Varenie

Orechy z minulého roka

snezienka11 - fotkasnezienka11, 22. decembra 2013

Dobrý deň. Dostali sme plné vrece orechov od jedného známeho. Všetci sme sa samozrejme veľmi potešili aj tak, keď sme sa dozvedeli, že sú z minulého roka. Z vonka vyzerajú pekne, len problém je v tom, že chutia trochu horko a majú zvláštnu pachuť. Bojíme sa, že keď ich budeme používať do koláčov, tak celý výtvor bude stáť za nič. Preto by som potrebovala radu, či sa tá pachuť, ktorú tam trochu cítiť dala nejako odstrániť alebo zakryť, pretože mi je ľúto, že by toľko orechov muselo ísť do koša. :-(

@zareaguj


Diskusia k téme

kukulienka71
No,ja by som si myslela svoje o takom darcovi...Hlavne,aby neboli plesnivé,také sa nesmú jesť.Keď majú pachuť,asi boli zle skladované.Neviem,skús niečo upiecť a uvidíš,či tam bude tá pachuť.Horké sa aj mne zdajú tohoročné orechy,ale po upečení to už necítim,lebo to je ochutené.
misa1
rokmi praxe som sa už poučila, ze ak mi niečo "nevonia", alebo mám pocit, že to má nejakú pachuť, tak to nemám použiť do varenia, ani do pečenia. niekoľkokrát som si myslela, že veď keď to ochutím, tak to nebudem cítiť. ale nebola to pravda. aj tak to letelo do koša. :-(..takže aj všetka práca a ostatné suroviny vyšli navnivoč....tak ja odporúčam orechy vyhodiť.
snezienka11
Aj tak ďakujem za rady...no uvidím, čo teda urobíme. Asi skúsim urobiť nejaké koláčiky z polovičnej dávky a na tom sa presvedčím, či ich vyhodím alebo nie. :-(((
arasidka
počkaj, počkaj, nemrhaj potravinami, poadím ti, uvar trochu cestoviny a skús si ich poorechovať, uvidíš, ako to bude chutiť.
veronika353
V pečeném by to nemělo vadit,ale do krému bych nedoporučovala dávat,kdysi jsem podobné ořechy použila do krému a ten se mi pokazil.
tati2008
ak nebudeš môcť použiť Ty,tak nakŕm aspoň vtáčiky
snezienka11
Ďakujem stefik, veľmi mi to pomohlo. Skúsim ich namočiť do mlieka, vysušiť a potom opiecť...a potom uvidím čo ďalej urobím. :-/
astheart
Já skladuji ořechy v plastové krabici s víkem ve špajzu a často i několik let. Ještě se mi nestalo, že by zhořkly. Někdy při loupání zjistím, že je ořech žluklý, ale to jen vyjímečně. Takový vyhodím. Hořké ořechy bych vyhodila taky. Co jiného s nimi??? Danajský to dar!
smilla
Orechy z minulého roka, ak sú čerstvo vylúpané, by nemali mať žiadnu pachuť, sú akurát suchšie a viac sa drobia. Orechy, ktoré si dostala, boli asi nesprávne skladované alebo nedostatočne presušené.
snezienka11
Presne tak, veď my sme ich dostali ešte v škrupine. A je pravda, že boli skladované v pivnici. Ale aj tak sú niektoré horké...a pri šúpaní ide polovica do koša aké sú hnilé.
radost
podporujem návrh @tati2008..daj všetky choré..horké..žlté..staré..vtáčikom..milujú orechy-hlavne sýkorky..nezahadzuj do odpadu bez možného úžitku..