Rôzne

Obaľovanie podľa @stefanam .

stefanm - fotkastefanm, 13. januára 2014

Podľa mňa , na Slovensku neexistuje rodina , azda okrem rodiny Dr.I.Bukovského , v ktorej by sa aspoň raz za kvartál nepripravovali v nedeľu na obed klasické rezne z dobre prerastanéj krkovičky , obalené v trojobale a vyprážené do ružova v oleji .
A práve o tom obaľovani vám chcem napísať , pretože sa pri tom furt zagabrem . Používam tieto verzie obaľovania
:
Verzia č.1 : obojručná .
Medzi prsty a palce oboch rúk uchopím plátok vyklepaného , posoleného a okoreneného masa , obalím postupne v hladkej múke , rozšľahanom vajci a strúhanke a vyprážam v rozpálenom oleji . Po každom kúsku mäsa si opláchnem pod tečúcou vodou , na prsty nalepenú múku , vajce a strúhanku , utriem ruky do sucha do zástery a obaľujem ďalší kúsok . Výhoda : pomerne rýchle obalenie . Nevýhoda : zbytočná spotreba vody a zababrané prsty a zástera .

Verzia č. 2 : jedna ruka suchá , druhá mokra .
Vzhľadom na to , že som ľavák (pre schvaľovateľa tohto príspevky tým myslím , že mojou dominantnou , šikovnejšou rukou je ľavá ruka a nie politickú orientáciu!!) , popíšem túto verziu z môjho pohľadu . Väčšinoví praváci nech si ruky prehodia . Plátok mäsa uchopíme pravou , menej šikovnou , takzvanou mokrou rukou do múky , ľavou – suchou rukou ho v múke obalíme , preložíme do vajíčka , mokrou rukou obalíme vo vajíčku a preložíme do strúhanky kde suchou rukou obaľovanie ukončíme . Výhoda : čisté ruky . Nevýhoda : veľká pravdepodobnosť , že si ruky popletiete !

Verzia č. 3 : Dvaja
K obaľovaniu si zabezpečíme partnera a obaľujeme tým spôsobom , že prvý obaľuje v múke , druhý vo vajíčku a opäť prvý v strúhanke . Výhoda : veľmi rýchle obalenie a čisté ruky . Nevýhoda : nesmieme byť v danom momente rozhádany s partnerom !

Verzia č . 4 :
Rezne si objednáme v donáškovej službe . Výhoda : čisté prsty aj celá kuchyňa . Nevýhoda : celé nedeľné predpoludnie sa nudíme !

A ako obaľujete rezne vy ? Alebo si fakt v nedeľu na obed varíte cestoviny s kalerábom ??? Neverím !!!

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
je to tak...šnicle nerobím...raz za rok si ich dáme v reštike...
mrzí ma-že som u teba tak hlboko klesla...:-)
/neznášam ten smrad prepáleného tuku-vetrám pol dňa..a tak sme to skončili../
ale -chutia nám..napr. na Silvestra sme boli na šnicle...a tak..:-)
luss44
u nás sú rezne teda málokedy, ale veď obaľuje sa všeličo iné - karfiol, syr, pečienka... takže u mňa prevažne verzia č. 2, ak sa niekto z rodiny ukáže v kuchyni - nasleduje verzia č. 3 :)
smejkad
:-)))
prave koli mojej neschopnosti normalne pekne obalit sa stravujeme zlahka zdravsie ako nam chuti :-)))
ja si ruky neoplachujem, lebo pri poslednom obalovani uz nieco na panvici skvrci a ja mam strach, ze mi tam kvapne voda a mast vystreli, mala sa zvykne motat pri mne, takze tak
no a ked mam na prstoch ci vidlickach uz nachytane, tak potom sa mi to vo velkom odliepa z masa-zeleniny, atd atd atd
takze vyprazane u nas minimalne, aj ked lubime :-)
ale tvoja varianta styroch ruk sa mi velmi pozdava, to urcite vyskusam a uvidime :-)
janealli
U nás je to verzia č. 1, keďže neznášam zababrané ruky, naozaj si ich po obalení každého rezňa umývam, spotreba vody je veľká, ale máme paušál na vodu, takže to peňaženka domácnosti nepociťuje. Ruky po umytí si však neutieram po zástery, ale do papierovej kuchynskej utierky, takže čo ušetrím na vode, to prerobím na utierkach. Nevyprážam však často, väčšinou len vtedy, keď sa nás zíde pri obede viac.
pipnat
ja vyprážam takto:prídeme s deťmi k našim na nedeľný obed a deti jedia tie najlepšie rezne na svete, lebo maminka (teda ja) doma nevypráža - ani nič iné, priznávam som z tých "zdravšie sa stravujúcich" ale nie, že by som musela, jednoducho mi zdravé stravovanie chutí.....samozrejme doma varím to, čo si zaprajú....pre seba už len prispôsobím....ale voľakedy...všetky verzie:)
tothka
Ja používam obyčajne verziu č. 1 obojručnú, ale znesiem obalenie asi troch rezňov, potom si ruky umývam, štyri ruky v kuchyni nemám rada, obyčajne sa tie dva páry nikdy nevedia správne zladiť a je z toho harmatanec. Rezne už nerobím tak často, moje rezňové a hranolkové ratolesti už vyrástli a a osamostatnili sa (chvála bohu) a robia si ich svojim spôsobom, no a toho im radšej nezasahujem.
rea1
ja na občasné vyprážanie používam metódu č. 2 ale mäso vo vajci obraciam vidličkou. rukou obalím v múke, napichnem, vajce z jednej strany, obrátim, vajce z druhej strany, napichnem, švacnem do prézlí, vidličkou nahrniem prézle navrch a už opäť rukou - tou pôvodnou, múkovou, aj oprézlujem. takže jedna ruka múkovo-prézlová, druhá čistá vidličková, vidlička zagebrená, keď je na nej nalepená hrča prézlí, umyjem. a ostatné? malé kúsky - karfiol, šampiňóny a pod. - pokotúľam vo vajciach a nahádžem do mikroténového sáčku naplneného prézlami. ponatriasam a obalí sa aj samé. väčšie kúsky, napr. plátky kalerábu, zeleru či cukiny chytám klieštikmi, takými tými čo sa s nimi obracajú rezne a iné na panvici. nie som fajnová, všetko chniapem rukami ale hrabať sa v trojobale ... eee. to sa mi akosi ekluje. :-)))) a obaľovanie v cestíčku? v jednej ruke vidlička, v druhej klieštiky. no čo už so mnou. :-)
hannah22
používam verziu č.1 , ale kedže sa snažím ušetrit za vodu a podobne ......robím najčastejšie hustejšie cestíčko z múky a vajíčka , v strúhanke ukončím obalovanie a to si už prsty tak nezalepím.... :))
sovka62
Najlepšia je verzia č.2, moja obľúbená. Ale keď som na to sama, verzia č. 1, s tým, že ulepené paprče neumývam, len tie "nášľapky" odrolím rovno do dresu, keď skončím, ostanú na sitku a idú do koša.
katka78
U nás vypráža moja polovička, ja varím :-)) Rezne veľmi nemusím a vlastne klasiku ako takú (rezne, sviečková, fašírky.. ) ani nevarím, to robí najlepšie moja maminka, tak načo nosiť drevo do lesa? Ona varí klasiku a ja "vymýšľance". No a čo sa vyprážania týka, to je u mňa skôr výnimočne, možno tak 5x do roka (karfiol, cibuľa, patizón..). Obaľuje a vypráža moja polovička, ja som to vzdala, lebo zo všetkého najlepšie boli aj tak vždy obalené moje prsty a to mi liezlo na nervy..
pusta
ja mám svoj spôsob obaľovania rezňov. rezne obalím v múke rukami, opláchnem si a utriem. potom už obaľovanie vykonávam pomocou dvoch vidličiek - do vajíčka a obalím, preložím do strúhanky a obalím.
zababranie vidličiek je minimálne a ruky zostanú čisté. vidličky sa ľahko očistia vodou. vložím do rozpálenej masti a obraciam dvomi špachtľami alebo obracačkou a obal krásne drží na rezňoch, po vypražení ich nimi aj vyberám z masti do jenskej misy vystlanej kuchynskou papierovou utierkou na stojato, krásne sa zbavia prebytočného tuku a zostávajú dlho teplé.
viera1
K miskám s trojobalom si pripravím misu so studenou vodou,kde si prsty oplachujem a utieram do prac. utierky.Nalprv si obalím rezne v múke a ukladám na okraj a pokračujem s vajcom a strúhankou.Medzi tým stihnem aj iné veci,takže do oleja vkladám rezne s kuchynskými kliešťami a mám na tanieri pripravenú penovačku,s ktorou vyberám prepražené kolieska mrkvy a zbytky strúhanky,ktoré sa odlúpnu pri pražení:Misa s vodou na opláchnutie má výhodu aj v tom,že si nezababrem batériu a nepúšťam zbytočne vodu.Potom tú vodu vylejem do WC (nie je to mastné) a je to.
aroooo
Rezne v trojobale robím max.3-4 x do roka začínam metódou č.2, končím č. 1, samozrejme, že práve vtedy buď zazvoní telefón či niečo súrne iné - potom metóda ala @sovka - drez a oklepať čo ide,namočiť do misky s vodou a špongiová utierka. Horšie je, keď treba vyprážať karfiol, tekvicu a pod.a to cez sozónu často, lebo to mám veľmi rada.Tu je metóda ala @rea1 ale 2 sáčky /múka a strúhanka/ vidlička alebo lyžica na vajce. Ale aj toto mi už liezlo na nervy tak som karfiol uvarila, popučila vidličkou, dala do toho vajce,mčk,soľ, prípadne trochu strúhanky, vymiešala hustejšiu zmes, nabrala lyžicou, hodila do strúhanky za sucha stlačila a bola placka, prípadne uvarený karfiol posypala hl.múkou a namočila v hustom cestíčku a to sú podľa mňa najčistejšie spôsoby.
abdul
Neobaľujem. Toto má v kompetencii tá pani, čo u nej bývam. Mojou úlohou je len po vypražení občas ukradnúť z misy len tak do ruky kus horúceho mäsa.
ocko
ja len vydlickami od zaciatku az po olej ale to je tak raz za rok inac nemusime skor tak upecene v rure..
ubka
a mne sa páčia pri tom tie zabarané ruky :-)))
kopretina
Nasypu si do igelitového sáčku mouku a do druhého strouhanku. Zatřepu a z mouky dám do vajíček rozšlehaných v misce, vidličkou přendám do sáčku se strouhankou a opět zatřepu. Rychlé a bez opatlaných rukou. Obaluji tak i karfiol.
rulik
u nás sa čokoľvek obaľované a vyprážané robilo málo, ked boli deti malé, lebo si sťažovali, že ich to škriabe, neskôr ked ich to prešlo tak sa k tomu chytil syn, ten s tým nemal problém a ja som mu bol vďačný
mata3636
Nechápem, prečo má každý, no aby som bola presná, skoro každý, problém s obaľovaním. Veď obaliť napr.10 rezňov alebo jednu hlavu karfiolu nie je problém. Trocha bordelu, špinavé ruky - no Boože, aké strašné :-) Čo by ste robili, keby ste mali obaliť 500 rezňov alebo 200 porcií karfiolu? Vtedy by ste videli, čo je bordel a špinavé ruky :-D
mariamka
myslim, ze je este daleko viac sposobov obalovania, napr. v muke rukami, vo vajci a struhanke vidlickou, nie je to take strasne, za tu stavnatu chut a vonu to stoji ... raz za cas :)
kimlo
Nahodou ja obalujem rad, ci uz rezne alebo karfiol, nerobi mi to ziadny problem, a ak niekomu ano, je lenivy a nezasluzi si take dobroty...
manya
rezne obaľujem radšej ako karfiol, môj postup pri obaľovaní - ľavou rukou mäso, pravou múka, prihrniem, potrasiem, vo vajci vidličkou pravou rukou, preložím do strúhanky a tam potrasiem a potrasiem a ešte raz potrasiem, obidvoma rukami, samozrejme , že použijem veľkú misu a viac strúhanky a pravou rukou uložím na tanier. Potom ozdobu z pravej ruky zmrvím do bioodpadu, ktorý skončí v našom komposte.
jezibabka1
u nás sú rezne veľmi často, a keďže ani ja nemám rada "zagabrené" ruky ,používam pri obaľovaní vidličky, ale v poslednom čase využívam verziu č.3, pretože moja dcérka mi rada pomáha pri varení :)
evikatr
Já používám jednorázové rukavice a je to fajn .
lidia3

rezne sa u nas robia velmi malo a karfiol obalujem v sáčkoch je to velmi rychle a bez neporiadku
2010
Citam prve komentare ja som zhrozeny co sa stalo rezen pilier slovenskej kuchyne ? alebo vsetci zatlkaju ako politici a potajme sa s nimi napchavaju. Alebo ten kalerab naozaj jedia ako ja, ale keby kalerab ale listy z neho prave idu do fazulovej polievky ( dobra rada pre penzistov )
PS: tu sa listy predavaju samostatne su perfektne do ciny :-)


slavka2012
Nuz, nasa rodina asi slovenska nie je, rezne veru nerobim ani raz do roka, okrem ineho aj kvoli zdlhavej priprave - klepanie, obalovanie v trojobale, smazenie :-).
katka78
Kalerábové listy som nikdy nejedla, ale už som ich videla ako surovinu v nejakom jedle od @zuzkanoskova. Asi je na čase vyskúšať. Teda keď bude sezóna.