkym. Vyskusam vsetky varianty - aj s roztopenym maslom/olejom, so studenym a dam este do mrazaku schladit drobenku alebo este som nasla variantu smazenu drobenku, ze tie suroviny sa oprazia na panvici, ako struhanku ked robite, a takto sa drobenka pouzije na kolac...
Doma su marhule, ribezle, tak bude co vypekat a skuusat...☺
1x haji
luciak
@Evanaaa (22.7.2017 18:02)

Nezalezi na to. Vzdy robim z roztopeneho, naucila ma tak starka a nikdy naozaj nikdy, sa mi posypka nerozliala.
pipnat
Ja som včera piekla slivkový koláč a rozmýšľala som o posýpke. Napadlo ma využiť arašidové maslo, k 1 poriadne veľkej lyžici som pridala polku sáčku škoricového cukru a toľko ovsených vločiek, aby bola posýpka tak akurát...a veru, asi som trafila dobrý pomer, vyšla parádne...chrumkava, výborná:)
haji
@Pipnat (24.7.2017 12:33)
Dobrý nápad i fajn kombinace surovin, jsi šikulka a hlava otevřená! Díky za typ!
1x pipnat
cuketa
najlepšia sa mi vidí z jedného dielu masla, dvoch dielov práškového cukru a z troch dielov hrubej múky