Rôzne

Počítač

marianna76 - fotkamarianna76, 29. novembra 2012

Prosím, potrebovala by som poradiť. Aký počítač na bežné domáce využitie mi stačí? Ak mám pevný kábel na internet a ak nepotrebujem prenášať počítač. Hry nekupujem a deti hrávajú len také bežné na internete. Prosím. Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

abdul
Napríklad : Počítač Intel Core i5 3470 Ivy Bridge, Intel H77, RAM 8GB DDR3, AMD Radeon HD 7850 2GB OC, HDD 1TB 7200 otáčok, DVD napaľovačka,OS W8 za 781€.
Ide o to, aby ti PC nejaký ten rôčik vydržal aj výkonovo.
olga42
Nám pradili v predajni,povedeli sme že nepotrebujeme počitač na hry.Máme ho už 4 roky a nebol vobec pokazený.Vtedy stál 400eur.V predaj Nay.
marianna76
@ankha ja neviem, nie moc drahý
@abdul ďakujem, ano aj monitor budeme kupovať - chceli by sme
@dodo46 ďakujem, popozerám, ďakujem
@olga42 dík, a prosím, aký to je?
to aby som mala prehlad, z ktorých sú dobré... ďakujem
olga42
Počitač HAL 3000 to bol už skladaný ale som sa zmylila v predajni.Kupili sme ho v Okey.Tak Vám poradia,možno že už stojí aj nemej.Už je zapojený len doma zapojiť a ide.
abdul
Počítač Intel Pentium Dual-Core G840, Intel H61, RAM 4GB DDR3, HDD treba minimálne 500GB 7200 otáčok, DVD ± RW, klávesnica, myš, bez operačného systému za 335€ + monitor na LED technológii,aspoň 22 " ,rozlíšenie 1920x1080 okolo 106€ s DPH.A k tomu operačný systém.Alebo poskladať u solídneho technika, ktorý sa v tomto vyzná. Mne skladali v eshope ALZA a som 6 rokov spokojný.
evanaaa
Myslela som, že počítačom pomaly odzváňa, že lepší je notebook, aký je vlastne rozdiel? Ja som laik, v PC a v pod. sa veľmi nevyznám, mne by v predajni alebo niekto, kto sa vyzná, museli poradiť.
gordonko
zbytočné špekulácie .... počkaj si na nejakú akciu na noutbuky a za 350 € budeš mať noutbuk nový , koplet aj s monitorom i napalovačkou, ...ale ber tem ,,silnejší ,, to je 4 GB a 500 pamäť .... bohate Ti postačí
lusinkab
No ja som skor na notebook ako na klasicky pocitac,v podstate ho vyuzivam iba doma,ale tym,ze byvam mimo SK,tak si ho stale zbalim a zoberiem so sebou.Pred tym som mala ACER a fungoval cca 7 rokov a potom mu uz ani svetena voda ani moj znamy nepomol :-(.Tak som minulorocne vianoce dostala od jeziska (kedze som bola velmi poslusna) novy notebook HP a som s nim nadmieru spokojna a cena bola tusim 399 eur s dvojrocnou zarukou.
puntodadino
Ak mas kabel,tak pozri trebars Al-za/.sk bez lomitka a oddelovnika, staci ti fakt ten najlacnejsi.Ntebook j e dobry,ale iba ak si mobilna- problem je bateria a oprava.Na klasik PC to opravi aj pubertak.
kimlo
Prave skoncila v Sharku akcia na notebook Toshiba Satellit za 299-€ aj s WIN7, ne nekupte to! Kamaratovi som ho poradil a je nadmieru spokojny. Bohuzial uz akcia skoncila a je opät ovela drahsi... treba sledovat, kazdy tyzden maju nejaku zlavu na vybrany model.
marianna76
ďakujem Vám za rady, som rada, budem sledovať aj Alzu aj Shark
@kimlo dík, aspoň budem mať lepší prehlad
afataga
podla mojich vedomosti dnes uz kupis notebook lacnejsie ako pevny pocitac a mas tam vsetko, niekto si dokupuje mys, myslim ze kupis aj v cene do 400 eur a mozno aj menej, vacsinou uz ma operacny system aj internet explorer, mozes si potom stiahnut iny prehliadac, lebo tento mi ide na nervy :-) zalezi aj toho, co tam chces ukladat, ci len texty a fotky, alebo aj hudbu a filmy, lebo to by ti pevny HD za chvilu nestacil, cim vacsia RAM-ka, tym je rychlejsi, ide ja o to, ci potrebujes napalovacku a pod. drobnosti, ja by som navrhovala poradit sa bud v Nay alebo Datarte, z mojich skusenosti su tam sikovni predavaci a radi poradia
ramona
Ahoj Marianna (ak ti smiem tykať), na Varechu chodím už pár rokov, ale ešte som sa nezapojila do diskusie. Tentoraz mi nedalo. Ak naozaj nepotrebuješ počítač prenášať, tak ti notebook vôbec neodporúčam. Notebook je skvelá vec a jeho snáď najväčšou výhodou je práve tá mobilnosť. Ak ju nepotrebuješ, tak ti naozaj lepšie poslúži stolný počítač.
Neviem koľko rokov majú tvoje deti, ale ako už písal/a puntodadino, aj teenager už dnes opraví mnohé veci na stolnom počítači sám. Dokonca aj odborná oprava je v prípade notebooku drahšia, súčiastky prevažne drahšie a sú dokonca veci, ktoré sa na stolnom pc opraviť dajú, ale na notebooku už ťažko. Dokonca ak hovoríme len o klávesnici - na stolný počítač kúpiš náhradnú aj do 10 eur (a vieš si tam ten káblik zapojiť aj sama), kým k notebooku ťa tá vstavaná klávesnica môže vyjsť aj desiatky eur (a bude ju musieť vymeniť servis).
Okrem toho, možno deti zatiaľ nehrajú zložitejšie hry, ale nikdy nehovor nikdy ;) No a zložitejšia hra máva tak prepracovanú a náročnú grafiku, že bežný notebook ju nemusí utiahnuť a často sa prehrieva. Som presvedčená, že za rovnaké peniaze môžeš kúpiť výkonnejší stolný počítač ako notebook (samozrejme ak neberieme do úvahy akcie, ako písal kimlo). Ak by si sa opýtala odborníka, iste by ti povedal, že v istých oblastiach notebook nikdy nedokáže nahradiť stolný počítač.
A ešte jedna vec - aby bolo jasné, tak nechcem zhadzovať notebooky. Sama mám aj notebook, aj stolný počítač a som veľmi spokojná. Snažím sa len vysvetliť, že každý má svoje výhody a myslím si, že pre teba (s tvojimi požiadavkami) by bol stolný pc zrejme lepšou voľbou. Ešte raz - notebook je skvelá vec, ak ho potrebuješ prenášať, mať často pri sebe; je skladný.
Keby som vedela, koľko si ochotná za pc dať, môžem ti skúsiť poradiť aj konkrétnejšie. Konečné rozhodnutie je však na tebe, tak prajem šťastnú ruku pri výbere :)
Mimochodom, možno by tento komentár trošku pomohol aj @evanaaa , ktorá sa pýtala vyššie :)
abdul
Niekoľko slov k notebookom. Mám okrem klasiky aj noťas DELL 1537. Pokiaľ skutočne nepotrebujem nosiť so sebou 2,5 kg tak radšej PC na stôl. Za cenu priemerného noťasa mám o triedu lepší PC na stôl. Na noťase nerozšírite okrem fabrických komponentov skoro nič, alebo za nehoráznu cenu. Čo sa týka životnosti a nákladov na prípadné opravy, lepšie je na tom klasický PC. V garáži mi ešte funguje Intel P166 z roku 1997. Noťas s uhlopriečkou 15,6 " je na moju potrebu dnes malý, lebo oči budú vždy staršie a staršie. Len toľko môj názor.
@marianna76 : Šťastnú ruku pri výbere.
ramona
Každopádne, najlepšie v tvojom prípade by bolo napísať si na papier, čo požaduješ a s tým ísť do predajne, kde ti iste radi pomôžu. (Napríklad - potrebujem: 500GB disk, 3GB ram, dvd napaľovačku, operačný systém, obrazovku 17", procesor intel, atď. a chcem sa trebárs zmestiť do 500 eur. Čo mi poradíte?)
Datart by som však nevolila, mám s nimi zlé skúsenosti. Napríklad som tam kupovala svoj prvý notebook. Správali sa ku mne ako k idiotovi, asi si mysleli, že ako žena tomu vôbec nerozumiem. Pokúšali sa mi predať drahšiu vec, ako som potrebovala a nanútiť ďalšie služby, ktoré boli pre mňa zbytočné. Kúpila som tam nakoniec to, čo som chcela ja, ale otrávili ma neskutočne. Asi po roku sa notebook pokazil, bol ešte v záruke, tak som im ho odniesla na opravu. Podľa zákona ju musia spraviť do 30 dní. Po 40-tich dňoch mi prišlo poštou, že si môžem notebook vyzdvihnúť, tak som išla do predajne, kde mi povedali, že to musí byť nejaká chyba, lebo ho tam ešte nemajú. Po 30-tich dňoch však už máš zákonne nárok na vrátenie peňazí, pretože oni porušili zmluvu. Vypýtala som si peniaze (cca 550 eur) a ten človek sa ešte vykrúcal, že takú hotovosť nemajú (v predajni elektra poobede!!!). Nakoniec mi to neochotne vyplatil, išla som do NAYka a kúpila som si tam nový notebook.

A ešte ďalšia vec - ak môžem odporučiť značku, tak napríklad HP, Toshiba, Lenovo, Sony.
ramona
Takže myslím si, že @abdul stručnejšie a lepšie zhrnul to, čo som písala vyššie. Len jednej veci sa obávam - ja síce viem, čo je intel p166 a aj čo sú fabrické komponenty, ale predsa, sme na portáli o varení, nie o IT ;) a myslím si, že mnohí tu sú bežní používatelia pc, ktorí nemôžu vedieť všetko (tak ako ja nerozumiem mnohým veciam z iných oblastí)..

A k tým odporúčaným značkám som zabudla Dell, ešteže ho abdul má :)
afataga
kazdy mame ine skusenosti aj s predajnami aj so znackami, co sa tyka predajni, vsetko zalezi od ludi, ktori tam pracuju, co sa tyka znacky, mala som HP a mala som s nim len same problemy, potom som mala Acer, potom Premio (ceska firma tusim uz neexistuje), tam ma 13 rokov a funguje spolahlivo dodnes, ale chudacik nestiha :-), mam teraz Lenovo, vsetky okrem HP mi sluzili a sluzia dobre, vsetko notebooky
ramona
@afataga súhlasím :) len som uviedla moju skúsenosť (napr. moja mama kupovala v datarte televízor a s prístupom bola spokojná. Aj keď ja som následne videla, čo kúpila a za koľko a myslím si, že je to zdieračstvo, ale to je už o inom :) )
Čo sa týka značiek - uvádzam ich preto, že sú všeobecne spoľahlivé. Samozrejme, všade sa nájdu chybové kusy, tak ako tvoj HP. Ten notebook, čo som dávala opravovať v datarte bol Lenovo, ale aj tak Lenovo odporúčam, lebo vo všeobecnosti je spoľahlivejšie ako napr. Acer, Asus, Prestigio a podobné značky, kde často aj tie nechybové kusy sú na houby :) Rozhodne je to však len môj názor a odporúčam, aby sa @marianna76 poradila s viacerými ľuďmi aj vo svojom okolí a z toho si vyvodila nejaký rozumný výsledok :)
ramona
A ďalšia vec mi napadla - počítač nemusíš kupovať len u veľkých elektro predajcov. Menší obchod, ktorý sa orientuje len na výpočtovú techniku (a nepredáva trebárs vo vedľajšom regáli vysavače :)), zväčša zamestnáva väčších odborníkov, ktorí mávajú aj lepší prístup a rozhodne vedia lepšie poradiť. Záruku samozrejme dostaneš takú, ako inde (to majú v zákone) a servis ti dokonca môžu poskytnúť lepší a ústretovejší, lebo im na bežnom zákazníkovi záleží viac, ako mnohým veľkým reťazcom...
ramona
mimochodom @afataga , máš krásneho psa :) často chodím na varechu cez mobil a už párkrát som tvoju fotku videla, ale na tom malom displeji som si myslela, že to je sfinga :) ..až teraz na počítači vidím, že jéj, aký pekný havo :)
marianna76
@ramona veľmi pekne ďakujem za túto diskusiu... teraz budem mať väčší prehľad...
a všetkým ďakujem, že mi pomáhate
ramona
@marianna76 vôbec nemáš za čo, som rada, ak som aspoň trošku pomohla :) ale ak máš nejakého známeho/-u, ktorý sa naozaj vyzná, určite sa s ním poraď, veď počítač nekupujeme každý deň a treba sa naozaj dobre rozhodnúť :) ešte raz veľa šťastia prajem :)
marianne
Marianka my sme kupili asi pred 3 mesiacmi LG s monitorom (55 cm) 21 palcov.(nepise mi uvodzovky).Procesor AMD Athlon(tm)IIX22.Maximalna spokojnost pre bezneho uzivatela,ktory nepotrebuje nejake superdelo.Okupuje ho prevazne muz.Ja najradsej frcim na laptope,mam uz treti Toshiba,ale vydarila sa najlepsie.Predtym som mala Acer a Philips,ale nepodarili sa. To mas ako s autom alebo televizorom,vydari sa,alebo nie.
2010
@marianna76 , podla mna to je totalne jedno na to co potrebujes ten najlacnejsi z roku 2012 je taky super a ma tak 100x taku kapacitu ako ten z roku 2000 a robis viac ako pozries emaily ? na co vyhadzovat peniaze ked za dva roky su zase nove ine aj teraz obycajny smart telefon ma uz teraz obrovsku kapacitu . Radsej si zabezpec wifi bezdratove spojenie a poriadny servis a 2x zaruku .Moj syn teraz testuje nove foto aparaty co postavia na hlavu celu digitalnu fotografiu - bez zaostrovania a take iste revolucne zmeny su v pocitacoch nove tablety:-)
 pictures.lytro.com/lytroweb/pictures/431129...

2010
PS: Kliknite na fotku a uvdite co ten novy sposob fotenia vie :-)
dodo46
marianne -pochybujem že teraz máš väčší prehľad. Toľko odborných
rád ti tu dávame , že ťa z toho musí bolieť hlava. Každý chváli svoju značku, no je to lotéria. Murphyho zákony sú stále platné. Čo sa nemôže pokaziť - pokazí sa najskôr. Drž sa rady 2010.
celeblith
@marianna76 neda mi to zapojim sa aj ja, nech mas dalsieho chrobaka do hlavy :) neviem ci to tu uz niekto spominal (prispevky som prebehla zbezne) ale ak by som kupovala domov pocitac a nechcela by som notebook tak by som si vybrala tzv. all-in-one, to je taky stolovy pocitac, ktory nema skrinu ale vsetko ma v "schovane" v monitore a k tomu len klavesnica a mys, teraz su na napr. na alza.sk vselijake akcie, ze kupis takyto pocitac dobrej znacky za slusnu cenu, vyhodou je usetrenie miesta, slusny vykon a podla mna je aj atraktivna dotykova obrazovka :)
2010
@dodo46 , my sme menili v office minuly rok , nas IT prisiel z otazkami , ide dakdo robit dizertacnu pracu z atomovej fyziky? robite 3 D. H.D grafiku,? hrate extremne hry ako Warcraft? pozerate porno v HD qualite? na tie maily a uctovnictvo, administrativu a 2.D vykresy vam staci posledna haraburda s dobrym servisom a zarukou.
marianna76
@2010 fajn, toto sa snažím túto podstatu vysvetliť i mužovi, nepotrebujeme drahý a náročný... dík
@dodo46 ďakujem , ano myslím, že mi to stačí na doma
evanaaa
Aj ja, laik som sa čo to dozvedela, ďakujem pekne aj @ramona za vysvetlenie, ale ja som tak technicky " zdatná", že nepochopím - ak nemám zapojený, myslím tým všetky tie káble, čo sa mi tu mocú a pletú, notbuuk, ako a čo potom na ňom môžem robiť? To nechápem, lebo si myslím, že ak chcem mať INTERNET, tak len s drátmi a bez nich potom čo? Pritom vidím, ako mnohí ho majú len na kolenách.....ja som ozaj laik a menej technicky zdatná, ovládam len to, čo mi bolo ukázané ( a veľa toho nebolo, len základy), čo mi akotak stačí, veď čo už. Aj príručky som si kúpila, lenže ja nerozumiem ani mnohým výrazom a tým spomínaným technickým už vôbec nie. To by som musela mať asi svojho osobného inštruktora, xixi. Ale aj tak som rada, aspoň za to málo čo viem.
evanaaa
A ak by som si mala kúpiť niekedy nový notbook, tak tiež by som tápala.
gordonko
@marianna76 ...vieš čo všetci Ti radíme PC či noutbuk ..... podla toho načo to potrebuješ Ty ,by možno postačil stolný PC z druhej ruky za málo peňazí ....dnes sú taký ,,fanatici,, že predávajú PC v dobrom stave ,ale prenich je slabý a predavajú ho lacno ... ja som mojim deťom kúpil za 100 € a ,,frčí,, naňom od rána do večera
marianna76
@evanaaa ahoj, vieš v nedeľu ako to je... viac práce domácej ako inokedy... ale bezdrôtový internet býva, známy má taký, čo si len zasunie do koncovky usb ...