Varenie

Párance.

honestka - fotkahonestka, 24. júla 2012

Nahodne som objavila relaciu v novinach Sme.sk
"V párancoch je sila. Chcete sa ich naučiť?"

 tv.sme.sk/v/24737/v-parancoch-je-sila-chcete-sa-i...


Naivne som si myslela, ze ide o chybu, lebo poznam iba páračky-
a tie mali do cinenia s páranim peria do vybavy. Inac poznam nieco podobne pod menom "šklbance" co je velmi podobne avšak su to len male kusky.

Pre mna su taketo jedla velmi zaujimave, pretoze mam rada jedla z nasej minulosti a mozno, ze to zaujme aj niekoho z Vas?

Dnes som nasla na web aj video zo zrejme popoularnej relacie a pridavam link:

 www.barrandov.tv/74794-recept-na-bohatstvi-1-10-2012...


Nie nadarmo sa hovori ze v jednoduchosti je sila krasy a tak taketo jednoduche recepty starodavnych cias prezivaju aj moderne veky. Dufam, ze aj mlada generacia kucharov v domacnosti sa bude vracat k tomu co je dobre.

Som rada, ze porota to ocenila a pani Anicka vyhrala.

@zareaguj


Diskusia k téme

samantha14
ahoj toto jedlo poznám, prvýkrát som ho jedla pred rokmi v Hrušove na Hontianskej paráde, kde sa Slováci prezentujú aj takýmito tradičnými jedlami ako sú párance. Ja som jedla tie so zemiakmi a to je niečo mňam odporúčam vyskúšať.
sracz
Ach, @honestka , milá moja, dievčatko rúče, zo srdca hĺbky Ti ďakujem a žehnám Ti na diaľku, na furt a na vždycky, a vôbec ...! Urobila si mi nesmiernú radosť svojim príspevkom i darčekom v podobe Tvojho linku. Podobne, ako @samatha14 , aj sa som párance jedol prvý a zároveň posledný raz pred rokmi. Konkrétne v lete roku 2004 na termálnom kúpalisku v Hankovej, kde párance varila a predávala sympatická trojica práve z Pukanca. Už som to dvarazy na našej Vareške spomínal a Ty nám (ale bez egoizmu hlavne MNE) urobila týmto svojim vstupom, úžasnú radosť. Ja som jedol párance iba vtedy, vo dvoch variantoch - so škvarkami a cibuľovými zemiakmi a hneď na totom s tvarohom. Teraz skúsim namiesiť cesto, našťastie je tu dostať poľskú PHM Krupczatka, napárať ho do vriacej vody a zjesť túto pukaneckú dobrotu aj vlastnoručne vyrobenú. O dva týždne sa vrátim z ciest po Nevade a Arizóne, tak sa do toho s veľkou vervou pustím a dám Vám vedieť, ako som dopadol. Neviem, či sa mi hneď na prvýraz vydaria, ale určite ich budem robiť s veľkou úctou k slovenským tradíciám, pamiatke našich predkov i s očakávaním nebíčka v papuľke a v brušku. Veľmi pekne ďakujem, prajem šťastie, zdravie, lásku Tebe osobne i všetkým, ktorých ľúbiš a ostávam Tvojim dlžníkom a ctiteľom naveky i nafurt! Ferry Šrác_F(S)VK!!!
honestka
ozaj VAM dakujem za upozornenie, nuz ked je na tejto stranke clovek nie velmi dlho a zameska co len par dni, premeska taketo skvosty;
a mne veru chyba vela mesiacov, aby som dobehla premeskane zaujimavosti.
som rada, ze potesilo, ja to idem tiez skusat, ako sa mi podaria ci uz na sladko, slano, alebo najdem svoj topping...
tothka
Ja som ich jedla prvý krát tento rok na oslavách v NR, kde bol stánok z Pukanca. Musím uznať, že boli vynikajúce a tiež som ich aj vyskúšala urobiť. Je to super pochúťka, na slano aj na sladko, doporučujem ju všetkým varecháčom
irenaw
dostala som neodolateľnú chuť párať... ale pri šití to neznášam ;-D
jozka2
Honestka za link na parance vrela vdaka,prvykrat o nich pocujem,ale urcite vyskusam cim skor hlavne pre mojho vnuka,ked pride za mnou uz cestou mi telefonuje baba
chcem kalusky s tvarozkom/zemiakove halusky/zje porciu ako skutocny drevorubac a nikdy ich nema dost,alebo baba urob pihory/pirohy/.
jerica
@honestka Hanka , toľké pohladenie chutí , ako aj pohladenie oka , ďakujem za link, už je uložený :-)teším sa , každému tvojmu prispeniu:-)