Varenie

Postup na bezlepkový chlieb

forneta - fotkaforneta, 16. septembra 2012

Od lekárky som dostala recept na bezlepkový chlieb ale nestačila som si ho prečítať a sptýtať sa jej na jednu vec. Povedala mi, že suroviny mám pridávať a miešať postupne v poradí ako idú za sebou.
Recept:
4 dl vody
2PL oleja
300g Promix CH
300g Promix UNI
10g Droždie Lastovička (modré)
1ČL soli
1ČL cukru
2ČL rasca celá
1ČL vegeta
Postup: všetko spolu miešať asi 5min. Potom pridať 2dl perlivej minerálky.

...ale neviem či to droždie mám dať do vody a tak rozpustiť alebo ho do zmesi len "hodiť". A mohli by ste mi prosím vás aj povedať či musí byť to droždie "Lastovička" ako tam je napísané alebo akékoľvek iné možem použiť.

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
"Lastovička" sa rozpúšťa dobre, môžeš ho tam hodiť pokojne v takom stave, v akom ho vyberieš z vrecka. Ale kysnutie bude trvať o niečo dlhšie, lebo sa najprv musí rozpustiť. Takže ak sa budeš ponáhľať, odober zo 4 dl vody1 dl, trošku zohrej a pridaj tú lyžičku cukru a droždie. O chvíľočku uvidíš bublinky a už ho len pridáš k ostatným prísadám.
Dlhé roky som používala len "lastovičku", vyskúšala som aj Dr. Oetker, ale je len na pol kila múky a teda zbytočne drahé. Vyskúšala som aj droždie COOP, ktoré sa predáva v Jednotách. Je do kila múky, lacné a funguje výborne, už som pri ňom ostala. Pokojne môžeš použiť ktorékoľvek.
Tak nech sa ti chlebík podarí, prajem dobrú chuť.