Varenie

Polotovar na LEČO

zdezda - fotkazdezda, 18. augusta 2011

Ahojte, varecháči, rada by som od vás čítala názory a recepty, ako urobiť naj...polotovar na lečo:-) Zaváram ho už desaťročia, no stále mám dilemu, či dať papriku dusiť na oleji, či dať najprv pod ňu cibuľu, alebo iba nasoliť a na druhý deň napchať do pohárov a zatvoriť? Vyskúšala som už všeličo, no vždy som vyrobila aj nejaký ten nepodarok :-) Teraz nemám tejto výbornej zeleninky nazvyš, takže vás prosím o pomoc, nech sa mi to snaženie vydarí. Ď

@zareaguj


Diskusia k téme

22 komentáre k článku
Lečo je moja slabosť a robievam ho na všelijaké spôsoby, s klobáskou ,párkom, hríbmi, atď.Jedno však ostáva nezmenené, lečový základ.Je to rokmi osvedčený recept a je najednoduhší: papriku pokrájame podľa chuti, mierne nasolíme a necháme stáť asi 2-3 hodinky.Nemusí stáť do druhého dňa iba ak ju krájame pozde večer.Paradajky ošúpeme a pripravíme k paprike.Potom to vrstvíme podľa chuti ,kdo má ako rád viac alebo menej paradajok, ja dávam do pohára 5-6 ks.takto naplnené poháre vysterilizujeme 45 min. pri 90 st. tento recept je aj vo výbornej knihe Jaroslava Balaštíka " konzervujeme v domácnosti z roku 1977. Nič lepšie som doteraz nenašiel.
Zdezdi robím takto už roky: cibuľu nakrájanú ma kocky popražím, dám tam na pásiky papriku a za chvíľu nakrájané paradajky, všetko spolu podusím 15 min. Cibuľa 1 kg, paprika 4 kg, rajčiny 3 kg a trochu oleja. Uložím do pohárov, ktoré papierovou utierkou poutieram, zatvorím suchými viečkami a sterilizuje v rúre do 90°c 30-40 min.
knihu Konzervovanie v domácnosti mám aj ja a väščinou zaváram podľa nej.... iba nálev na uhorky mám ešte od mojej mamy a ten používam na všetky sladkokyslé zaváraniny...
lečo robím presne ako @zofos papriku osolím aby zmäkla (lepšie sa dáva do pohára) do pohárov dávam trochu viac papriky a dotlačím rajčinami nakrájanými na štvrťky... nedávam olej... takáto zmes je dobrá na lečo aj do guláša aj pod mäso :-)
a ešte ak mám miesto v mrazáku dávam si do plastových krabíc nakrájanú papriku a rajčiny... aj to je výborné a rýchle na použitie :-)
Ja robím rovnako ako @evas , ale aby lečo nebolo riedke k uvedenému pridám dva ošúpané a pokrájané baklažány. Dávam ich dusiť naraz s paprikou. Vajcia sa v takomto leče nezrážajú do "cuckov" a neplávajú v riedkej šťave.
aj ja robím ako zofos ,mám recept:4kg paprika,3kg paradajka,1kg cibula a 8dkg sol.chvílu necham postat a plnim do pohárov.následne sterilizujem.
ja tak ako @evusik - povyberám z krabíc a kombinujem: paprika, rajčiny, huby, cuketa: a potom býva na obed klasické lečo, alebo lečo s hubami, lečo s mäsom, alebo len paprika s vajíčkami, pizza, plnená paprika, alebo dám z mrazáku napr. aj na ozdobu rajčiny a papriku do kapustového šalátu. Zaváranie sa mi zdá zdĺhavé a drahé: umývať fľaše, sterilizovať, pridať ešte konzervačné prostriedky, olej, atď. A takto umyjem, naporcujem do hranatých krabíc od všeličoho a použitie je rôznorodé. Mrazím napr. aj nastrúhanú citrónovú kôru, ovocnú šťavu, hotové jedlá - všetko čo mi zvyšuje. Potom na jar robím inventúru a podľa toho vymýšľam jedlá aby som to spotrebovala všetko.
Paradajky, o 1 -1,5 kg viac papriky. Najskôr paradajky pokrájam a trochu podusím aby pustili štavu. Potom pridám pokrájanú papriku, osolím a spolu podusím. Teplé dávam do fliaš a sterilizujem.
Cibulu nedávam a načo?
Lepšie je ak pred prípravou na oleji spením čerstvú cibulu pridam klobásku , bez tejto vône si lečo neviem predstavit.Zalejem mojím polotovarom a pridám vajíčka.
Evas, urobím to tak, ako si mi napísala :-)hubatá, asi máš veľký mrazák, no ja nie, bývame v paneláku:-)sovka62- ďakujem
mojack-neviem, prečo najprv paradajky, nie najskôr papriku? no aj Tebe ďakujem, že si mi odpovedala, evusik aj zofos, asi vyskúšam aj váš recept:-)ďakujem
Ja leco zavaram podobne ako @zofos a som s tym velmi spokojna. Je to vlastne polotovar a po otvoreni pohara si leco upravim ako chcem. Takto zavarene papriky s paradajkami su vyborne tiez na dusenie k masu.
Zdezda- ak paradajky pustia trocha štavu pridam papriku a nemusím sa bat že mi paprika prihorí ak sa pozabudnem a nepremiešam. Raz sa mi to stalo tak pre istotu :-))
@zdezda , najprv rajčiny preto, aby sa vytvorila šťava, v ktorej sa paprika skôr blanžíruje /uvarí/, @sovka pridáva na zahustenie baklažány, ja nie, predvarenú zeleninu dám do pohárov, popritláčam malou naberačkou, šťavu odoberiem, v leče je len trocha, a šťavu čo mi zostane, v ktorej plávajú sem-tam paprika s rajčinami tiež zavarím v malých pohároch, slúži mi na podliatie mäsa napr. pri guláši a pod.
Knihu od Balaštíka mám aj ja, podľa nej som kedysi začínala. Raz som robila lečomza surova, druhý raz som podusila a to sa mi páčilo viac, no bolo to dávno, možno dnes by som skúsila oba spôsoby.
my len podusíme na oleji cibuľu a potom papriku a daváme do fliaš,bez rajčín,tak potom nemáme problém pri prípravr/rajčíny nemusím).Ale suseda mi ponukla recept vraj na výborné lečo,tak ho poprosím a dám vám ho do komentárov.
...roky som leco dusila na peci,(paradajky supala,)spolu s paprikou a cibulou,potom kladla do flias a nakoniec sterelizovala.Suseda,80 rocna zlata pani,uz je na pravde Bozej, prisla na kavicku. a vravi: a Ty nemas inej roboty,len pri peci stat?sak,nakrajaj,(len PARADAJKY+PAPRIKU)dobre posol,nechaj postat par hodin,nech pusti stavu,naloz do flias a sterelizuj a vybavene.Robievam podla jej rady uz roky a vyborne je.Ked ho idem pripravit dam pod neho este cibulku a pripadne klobasu a vylejem pohar s lecom a vajicka.Zboznujem leco a takto mi velmi chuti.Samozrejme v lete robim z cerstvych paradajok a paprik.
Polotovar na lečo sa skladá asi z rovnakých dielov papriky nakrájanej na rezy a rozštvrtených červených rajčiakov. Všetko ostatné dávam pred prípravou samotného leča (olej, cibuľa, klobása, vajíčka a koreniny). Polotovar tým pádom nie je náchylný na pokazenie.
Zmes premiešám, veľmi mierne okyslím a veľmi mierne osolím alebo aj bez týchto prísad plním do pohárov 10 mm od okraja. Polotovar pred plnením môžme aj podusiť vo vlastnej šťave, avšak pozor na pripálenie.
Sterilizujeme pri teplote 100 °C poháre do obsahu 720 ml najmenej 45 minút, litrové poháre najmenej 1 hodinu.

Pridaj komentár do diskusie: