Rôzne

Orech

milina - fotkamilina, 3. júna 2013

Máme vysadený orech 7 rokov, zatiaľ nerodil. Viete mi poradiť čo treba s nim "urobiť" aby sa konečne prebral a začal dávať plody?

@zareaguj


Diskusia k téme

morenajea
Suseda má tesne pri plote obrovský orech a máme orechov a listov vždy plný dvor aj plné rýny. Ten je "plodný" až hrôza :)
1x anika2
pravdah
morenajea: viem že plodný sa väčšinou spája s dlhým a tvrdým, ale to, čo mate plné sú ríny. :-)
soncya
@milina , možno sa mi budete smiať, ale treba ho vytrieskať palicou, alebo v najhoršom prípade zaseknúť sekerkou.
kopretina
Kdysi jsem slyšela, že je třeba mu "nabít" - bidlem, otlouci a příští rok by měly být ořechy.
abdul
I keď je samoopelivý, treba mať dva stromy, takzvane " v susedstve ". Pozatínanie sekerkou do kmeňa tiež pomáha.
sovka62
Treba mu dosadiť kamaráta, nerodí preto, že nie je opelený. Tak zainvestuj a dočkáš sa.
ankabanka
nie je ta priroda a nasa existencia v nej zaujimava? nikdo nechce ostat trcat sam, aj ked to niekedy mame tazke. Co si len pocneme bez vceliciek pracovniciek?
radu som odovzdala susede, diky.
tiginko
@pravdah ty síce nechceš byť vtipný, ale tvoj nádherný výklad pravopisu o 16:24 ma dostal do kolien :-) :-)
kuchticka
Skoda, ze som toto nevedela skor, @sovka. !!! Mala som tri male stromceky orechu vlasskeho darcek od kolegyne. Jeden som darovala nasim znamym a ti dalsi rastli rychlo , zaberali vela miesta a robili vela tienu pre moje bylinky, tak som jeden odstranila - vyrubala, ved nam staci orechov iba z jedneho stromu. Strom rastol, rasto, I kvitnul, ale ziadne plody po dobu 15.r. Potom konecne mal nejake orechy, ale jadra sa nevytvirili.Nebolo z nich vobec nic, tak sme strom asi pred 3.rokmi odstranili, ale stale sa snazia vyrastat vyhonky od korena.
amelie
@milina , okolo nasej zahrady su same orechy a kazdy rok je ich tolko, ze sa ani nedaju spotrebovat. Asi je pravda, ze nikomu nie je dobre samemu. Mozno bude stacit, ak v jeseni porozhadzujes v blizkosti stromu co najviac orechov a prihodis ich troskou zeme. orechy rastu rychlo a patria medzi stromy, ktore netreba stepit. Bud po troch styroch rokoch zarodia, alebo si nimi prikur v kozube. Ale to je len moj nazor odkukany z prirody, nie som odbornik.
boxik
Dnes sa už v záhradách s obľubou pestujú štepené odrody. To znamená, že na semenáč orecha je naštepená ušľachtilá odroda. Aké výhody to prináša? V prvom rade nižší vzrast. Štepené rastliny sú asi o 30 % nižšie. Do rodivosti nastupujú v 3. až 4. roku po vysadení, na rozdiel od semenáčov, ktoré začínajú rodiť po siedmich až desiatich rokoch. Ak je teda tvoj orech semenáčik má na rodenie ešte čas.
sracz
Rada od mojich prarodičov B. P. z oboch strán = než strom orech zasadíš na stabilné miesto, musíš ho (každoročne) 3÷4 razy presadiť! Tak to naučili aj mňa a fungovalo to!!!
dorko
Teda, podla mojich skusenosti a vedomosti vlassky orech zacina rodit najskor po 7-10 rokoch, skor nie. Takze ja by som este tie 2-3 roky pockala. Nasi maju orech za zahradou asi 12 rokov a prve oriesky na nom boli pred 3 alebo 4 rokmi. Teraz rodi pomerne dost a je jediny orech v blizkom okoli.