Rôzne

Pangasius

jerica - fotkajerica, 29. augusta 2010

CHcela by som váš názor na rybu PANGASIUS,
Kúpila som v Lídli mrazennu rybu , mne neznámu , že vyskúšam , sestra mi povedala , že je to vynikajúca pochúťka , bez kostí , nesmrdí po rybe . Rozhodnutie padlo, vypražila som v cestíčku so sézamom , k tomu zemiačiky , šalátik , pre mňa to bola pochúťka , čo ale som nečakala , prišla návšteva , naša milá pani farárka , samozrejme som sa potešila ,
porozprávame sa , pospomíname , keďže som mala spravenú večeru , pre mňa úžasnú , s radosťou som ponúkla mojej návšteve , pani farárke, vôňa okolo nosa ju šteklila , misa plná vypraženej ryby , zemiačiky , šalátik, pustila sa s chuťou do vypraženého pangasiusa, pýta sa čo to máš , no ja hovorím "hádaj" myslela , že sú to kuracie prsia ,po dlhšom hádaní , hovorím , že je to ryba pangasius, to som nemala , položila príbor , aby som sa nehnevala , ona pangasiusa nebude , hoci s rybami nemá problém, povedala , videla som film ako sa chovajú tie ryby a od toho času , do nej nedostane pangasiusa , ani keby bol na zlatom podnose, podotýkam , že pani farárka nie je žiadna fajnovka. Potom mi to nedalo , pozrela som vo vyhľadávači PANGASIUS , aby som zistila akú rybu som to vlastne robila , že mojej kamarátke pri spomienke na ten film , sa ježili vlasy na hlave . Veru ,objavila som chovanie tejto pochúťky , môj miláčik mal hody . (Leon, Bernský salašnícky)

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Jerica, debata na túto tému tu už ola, odzneli mnohé "pre " a " proti", bol aj článok, už si ani nepamätám veľmi naň, a rôzne reakcie. Ja osobne si myslím, že naše prísne potravinové kontroly by asi nepovolili predaj ryby, ktorá by nevyhovovala určitým kritériam a u nás nie sú také benevolentné, ako v iných štátoch. Ja osobne pangasia jem a ešte veľa iných, aj keď sú iste takí odporcovia ako vaša pani farárka. Preto " hamletovskú " otázku - jesť, či nejesť, si rieši každý ako uzná za vhodné. Len sa čudujem - väčšinou sa reklama snaží stavať do dobrého svetla aj to, čo si ozaj nezaslúži a v tomto prípade je pár jednotlivcov, ktorí nás chcú chrániť. Ale na druhej strane, viete, čo všetko jete? Ćo je dobré a čo ozaj škodí? Napr. v časopise Rytmus života je článok pod názvom :Podvodníci na regáloch, krátky ale výstižný,ale, dá sa veriť tomu, čo v ňom píšu, mimochodom, autor zostal utajený.?Spomeniem : ...A viete, z čoho sú vyrobené lacné párky? Z tkaniva obrúsených alebo zomletých hydinových kostí a mnohých ďalších " chutných náhrad ". krabie mäso nie je z kraba a losos je z tresky...Záleží na vás, čomu veríte. o tomto by s aveľa dalo písať, určite vám niekto lepšie vysvetlí, než ja, čo vás zaujíma.
evanaaa
Mimochodom, je to č. 34,a zaujímavý je aj dodatok-Viete,že:.....?ako sa kedysi falšovali potraviny.
kuchticka
@evanaaa , ja som dostala od spoluziacky z Prahy vcera clanok o vyrobe potravin v dnesnej dobe. Bolo mi zle pri citani toho clanku. Do lacnych parkov sa da vsetok odpad z kureniec. Zomelu tam parcky, zobaky koze, kosti, doplnia sojovou mus=ckou a su na svete parky ktore rozvoniavaju pri uprave v kuchyni. Bol to clanok o vyrobe vsetkych potravin. Syry, jogurty - vo vsetkom plno nahraziek a i chemikalii. Otrasne!!!
kuchticka
@jerica , nepocula som nikdy o tom PENGASIUSOVI. Povedz co je to za cudo. Lebo ja mam ryby rada, ale povatsine kupujem lososa. Prave dnes sme ho mali k obedu s opecenymi zemiackami a fozolovymi struckami z mojej zahradky. To by chutilo i pani fararke.
2010
jerica, ja som bol tiez jeden z tych co poukazoval na "cudne" praktiky ktore davaju tymto rybam zle meno.
Ryby sa chovali v zajati starocia ,( vid kapre v ceskych rybnikoch od Karla IV ) a nebol nikdy problem .Problem zacina byt ked cena je rozhodujuci faktor kombinovana bezskrupoluznymi podnikatelmi a nedostatkom regulacie.
V podstate Pangasius je super ryba , rychlo rastie tym ze je sumcovita zozere barzco a nema problemy s kalnou vodou ( bola reklamovana na to aby riesila problem hladu v rozvojovych krajinach)... a v tom je ten problem.Vacsina nedostatkov s chovanim je v azijskych krajinach kde je neexistujuca kontrola a tieto vlastnosti Pangasiusa sa zneuzivaju , takze da sa doslovne chovat v kanaloch a krmit zdochlinami.
Osobne ja by som napriklad z Vietnamu nekupil len keby to bolo retazcom potvrdene ze chov splna normy.


2010
kuchticka presne to je problem s novou technologiou su shopny pomenit aj certa, diabla ... a stale sa nepoucili ked len pred nedavnom pomleli skapate kravy do mucky na krmenie a odrazu je tu choroba blaznivych krav.
alena45
pár rokov dozadu som robila pangasiusa dosť často, ale po prečítaní niektorých článkov si dám radšej vyprážaný zeler. Aj keď si poviem, že ak by bola ryba chovaná v takom svinstve, tak by asi zdochla, či ? No proste, radšej si dám ten zeler.
jerica
ďakujem , všetkým @evanaaa , @2010 , @alena45 , @kuchticka za radu a názor, prelúskala som na internete čo sa dalo o rybe pangasius , určite si ho nedám , tie dokumenty a obrázky ešte umocnili vo mne odpor k tejto rybe . Určite dnes je veľa potravín , že nevieme čo v skutočnosti obsahujú , ale v tejto rybe som sa sklamala na plnej čiare , presne ako píše @alena45 ten zeler vypražím v cestičku so sézamom ako "pangáča"pri tom ryby zbožňujem .
janazjarku
Toto čudo Pangasius sa prvý krát objavilo v našej závodnej jedálni v ponuke "delená strava" hej my si tu normálne môžeme vyberať jedlo mäsité,bezmesité, múčnikové, zeleninový tanier, ovocný tanier a delenú stravu :-) To slovo mi niečo pripomínalo, ale počula som aj výstražný zvonček v nejakom mozgovom závite. Sadla som za PC a googlila..našla som kopec za a proti a teraz čo urobiť komu veriť ? Som zvedavá /normálna ženská vlastnosť/ a tak som išla "okoštovať". Prvé čo ma potešilo, že mi teta kuchárka z radosťou zvestovala, že sa kľudne staví o čokoľvek a ja nenájdem žiadnu kosť ! Pre vysvetlenie prezradím, že ak by v tisíc obedoch pri vyprážanom filé nebola kosť tak ja ju určite mám :-) Mala pravdu kosť tam nebola ! Táto rybenka nemá nejak výraznú chuť , ale nemôžem povedať, žeby mi nechutila. Povedala som si, že denne ju jesť nebudem tak prečo nie ? Rada sa podelím so skúsenosťami a tak som v obchode prehľadala viac balení pangasiusa /presne preto aby nebol z toho Vietnamu :-)/ na internete som si našla recept a upiekla som ho obloženého maslom, posypaného bylinkami a navrchu rozváňali plátky anglickej slaninky. Veríte, neveríte malo to úspech aj u detí a hlavne u manžela !
1x mitzy
jerica
@janazjarku , tiež som si pochutnávala , nie raz , no po zhliadnutí obrázkov pri chove , v mojom mozgu sa niečo zablokovalo a pri vybavení obrazku , ako sa mrvili na sebe (slizké), v čom boli , vyzerali ako hady v najväčšom bahne (??) tak to nemusím. Jednoducho mám smolu , mala som pani farárke ponúknuť segedín , ten má veľmi rada . Aj ja.
babi
milá @jerica o rybe Panganius, som aj ja čítala nejaké články ,ale myslím si ,že netreba sa dať až tak nimi ovlpyvňovať. Tak ako sa snažím nepodliehať reklamám a článkom ktoré chvália niektoré výrobky, myslím že ani negatívnu reklamu tejto rybe netreba brať až tak vážne. Ruku na srdce, ako často ju konzumujeme? Ďaleko častejšie niekdo konzumuje párky, salámy , paštiky, konzervy, klobásy, sáčkové polievky, kupované šaláty atď... a tie sú ďaleko horšie. Niečo o tom viem, lebo som celý život pracovala v oblasti kontroly potravín. Známi mi hovoria, že mám profesionálnu deformáciu, lebo nič s toho čo som menovala nejem a ani nekupujem, keďže viem čo v tom je. Panganius je proti tomu v pohode
babi
ale verím, že ak človek dostane blok v hlave, netreba to znásilňovať a veď sú aj iné ryby no nie? Ja mám napríklad blok na čínske reštaurácie na Slvonsku, lebo som sa dopočula,že používajú aj mäso s potkanov. Neviem či je to pravda, ale blok v hlave ostal
1x kimlo
furdica
je to dobra ryba ,ale podla toho ako a kde ju chovaju.tak isto kurčata .domace verzus priemyslové.tu si možeme vybrat tiež ako mala som videla viac krat výlov rybnika na vianočny trh.to marasenie sa v blate. chvala bohu že potom tie kapre asi 2 mesiace chovali v čistych sádkach s vymenou vody ale to bolo v hlbokom socializme ,či to robia dnes neviem .ale neverim že by vo Vietname niečo podobné robili.jednoznačne tu rybu nejem ,už len preto ako vyzerá.ako moj stary otec .videli ste tvar pangasiusa? ozaj skuste si kupit živu rabu a nechajte ju par dní v čistom prostredi ak vam prežije tyžden to je potm iná pochutka
mikat
@janazjarku , a kde dostanem pangasius z inej krajiny ako Vietnamu? Ja som zatiaľ videla len from Vietnam :/
morenajea
ryby môžem aj každý deň, ale toto čudo - pangasius - to sa nedá rybou nazvať. ani to po rybe nevonia ani nechutí, spečie sa to na polovicu... niet nad klasického kapríka
mikat
@morenajea , áno, taký pstruh na masle je Nr. 1 ale pre malé detičky sa odporúča pangasius práve kvôli tomu, že nemá ani jednu kostičku... :)
samanka
ja osobne ryby nemám rada-takže pangasia si dám celkom rada, lebo nepáchne rybynou. Je mi v podstate jedno, ako ho chovajú. Lebo ak by sme brali do úvahy kontamináciu rastlín, rýb, hydiny a mäsa, nemohli by sme jesť nič. Veď aj ten kapor pláva v kontaminovanej vode. V našej prírode nie je už nič "čisté". Stačí len jedna havária vrtnej plošiny. To, že je vzdialená tisíce kilometrov, ešte nič neznamená. Myslím si, že často takéto negatívne informácie majú svoj účel. Mnoho ľudí by si možno obľúbilo práve pangasia a potom čo s ostatnými rybami? Ale je to len môj názor, je na každom z nás, čo vložíme do úst.
ferno
pangasius je bomba.mam ho rad.peciem ho napr. na masle a aj na ine sposoby(secuanska ryba,kokosova ryba s bazalkou atd)
kapra nemozem ani citit.nikto to u nas uz neje.maximalne z neho spravim fasirky. otec s brachom ho chytaju len pre potesenie a pustaju.to skor amura.
co sa tyka skodlivosti,co sa popisalo.tiez si myslim ze potraviny prechadzaju prisnou kontrolou.
pangasius je ryba pochadzajuca z azie.chova sa inak aj v akvariach,tzv sumcek zraloci...
janazjarku
Tak pre mňa je bomba náš pstruh riečny darmo sa budem pučiť, že má kosti je prosto najlepší !!! Opečený len tak obalený v zmesi detská krupica zmiešaná z červenou paprikou to je Mňam !! Z morských rýb vyhráva "morský pes" chorvátsky po našom žralok a to aj nad rybou, ktorú jedia len pápeži a normálne ju na moju počesť ulovili a upiekli a ja som bola zanovitá :-D, ale to je na krásny príbeh ako ma chorváti chceli dostať na lopatky :-D
ela77
Jerica, čauko, ja som videla film aké svinstvo zostalo vo Vietname po Američanoch v pôde a vode, tak som pangasia prestala, ale keď som si pozrela, čo všetko obsahujú morské ryby, čo všetko je v moriach a oceánoch v planktóne a nám sa to dostane v rybách ulovených v týchto častiach, tak som sa smelo vrátila k pangasiusovi. Len nedávno bola akcia v Hypernove na pangasia, ale to bola úplne iná ryba, mala zvláštnu chuť, aj vôňu. Tá nám nechutila a bola dosť aj tučná. Najlepšie sú tie filetky menšie a biele. A čo sa týka farárky, je asi veľká fajnovka. Keby sme sa riadili tak ako ona, tak by sme nemohli nič jesť, čo si nevychováme, alebo nedopestujeme sami.
marta3004
milé dámy,všetky ryby žijú vo vodách,myslím si,že keby v tých vodách bolo niečo nevyhovujúce,tak život vo vode by nebol.Pangasius lacný je menj kvalitný=ale pomerne dobrý,drahšie ryby Pangasius sú výborné,skúste ochutnať,počúvala som reláciu v rádii bola tam hygienička a nič zlé proti tejto rybe nemala.
evanaaa
Veľa ľudí odrádza najmä, keď sa dozvedia, že pangasius pláva v kalných a špinavých vodách Mekongu, ale toho asi jedia domáci, ten, čo je na export s aurčite chová iným spôsobom a kontroluje, aj u nás. A s tým lacným a drahším predajom tejto ryby je to asi pravda, už som zistila aj ja. A čo s atýka tej nevýraznej chuti, dáva priestor fantázii na jej úpravu a správne ochutenie.
evanaaa
Kuchticka, možno ten článok, ktorý spomínaš, je ten, o ktorom tu píšem aj ja, možno bol prebratý.
enge149
aj ja súhlasí m s Vami,ale tá kontrola je u nás zabezpečená zo všetkých krajín EU asi najviac aj najprísnejšie,tú reláciu s hygieničkou som aj ja počúvala,ja si kupujem ryby priamo v Rybe v ZA a tam Vám ochotne vysvetlia odkiaľ sú a pravda je,že tie najlacnejšie asi kupovať netreba,radšej menej a kvalitnejšie..
trudiola
Ach preboha, pangasius je super ryba, keby si mám svoj jedálniček zostaviť podľa toho, kto pri výrobe netrpel, musím sa stať prinajmenšom vegánom. Chlieb, ktorý ráno jete je plný chemikálií z obilia, margarín, ktorým si chlieb potriete je plný éčok a okrem priberania je vedlajším účinkom aj hyperaktivita, bolesti hlavy, brucha a tak ďalej, dusená šunka ani nemusím hovoriť, kuracia, bravčová morčacia-pravý pôvod sa nikdy nedozviete rovnako ako jej zloženie a mimochodom údené potraviný vám postupne zaúdia plúca, vajce - vedzte, že sliepka, ktorá ho zniesla je chovaná ,,celý život,, v klietke 20x20 cm(keďže však pomocou antibiotík, ktorými ich napchávajú zrýchlia rast tak je to kratulilinká stotina života). Kávu, ktorou tento zločin zapíjate tvoria kropaje krvi a potu argentínskych doslova otrokov, ktorých zdierajú a dávajú im minimálnu mzdu. A to sme sa len naraňajkovali. Nemusím pokračovať, na internete je kopu článkov, ktoré vás motivujú nejesť nič. Lebo áno, biznis Bio je tiež plný podvodov a nie vždy je to kóšer s našimi osvetovskými predstavami. Je to smutné, ale tým, že prestanete jesť jednu potravinu z milión zle chovaných a pripravovaných potravín nezachránite ani tú rybu, ani tých rybárov, ktorých kvantita úlovku rozhoduje o tom, či sa mu podarí nakrmiť sedem hladných detí alebo nie, a nezachráni ani vaše zdravie. Ak ste sa rozhodli neignorovať tieto strašné veci, gratulujem, vašu súkromnú biofarmo-záhradu prídem s radosťou navštíviť a urobím vám tam pravidelnú tržbu až do konca môjho života. Pripravte si ale hromadu recyklovaných papierových tašiek na balenie, tie igelitové totiž neskutočne zaťažujú prírodu. Proste, je to začarovaný kruh, z ktorého sa síce dá vypadnúť, ale na úkor svojho času a na Slovensku bohužial aj peňazí.
alena45
Trudiola, máš určite pravdu, ale ako aj iné napísali - po prečítaní článkov vznikol u mňa blok. A pritom ryby milujem. Ale občas sa aj mne prihodí, že nič iné ako pangasia si neviem vybrať a tak raz do roka - možno dvakrát, si ho aj tak dám v našej jedálni. No už ho nekupujem, a určite by sa našli aj iné výrobky, ktoré už nekupujem. Napríklad kolu som nepila hádam aj dvadsať rokov. Hranolky - jeden kilový sáček si urobím tiež asi na dvakrát v roku. Najmä, keď zemiaky vyzerajú horšie ako čo píšu o hranolkoch.
Určite nie som z tých, čo uveria všetkému, čo je napísané, ale niekedy ma to akosi viac zasiahne.
2010
Kazdemu podla chuti,len na zaver.Hlavny problem s Pangasom je ze ho kupuju vo velkom aj chudobne krajiny a tlacia velkoobchodnu cenu Vietnamskeho Pangasa pod EU1 za kg. Tym padom vela Pangasov z Vietnamu mava zrazu nizsi obsah proteinov ako by malo byt .... dakde v procese spracovania a mrazenia sa vaha "nafukne" vodou.
Takze to bol jeden z dovodov ze 2009 napriklad Rusi aj Egypt zakazali docasne dovoz .Pangas je to co je, lacna ryba bez kosti a bez chuti po rybe ktora rychlo rastie a je nenarocna.
Preco mam osobny odpor je ako Cinsky tovar co pod cenu nekvalitnymi vyrobkami nici tradicnych vyrobcov.
Takze kupujte este viac Pangasov a za desat rokov uz kaprov nebude .
juiccy224
ahoj dievcata ja osobne by som si nedala pangasia v restauracii.pretoze casto sa predava len mrazeny a myslim si ze co sa tyka kvality je to jedna z menej kvalitnych ryb co vidiet na cene...ale osobne raz som pouzila pangasia ako prisadu do varenia s kuracim masom a bolo to vyborne...ale smazeneho by som si ho urcite nedala
1x jerica
evanaaa
Juiccy, cena nie je rovnaká, sú veľké rozdiely, niekde ho dostať za 3 eura, aj menej inde za dvojnásobok, aj viac, asi podľa kvality, aspoň dúfam.To znamená, že ak chcem kvalitného, musím si priplatiť.
emilka1211
máte problémy s rybou? A to ste ešte nepočuli ako sa vyrába Veto alebo iné margaríny. Je pravda, že vždy treba čítať tie malé písmenká na výrobku, ale nie vždy hovoria všetko aj v preklade. Kto vie čo sme jedli doteraz... Vo všetkom sa nájde pre aj proti.
jerica
Všetkým ďakujem , vybrala som si , radšej dobrý slovenský kapor , hoci s kostičkami , ako vietnamský pangáč.
ĎAKUJEM vám za vaše pre a proti. :-))
zdezda
Ryby mám rada, pangasiusa nevynímajúc. Tiež nekupujem vietnamský, súhlasím so všetkými, ktorí napísali, že sa na naše kontroly môžeme spoľahnúť a to nielen v potravinárskom priemysle :-)))
majsterka
milé varecháčky , videli ste ako sa váľajú prasce v bahne?A čo nám najviac niektorým chutí - sagedín,vyprážaný rezeň,pečený bôčik,bracčopvý perkelt atd...
1x dosa
tatranka
No milé varecháčky,ak sa budeme takto negatívne informovať o akomkoľvek jedle,myslím,že za chvíľu na týchto stránkach nenájdeme pomaly žiadnu dobrotu.Pripájam sa k @zdezde pretože určite máme kontróly,ktorým by sme mali dôverovať.
Čo sa týka pangasia,máme ho radi je to u nás rybka vítaná,pretože nemá kosti.Grilujem,vysmážam,plním túto rybu,len sa obávam,že po tejto konzultácii mi bude menej chutiť a moje myslenie na túto rybu je veľmi negatívne ovplyvnené.
tatranka
A ešte som chcela dodať,že sa mi páči príspevok @trudioly ,myslím,že by som to lepšie nepovedala.Je to ta,museli by sme so svojej stravy postupne vylúčiť všetko !!!!!!!
flemi
tak to ste zabili milé dámy...........

toto je fakt na ortorexiu............veď aj na kôre stromov je pleseň!
zdezda
.....inak ani huby z lesa by sa nemali konzumovať vo veľkom množstve, kvôli kyslým dažďom a znečistenému vzduchu + výkaly zvierat :-) vraj sú oveľa hodnotnejšie šampiňóny a hliva, ktoré sa pestujú umelo, trebárs v starých štôlniach, no čo už.....také je 3.tisícročie
bozulka
@tatranka som rada,že sa nedáš ovplyvniť,ja som tiež taká.Za svoj recept halaszlé z pangasa som dostala tiež kritiku a vôbec mi to nevadí.Túto rybu máme radi a nenechám si zobrať chuť.Je však pravda,že býva v predaji asi viac druhov.Tiež som raz kúpila lacnejší a musela som rybu vyhodiť už upravenú.Jednoducho bola hnusná.Súhlasím s tým,že by sme nemohli jesť skoro nič.Preto kupujeme bravčové ,hov.mäso výnimočne a na kurence a morky chodíme na súkromnú farmu,kde hydinu kŕmia tak ako sme kŕmili volakedy my a nepoužívajú žiadne antibiotiká ani chem.upravované krmivo.Preto má tá hydina úplne inú chuť ako tá z obchodu.Je veľmi správne,že výrobci musia uvádzať zloženie výrobkov a je treba čítať a potom sa rozhodnúť či kúpim alebo nie.Ale čo tí ktorí nemajú na kvalitné potraviny a chcú zahnať hlad?Bohužial preto sa vyrábajú asi také potraviny,ktoré sú len ilúziou dobrej potraviny.Myslím,že ešte neprišiel čas aby takáto výroba bola trestným činom.Ale veľmi by som si to želala.
cavoris
dakujem za upozornenie na pangasius totiz dost vela ludi ho pouziva a nevedia co jedia no asi budem mat dost dobru temu a pokecat s kamosmi o tej rybe inac nema zlu chut jedol som ho obalene v hladkej muke s kari korenim so zemiakmi a mrazena zelenina na masle k tomu asi si budem musiet zmenit moj jedalnicek este raz diky
1x zahra
hralka
pangasia som na určitú dobu obmedzila,potom som počula na jeho adresu nie moc lichotivé kritiky,ale po prečítaní týchto názorov som ihned´ skočila do mrazničky pozrieť akej národnosti sú moje pangasiá.Moc ma to neutešilo aj ked´ moje pochádzajú z Ćíny,produkt morského rybolovu,lovná oblasť Tichý oceán.Snád´ niekedy do 3/2013 ho uvarím...