Varenie

Poraďte, prosím

kadely - fotkakadely, 7. januára 2011

1. Nemám žádnou zkušenost s domácí pekárnou - prosím o informaci - jakou koupit - nebo kterou naopak - nekupovat, a dá-li se v ní také péct něco jiného, než chleba - například velikonoční mazanec a další podrobnosti.
2. Přimlouvám se za to, aby zde někde byl založen slovensko - český slovník, protože: přestože mám slovenštinu velmi rád, nevím např. co je to ražná múka - myslím si jenom, že by to mohla být hrubá, ale nejsem o tom přesvědčen ( a je takových jemných nuancí víc - třeba pepř = čierne korenie a podobné)

@zareaguj


Diskusia k téme

evusik
@kadely ja mám pekáreň značky ETA, je to jedna s tých prvých, mám ju asi 5 rokov a som spokojná. Pečiem v nej rôzne druhy chleba aj sladký ako vianočka, len to má iný tvar. Tiež ju používam na miesenie a kysnutie cesta - napr. rožky, bagety ktoré potom pečiem klasicky v rúre. Veľkonočný mazanec by asi išiel upiecť tiež. Bola tu dobrá diskusia o pekárňach ale ju neviem nájsť, pretože mi stále ukazuje diskusie len od 31.12.2010 a táto bola oveľa dávnejšie.
Čo sa týka toho slovníka to je otázka na adminov, ale myslím si že keď napíšeš priamo pod recept čomu nerozumieš vždy sa nájde niekto kto ti poradí
evusik
www.varecha.pravda.sk/diskusie/domaca-pekaren/301-forum.html
trencanka
Tu najdes vycerpavajuce info  domacipekarny.dama.cz

Je tam spusta receptov nielen na chlieb, ale aj informacie o mukach...peciacich zmesiach. Je tam aj bohate diskusne forum o pekarnach, receptoch.
Ja osobne mam pekaren Unold.
ches
Kup si najlacnejsiu na pol az 1kg muky a vyskusas.Vydrzi ti zo zaciatku, odskusas recepty a muky dostanes aj hotove len pridas vodu.Ja som spokojna i ked tak casto uz snou nepeciem.Ako ju pouzivam na miesenie a kysnutie knedli a kolacou ako aj teraz pozri môj recept>Traja Kraly -kolac.>Alebo cesto na pizzu.Dobra uzitocna vec,.
marcy
mám moulinexku XXl už niekoľko rokov,je spoľahlivá s 2 hnietacími hákmi a 14 programami.Okrem pečenia chleba využívam na vypracovanie kysnutého cesta,s ktorým ďalej pracujem ( makové,tvarohové závviny,či české buchty,alebo bagetky ) Sladký chlebík z pekárničky je bezkonkurenčný,teší sa naň príbuzenstvo :-)
marcy
XXL je to,profil sa mi stále nedá doplniť.Doplním,že je to užitočný pomocník,človek sa stáva menej závislým....či ráno,alebo neskoro večer,či cez sviatky bez dozoru dokáže do finálu upiecť prudko jedlý bochník:o)
sovka62
Keď si do okienka, v ktorom je napísané Hľadaj v texte zadáš heslo domáca pekáreň, ukážu sa ti diskusie na túto tému a určite sa zorientuješ, čo kupovať a čo nie. A to čomu Slováci hovoria raž siata je u vás v Čechách žito seté, botanicky Secale cereale.
nela88
v domácej pekárničke je možné robiť strašne veľa vecí, od kysnutého cesta , cez vytopenie slaniny na masť až po výrobu jogurtu. Veľmi užitočná stránka pre začiatočníka je .  diskuse.dama.cz/d.php?d=716...
. Oplatí sa pozrieť
evanaaa
A čo sa týka tej pekárničky, je tu diskusia na tú tému, ale musel by si dlhšie listovať, aby si ju našiel. Tiež sa tam niekto pýtal na radu ohľadne pekárničky. A bola tam navrhnutá jedna z tých najnovších, s viac funkciami, mám ju niekde zaznačenú.
gabec
podľa mňa najdôležitejšie je aby mala dva hnetacie háky, ja mám Moulinex a som spokojná a najviac využívam rýchly program, upečie mi najkrajší chlieb a používam hotové zmesi ktoré kupujem v Lidli, náš najobľúbenejší je slnečnicový a ešte viaczrnný, len ten už dlho nemali, tak neviem, či ho prestali vyrábať.
wenee
Ahoj,ja mám Moulinex baguette and co a je super.Mám ju však iba dva mesiace,no pečiem na nej dosť a zatiaľ som spokojná.A ešte k tomu aj dobre vyzerá :-)
mariaklara
Ja som dva roky piekla chlebík v piecke Moulinex s jedným hnetacím hákom, dva až tri krát do týždňa. Pred Štedrým dňom vypovedala poslušnosť, prestal sa točiť hák. Môj manžel ju chcel opraviť, obehol v meste obchody aj servis, ale nevedeli mu nikde predať náhradnú súčiastku. Na chlebík sme si už zvykli, preto mi povedal, choď a vyber si novú. No a ja som si vybrala Etu Harmony s dvomi hákmi. Keďže medzi sviatkami skoro nikde nebol otvorený servis, až dnes sa všetko dalo do normálneho kolobehu, navštívila som v okr. meste servis, a dostala som náhradnú časť do piecky. Stálo ma to 29 EUR. Takže mám dve piecky. (Nevadí darujem ju dcére.) Teraz môžem porovnať, ktorá je lepšia. Pokiaľ som mala piecku s jedným hákom, bola som spokojná, teraz sa mi veľmi páči tá nová, s dvomi hákmi. Asi pred hodinou som vybrala chlebík z piecky, je výborný! Budem sa snažiť tento týždeň napísať recept a zverejniť. Sleduj recepty.
marcy
pochutili sme si na chlebíku z pekárničky,kedy do cesta som pridala vychladnutú orestovanú cibuľku a vyškvarenú mäskom prerastenú slaninku.Spolu s bryndzovou pomazánkou bola to najlepšia delikatesa večera,zhodla sa celá família :-)