Varenie

Pleseň na lekvare

marianna76 - fotkamarianna76, 14. septembra 2012

Prosím, potrebujem pomoc. Varila som slivkový lekvar len s cukrom bez konzervantov a dnes keď som otvorila pohárik bola tam plieseň. Je mi škoda vyhadzovať. Prosím, nemala by som poháriky pootvárať, skontrolovať, vybrať plieseň, pridať navrch trošku rumu a sterilizovať? Viem, môže byť v celom poháriku prerastená, ale, reku možno ten alkohol by ju zničil. Prosím,čo mi poradíte. Ďakujem Vám.

@zareaguj


Diskusia k téme

morza
Neriskuj! Plieseň je škodlivá, aj keď je len na povrchu lekváru.
afataga
aj ja sa pridavam, aj ked je to skoda, ale isto by som neriskovala, nevidis, kam je az plesen prerastena, nestoji to za to, je mi to luto :-(
izabella929
Marianka, ak je tam už pleseň , je to zlé...bohužiaľ vyhodiť, aj keď sa zdá, že je to škoda...
marianna76
fajn, ďakujem Vám, asi otvorím všetky a tie, kde nebude plieseň, tie radšej s rumom zavarím...dík
afataga
drzim palce, aby toho nebolo vela, co musis vyhodit
kamila785
pozri viečka, či sú dobre, aj keď si dala nové niekedy na fľašiach nedržia, lekvár ktorý nemáš plesnivý vysterilizuj v elektrickej rúre
marcy
plesnivé je všetko vysoko toxické !!! ani ovocie,ani zeleninu neorezávam,vždy vyhodím ..... celý plod je nakazený....škoda je veľká,ale zase zdravie je prednejšie
marianna76
ďakujem, viečka som radšej väčšinou vymenila za nové,
@marcy aj aj tiež vyhadzujem, aj keď je len trošku nahnité dačo... ďakujem
vlasatka
tiež sa pridávam k tmu, že určite tie poháre, kde je pleseň,treba vyhodiť. pracujem na mikrobiológii, tak sa zaoberáme aj podobnými potvorami. ide o to, že plesne tvoria spóry, a oni nie sú iba na povrchu toho lekváru, ale tie spóry sú už rozlezené ďalej a nikto nevie, ako môžu uškodiť. ono to nie sú totiž ušľachtilé plesne ako napr. na plesňovom syre. plesní je xy druhov a nie každá je tá dobrá.
vlasatka
nebude to tým, že poháre zle chytili? vtedy sa pokazia, pretože je tam vzduch a ten podporí pokazenie zaváraniny. nikdy nedávam prípravky proti kazeniu a najradšej zaváram takéto "háklivé" veci do pohárov "mačkacích", kde vidím, že je viečko preliačené. na šrobovacích nikdy nie som si istá.
ejmepb
Ak môžem rada do budúcna , pomleté slivky variť dlho, dlho bez cukru potom pridať cukor, povariť cca 20 min. plniť do pohárov horúce , zatvoriť, prevrátiť viečkom dolu aspoň na 10 min., otočiť späť a nechať vychladnúť v deke (suchom dinste), isto nesplesnie.
elicirka
ja si spomínam že naše babky ked džem alebo lekvár bol plesnivý tak dali plieseň dole a bolo dnes už je všetko nakazené aj chlieb jete a ani neje poznať že už je napadnutý pliesňou jak ta doba sa posunula a ani tolko chorôb nebolo
elixir
Trošku neskoro, ale predsa: plesne sú nebezpečné preto, lebo produkujú alfa toxíny (jedy), ktoré už ovšem nie sú živé organizmy ale proste len otrava pre telo. Tohoto sa nezbaví človek žiadnou úpravou, ktorú by sme mohli/chceli spraviť doma, keď už je tým jedlo "prešpikované".

Skúšala som nájsť toho viac o Aspergillus flavus alfa toxínoch na internete, v slovenčine, no nemám už veľa času a nebola som s hľadaním moc úspešná, tak aspoň takýto článok:

 www.femme.sk/index.php?option=com_content&view=a...
elixir
elicirka: toľko chorôb zdanlivo nebolo, pretože nebolo tak jednoduché ich definovať a ešte zložitejšie ich liečiť, z rôznych dôvodov. Ľudia mohli mať choroby, nádory, ani o tom nevedeli... Proste ich len čosi bolelo, cítili sa slabo, alebo voľakde čosi narástlo čo tam predtým nebolo, a podobne...