Varenie

POMALÝ HRNIEC

tetadena - bez fotkytetadena, 15. októbra 2010

ahojte dievčatá a chlapci, chcela by som zistiť niečo o varení v pomalom hrnci - narazila
som naň pri pátraní po zdravých receptoch a priznám sa - neviem, čo si mám myslieť.

Takže, ak máte nejaké skúsenosti - sem s nimi. Vďaka, blížia sa Vianoce a ja neviem či mám
písať Ježiškovi.

@zareaguj


Diskusia k téme

kuchticka
Ja mam ten hrniec uz niekolko rokov. Zpociatku som ho pouzivala velmi casto. Ja to prakticka vec pre ludi co potrebuju navarit pokial su v robote. Pridu domov a maju teplu veceru, alebo neskory obed. Das do hrnca maso ktore sa pomaly vari niekolko hodin, pred koncom sa obycajne pridavaju doplnky (korenie a niekt. ine ingridiencec). Mas pri hrnci navod ako na to a i nejake recepty. Aspon ja mam taku knizocku, co pridsla s hrncom kde je navod ako ho pouzivat. Zalezi na tom ako varis a kolko mas casu a miesta v kuchyni na ten hrniec. Zaberal mi miesto, ulozila som do spazu a skoro nan zabudla. Vatsinou varim narychlo.
tetadena
vďaka za úprimnú odpoveď, ja som si už kúpila parný hrniec, ktorý skončil v špajz. Radšej naparím buchty na paráku ako vyťahovať hrniec. Takže si asi Ježiško odpočinie.
vybusna
tak ja mam tiez pomaly hrniec a zatial sa ucim....chodim si citat diskusie kde ludia pridavaju aj recepty. V mnichove ho nemam, mam ho v bystrickom byte. tu varievam len pre nas dvoch, takze by mi bol skutocne nanic. ale v bystrici to je ina kava. Tam varim pre viacerych a este k tomu pre 2 domacnosti..a tam ho vyuzivam tym padom nonstop. Mozem si dat rychlejsi stupen varenia a pomalim 4 hodiny. Rozumies...rano dam zajacie chrbty do PH a ja si robim ranajky a polievku. vyberiem chrbty, dam pomalit bravcove nakladane rezne.no a v noci pomalim hovadzie masa. v PH sa robia v podstate veci, ktore maju omacku, a vyhoda je v tom, ze sa o to fakt nemusis absolutne starat...ako to tam vsetko povkladas, zapnes a tym to pre teba konci. Zmysel PH vidim v pripade, pokial mas dostatok odkladacich priestorov, ked mas velku rodinu a malo casu. videla som ze niektore damy varia v ph aj zeleninovu pllievku, co mi pride uz ozaj nezmysel, robi sa niekolko hodin to, co mas hotove do 20 minut. je fakt, ze varenie je v nom zdravsie, nejde tam skoro ziaden tuk, vsetko sa robi vo vlastnej stave a sama som bola prekvapena, ze kolko sa jej urobi. V lete je to uzasna vec, ze varim obed na druhy den v noci a nemusim stat pri sporaku ako rura. jasne ze sa pise, ze aka je to skvela vec, ze das rano a prides domov a mas vsetko cerstve a teple uvarene....no ja som bola rada, ze som si rano stihla umyt zuby a licila som sa v praci....nieto este vkladat do ph snicle a zeleninu s ryzou...takze pre mna taketo reci boli o nicom.
vybusna
este sa vratim...pokial by som ale viedla aj v BB normalny rodinny zivot, ze tam nepridem len par dni a s kazdym sa chcem vidiet, tak by som ten ph nevidela ako nejaku zachrannu siet, pretoze by som varila systematicky kazdy den. takto musim uvarit vela jedla...pre rodicov ked ideme k nim, manzelovi nieco zo sebou, pretoze on prisiel len 3 dni a ja ostavam na 6...dcere aby mali co jest ked pridu z bb do bratislavy, nam na dva dni aby som stale nemusela len varit...no a vtedy ten ph naozaj ocenujem.
evas13
Pomalý hrniec priznám sa vôbec nepoznám, ale to čo čítam, je síce praktické, ale neekonomické. Zbytočne veľa energie sa spotrebúva. Ja by som si kúpila tlakový hrniec. Suroviny sú uvarené za chvíľu aj to najtvrdšie mäso je uvarené do mäkka do 1 hodiny. Tlakáče sú väčšie aj menšie,, je v ňom úspora vitamínov a príprava bez tuku, alebo minimálne.
evusik
a ja asi nikoho neprekvapím keď budem obhajovať parný hrniec :-) treba mu nájsť miesto priamo na linke a môžete ho používať každý deň a na všetko. A tiež vložíte všetko naraz - mäso, zeleninu, prílohu a viac sa nestaráte. Časový signál vám oznámi, že je jedlo hotové. Ale s týmito spotrebičmi je to rovnaké - buď sa ich naučíme používať alebo skončia niekde v komore zašité a je nám ľúto vyhodených peňazí. Mala som kolegyňu ktorá robila všetko v mikrovlnke, tak ma tým pobláznila, že aká skvelá vec, že keď sme kupovali novú mikrovlnku kúpila som si hneď drahú s grilom a teplým vzduchom. No čo vám mám povedať... trápila som sa asi mesiac a potom som sa nato vykašľala. Mikrovlnka sa ďalej používala len a len na zohrievanie. Len môj muž občas rýpne, že načo sme to kupovali. Teraz som ju dala synovi a ja som vytiahla tú starú úplne obyčajnú. A čo sa týka pomalého hrnca počujem to prvý krát a asi by som sa bála zapnúť hrniec a odísť do práce, ale neviem ?
vybusna
@evas13 no PH sa odporuca prave aj kvoli uspore energie...pravdepodobne prikon tej elektriny nie je vysoky.
Este @tetadena existuju ph, ktore maju vnutro keramicke a kameninove. Ja som velmi velmi chcela ten hrniec a rozhodla som sa pre kameninove vnutro, pretoze to mozem vybrat a polozit priamo na sporak s tym, ze si priamo v nom napr. rozpalim slaninku, alebo poprazim cibulu...S keramickym to nie je mozne...a rozprazat si musim na vedlajsom kastroliku, ale zase v keramickom mozem rovno podavat, pretoze je to v podstate velmi efektne. No a tak som zhanala vsade na slovensko trhu, na ceskom trhu a nikde nikde som s kameninovym nenasla. tu v nemecku ano, ale len jeden typ a tam mi nevyhovovala velkost. tak som sa rozhodla, ze pockam kym nebude ponuka vacsia. Lenze nakoniec sa stalo tak, ze som robila sukromne jednu pracu a ako odmenu som dostala tento co mam..tak sa to vyriesilo samo. V zasade ano...je to uzitocny pomocnik a je celkom mozne, ze keby som ho mala v mnichove, tak by som sa ho naucila vyuzivat aj pre nas dvoch, ide hlavne o obrovsku usporu casu, ked to tak pise, tak aj usporu energie. Lenze ja tu mam tak strasne malu kuchynu, ze kuchynsky stol mam zalozeny pekarnou, vyrobnikom sody a jedavame v obyvacke, lebo tam nie je miesto...a mne zas o tu usporu casu az tak nejde, kedze nepracujem.
yana
Slow cooker je vyborny pomocnik na varenie masa a fazule. Tu uz vlastne inaani nevarim. A ked mate bravcove rebra a flasu BBQ omacky a tu omacku na tie rebra vylejete a nechate to varit na tom pomalom programe, co je 8 hodin, tak sa bude cela rodina zalizovat az za usami.
torticka
Prosím Vás, mohli by ste dať aj fotografiu pomalého hrnca, lebo ja stále neviem o akom hrnci je reč.
1x lisbet
hannah22
pomaly hrniec,naše babky varili tak že ráno postavili obed a na sporáku sa pomaly varilo jedlo celé doobeda, my varíme na plyne a podobne a chválime aké je to rýchle, ale je dokázané vedeckými štúdiami že jedlo uvarené touto rýchlou formou nemá kvality jedla našich babičiek.Preto sa vo svete v prípadoch ked sa to dá používajú tzv.slow cooker a podobné vynálezy ktoré sa to snažia aspoň nahradiť.Varím v liatinovom hrnci na kovovej platni , na najmenšom plameni ale kuchty sa neviem vzdať...:))
kuchticka
@evas , naopak. Slow cooker - pomaly hrniec je velmi ekonomicky. Ma mensiu spotrebu prudu a tiez setri cas. Ked som si dala vecer do toho hrnca kura a pripravila vsetko ostatne, rano som iba zapnula na dlhy program 10-12 hod. alebo kratky 4-6hod. Nemusis stat pri nom a obracat, polievat, nic sa nepripali, lebo si stale udrzuje vsetku tekutinu ktoru tam das a dava sa iba trochu, Nic sa neodpari.
zitar
Teraz ste ma dostali, toto tu počujem prvýkrát, ale podľa mňa logiku to má. Veď voľakedy sa naozaj obed varil od skorého rána, pomaličky, pomaly, byt rozvoniaval a jedlo bolo fantastické, aj keď jednoduché.
anina43
keby som varila v takomto hrnci, stále by som mala v byte vôňu, vyvolávalo by to vo mne hlad určite by som pribrala, lebo by som zháňala čo zjesť, takže pre dôchodcov to nie je. naozaj možno pre zamestnané ženy. k takýmto vynálezom toľko, čo nemám po ruke, to zásadne nevyťahujem a nepoužívam, takže konvica, mikrovlnka, tit. rajnica, malý šikovný robot, to všetko musí byť v dosahu, kde sa varí, pečie, smaží atď. inak to človeku nie je treba