Kuchyňa a vybavenie

Nový sporák

abkul - fotkaabkul, 12. júna 2013

Nedávno sme rekonštruovali kuchyňu, mám konečne novú a tiež nový sporák elektrický so sklokeramickou doskou. Zvykám si naň! Všetko by bolo dobré až na fungovanie rúry. Keď pečiem bez využitia ventilátora, všetka para mi ide na obklad za sporákom a steká po ňom dolu. Mám bledý obklad a som z toho nešťastná, že o nejaký čas sa obklad nebude dať dobre vyčistiť. Chcem preto poprosiť o Vaše skúsenosti s týmto problémom, pretože starý sporák mal odklápací kryt a tak para z rúry sa zrážala na ňom-proste som s tým nemala žiaden problém. Zatiaľ to riešim tak, že pri pečení odsúvam sporák ďalej od steny ale to sa mi nepáči. Ako je to u Vás? Rada by som poznala vaše skúsenosti a prijala Vaše rady. Sporák mám uprostred linky a nie je vstavaný. A ako je to s parou z rúry pri vstavanom sporáku? Lepšie je to, keď pustím pečenie s vetilátorom ale to sa mi moc nepáči a nedá sa to používať pri pečení niektorých jedál. Zdá sa mi,že pri používaní ventilátora sa jedlo viac vysušuje a z vrchu pripeká. Teda prosím o Vaše cenné rady, za ktoré vopred ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

anina6
keď máš nad sporákom digestor na odsávanie pár, tak si ho pri pečení zapni. mohlo by to pomôcť.
gabi58
anina6 má pravdu ja tiež zapínam digestor, pomáha to.
sovka62
Ja mám síce varnú dosku zvlášť a rúru zvlášť, ale podobný problém nemám. Teplovzdušnú rúru používam už asi dvadsať rokov (táto je tretia) a úplne všetko pečiem na teplovzduch. Nič sa nevysuší, nič sa nepripáli, len si dobre zapamätaj: pri pečeni na teplovzduch nastav teplotu o 20 stupňov nižšiu ako pri obyčajnom el.sporáku a pečenie bude trvať asi o tretinu času menej. To je práve výhoda tej rúry - úspora energie, hlavne ak pečieš tak často ako ja.
evanaaa
Aj mne sa vysušuje mäso zvrchu pri ventilátore a mám nasravené na 170-180 stupňov, tak ma to odrádza, neviem prečo ten horúci vzduch všade funguje ináč. Mne zasa pri pečení para stúpa vpredu, nad dvierkami rúry.
abkul
Ďakujem za komentáre, digestor mám samozrejme zapnutý, bez neho by to bolo ešte horšie. No neviem, musím to vysledovať a nejako si zvyknúť, pretože pečiem naozaj často. Dík.