Rôzne

Orechy

kecupicek - bez fotkykecupicek, 7. októbra 2017

Nazbierala som orechy. Niektoré z nich boli ešte v šupke, ktorá bola celá čierna.Po rozlúsknutí sa ukázalo, že jadro je tiež poškodené a celé čierne. Čo je príčinou? Poraďte mi prosím, ako zachrániť orechy? Ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

mirop
Pokial su cierne, tak ich vyhod... nezachranis ich
kecupicek
Uja som už navštívila, ale vieš je mnoho vecí medzi ľuďmi a Googlom, o ktorých možno netuší. Si milá a vrelá vďaka za rady. @Haji (8.10.2017 11:02)

kecupicek
Myslela som z budúcoročnej úrody, tie čierne som ihneď vyhodila. Na susedovom orechu sú všetky zdravé a stromy sú asi 7 metrov od seba.@Mirop (8.10.2017 10:29)

haji
@Kecupicek (8.10.2017 12:32)
Důležité je vědět s čím mám tu čest. Poctivě sbírat, vyhazovat je jedna věc - ale rychle to spálit, nebo dát ze zahrady pryč, včetně napadeného listí!! Jinak se to šíří geometrickou řadou. Kompost, či zarýt - ani náhodou! A to už je jedno, jestli je to houbové či parazitální či jiné napadení. Ještě to může být i špatná výživa stromu - ale na to bych moc nevsázela. Jistota je - kulomet - !!
1x eva9
kecupicek
Každý rok spálime opadané listy zo stromov. Zdá sa mi, že zrada bude vo výžive. Orech rastie pri ceste a už dlhšie sme ho nepohnojili.
1x haji
sovka62
Nepoteším, lebo nebudem súhlasiť s predchádzajúcimi komentármi. Áno, antraknóza orecha sa prejavuje čiernymi škvrnami na listoch a na plodoch. Ochrana existuje, aj keď pri vysokých stromoch je náročná, mechanický postrekovač na vrchol koruny nedosiahne. Pomohol by motorový, ten to zvláda (drahý, ale ak má niekto veľa stromov, rentuje sa). Základom je odstraňovanie opadaných listov a sčernaných plodov a to tak, že na zemi z nich neostane NIČ, sú zdrojom infekcie, zo záhrady musia zmiznúť. Po opade listov treba postriekať, výdatne, aby bol strom mokrý ako po daždi a na jar postrek zopakovať. Na oba postreky použiť meďnaté prípravky, napr, Kuprikol. Takto sa strom dá vyliečiť. Správna výživa, hlavne pridanie stopových prvkov tiež pomôže.
Žiaľ, to čo sa deje s orechmi teraz, väčšinou nie je antraktóza. Podľa UKSUP-u černanie spôsobuje škodca a ochrana proti nemu nie je známa. Ak teda máte orech, ktorý má relatívne zdravé listy (sem tam na nich môže byť čierna škvrna), takže koruna je zelená a medzi listami svietia úplne čierne orechy, je to práve ten škodca. V tomto roku som sa s tým stretla prvý raz. Čo sa stane o rok, či sa to zopakuje netuším, ale ak áno, je to holá katastrofa. Radu nepridám, netuším čo s tým.
1x eva9
kecupicek
Pekne ďakujem za radu, podobné som už zistila na internete. Máme vysokozdvižný vozík, a ten nám postrek uľahčí. Keď sme striekali zemiaky proti plesni a orech bol nižší, tak sa ušlo aj jemu. Teraz má asi šesť metrov výšky a my už nemáme toľko sily.@Sovka62 (9.10.2017 17:46)

eva9
@Sovka62 (9.10.2017 17:46)

Ano tpostrekovi sme kuprikokolom, do vrchu to samozrejme neslo. Tiez si vsak myslim, ze skodcovi to nepomoze a su to dve odlisne choroby. Vnutri orechov boli take cerviky.