Rôzne

Polotovary NIE, ale tento hocikedy.

tinca - fotkatinca, 21. marca 2010

Nie som zástanca polotovarov, nekupujem žiadne mrazené pizze, ovocné gule, polievky,prsty a.p./okrem mraz.zeleniny/, ale tento vám vrele doporučujem. Sú to rožky-mini croissant mrazené - pečivo lístkové, kysnuté-pľundrové! Majú taký bielo-modrý sáček a výrobca je CUKPOL, Krížna Ves a bývajú aj osie hniezda, ale na tie som ešte netrafila. Dostala som sa k nim tak, že jedna kolegyňa ich upiekla na meniny a pýtala som si recept a vtedy sa zasmiala, že alla Kaufland alebo Tesco. Poviem vám, že ani skúsaná cukrárka lepšie cesto neurobí!!
Musia sa 2,5-3 hod rozmrazovať na plechu,kde si dáme papier na pečenie a podkysnúť. Ja nechávam až tri hodiny, čím dlhšie tým lepšie. Robím ich na slano, potriem rozšľahaným vajíčkom /hneď po vybratí z mrazničky, aby neobschli/, posypem soľou a potom rascou, sézamom,makom a.p. Šup do rúry na 18O st.C,pečieme 20 minút. POZOR! treba ich od seba dať na vzdialenosť cca 10 cm, lebo obrovsky zväčšia objem. Môžeme ich robiť aj na sladko /ale bez soli/,len vajíčkom potrieť a po upečení posypať napr. škoricovým cukrom.
Viem, že Varecha je viac o výmene receptov, ale niekedy, keď sme v časovej tiesni pomôže aj tento rýchly polotovar. Tak ma veľmi neodsudzujte.
Ja som ho nazvala rezerva pre strýčka "Príhodu". Je tam 2O-21 ks a tento balík stojí niečo cez 1 euro. Ja ich mám vždy v rezerve.

@zareaguj


Diskusia k téme

slnieckosom
Súhlasím, že sú situácie, kedy času nie je veľa a každá rada vtedy dobrá... Prečo nie? Napokon, aby všetci spokojní boli, nie ? :-))
evusik
ja tieto mini croissanty poznám, jeden balík mám ešte v mrazáku. Upozornila ma na ne moja švagriná a je to presne ako hovoríš @tinca - sú suprové. Ja si dávam do mrazáku aj vlastné napečené, hlavne slané pečivo, tak do rezervy, keď príde návšteva a doma nič nie je. Jediná nevýhoda týchto kupovaných je, že sa musia aspoň 2,5 hod. rozmrazovať. Ale zase keď viete že poobede príde návšteva a vám sa nechce piecť, prípadne máte inú robotu tak to hravo stihnete a je to ideálne riešenie a čo je hlavné všetci vás budú chváliť aká ste výborná kuchárka a nikdo vám neuverí že je to z mrazeného polotovaru. Fakt sú vyborné. Vrele odporúčam.
cistinka
S mrazenými croassantami mám dobré skúsenosti aj ja, ale pod inou značkou priamo od výrobcu z Prahy. Bývajú aj čisté, bez plnky...tie sa dajú aj na slano s masielkom, syrom alebo šunkou k raňajkám. Tie exclusívnejšie bývajú plnené pudingom, hrozienkami, višňami, marhuľovým džemom...no mňa najviac očarili orechové, ktoré po upečení treba potrieť javorovým sirupom...sú to fantastické raňajky. Treba ako hovorí @tinca aspoň dve-tri hodinky po vybratí z mrazničky nechať na plechu na papieri rozmraziť a podkysnúť.
Domáce croassanty sú pracné a neoplatí sa ich robiť len pár ani z časových, ani z finančných dôvodov...Je to pečivko, ktoré je najlepšie čerstvo upečené, takže si upečiete len toľko, koľko skonzumujete.
tinca
Máš pravdu čistinka, s tými čo píšeš nemám skúsenosť,ale budem ich hľadať, milujem orechové. Pridávam ďalší typ, len som v diskusii o nich nechcela písať,lebo som ich nemala vyskúšané,teaz som ich vybrala z rúry. Sú pod názvom Pľundrové kocky s vanilkovým krémom, postup ten istý aj výrobca a potom som ich poprášila práškovým cukrom. Je ich tam 10 ks 7x7cm. Už som aj chutnala spolu so susedkou, ktorá mi doniesla moravské koláčiky, /my si vymieňame upečené/ a povedala, že nemajú chybu. Vyskúšajte!
monzet
Poznám a úplne súhlasím...Sú fajnučké,vždy poruke...Po upečení manžel spokojný,návšteva takisto a ja,najspokojnejšia,sa usmievkam "popod fúz" ,aké to bolo jednoduché :-)))
evas13
Nepoznám, ale asi ich vyskúšam, keď ich dostanem v Kauflande. Vďaka za tip
kucharronald
Aj my máve v mrazničke ešte 2 balíky..sú super...ja ich potriem vajíčkom, posypem buď rascou alebo sézamom...akú mám chuť...ale sú lepšie ako naš domáce :D
egreska
Poznam aj ja,su super ale v poslednom čase sa mi zdaju nejake strašne mastné po upečení...mozno zaleží od vyrobcu..
tinca
egreska, tie čo ja kupujem,viď výrobca, sú akurát, nie sú masné.
frezia68
Vďaka za tip,pôjdem zajtra na prieskum do Kauflandu,aj tak mám tam cestu...:-))
janaalizibolenova
fiha dakujem za tip, ked budem doma, pojdem na vyzvedy do "kaufáča", lebo ja som ich robila tu, aj doma(SK), ale nebolo to ono, boli velmi dobre, chutne,ale vo vnutri neboli tak krasne navrstvene, ako ked ich kupim....
tinca
Jani, je to babračka a ako píše čistinka aj drahé, pracné. Oni sú fakt dobré len čerstvé, je vždy pečiem len toľko, koľko sa zje. S tým rozdielom, že ich mám vždy v mrazáku poruke. Keď len pre mňa, mám maličké pliešky, upečiem len 4-5 ks.
tinca
Mám dotaz na čistinku, ten javorový sirup dostať aj kupiť??? sa mi zdá, že si písala,že ty si ho robíš sama. No pre mňa by stačil aj kúpiť. Ak vieš daj mi typ, lebo každý ho chváli.
janaalizibolenova
tinca, bohuzial croissanty su tu klasifikovane ako europske pecivo a tym padom su aj drahe... mne sa tu oplati robit croissanty skor ako kupit, pokial robim neplnene, nakolko z davky cesta, co robim, mi ich vyjde ozaj vela,...ked ich plnim nutelou, to uz sa mi menej oplati, vyjde to drahsie, lebo miniem takmer celu nutelu

minule som nasla od nejakeho sefkuchara na nete tipy, ako urobim take "echt" croissanty, tak mozno mi to neda a skusim, ale len z polovicnej davky, pre istotu a to uz fakt posledny krat, lebo skusala som robit z plundovreho cesta, z listkoveho, a este doma (SK) som skusala robit podla receptu na croissanty, co bol ako recept v domacej pekarnicke, ale stale to nebolo ono....proste dnu neboli tie uzasne nadychane vrstvy, chutovo boli vynikajuce, len sa po nich zaprasilo, ale nebolo to "tip-top"....

dakujem za rady, doma na dovolenke kupim a potesim rodinu :-D chcem sa opytat, mozem ich nechat rozmrazovat napriklad cez noc? a rano ich len šupnem do rury?

inak mate obe pravdu, (tinca aj cistinka) je to babracka
cistinka
Tinca, vyrobiť javorový sirup neviem...len som dala pri lievancoch tip, čím ho nahradiť na tých lievancoch. Ja som si ho priviezla zo zahraničia, no pozerala som teraz na nete, dá sa objednať aj cez internet, ale nie je to lacná záležitosť :-) Keby si v mažiariku poriadne rozdrvila tak 5 vlašských orechov, až na šťavu a zmiešala s lesným medíkom - bude to pripomínať trochu chuť javorového sirupu...aspoň mne sa tak zdá :-)))
honestka
ked pridem na Slovensko, urobime rychle "stretko" a pohostim vas pravym javorovym syrupom, lebo tu u nas na vychode Canade sa vyraba ten pravy a je to nieco fanatasticke.
Dost vysoka cena zan je aj u nas.
Co cistinka doporucuje, vykusajte do toho pridat tmavy dobre rozvareny karamelovy syrup - tak sa tu predava ten lacny a daju donho len prichut.
cistinka
@honestka to je veľmi dobrý nápad...ten karamelový sirup. Javorový sirup som poznala do nedávna len z počutia a čítania v receptoch. Ale keď som ho nedávno ochutnala (ten pravý z Kanady)....je to niečo fantastické. Už mám vo fľaštičke len na dne, tak si ho šetrím len pre seba :-)
sjuz
Tinca - odsudzovať ťa za super tip??? :)) Dík, musím pozrieť :)
Javorový sirup dostať kúpiť, hlavne v obchodoch so zdravou výživou, aj niekoľko druhov. Aj na nete.
honestka - my kupujeme len kanadský javorový, a ja si ho šetrím, lebo je to pochúťka. Občas do čaju, ale najradšej na lievance či vafle:)
sovka62
Tinca, moja dcéra mi o nich básnila do telefónu dva mesiace a potom sme ich šli navštíviť a mala ich upečené. Parrrrráda. Odvtedy ich kupujem po päť balíkov, nech sú doma poruke. Sú to presne tie v modrobielych sáčkoch. Ale súhlasím s Egreškou, kvalita je nevyrovnaná, aj ja som ich už dva razy mala také mastné.
janadelfi
Javorový sirup je dostať aj v DM drogérii (neviem či vo všetkých), keď som pracovala v potravinách, mali sme aj na pulte ale za ten svet si neviem spomenúť, kto nám ho vozil.... alebo bol z METRA? Asi... Bol drahší, ale keď sa vyložil na pult zmizol za dva dni....
bozulka
Javorový sirup kupujem v BIO predajniach alebo DM drogérii aj tam je v BIO kvalite.Javorových sirupov býva viac druhov kvality.U nás je to stupeň/grad/ C.
hannah22
@tinca ďakujem za tip, ja som nemala odvahu kúpiť ,po Vašich hodnoteniach si ho kúpim a vyskúšam, veď aj my si môžme ušetriť občas trochu času pre seba. Javorový sirup je výborná vecička ale skúsili ste niekedy trstinovú melasu ? Dostať tiež v BIO potravinách ale má podľa mňa jedinú nevýhodu, musím ju prelievať do flaše s zobáčikom ako kečupy alebo medík, je viac karamelová používam na lievance , na mäsko a aj do kávy miesto cukru. Na jej chuť si treba zvyknúť ale oplatí sa vyskúšať... :))
sandratamer
Trstinovú melasu mám doma, používam ju na pečenie, ale ten smrad mi hrozne prekáža. Ja ho vždy zaháňam všelijakými mantrami, ktoré si mrmlem keď ju používam, aby som z hlavy odstránila ten zápach. Ale čo človek neurobí pre zdravie :-)
altyn
Trstinová melasa nesmrdí ak ju nepečiete! Skúste ju používať do kávy,čaju alebo kakaa namiesto cukru. Stačia 4kl denne a telu dáte všetko čo potrebuje. A tiež som si nie istý či pečením nestráca všetky látky ktoré obsahuje. Viem že je dobré dávať ju do teplého nápoja, ale nevariť a zrejme ani nepiecť... No ako vravím, nie som si istý.
sandratamer
Altyn... melasa smrdí. No fakt. Otvoríš viečko na pohári a zle je.

Veľmi dobre poznám jej účinky, preto ju mám doma. A obdivujem ťa, keď si melasou sladíš kakao :-), ja to nedokážem.

Ale keby bolo zle ako píšeš, chytím nos, zatvorím oči a idem do toho :-)
evanaaa
Javorovy sirup som videla aj v Bille,v regali,kde su rozne netradicne suroviny,bol iste pravy ale drahy.Ta trst.melasa sa moze jest aj pri cukrovke?

brituska
Ja polotovary sem-tam kupujem, ale iba kvalitné a som veľmi spokojná, pretože nie som príliš zručná v kuchyni. Preto chodím na varechu a musím sa pochváliť, že už sa chytám varechy :-)
hannah22
@evanaa , trstinovú melasu užívam ako náhradu cukru, tiež som DIA ale len 3 č.l., zatial mi ju lekár nezakazuje ale radšej si to overte u svojho, keď ma naháňa mlsná dokážem lyžičku len tak zapiť vodou, namiesto cukríka, a v káve a kakavku sa tá jej "vôňa" stráca, ale koľko ľudí toľko chutí ... :))
cistinka
Neviem ako trstinová melasa voní, či smrdí...ale ak je to to, čo arómou pripomína silážnu jamu, tak asi viem, čo to je :-)
tinca
Ja smrady nemusím, ani ked ich mám predpísané lekárom. Ale o tom jav. sirupe som počula, len viete pre mňa samú, ja radšej kúpim.ako nejaké malé mn. vyrábať. Jasné, chápem, kde je viac papákov, tak tam sa všetko zje. Ja aj pizzu jem 2 dni, ale za to nevidno to, síce pri mojej výške 180 cm mám oproti drobcom výhodu.
altyn
Milá sandratamer! Na kakao som už trochu veľký :-))) ale bráško to tak pije raz začas. Ja som kávičkár už dlho-dlho. Trstinovú melasu užívam tiež dlho. V lete ju na chvíľu vysadím, no akonáhle začnú sychravé dni tak ju hneď začnem brať. Vďaka nej nechodím naobliekaný ako cibuľa. Obsahuje veľa železa a pri jeho nedostatku je človeku stále zima. To bol kedysi môj prípad. No odkedy mám melasu i v tej najtuhšej zime mi stačia 3 vrstvy oblečenia-tielko, pulover a bunda. Predtým som musel mať ešte nátelník a hrubý sveter a samozrejme spodky a aspoň 2 ponožky. Cítil som sa nemotorne a popravde aj nepríťažlivo veď ktorej kočke sa páči zmrznutý snehuliak, však áno :-)))
altyn
tinca: ako som raz kdesi čítal tak afričania sa držia toho že ak liek nieje odporný, horký prípadne aj zapáchajúci, tak nie je dobrý!!! :-)))))
sandratamer
Milý Altyn!!! (ja len skúšam výkričníky ako ty, pokúšam sa prísť na ich význam v tvojich komentároch. Keď používaš výkričník mám pocit, že ma ideš hrešiť :-))
Ty si kávičkár dlho-dlho? Veď v profile máš uvedené, že máš 20 rokov...
No a čo sa týka melasy, zdá sa že sme sa nakoniec zhodli, že fakt zapácha :-))))
Ja sa odhodlám raz ju ochutnať aj na lyžičke, ale nebude to jednoduché... Ale keď to dokážeš ty, musím aj ja :-)))
frezia68
Tinka: Tak dnes som ich upiekla a výborné.Keby som nepozerala na zloženie-veľa E....a škodlivé,tak využívam aj častejšie.Ale niet nad domácky robené,viem,čo konzumujem :-)
altyn
Milá sandratamer! Výkričník je interpunkčné znamienko. V slovenčine sa píše najmä na konci rozkazovacích,želacích a zvolávacích a viet, alebo na konci, citosloviec a OSLOVENÍ. Ufff, to dalo zabrať kým som si spomenul a správne to sformuloval! Ak by som chcel niekoho hrešiť tak ich dám aspoň dva. Takže nič v zlom. :-))) A čo sa týka tej kávičky, pijem ju od 13-14 rokov. Začalo to kvôli nízkemu tlaku a nejako mi zachutila. Deň nemôžem začať bez rannej kávy. A melasa mne nesmrdí, fakt, :-))))). Nepamätám si že by my niekedy smrdela. A ak ti môžem poradiť, lyžičkou to neskúšaj, môžeš k tomu získať odpor ktorý budeš ťažko prekonávať. Skús to radšej do kávy pol lyžičky a po troške si pridávaj. Je to totiž príšerne sladké až tak, že je to odporné v čistom koncentráte. A ešte čosi, ja kupujem len melasu v sklenenej fľaške lebo sa v káve rozpustí bezo zbytku. Z tých v plechovke zostáva na dne akoby"piesok". P.S.:to asi smrdia tie, lebo je to silnejší koncentrát....tie som ani celé nespotreboval, nechutili! Ak nájdeš hrúbky tak sorry, mám za sebou ťažkých 12 hod. jazdenia. :-))))
sandratamer
Altyn, ďakujem za jazykové okienko, ale mňa zaujímalo prečo používaš výkričník ty, keď môžeš použiť čiarku :-)

K tej melase, vyššie som spomínala "otvoríš viečko na pohári", takže kupujem melasu v pohári :-)))
janadelfi
Milý @altyn nedá mi nezareagovať na Tvoj výrok, že si na kakao "trochu veľký".... Ver mi že "nie". Na "kakalko" človek nie je nikdy veľký ani dosť starý... Ver mi viem o čom hovorím... A aj krupicovú kašu môžme.... Otázne je, či je človek na mlieko alergický z medicínskeho hľadiska, alebo len tak... mlieko nemusím... beriem mlieko môže niekomu robiť problémy..... :-))
janadelfi
Pôvodne som chcela len pozrieť ako sa pečú rožteky - včera som ich kúpila, ráno dala nakysnúť a budem piecť. V balení som mala 18 ks. Uvidím aké budú - potom sa ozvem.... :-)
altyn
sandratamer(čiarka), to je zvyk. Keď chcem zdôrazniť slovko "milá" tak dám výkričník. Keď nie, dám čiarku. :-)))))
janadelfi
No sú super upečené, ale určite nevydržia do večera...... doporučujem....
janadelfi
Hej @sandratamer v Kaufe v Malackách som kúpila od firmy CUKPOL 450 gr. Boli fajn krehké manžel povedal, že som ich mohla aj syrom posypať.... presne tak ako povedala @tinca , stáli 1,35€.
Nechala som ich podkysnúť a potom šup do rúry..... Už je po nich...
sandratamer
Kúpila som ich keď som bola na sviatky u našich. Nechala som ich rozmraziť 3 hodiny a potom som si uvedomila, že je desať hodím večer. Tak som celý plech šupla do chladničky.
Ráno som si spomenula, otvorila chladničku a paráda! Boli nádherne nakysnuté. Len som ich potrela vajíčkom a dala piecť. Už o pár minút boli hotové, nádherne rozvoniavali :-)
Perfektné raňajky, s masielkom a maminým marhuľovým domácim džemom....
Včera som bola v Bratislavskom Kauflande a už mám v mrazničke dva balíky "kebyneco" :-))).
tinca
Sandri som rada, že ti chutili,teraz od štvrtku sú v Kaufláči v akcii za 0,99 eu.
sandratamer
Tak som ich asi kúpila akciové :-)
Dnes som prišla domov a dcérka už jeden balík mala na plechu a rozmrazovala o dušu :-)
omama
až dnes som si našla čas na čitanie komentárov. Ja som ten výrobca croissantov, tak mi to dobre padlo ,keď som prečítala ako Vám všetkým naše výrobky chutia, určite ste sa stretli v Kaufl. aj s inými našími výrobkymi koncom júla bude akcia na škoricové osie hniezda. Verím, že Vám všetkým budu chutiť, a ja budem mať z toho radosť. Ďakujem
tinca
@omama tie hniezda nepoznám, sú dobré? Chcem vám dať typ nejaký pražský výrobca robí tie croissanty aj plnené napr.orechami, ale vôbec som ich nezohnala. Uvítali by sme, keby ste pridala aké ešte výrobky vyrábate. Tie čo píšem nemajú chybu!!:)) Veľa úspechov a vymýšľajte ďalšie dobroty.
tinca
@omama prepáčte ja píšem v ženskom rode a vy ste vlastne muž, no čo už, keď taká prezývka.
lupita190


poviem vam,že škoricove alebo kokosove hniezda su chutovo vyborne odporučam vam ohutnat .