Rôzne

Otazky a odpovede

mardo - fotkamardo, 24. januára 2012

Pokial mate akukolvek otazku ohladom mojho varenia, nehambite sa a opytajte sa ma. Rad Vam odpoviem

@zareaguj


Diskusia k téme

matata1
@mardo myslím si, že na otázky ohľadom tvojich receptov sa naodpovedáš až, až, za každým pridaným receptom. Už sme celí žhaví, len pridávaj a pridávaj. Komenty, otázky sa budú len tak sypať.
evas13
Zaťal si vysoko a bude to ako droga. Teším sa na ďalšie recepty, veľmi zaujímavé a zvodné.

renulienka
...mardo,presne ako hovori matata1, nemas toho dost za kazdym receptom? ;-)))) ja uz by som z toho bola ,,na prasky,, .......:-)
mardo
@renulienka
ano je toho dost, ale ta radost! ten zaujem. To je hadam to naj! ;-) prasky odloz ;-)
renulienka
..joooooj, typicky chlap ;-)))))))))))))))...ako sa v tom vyziiiiivas...ale zasluzis si ...prajem ti to...;-)))))))))))
rennatte
tak moja otazka: ako sa daju vyuzit bielka,,,v poslednej dobe sa mi nahromadili, lebo som robila sisky aj fanky, kde idu len zltka a rada by som ich nejako vyuzila :-)
mardo
@rennatte
ahoj, momentalne ma napadli dve veci, a to klasika, snech alebo bielkova glazura, teda poleva, 1 vajecne bielko ide na 1 salku praskoveho cukru, vymiesat dohladka vydlickou a je to. alemozno mam nieco v knihach, co neviem. pozriem sa.
rennatte
mnaaam to sufle chcem skusit, ale co ked nemam misky na sufle? a chcem domov toho chlapa z videa, nech mi to predvedie :-)
mardo
;-)))
pouzi salky ak mas take foremne...
rennatte
dakujem skusim,,,a dalsia otazka,,,vyznas sa v rybach? zaujima ma nazor na konzumaciu pangasiusa,,,mam tuto rybu velmi rada ale v poslednej dobe registrujem negativny postoj na tuto rybu, ze je chovana v znecistench vodach Vietnamu a je plná tazkych kovov a arzenu a ze to nie je morska ryba ale sladkovodna :-(
mardo
@rennatte
som zastancom cerstvej suroviny. u nas je vela lokalnych predajcov cerstvej ryby, ktora je dobra. pokial mas takuto informaciu je to dost neprijemne, pretoze uz budes stale na to mysliet ked ho budes kupovat. Ale verim tomu ze napr. tuniak, alebo losos sa u nas daju zohnat cerstve. skus nieco ine. lokal ryby mas priamo doma.
mardo
a je to sladkovodna ryba, osobne som ju este nerobil.
marianne69
Ten pangasius by zaujimal aj mna,nikdy v zivote som tuto rybu nemala v ustach a po citani negativnych prispevkov ju nemam odvahu ani kupit, aj ked su jej plne mraziaky v obchodoch.Skoda,ja som rybozravec ,aj by som ju rada vyskusala,ale ma presla chut.Ktovie ci je to pravda.Radsej sa orientujem na cerstve rybky.
Koli mame som kupila mrazenu tresku 1kg a po odmrazeni vazila neceleho 1/2 kg a bola na blato.Nikdy viac.
mardo
Toto Vam ja hovorim. Kaslite na mrazene veci!!! co na tom clovek vidi? rychlost pripravy, alebo potreba ocistit cerstvu rybu? ale no tak, nebudme lenivi, ved cerstva je dobra, nie mrazena.
bozulka
@marianne69 , máš pravdu názor sa líši,ale ja som ju jedla a bez problémov,nehovorím že je to prvá kvalita a sú aj rôzne cenové skupiny,tie drahšie sú skutočne aj lepšie.Napokon ryba je ryba hoci veľmi rybinou necítiť,každý nemá možnosť zohnať čerstvú rybu/nehovorím o sebe,mám bratov rybárov a v najhoršom ideme do Metra/.A keď mi niečo chutí neodhovorí ma nikto... a ničím!
marianne69
@bozulka toho pangasa alebo tie mrazene rybky?Ja som tie mrazene rybky kupila na vianocny stol pre mamu,ma 80 rokov a s kostami sa jej zle jedavaju.Myslela som,ze jej ich normalne pripravim v trojobale alebo na masle dietnejsie.V trojobale sa nedali pripravit,nedrzali pokope a na masle z nich neostal na pekaci po upeceni ani mastny flak:-)No natrafila som asi na zly balicek,netvrdim,ze vsetky su take.....Videla som ako to mrazia dusikom...ale toto bola voda
aroooo
@marianne69 ,pozri si môj zážitok:nechcela som veriť vlastným očiam, mám tam podobnú skúsenosť.
evanaaa
@renatte a @marianne69 , nedávno som niekde čítala o viacerých potravinách, aj by som to mala mať, kde píšu : Mýta, alebo čo je fakt a čo nie, tam sa spomína medziiným aj pangasius, kde je spomínané, že u nás je na dovezené potraviny prísna kontrola, aj keď to ľudia spochybňujú, ale nikdy by nepustili nič, čo nevyhivuje smerniciam a je zdraviu škodlivé a týka sa to pangasia. Je to vcelku lacná ryba, má jemné mäso a keďže je chuťovo mnenej výrazná, dá sa dochucovať a prispôsobovať, navyše, je bez kostí. Robím ju často a ak by mi len z nej hrozilo niečo, bolo by to to najmenšie zlo. Mnohí ju zaznávajú, iní zasa chvália a netreba všetko brať akože je to tak, ako to niekto tvrdí.
evanaaa
V obchodoch je viac druhov a za rôzne ceny, nemusí sa natrafiť na ideálne filety, záleží od viacero vecí, a @marianne69 , sama vidíš, že nemusí byť len pangasius ak natrafíš na zlý tovar, ako ty na tú tresku.
evanaaa
@mardo , vítam ťa aj ja tu na Vareche, už vidím, že tvoje príspevky a aj recepty budú dosť zaujímavé, si fanúšikom zdravšieho varenie tak sa budeme od teba učiť, a ty sa zasa môžeš od nás, ak niečo bude chýbať v tvojich vedomostiach. Páčia sa mi tvoje zásady pri varení, no niekedy sa musia aj obísť, bez toho to vždy nejde. nájsť tú správnu chuť, aj keďs snaha je. Preto sa teším na tvoje recepty a dúfam, že si mám čo od teba vziať a poučiť sa, veď človek sa učí stále.
katarinah
Mas velmi dobre recepty. Ja uz zijem 13 rokov v Anglicku a veru dobra slovenska kuchyna mi chyba.
Na vareche som aj ja nova, velmi sa tesim lebo su tu absolutne fantasticke slovenske aj zahranicne recepty a vsetci varechaci sa mi zdaju velmi mili. Teraz uz nebudem musiet volat mamke aby mi nadiktovala a vysvetlovala recepty.
mardo
@Smajliqa
Začínam, ešte som nepiekol cukrové. Nejake dezerty by som rad vediet
frkacule
Z vlastnej skusennosti: ak ma pangasius ruzovu farbu, je vyssej kvality, ak je zlty tak je nekvalitny. Kontrola sa u nas robi len namatkovo. V minulosti bolo vela zasielok z Vietnamu odoslanych spat. Pangasius je chovany v umelych sladkovodnych nadrziach, krmeny umelou stravou a nakolko sa ryby chovaju vo velkom mnozstve, je samzrejmy vyskyt chorob viacej ako vo volnej prirode, cim zostavaju v mase aj noedburane zvysky lieciv. Samozrejme, ze losos sa nechova vobec inym sposobom... Takze ci kupite pangasia cerstveho, alebo zamrazeneho, to zle co v nom ma byt tam aj zostane a v kazdej umelo chovanej rybe tiez. Skladovanie mrazenim uz len zvysuje destrukciu vlakna a jasne ze kupujeme vela zamrznutej vody. V Norsku si ziadny domorodec neda rybu z umeleho chovu. Ale pretoze u nas lososy netiahnu, staci nam aj taky chladeny z metra a predsa jeme aj kuracie maso, hovadzie a bravcove a tie tiez pochadzaju z umelych chovov...tak nam v dnesnej dobe nezostava nic ine len sa tvarit ze nam to nevadi.
irenaw
tak už aj ja mám jednu otázku :) klikla som sem hneď z tvojho vývaru. neskúšal si na hovädzí vývar najprv kosti upiecť? dávno ma to láka, ale neviem presne ako na to. a mám trochu obavy, že to pri pečení nemusí najlepšie voňať. či?
mardo
no myslim ze tam by problem nebol. poviem ti ako robim ja
stehno alebo z pleca maso daj do hrnca, zalej studenym vyvarom a tri hodinky var na slabom plyne. Po troch hodinach pridaj mrkvu nakrajanu na mesie kusy, zelene listy z poru, tymian, petrzlenovu vnat a bobkovy list. hodinku este povar na slabom plyne.
Potom masko vyber nakrajaj poslol a okoren a podavaj. a vyvar mas hotovy.
irenaw
nepresne som to napísala, myslím skôr vývar, ktorý sa následne používa do receptov. na podlievanie mäsa a tak. čítala som, že kosti upiecť, dať do hrnca, pridať studenú vodu len aby zakryla kosti, koreniny podľa chuti a pomaly variť minimálne 5 hodín. ale to bol pri nejakom inom recepte len taký náčrt, neviem či tam ide aj mäso, zelenina, ani neviem ako sa to správne volá. však vydržím aj bez neho. spravím tento tvoj a bude dobre :)
mardo
sak som ti napisal
to je recept na vyvar
hovadzi.
mardo
s tym ze hovadzinu mozes potom pouzit. je to bez kosti.
irenaw
ahá, neskorá hodina = dlhé vedenie... ale svitlo :) kašlem na kosti, ďakujem a idem spať
marcy
@irenaw Ty myslíš demiglas ? Prečo by mal byť smrad,veď podleješ a potom redukuješ na patričnú hustotu :)
irenaw
@marcy si perfektná. keď viem názov už aj recepty som našla, presne toto som myslela. ďakujem :)