Varenie

Polotovary pre študentku

letisia - fotkaletisia, 24. júla 2012

Dcéra ide od septembra študovať do iného mesta a bude bývať na priváte. Poraďte mi milé Varecháčky aké polotovary pre ňu vyrábať. Už ma napadla zaváraná kapustnica, lečo. Určite niektoré z vás takto zásobujú svoje študujúce deti a inšpirujú ma.

@zareaguj


Diskusia k téme

klaura
toto by mohla byť ďalšia inšpirácia ... dá sa jesť na studeno, priamo z pohára lyžicou, alebo na teplo s vajíčkom a chlebom ... tento rok som pridala k suroviním aj sterilizovanú kukuricu a na kocky nakrájané kyslé uhorky ... vyskúšaj aspoň z polovičnej dávky a uvidíš, či to bude mať u dcéry úspech ... :)
 varecha.pravda.sk/recepty/fazulove-leco-fotorecept/19304-...
tiginko
mne sa osvedčuje aj na dovolenky a lyžovačky segedín v pohároch. Ten vie uvariť hádam asi každý, ja ho pripravujem buď z bravčového pliecka alebo vykosteného morčacieho stehna - podusím ho na cibuli s mletou paprikou a potom s kyslou kapustou do mäkka. Vriace plním do pohárov, zaviečkujem, prevrátim, aby chytilo viečko, asi na pol hodinu a to je všetko. V chlade vydrží aj niekoľko týždňov/2 mesiace, ani v teplejšom prostredí sa mi ešte nepokazil. Stačí už len pridať kyslú smotanu, my aj chlebík namiesto knedle a je to...
letisia
@2010 ďakujem pekne.
@tiginko ja takto robím takú viac mäsovú kapustnicu a potom sa to dá použiť ako kapustnica, alebo pridať smotanu ako segedín. Nie je to ten pravý segedín, ale študentke bude dobrý, keďže to má na dve variácie.
letisia
Ale keby boli aj ďalšie inšpirácie, potešilo by ma to.
rea1
pecene bravcove nalozene v masti - sice nezdrave ale prudko jedle, variabilne a prakticke, ani do chladnicky to nemusi ist (mam vyskusane). upecies pekne bravcove vcelku, kare alebo krkovicu a nechas vychladnut. musi byt dobre prepecene a uplne vychladnute. vytopis si doma mast zo slaniny alebo odrezkov (da sa pripadne aj kupit, ak mas spolahliveho masiara). do vyssej nadoby das naspodok trochu masti a ked prituhne, davas na nu po platkoch maso, ktore zalievas mastou. mast by mala byt v nadobe vyssie ako maso. pouzitie je jednoduche: spravis si akukolvek prilohu, vytiahnes maso a mas navarene. sprav jej pastiku do poharov - receptov je tu na nu habadej.
matata1
moja starká voľakedy dávala do pohárov podusené bravčové nakrájané na kocky. Dusila ho na masti, len tak bez cibule a mletej papriky a potom aj s tou masťou naložila do pohárov. Potom stačilo ohriať alepo hodiť na popraženú cibuľku. Vydržalo dlho (ak sa nezjedlo) :o))) Jeden takýto pohár sme našli v špajzke snáď po 5 rokoch, chcela som ho dať kocúrovi a nakoniec sme ho zjedli spoločne (s kocúrom) a bolo fantastické. Rovnako konzervovala aj klobásku.