Odpaľované cesto

druhedvojcaDruhedvojca 27. marca 2018 o 16:07

Ahoj varešky ! Chcela by som vyskúšať zákusok Dunajské vlny.
Nerobila som este odpalované cesto.Pozerala som tu aj recepty, neviem si vybrať. Na čo si treba dať pozor?
Ďakujem za rady.

@zareaguj


19 odpovedí:
  • používateľ nemá avatarElba 27. marca 2018 o 17:39

    skús podľa receptu MONTY robila som a sú dobre
    @zareaguj
  • smejkad - fotkaSmejkad 27. marca 2018 o 19:05

    Mäsiar má odpalovane cesto na všetky možné spôsoby a veľmi pekne popisuje, čo a ako. Hlavne prvé recepty.
    @zareaguj
     1x paploska
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 27. marca 2018 o 20:54

    @Elba (27.3.2018 17:39)

    Dakujem.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 27. marca 2018 o 20:56

    @Smejkad (27.3.2018 19:05)

    Dakujem, popozeram.
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 28. marca 2018 o 17:34

    Mne sa odpaľované nikdy nedarilo, vyskúšala som niekoľko receptov, ale výsledok bol vždy mizerný. Vzdala som to, zo dvadsať rokov som sa oň už ani nepokúšala. Potom som tu našla tento recept od @havino

    » varecha.pravda.sk/recepty/karamelove-veterniky/25273-rece...


    a všetko bolo hneď inak. S cestom sa pracovalo výborne, vajcia idú ešte do teplého odpáleného cesta, vyšľahajú so v ňom jedna báseň a cesto je vlažné ešte aj vtedy, keď sa dáva na plech. Preto to ide ľahko. Na prvý raz krásne naskočili, ale z rúry som ich vybrala príliš skoro, takže spľasli. Teraz ich od momentu, keď sú už nafúknuté a majú správnu farbu, nechávam v rúre ešte 15 minút pri teplote zníženej na 120 st.C. A sú dokonalé, sa ma by som neverila, že také krásne a dobré veterníky dokážem stvoriť.
    @zareaguj
     1x papradka
  • používateľ nemá avatarKecupicek 29. marca 2018 o 11:16

    Robievam Dunajské vlny, ale my ho voláme Veľhory, už dlhé roky. Nikdy sa mi nepokazil. Našla som tiež rôzne recepty, ale podľa mojich skúseností zostane cesto vláčne niekoľko dní ak sa namiesto margarínu/alebo akéhokoľvek masla/ použije bravčová masť. Rúru neslobodno pri pečení otvoriť až kým nie je cesto pekné ružové. Po naplnení je to jednoduchý, ale chuťovo fantastický zákusok.
    @zareaguj
  • strucik - fotkaStrucik 29. marca 2018 o 16:03

    Ahoj, Vareška, pred výkričníkom sa nepíše medzera. A tvoj príspevok je genderovo nevyvážený! Na Vareche totiž nie sú len dámy, ale aj ženy, gavalieri, páni a možno dokonca aj transsexuáli.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 29. marca 2018 o 16:27

    @Strucik (29.3.2018 16:03)

    Haha, sorry. Som zaciatocnicka a nemam skusenosti. Vypotila som dva litre potu, pokym som to vysmolila. Takze ahoj varesky a vareskovia.. strucik, tvoj humor sa mi paci. Papa.
    @zareaguj
     1x strucik
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 29. marca 2018 o 16:28

    @Kecupicek (29.3.2018 11:16)

    Dakujem kecupicek. Som rada, ze tolko ochotnych ludi je tu.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 29. marca 2018 o 16:29

    @Sovka62 (28.3.2018 17:34)

    Dakujem, rada si dam.poradit.
    @zareaguj
  • helica - fotkaHelica 29. marca 2018 o 18:07

    Práve teraz som prišla k Vareche, akože odreagovať sa, no a čo nevidím - problémy s odpalovaným cestom. Ja som sa dnes asi po 20 -tich rokoch rozhodla, že konečne vyskúšam veterníky, ale snaha celkom zbytočná. Cesto som robila presne podľa receptu. Bolo hladké, lesklé, vláčne, proste tak, ako by malo byť. No bolo také lepkavé, že som ho nemohla ani do vrecka natlačiť. Zalepené mám všetko okolo. Keď som sa pokúšala striekať na plech venčeky, všetko cesto išlo vrchom naspäť. Nakoniec som to vzdala a nakládla som mokrou lyžicou kôpky a druho mokrou rukou ucapkávala. Vyzerajú otrasne, tiež som si chcela vypýtať radu, kde asi soudruzi z NDR udělali chybu. No, na druhý pokus už asi nenazbieram odvahu!
    Prajem všetkým Varecháčom pekné a pohodové sviatky!
    @zareaguj
  • dr - fotkaDr 29. marca 2018 o 22:04

    @Helica (29.3.2018 18:07)

    Netráp sa s odpalovaným cestom, peč to, čo ti ide :-).
    @zareaguj
  • sovka62 - fotkaSovka62 30. marca 2018 o 07:04

    @Helica , to cesto si mala ešte vlažné, alebo bolo už vychladnuté? Presne toto sa mi totiž stávala pri receptoch typu: odpáliť cesto, nechať úplne vychladnúť, potom po jednom ručne - v žiadnom prípade nepoužiť šľahač! - primiešať po jednom vajcia, každé riadne vymiešať a potom pridať ďalšie. Robota za trest pre vraha a tak ako píšeš, z vrecka sa nechcelo ani hnúť, bolo schopné vytlačiť aj špičku na zdobenie.
    Skús si pozrieť recept v mojom komentári vyššie, ak sa odhodláš a skúsiš ešte raz podľa neho, určite ti to pôjde jedna báseň.
    @zareaguj
  • helica - fotkaHelica 30. marca 2018 o 10:04

    @Sovka62 (30.3.2018 07:04)

    Ahoj Evi, ja som si ten recept samozrejme prečítala ( hlavne, že ho mám odložený v KK)! Zistila som najpravdepodobnejšie chyby: veľa múky na množstvo vody, t.j 300ml/250 dkg múky), vzniknutú lepanicu som miešala do studena a šľahačom pridávala vajcia. Tak to bolo v rp., možno si dám patentovať nové šusterské lepidlo . Dobrú hodinu som umývala náčinie a ďaľšiu hodinu seba. Ďakujem za radu, zdraví helica.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 1. apríla 2018 o 17:48

    Našla som svoj recept na Dunajské vlny, je už mnohonásobne vyskúšaný. Cesto: 125 g bravčovej masti, 250 ml vody, 150 g hladkej múky špeciál, 6 celých vajec. Vajíčka zašľahávame ručne po jednom. Cesto rozdelíme na 2 plechy potreté bravčovou masťou. Dávame asi 2 cm od kraja plechu, aby nám neprekyslo cez plech, lyžicou vytvárame v ceste nepravidelnosti. Pečieme 20 minút/ stačí aj 15 min. podľa rúry/ pri teplote 180 stupňov . Rúru až do upečenia neotvárame!!! Ktoré cesto je reliéfne zaujímavejšie, to dáme navrch. Aj ja som vyskúšala nový recept na kokosový zákusok. Zistila som, že je lepšie vychytať muchy v recepte skôr a držať sa svojich skúseností. Človek sa celý život učí.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarDruhedvojca 2. apríla 2018 o 17:49

    Dakujem vam vsetkym za prispevky,rady a vtipne komentare. Urobili ste mi dobru naladu. Nakoniec mi upiekla nevesta odpalovane venceky. Boli spickove. Len som nestihla ist pozorovat pripravu. Nabuduce ma zasvati... budem rada.
    Majte sa pekne. Pa.
    @zareaguj
  • marienka44 - fotkaMarienka44 4. apríla 2018 o 07:15

    @Kecupicek (1.4.2018 17:48)

    Prečo nie na papieri piecť? To sa mi zdá bezpečnejšie.
    Ja mám tiež zlé skúsenosti s odp. cestom, nevládzem ho vytlačiť z toho vrecka. :-(
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKecupicek 4. apríla 2018 o 09:31

    @Marienka44 (4.4.2018 07:15)

    Boli časy, keď sa papier na pečenie nepoužíval, aj ja používam papier na pečenie, kde je to potrebné. Pozerala som iné recepty, dávajú tam podľa mňa veľa múky, dokonca polohrubej a tá napučí až je cesto veľmi husté a pri miešaní mixérom múka uvoľňuje lepok a potom sa mení na lepidlo.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarKajka04 8. apríla 2018 o 17:46

    Ja mám osobne s odpaľovaným cestom len dobré skúsenosti...
    Určite dodržiavaj celé postupy a suroviny, aj mála chyba môže cestu a výslednému koláčiku uškodiť.
    Našla som aj video, ktoré ti určite pomôže - stačí, keď si dáš lidl cukráreň - odpaľované cesto, kde ti k tomu všetko poradia.
    Jedna rada tam ale nebola a to tá, ako zistíš, že je cesto správne odpálené. Stačí, že máš na spodku hrnca biely povlak, vtedy je správne odpálené. Potom len počkaj, kedy vychladne a pridaj vajíčka. Tie pridaj až keď bude vlažné, v horúcom by sa zrazili a v príliš studenom by sa nemuseli správne zapracovať... Želám Ti veľa úspechov pri pečení a určite mi daj vedieť, ako to dopadlo :D
    @zareaguj


Pridaj komentár do diskusie:
Táto funkcia je len pre prihlásených!

Pre pokračovanie sa prihláste svojou Varechovou prezývkou a svojim heslom:


alebo môžeš použiť:

Prihlásenie cez Facebook

Registrácia

Registrácia a používanie webu Varecha.sk je zadarmo.
Podmienky používania a ochrana osobných údajov




TOPlist