Varenie

Pečené jaternice.

chocoheart - bez fotkychocoheart, 14. mája 2010

Ženičky,čím podlievate jaternice keď ich idete piecť?Pečiete ich v rúre?Mne takmer vždy prasknú,nech robím možné aj nemožné :-) Poraďte niečo.

@zareaguj


Diskusia k téme

27 komentáre k článku
Nemám radu, len poznámku... Keď jaternica pri pečení nepraskne, to pre mňa snáď ani nie je pečená jaternica :-))) Presne tak to mám rada! :-)
Hmm, ani mne sa to ešte nepodarilo. Aj ich popichám a furt sa vy... Jedine urobiť potom jaternicovú kašu a prezentovať, že sme ani jaternice v celku nechceli.
ale keď vidím na obrázku také krásne upečené celé jaterničky, tak si stále nadávam, že to tak neviem urobiť, aj keď je pravda, že mám radšej jaternicu pripečenú do chrumkava - myslí už vylezenú z črievka:)))
ja keď pečiem jaternice, podotýkam že domáce nie kupované, tak ich popichám a podlejem troškou vody, počas pečenia sa voda vyparí a nemali by sa piecť prudko, len tak pomaly až na konci pridám aby sa zapiekli. Ale tiež sa mi stane že občas niektorá praske asi to závisí aj od kvality črievka.
...a rozhodne by na pekáč nemali isť rovno z chladničky a pomali piecť.
ja teda nepodlievam ničím :)
jezibabka - aj ja to mám najradšej - také pripečené, mňam:)!
Veď aj ja to mám rada také pripečené,len to moc vábne nevyzerá a zle sa to rozdeluje na tanier.Ale asi je pravda,že domáce sú domáce.Také asi nepraskajú-aspoň mojej svokre nie.
@sjuz veď za to tak dobre vyzerám:)))))))))) kilečká utešene pribúdajú, ale ja si aj tak doprajem:)
No,u mna napodobne.Ale už tyždeň držím dietu-vraj.Dnes mam na obed ako prvé tukožrútsku polievku a ako druhe-tukožrútsku polievku.Ale večeru sa bojím že diétnu nezvládnem:-DDD
ja si tiež myslím, že to závisí od črievka...neviem či by som to nazvala od kvality, ale od hrúbky črievka, lebo to hrubšie je možno kvalitnejšie, lebo nepraskne, ale kto vie, možno práve to tenšie je kvalitnejšie, i keď praskne...kto vie?!....ináč mne tiež vždy praskne
@chocoheart , nieje pravda, že domáce nepraskajú.... Keď dám piecť tri aspoň jedno praskne a ja mám len domáce - len vlastná výroba (manžel a švagor)... Treba sa opýtať ako to robí svokra, keď jej nepraskajú.... Nám sa tie prasknuté páčia.... mňam... Ak zistíš, pečo svokre nepraskajú - daj na VARECHU.
hore na severe v skotsku ich pokrajaju po predu...
a je to ich tradicne jedlo a tu je zaujmava kombinacia s husacou pecienkou...




Už som sa jej pýtala.Jednoducho podleje troškou vody,masti a da do truby pomaly piecť.Nezakryte.Ale mne sa ani tak nepodarili.No zjeme aj popraskane.
domáce, či kupované, popichané ale aj nepopichané, podliate aj nepodliate, potvory vždy mi popraskajú. Ale hlavná vec, že chutia a
našťastie u nás to nikomu nevadí.
Ja ich nepichám, len ich natriem masťou, alebo polejem olejom a dám ich zakryté na panvicu na slabší plameň. Potom ich odkryté dopekám. Je zaujímavé, že niekedy sa mi podaria a inokedy zas praskne len jedna z dvoch. Takže žiadna taktika nepomáha, treba to nechať na níhodu. Zje sa to tak, či tak.
ja ich popicham iba pri obivoch koncoch malym nozickom, takze maju take malicke zarezy. dam trosku mast - nepodlievam a peciem velmi pomaly az ked sa ako tak ohreju na masti moze sa pridat viacej teploty a nepopoukaju. ale robievame si aj len "zobracku kasu" a ta je vynikajuca prave pripecena, dokonca ju svihnem pod gril, aby bola dobre chrumkava aj z vrchu.
Ja robím jaternice v rúre, kdesi som čítala,že sa majú opláchnuť pod studenou vodou. Tiež ich popichám špáratkom, lebo aj hrubá ihla je nedostačujúca. Potom ich pečiem tak, že ich vložím do studenej rúry, aby si postupne zvykli na teplotu,zapnem a keď je požadovaná teplota tak pri nej pečiem. Lebo keď ich vložíme do horúcej rúry, tak dostanú šok. Väčšinou mi neprasknú, niekedy len jedna, ale tento spôsob mám najviac osvedčený. Tiež podlejem troškou vody. Mne to síce nevadí, ale štve ma to ak chystám obed pre hostí.
Domáce alebo kúpené-nepichám,dám do panvice z hrubým dnom trošku podlejem studenou vodou a pomaličky zakryté pečiem.Keď vidím/sklenená pokrievka/,že už by mohla jedna strana byť červená opatrne chytnem za drievko a otočím.Manžel nemá rád popraskané a ja zase ano a dobre upečené,tak potom moju trošku v srede a na koncoch popichám aby som sa aj potešila.
Praskali mi vždy keď so ich pomastila a prudko piekla.
obalím v hladkej múke, popichám, pridám trochu masti, nepodlievam a šup do trúby, keď má zospodu kôrku prevrátim a dopečiem...pečiem dosť sprudka a vačšinou to prežijú bez toho aby ich rozdrapilo....
ženičky mam novu kuchynu ,na koko sa peču take jaterbičky v trube? aka je idealna teplota aby nepopraskali ?
Chcela vedieť,ako nepopraskajú.Pozdáva sa mi to,čo napísala boana, skúsim zajtra tak, potom napíšem,či sa osvedčilo.
ja ich davam do studenej rury na 165c a cca 40 min...nepraskaju
popichám ich vidličkou na troch miestach,potriem studenou vodou,nepodlievam ničím počas pečenia ešte tri krát potriem studenou vodou,teplota160 c približne 40 min.Túto radu mám od Daewootha ,vyskúšal som to z 30 ks nepraskla ani jedna
Jaternicu umyjem v studenej vode a utriem.
Dobre popichám zo všetkých strán špáradlom.
Poukladám do pekáča a dám do nepredhriatej (studenej) rúry.
Netreba podlievať, jaternica si pustí šťavu.
Pečiem odokrytú, pri teplote 150°C 50 minút, a ďalších 15 minút na 180°C.
Dobrú chuť.