Zdravá výživa

PODPORA CHUTI DO JEDLA

lusy13 - fotkalusy13, 21. novembra 2010

Dobry den rada by som vas poprosila o radu.Neviete my niekto dat niaky typ na kvapky tabletky caje a podobne ktore podporuju chu do jedla rada uvitam aj ked my napisete z akych jedal sa pribera.Mam kamaratku a ta je velmy chuda a rada by pribrala ale sa jej to niak nedary a chcela by som jej pomoct za vase rada vam vopred dakujem aj za moju kamaratku s pozdravom Lusy13

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Ja som v detstve brala tusim Pikovit, chut do jedla povzbudzuju vitaminy skupiny B, myslim, ze B12. Nie je na vine stitna zlaza? nema vypukle oci?
altyn
@lusy13 teraz tvojej kamarátke mnohý z nás závidia... :-))) Popravde aj ja, pribral som behom roka asi desať kíl, no ako, to presne neviem, aj keď tuším. Bohužiaľ absolvoval som nejaké operácie po ktorých som bol mobilne obmedzený, no nik ma neobmedzil v jedení... :-))) Dúfam že až nabehnem na pracovný režim tak sa môj rytmus-biorytmus napraví a tak nejak sa "dá do poriadku", aspoň zatiaľ to tak fungovalo. Takže v tomto ti moc neporadím, aj keď, ak je je tvoja kamarátka chudá "od prírody", alebo to má dedičné, tak tam moc nenapraví... :-))))))))))))
altyn
Poslalo sa mi to než som to dokončil, chcel som tým povedať že niektorý ľudia majú tendenciu byť chudý, nech robia čo chcú. No ak sú v poriadku výsledky krvi, tak sa netreba trápiť! Veď koľko obéznych by s tvojou priateľkou menilo................ !!!!!!! .-)))
lusy13
Vsetkym vam velmo pekne dakujem za vase rady.
lusy13
A este chcem odpovedat julice stitnu zlazu mala vysetrenu a je v poriadku a ani vypukle oci nema akurat co este viem ze v maji prekonala infekcnu mononukleozu a vtedy schudla a niak sa nemoze dostat na svoju normalnu vahu
lusy13
A este julica nevis prosimta ci si brala pikovit sirupalebo zuvacie tablety a presny nazov keby si si spomenula bola by som ti velmy vdacna
evas13
Pokiaľ je krvný obraz poriadku, nech radšej neexperimentuje. Po takej závažnej diagnóze nemôže hneď priberať. Nech sa v prvom rade normálne stravuje a po pol roku, keď nezačne priberať, tak by som jej odporučila rybí olej. Mňa s tým kŕmili ako dieťa a teraz by som potrebovala niečo na odbúranie dobrej chuti. Lusy13 nech sa darí. :)
marianne69
Moja dcera sa rozjedla po Pangamine(vit.sk B+pivovarske kvasnice)Jej to zabralo tak,ze by aj klince pojedla.Ale v lekarni by ti mali poradit,su tam na to skoleni.
julica
lusy13 , boli to sladke tabletky pikovit, to bolo pre deti. Nakoniec ich mamina musela skryvat, lebo mi tak zachutili, lieky na podporu chuti do jedla :) myslim, ze tiez obsahuju spominane vitaminy skupiny B.
evanaaa
Ja som bola od mala chudá, neskôr ako mladé dievčasom mla asi 45 kg, neskôr 49 a keď som išla rodiť, mala som "až" 62 kg a priaôla som si, aby to tak zostalo, no po pôrode som znovu chudla až na 50 kg, na tej váhe som s dlho držala, fakticky som trochu priberať začala po 40-ke a neskôr až po 60-ke. Veľa robi aj choroby a lieky, nezávisí každé priberanie len od jedla. Rapídne som pribrala po onk. operácii a ta isto som teraz začala chudnúť. Mala som strach, že čo zas, ale bola som aj na kolonoskopii a dúfam, že som v poradku. Chuť do jedenia podporujú horké veci, aj som vedela, neviem si spomenúť, ale aj bylinky - horké, pridávané do jedál.Možno niekto vie, ktoré to sú ( palina, horec ?).
dorisa
Akurát som išla písať odpoveď,ale keď som videla @evanaaa -odpoveď, tak som skoro ani nenapísala,lebo začiatok jej príspevku je taký,ako by som aj ja začala. Ja som aj v očakávaní s dvojičkami mala len 68 kg, a potom zas len okolo 47-max.51 kg. teraz mám 65kg, myslím, že je to "skoro" akurát,pri mojej výške 166. Moja dcera, tá bola tiež do 36 rokov ako prútik, ledva mala 42kg. teraz začala z ničoho nič priberat a už je "žena" Pokial je kamoška zdravá, može to byť len dobrá latková výmena a aj v rode to može mať. Azda nejaký dobrý žalúdočný horký čajík(palinu) nech pije. Priberanie príde s vekom, ako aj u mňa. Keď som bola na maturitnom stretnutí po 35 rokoch, tak sa všetci čudovali, aká som "pribratá",hlavne, že všetci ostatní mali okolo 80-100kg. Tak, nech sa netrapi,lebo aj psychická pohoda jej može ovplynit metabolizmus, a následné nepriberanie zo psychiky.
viera1
Ak je kamarátka dospelá a vyslovene nemá chuť do jedla,ponúkni ju pred obedom 2cl Fernetu.Po tomto ľudia zjedia aj číslo od domu.Ak by to bolo pre ňu veľmi horké,dolej 2dl toniku a daj plátok citrónu.Dalšou alternatívou je aperitív napr.Cinzano bitter (červené ),Primát bitter (červené) atď.
lusy13
Za vsetky rady a odpovede dakujem kamaratka drzala pomononukleoze aj pecenovu dietu ale vysledky ma uz v norme a lekary stale nevedia zistit preco nepribera ma 13 rokov 157cm a 34kg
xanadu1955
Na dobré pretrávanie je čaj s Puškvorca a nepohdrdla by som ani pivom ale nemyslím že by v tom bol problém. Je treba sa zamyslieť či nemá chuť do jedla, či má problémy s trávením alebo problémy s pribratím to sú rôzne príčiny na ktoré človek môže vyskúšať dobré odskúšané domáce recepty ale myslím že najrozumnejšia by bola návšteva u doktora ak razantné schudnutie prebehlo po chorobe a jeho dôsledky naďalej pretrvávajú. Pravdepodobne nejde o nič závažné ale v takýchto prípadoch je najlepší lekár
julica
tak ako @xanadu1955 pise, puskvorec je velmi dobry. kedysi davno som mala take problemy, ze mi po kazdom jedle bolo zle, a nic nepomahalo, est edetska doktorka mi poradila puskvorec - konkretne koren z neho. ten som zaliala studenou vodou, nechala luhovat niekolko hodin, a potom ohriaty som pila. funguje to skvele, len je to to najhorkejsie, co poznam.
marianne69
a co je straaasne odporne,ale ucinne na 99,9% je puskvorec+zemezlc.postup uviedla @julica zaliat,ohriat,vypit.BRR
viera1
@lusy13 ak sa kamarátka cíti dobre a nie unavená atď,tak to neriešte.V opačnom prípade je to prípad pre lekárov.Ja mám suseda,ktorý do 5-tich rokov pil len čaj,jeho matka bola z toho hotová a postupne sa to upravilo a dnes je z neho fešný tridsiatnik a nemá žiadne problémy,tak neviem.
babidka
@lusy , taka podvaha je uz dost neprijemna . Po prekonani mononukleozy by snad bola pochopitelna , nie vsak po takom dlhom case . Skor by som poradila navstivit internistu a gastroenterologa .
altyn
@lusy13 dnes som volal s mamou a vravela mi že keď čakala mňa i brata tak mala 48 kíl a 165 cm výšku a nerobilo jej to žiadny problém. Dnes má 55 kíl a stále sa nesťažuje. Niečo by s tým robila iba ak by mala nejaké problémy. Moja rada znie, nech zájde kamarátka na komplexné vyšetrenie a ak je v poriadku, nech s ničím neexperimentuje!!!
dorisa
@lusy13 ,Ale ved je to dievčatko vo vývine, to je úplne normálne,moja vnučka asi do 8 rokov bola ako prútik, teraz okolo 10-13 sa začína vyplňať, pokial je naozaj kamarátka zdrava, nech si upraví životosprávu, myslím 5x jesť normálne veci,nie čipsy, a všliaké hlúposti,ako to teraz majú deti v obľube. Ešte bude spomínať v dospelosti, že aká bola chudulinká a nemala problémy s nadvahou.
zitar
Chuť do jedla veľmi dobre podporuje hroznový cukor / glukopur/, ktorý dostať v lekárni. Ja ako dieťa som to pijávala namiesto sirupu vo vode. Je to aj chutné a účinné. U nás v rodine to máme odskúšané - zaberalo to.
azucena
S Pangaminom mám veľmi dobré skúseností u detí, odporúčam.Ja by som potrebovala opačnú radu.Nevieš?
lusy13
dakujem vam za radu moja kamaratka bola na kompletnych vysetreniach s s to podvahou jej to roby problemi je osmacka na zakladnej skole doteraz bola najlepsia z telesnej vyhrala aj medailu za okresne kolo vo vibijanej a koli jej podvahe sa musela vzdat telesnej vychovy a este horsie je ze miluje tanec uz dlho sa venovala spolecenskym tancom a aj s tym musela prestat znasala to velmy tazko a podmienkou aby mohla cvici a tancovat je aby mala 40kg len to ma dost tazke kedze neciti hlad a ziadnu chut do jedla uzivala B-Complex ale ten jej nepomoho teraz uziva pangamin a zatial sa nic nedeje
pipsik
dobry vecer,

chodte na stranku o sv.hildegarde a tam vam poradia. mne vyborne poradili.
hubata
Ja poradím obyčajné kvasnice (nie sušené, ale živé): dávať ich do všetkého, ani nezistí že sú v jedle. Napr. pomazánka: rozotrieť s maslom, osoliť, pridať červenej papriky a cibuľku. Natrieť na topinku s cesnakom - k tomu čaj s vlastnoručne nazberanými šípkami. Kvasnice obsahujú veľa B vitamínu, treba z čerstvých piecť kysnuté koláče, a na krásu ich používať aj zvonka: po tom ako dcére vylízala z kvasníc urobenú masku na tvár, máme aj prekrááásnu mačku.
hubata
Varecháčky nepáči sa mi že jej radíte samé chemikálie, veď už musí byť rezistentná z tých tabletiek, sirupov....... Máme predsa všetci čo robiť aby sme prežili s tým čo nemôžme ovplyvniť: vzduch, vodu.... Ale uvariť si zo zdravých potravín je v našej moci.
zuzana389
ja som bola chuda od malicka mohla som jest hocico a hocikedy ale aj tam som nepribrala potom prislo obdobie kedy sa moji rodicia rozviedly a moja mama si nasla priatela snim v pohode vichadzala zacal unas zit zac sa zapajat do varenia mne jeho jedlo zachutilo natolko ze ja som vtedy nevedela kedy mam dost mala som pocit ze som furt hladna as prislo prekvapenie take ze som priprabala as tak ze mi zacaly zilky praskat na stehnach popritom som sa venovala tomu ze som behala na korculiach alebo na bycikly ja som si po case nasla priatela a rozhodly sme sa spolu zit tak ja som isla zit k priatelovi a vtedy to zacalo niektore jedla mi nechuti co svokra navarila cize som kolkorazy nic nejedla iba niake cipsi a takto to teras ostalo ja som schudla a je mi zle s mojho tela takze som sa rozhodla stim nieco urobit chcem nazat svoju postavu ktoru som mala tak ak mate niaku radu ako by som mala zacat jest aby som pribrat alebo aby som mala chut do jedla tak vam velmi pekne dakujem za radu
lusinkab
@zuzana389 mas niekolko moznosti bud navstivit doktora alebo zacat varit sama pre seba to co ti chuti. Yamysli sa nad tym co boli tvoje oblubene jedla ked si bola mlada a skus si ich navarit sama podla seba a svojich chuti. Vidim,ze si nova tak ked sa budes inspirovat varechou ver tomu,ze tvoje kilka pojdu pekne hore a za par mesiacov nam budes pisat ako sa ich zbavit :-) vitaj :-)
pusta
@lusy13 , tvoja otázka sa týka len tabletiek, kvapiek, čajov, ktoré podporujú chuť do jedla. okrem údaji, že tvoja priateľka je chudá, nič konkrétne si neuviedla.
chýba vek, výška, hmotnosť, predchorobie, stravovacie zvyklosti,pravidelnosť v stravovaní, zložení a pestrosti stravy, sociálne postavenie, rodinné zázemie, pracovné zaradenie či študijné prostredie, ev. stres, smútok, trápenie, športovanie, problémy vo vzťahoch, priateľstve, láske... a kopa, kopa dôležitých faktorov.
na tvojom mieste by som neprijala žiaden tip ani radu z varechy, podľa ktorých sa dá pribrať.
problém, ktorý si nastolila, vyžaduje komplexné riešenie predovšetkým lekárom, dietologom, psychologom, psychiatrom,s sociologom... a inými odborníkmi v danej problematike a nie babské rady, nech mi každý prepáči.
ak chceš svojej priateľke naozaj pomôcť a nie ublížiť, tak len pekne navštívte lekára, ktorý vás už správne nasmeruje, ale neraď sa tu. toto nie je vhodné fórum, ver mi!
ericka
Aj ja súhlasím s @pustou , určite sú potrebné vyšetrenia, možnože navštíviť aj viacero lekárov- špecialistov. Za chudnutím sa môže skrývať nejedno ochorenie, ktoré je potrebné čo najskôr odhaliť a čím skôr liečiť.
No a čajíky a rôzne babské recepty, to síce neuškodí, ale určite daný problém nevyrieši...
janulka1926
Dobrý večer .A ja by so potrebovala poradiť .Dcérka mi bude mať v septembri 6 rokov a má len 14kg a nechutí jej jesť.Dakujem