Rôzne

Otázka pre vás všetkých

arasidka - fotkaarasidka, 7. februára 2012

Prečo to tak je, keď očistené zemiaky necháte v miske vo vode nejaký čas stáť, potom ich dáte variť jednoducho iba so soľou, sú veľmi rýchlo hotové, na rozdiel od zemiakov, ktoré pridávate očistené napríklad do gulášu, do kapusty a podobne? Ich varenie v tomto prípade trvá dlhšie.
Totok by zaujímalo mójho dzedka, práve varí zemiaky k obedu. Ďakujem - teším seba na odpovede!

@zareaguj


Diskusia k téme

matata1
@arasidka to by zaujímalo aj mňa. S tou kapustou si to vysvetliť viem, ale ten guláš? A čože bude dobrého na obed k tým zemiačkom? Či len tak samotné s mliečkom?
arasidka
Nie. Moje chlapské osadenstvo v počte dva kusy, si povedali, že treba robiť niečo na očistenie tela svojho a každý z tých dvoch kusov má dôvod, prečo to robí :)) Nedala som sa do toho zatiahnuť, neviem prečo, ale kontrolovaná disciplína - len toľko a toto nie - ma privádza do nepríčetna. Nuž, možno ma to raz chytí a tiež začnem študovať knižky, ktoré má môj Al Rašid vo svojej izbe v knižnici - vlastne iné knihy tam nemá, len Ako po infarkte, Dietne knižky všelijakého druhu, potom židovská kuchyňa, talianska, slovenská, maďarska, ako nakladať hríby , zabíjačkové špeciality a iné a iné a iné....Jediná knižka, ktorú z nich všetkých mám rada je - Slovenská kuchárka z r. 1947 - jednak mi pripomína moje detstvo prežité na babkinom dvore, jedlá, ktoré varila a koláče, ktoré podľa tejto knižky piekla. A potom ešte jedna, a to je knižka od Magdy Pavelekovej - ktorú som kúpila just od nej v Trnave na jarmoku, mám ju aj s venovaním. A to je všetko, čo ma v tých jeh knižkách zaujíma. No, ale č nebolo, môže byť. A teraz idem, vonku fičí a tvoria sa suché zaprášené záveje pred dverami domu, a ja mám ísť k mame, no uvidíme, lebo dedkovi sa nechce ani zliezť dolu, nieto ešte šoférovať dva kiláče dolu do doliny.
Aha, tak dnes má on a syn k obedu diétny segedínsky guláš, voní to až sem, aj mi ponúkol, ale akosi nemám chuť .Jasné, že je bez mäsa. Zajtra majú pizzu, Al Rašíd ju budˇupečie, alebo objednáme iba s kečupom a hubami. A ja si idem dať "darebných paholkov" - nakrájané rožky poliate mliekom a roztopeným maslom, posypané mletým makom. Tak papa
matata1
@arasidka daj pozor, aby ťa neofúklo, keď pôjdeš k mamičke. Keď chcú tvoji chlapi urobiť niečo pre očistu tela, tak nech pijú iba žihľavový čaj, budú to mať rýchlejšie a lacnejšie. P.S. Krásny názov na naše opekance - darební paholci :o)))
julica
No napadá mi jedine to, že to môže byť vyplavením škrobu... Možno sa pán Rašíd uspokojítouto odpoveďou :)
pacik
Rozdiel bude asi aj v tom, či sa zemiaky utopia v čistej vode so soľou, alebo v dačom hustejšom, ako je napr. guláš. Mne sa v ňom ešte nikdy nerozvarili, aj keď sa teoreticky po dvoch hodinách mali. @arasidka nie si sama, aj môj "raz možno dedko" obľubuje knihy o zdravej výžive. Len zdravo variť sa akosi nechystá :-)))
viera1
Na zemiakoch vložených do vriacej vody sa utvorí taká "škrupinka",na vine je škrob a preto sa musia dlhšie variť.Aj s ryžou je to tak,ak prepláchneš vriacou vodou,škrob olepí zrniečko a dlho trvá varenie.
irenaw
@viera1 to je rada nad zlato, ďakujem, zas som sa niečo nové dozvedela :)
afataga
ja si myslim ze v kyslom prostredi sa varia ovela dlhsie, kapustnica je extrem, ale aj v gulasi su kysle veci napr. paradajky, leco, pretlak a pod.
arasidka
Tak ďakujem za odpovede, tlmočím to môjmu dzedkovi, bože, čítam mu to tu, čítam, otočím sa a on je už zatvorený vo svojej izbe. Prišla návšteva, tak hodil na mňa bobek. Myslela som, že je to tým škrobom, ale to viete, nikdy som sa nezaujímala o to. Teda nie, že na mňa hodil bobek, to zo škrobom nemá nič spoločné, myslela som na tie krumpolce - :)))
ancicka
@ara šidka,neodpoviem ti na tvojú otázku,lebo už istosi mala dobré poradené,a určite aj tvoj dedko je s predchadzajúcimi odpovedami spokojný.Neviem či vieš,že vodu v ktorej máš tie zemiačky namočené pred varením,tak ju nevylievaj do kanálu,ale s tou vodou popolievaj
kvety.ten škrob ,ktory sa vyhuhuje pri umývani,tak ten majú radi.Uvidíš ako sa ti po čase odvdačia.
arasidka
ančička, klobúk dolu, to som nikdy nepočula, istotne to vyskúšam. Ja som to najprv rýchlo čítala a myslela som si, že vodu z uvarených zemiakov mám použiť. Až potom mi to došlo :) No a k tej vode, keď scedíš uvarené zemiaky- stáva sa nám to málokedy, aby sme ju vyliali bez úžitku. Zemiaky scedím, pridám trošku mletého korenia, medzi prsty červenej papriky, 4-5 strúčikov cesnaku a nakoniec do nej rozmixujem smotanu. A cesnačka je jak vyšívaná. Obyčajne ju vypijeme z misky, nie z taniera. Ale skoro vždy k nej robím klasický opečený nakrájaný chlebík.
jegor
Zemiaky je dobre do kapusty ,gulášu varit osobitne a potom to tam dat aj z vodou ,ked pridate zemiačiky po zapražke tak tie ostanu uz tvrde
irenaw
ako dobre, že som sem ešte nakukla, zo zemiakovej vody tiež robím cesnačku, ale teraz doprajem aj kvietkom :) moja babi zase máčala vo vode vaječné škrupiny a tým kvety polievala raz za mesiac.
evanaaa
S tým škroom to je ozaj tak, ale ja ak pridávam do gulášu, kým sa mäso dusí-varí, si zemiaky nakrájam a nechám ich vo vode, než ich použijem, ja ten škrob potrebujem dostať von, aby sa mi moc cukor nezvyšoval, ale zasa odchádzajú aj vitamíny.....no a potom záleží aj na druhu samotných zemiakoch, najlepšie je dať B-čka, alebo aj C-čka, tie sa rýchlo uvaria. Ale mne sa ani nezdá, že nejak dlho, ešte ich aj krájam na malé kocočky, oni aj tak varením narastú a veľké kusy rada nemám. Ale nevarím zvlášť.
ancicka
ARASIDKA,@irenaw ,Ja ked varím zemiaky,tak z uvarených tiež vodu nevylievam,ale urobím hociakú polievku,alebo zahustím mäsko.
Na kvety je tiež okrem vody zo zemiakovaj vode v ktorej varíme cestovinu a aj voda,v ktorej sa vyrili vajíčka.Túto vodu nechám vychladiť a tak polievam kvety.
Miesto hnojiva raz za čas polejem kvety aj vodou v ktorej som rozpustila droždie./nevyhadzujte staré droždie/.Na 4 litre vody,tak polku droždia.
Všetko to nahrádza hnojivo.
Taktiež je dobrá aj voda v ktorej varíme
mata3636
@ancicka - môžem tým všetkým, čo si uviedla, poliať aj fialky? tie sú dosť citlivé. nedopísala si poslednú vetu, tak dopíš, prosím ťa, určite to bude zaujímavé. díky :)
arasidka
Ančička, pritakávam ti, voda zo zemiakov je výborný základ aj pre iné zeleninové polievky.
ancicka
@mata3636 ,ja bežne zalievam fíalky z vývarom a to z vrchu a mám ich krásne.
Aj pri mojom poslednom recepte je jedna z ních.
mata3636
ok, vyskúšam. keď prežijú, posuniem radu ďalej sestre, tá je zaťažená na fialky
arasidka
a keď už to mám pod názvom . Otázka pre všetkých, tak mi, vy , vychodniari , odpovedzte, čo je to za slovo: segiň! Je to veľmi zlá nadávka? a či ako?
jody
nie som vychodňar, ale si tak myslím, že je zo z maďarského "segény" - chudák
viera1
@arasidka ,neviem ako východnejšie od nás,ale u nás je to v zmysle "chudák".Deťom hovorili,keď spadli :"Segiňatko moje" a fúkali kolienka.
ancicka
@jody má pravdu.
@ara šidka,neže "nygdze",ale nigdze.!
Nás vychodňaroch jest tu neurekom!