Rôzne

Odvápňovač do pressovaru

marianna76 - fotkamarianna76, 12. decembra 2013

Ahojte, prosím kto máte pressovar alebo kávovar ...a tvrdú vodu... aké odvápňovače sú účinné? potrebujem hlavne Vaše skúsenosti. Ďakujem Vám

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
@violeta Ďakujem... prosím... bližšie mi napíšete k tomu? asi koľko? a treba prepláchnuť viackrát? Prosíííím!
violeta
Na liter vody dám 2-3 lyžice kyseliny citrónovej, zamiešam (rozpúšťa sa rýchlo). Preplachujem, tak ako je v návode na údržbu kávovaru. Nakoniec samozrejme prepláchnem čistou vodou. Kyselina citrónová nezanecháva žiadnu pachuť, je aj originál odvápňovač na jej báze, ale už sa nepamätám, ako sa volá. Ja mám len Dolce gusto, u drahších kávovarov sa používajú prístroje na zmäkčenie vody, taký sme mali vo firme, ale bližšie vám o tom neviem povedať, to by vedeli skôr predajcovia kávovarov. Kyselina citrónová je len na takéto domáce spotrebiče :-)
 urobsisam.topky.sk/stavba-domu/vykurovanie/uprava-pitnej-v...
staja
Máme strojček na preso De Longhi, používam na zmäkčenie vody kanvicu s filtrom Brita a raz za cca 2-3 mesiace prečistím práškovým odvápňovačom presne podľa návodu a prepláchnem, lebo výrobca nedoporučuje ocot ani iné agresívne prostriedky. Káva je stále výborná a má krásnu hustú penu.
tothka
Pokiaľ sme mali De Longhi, používala som kyselinu citronovú do nádržky s vodou, prepláchla som, nechala postáť, potom prepláchla kyselinou ešte raz. Je potrebné prepláchnuť aj čistou vodou a prvú uvarenú kávu som vylievala, pretože bola kyslá. Kontrolovala som mliekom do kávy. Teraz mám automat Krups, tu zatiaľ používam výrobcom určené kapsule, tie sú ale tiež na báze kys. citronovej a kávovar si po určenom počte žiada čistenie sám. De Longhi som čistila raz za mesiac, ale záleží koľko zvykneš variť kávy. Môj muž je kávoholik, tak preto som čistila častejšie, vypije denne 6 - 7 pressových káv.
marianna76
@violeta
@staja
@tothka

Veľmi pekne Vám ďakujem za rady... pýtam sa popredu a uisťujem sa... budeme mať Guzzanti presovar ... tak sa mi Vaše rady dobre zídu. Dúfam, že to budeme aj využívať a nebude nás to hnevať ... Ďakujem
tatty
V návode na použitie budeš mať aj odporúčaný prípravok aký máš používať a ten kúpiš tam, kde kávovar.
marianna76
@tatty dík, to mi došlo až po Vašich komentároch, že vlastne v návode by to malo byť, len som chcela byť vopred pripravená... dík
radox1
kamarat-servisak profi kavovarov mi sam odporucil kys.citrovovu,ocot nie,samozrejme v navodoch pisu opak,aby ludia kupovali tie predrazene odvapnovace.
marianna76
@radox1 dík, dík ... preto som sa aj tu Vás pýtala a chela som vedieť, čo je dobré... lebo v návode a v predajni povedia viac to čo potrebujú predávať... fajn.
evanaaa
Ja som mala tiež dilemu, keď sme kúpili kávovar Tassimo, poradili mi priamo v predajni k nemu tekutinu asi v 250 ml fľaštičke ( alebo pol l?) a zuatiaľ som tú používala, lebo mám obavy dať niečo iné, ale potom som si kúpila tiež filtr. kanvicu Brittu, aj do varnej konvice z nej dávam vodu a mám dlhší čas pokoj, ibaže tiež je v nej treba meniť filtre častejšie.....najlepšie sú kávovary so zabudovaným filtrom. A ten proces odvápňovania v Tassimo je veľmi zdĺhavý, preto sa tomu vyhýbam.
spetkasoli
tiež používam len kysellinu citrónovú ako@violeta , tiež 2-3 kávové lyžičky kyseliny c., nalejem plnú konvicu studenej vody a nechám prejsť varom, vylejem a poriadne vypláchnem čistou vodou a konvica je ako nová.
gubics
Aj octová voda sa dá použiť, len nie koncentrovaná.Naliať do vody a nechať prejsť varom, potom dobre vypláchnuť.To čo výrobcovia doporučujú, je obyčajne ten najdrahší prípravok na trhu. Kedysi naši rodičia a prarodičia všetko odvápňovali octom, nikomu sa nič nestalo a nádoby boli zbavené usadenín.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Ja som zistila vlastnou skúsenosťou, že najlepším čističom v domácnosti je kyselina citrónová - čistím kávovar, umývadlo, WC, odkvapkávač na riad, práčku - všetko kde nám naša čistá voda zanechá svoje stopy. Lacný a najmenej škodlivý.
marianna76
@goe fajn... moc ti ďakujem, vyskúšam .... to iba napr, na umývadlo poposýpaš? a ktorú používaš? Ďakujem