Rôzne

Pomoc při vyvalování těsta

werdula - bez fotkywerdula, 6. januára 2014

Prosím o radu jak vyválet těsto, buď ho mám šišaté nebo nestejně
vysoké

@zareaguj


Diskusia k téme

peto55
Tiež by som rád vedel. Obdivujem tie krásne vyvalkané kruhové cestá.
mariamka
tu je celkom dobra finta ako mat rovnaku hrubku cesta, a sice - prilozit vodorovne po bokoch cesta 2 drevene palicky a valkat cez ne.. (od cca 2:00 min.)



viera1
@werdula a ešte si skontroluj,či máš rovnú dosku.Ja som dostala pred rokmi ku kuchynskej linke prehnutú dovnútra,tak som vaľkala rovno na linke.
jozefj
Na linke to není moc hygienické,ale každému iné chuti.
viera1
@jozefj vaľkam na papieri a vaľkanie na linke? Ani to nie je problém,keď si ju poriadne umyješ a viem,že mnohí tak robia.
hubata
Určite vaľkať na doske alebo na podložke. Veď linku takto treba 2 x umývať: pred vaľkaním a zasa po vaľkaní. Ak sa použije doska z dreva hodím ju do vane, krátko osprchujem, prípadne ak sa stihne dačo prilepiť zoškrabem. Drevená doska sa nesmie premáčať, inak plesnivie a aj cesto na nej robené môže chytiť pachuť. Vo vani oschne a je po robote. Ak sa používa silikónová podložka tak tá je celkom bez roboty: utrieš, zroluješ, hotovo.
helanka
na zapade nikto nepouziva taku tu speci dosku ako sa pouzivali na slovensku. kazdy valka priamo na kuchynskej linke, vacsinou su aj tak z praveho kamena mramoru alebo granitu, ktore sa udruzuju vo velkej cistote. ale aj tie umelohmotne nerobia problemy.
to ma tu dost prekvapilo, ked som v rodinach tento ukaz videla poprvy raz. A valceky tiez pouzivaju vselijake ine ako tie typicky drevene s doborou hmotnostou, ktore cesto valcuju fajne.
a celkove na valkanie treba ziskat troska praxe.
rulik
ja som nedávno kúpil v Lidli takú silikónovú podložku, dá sa na nej aj vaľkať na linke, aj piecť v rúre do 250°C ked sa vloží do plechu(neskúmal som pôvod)
cesto treba pootáčať pri vaľkaní a múčiť aby sa nelepilo, nemôže sa vaľkať len jedným alebo dvomi smermi ale pootáčať
merylas
Já mám z Lídlu takovou tenkou, černou teflonovou folii na pečení. Jsem s ní moc spokojená, mám jich několik, jednu rozstříhanou v remosce, dno i pás na boky. Někdy vyvaluji přímo na ni a aby mi neklouzala, tak pracovní desku kuchyňské linky navlhčím vodou a fólie lépe drží.
brambora
mne velmi pomohol aj maly valcek do plechu. hlavne pri maslovych cestach, ktore sa mi tazko valkaju. v plechu si tak vyvalkam presny rozmer.