Varenie

"Plnina"

jezibabka1 - bez fotkyjezibabka1, 28. januára 2011

Takto u nás voláme závarku do polievky - vývaru, v podobe väčších šišiek. Ako to robíte vy? A ako to voláte? Ja robím z vajíčok, hrubej múky, strúhanky, masti ( poctivo doma stopenej:), "naškrabanej" pečeňe a "vrchu z polievky" - to mastné:) dochutím soľou, korením, petržlenovou vňaťou, pridám štipku sody bikarbony a "spúšťam" to do skoro hotovej polievky.

@zareaguj


Diskusia k téme

bazulienka
ja robím tak isto, iba namiesto strúhanky dám rožky rozmočené v mlieku,aby plninka nebola tvrdá.
bazulienka
@egreska kľudne to môžeš zavariť do bujonu (zeleninový,slepači)je to vynikajúce.
@je žibabka1 kľudne to môžeš pridať ako recept.....uvidíš bude to mať úspech. Taka polievočka je super a hlavne rýchla.
alexdidi
Som síce výchdniarka, ale "plninu" do polievky nerobíme, "len" podobne pečeňové halušky a plninu do pečeného kurčaťa...
lucylee
My sme to tu na strednom slovensku nikdy nerobili, iba sme plnili hydinu, prvý raz som jedla na východe u manželovej rodiny. Oni to volajú tak isto a myslím, že tam dávajú rožky, pečienku, vajíčka, bylinky atď. Je to fajn.
zitar
takúto "plninu" nepoznám, uvítala by som tiež nejakú polievočku tu na Vareche, @jezibabka1 , pridaj....
sovka62
U nás sú to pečeňové halušky (veľmi obľúbená závarka) a dávali sa do polievky aj na svadbách. Teda tam také parádnejšie, našúľané guličky rovnakej veľkosti. Keď ich robím pre nás, len ich pretlačím cez haluškár a je po paráde. A tiež ich robím s rožkom, bez sódy bicarbony a pridávam aj strúčik cesnaku. A keď sme sa raz s manželom túlali po Mníchove, v úplnom centre, kde sídlia ministerstvá a veľvyslanectvá, sme objavili podnik Mníchovské polievky. Bola to len jedna miestnosť, celkom otvorená do ulice, ako keď otvoríš veľké garážové vráta, pomerne malý pult, okrúhle stoly na stojáka a podávali sa tam len polievky a obložené žemle. Dali sme si polievku s pečeňovými haluškami a dostali sme pomerne veľkú misku vývaru, kde v strede trónila jedna pečeňová guľa v priemere asi 10 cm. Výborné. A keď sme sa poobzerali, zistili sme, že väčšina tých smútiacich pozostalých (lebo tmavý oblek a biela košeľa, asi z tých úradov) sa napcháva práve tým, čím aj my. Takže ako vidíš, aj Bavorsku vedia, čo je dobré.
marikasu
@jezibabka1 ani v našej nedeľnej polievke nesmie chýbať, robí ju moja polovička a je neskutočne dobrá. My ju máme radi mäkšiu, takže múku tam nepridáva, ale ako sa vraví, koľko ľudí, toľko chutí :-)))
evanaaa
Do pečeňových halušiek niekto dáva hrubú múku, iný krupicu, alebo strúhanku, poprípade cesnak. petrž. vňať apodobne, myslím, že všetky varianty sú dobré, ale ak sú rožky ( to nepoznám), tak sa asi nedajú robiť ako halušky - pretláčať cez strúhadlo, len guľky.
babinka
ja som robievala velmi podobne ako @jezibabka , ale naucila som sa to nedavat priamo do polievky - aby sa nezamutila alebo mi nestiahla do seba vela tekutiny, ale uvarila som osobitne vo vode dochutenej vegetou. Nemala uz taku masovu chut, ako varena v masovej ci kuracej polievke, ale ....nebolo treba viac, stacili spikove kosti a "polnina", ako sme to volali, neskor kuraci perkelt a polnina... zvlastne, lezim v posteli na opacnej strane zemegule a rozvoniava mi to tu....tie zmysly sa prebudili, aaaaach, dala by som si :))))
hannah22
varím, varím ako slávnostnú polievočku občas a je to ozaj dobrééé ... :))
hubata
ááááá ..... svadobné pečeňové guľky do hovädzej alebo slepačej polievky: strúhanka, cesnak, naškrabaná pečienka, č.korenie, 1 vajíčko, soľ, petrž. vňať, trošilinku múky. Urobiť ich väčšie cca priemer 3 cm a na porciu do taniera dať asi 4-5 ks.