Na stránke Varechy je nespočetné množstvo receptov na chleby. Inšpirujem sa ale, nejde mi to. Vyberiem si vždy recept kde chleba na obrázku vyzerá úchvatne a mysliac si že idem presne podľa receptu spracúvam cesto a pečiem. Z asi desiatich chlebov v minulom roku mi vyšli dva. Potom dlho dlho nič, pred Vianocami som natrafila na internete na sódový špaldový ktorý konečne vyzerá aj chutí ale stále chcem upiecť aj klasický chlieb z droždia. Kváskové už neskúšam, lebo tie boli úplné fiasko. Včera som sa však odvážila podľa receptu p. Martapa upiecť Chlieb z ražnej múky. Je to 5 dňový postup, prakticky zas kváskový chlieb. Postupovala som podľa receptu (neviem však z akých dôvodov momentálne vypnutého), no ani po niekoľko hodinovom kysnutí cesto nevyrástlo a po upečení mi vznikol hutný ražno - špaldový kyjak. Nevzdala som sa. Dnes som pokračovala v pečení a dala som sa robiť iný chlieb so sušeným droždím (niektorí, vrátane mojej mamky ho vychvaľujú). Postupovala som podľa receptu ale vyšiel kolega k prvému kyjaku. Nie je až tak hutný ako včerajší, aj čo to podrástol, ale nie je to ono. Prosím skúsených pekárov, poraďte recept ktorý je naozaj vyskúšaný a osvedčený. Nebaví ma pečenie pokus - omyl. Ale chlieb potrebujem piecť, nakoľko pečiem len zo špaldovej a ražnej múky. A ešte dovetok. Nie je pečiaci papier ako pečiaci papier. Klasický ktorý používam roky mi došiel, nahradila som ho bielym. Aj som ho potrela olejom. No v konečnom dôsledku ho z chlebíka po namokrení odlupujem :)
@zareaguj
www.kuchyna.megdesign.sk/ako-na-kvaskovy-chlieb/...
a este taka jednoducha vec, ked nerastie - kysnute vseobecne zvyknem zamiesat redsie, necham podkysnut kym ocividne narastie, prisypem trochu muky, premiesim, znovu necham podkysnut - tak dva tri styri krat to zopakujem a potom sup do pece :-)
musi byt riadne vyhriata, aby chlebik vyskocil
netusim preco, ale po tom premieseni to kysne vzdy lepsie a rychlejsie :-)
a ak chces nieco na styl bieleho madarskeho chleba ( nam pride taky kolacoidny, ale fajny ), tak tento je dobry :
www.mimibazar.sk/recept.php?id=45891...
a este jeden tip - ak si sa uz skamaratila s pecivom, vynikajuce su rozky ala cistinka a z nich urobis aj sendvic :-)
varecha.pravda.sk/recepty/domace-rozky-/57319-recept.html...
ak by si vyskusala daj vediet ci sa vydaril, zelam ti vela uspechov a spokojnych stravnikov ☺
varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
Chlieb bez miesenia sa mi nevydaril bez psenicnej muky a ako -tak sa vydaril v pomere 1diel spalda/1diel razna/2 diely psenicna chlebova .Ale dal sa zjest iba uplne cerstvy ....
Prajem pekný deň a nech sa ti chlebík vydarí.
www.hubnutibezhladu.cz/kvaskovy-pohankovy-chleba-bezlepkovy-re...
na chlieb potrebuješ dobrý, starý, dlho prikrmovaný kvások, ktorý má silu, najlepší je niekoľkoročný :-) môžem pridať svoj recept na kváskový chlebík, robím ho dlhšie z celozrnných múk, nedávam pšeničnú len špaldovú a ražnú, pomer jednotlivých múk ti dá hutnosť alebo kyprosť, ja ražnú dávam celú nakvasiť do kvásku kvôli stráviteľnosti, pridávam do cesta len špaldovú, aj celozrnný chlebík vie byť úžasne chutný a jemný :-) chce to len trochu praxe
skusaj dalej, domaci chlebik sa neda porovnat s tym zo supermarketu - ta vona, chut, ze nesplesnie po 2 dnoch... za tu namahu stoji
www.kvasok.sk
dobruchut.azet.sk/recept/9350/fotorecept-makkucke-spaldov...