Rodina a deti

Novák alebo Horák?

martina0812 - fotkamartina0812, 15. augusta 2013

Filozofická otázka môjho dieťaťa, na ktorú nejako neviem nájsť odpoveď, resp. neviem svoju odpoveď zdôvodniť. Ide o to. V jednom dvojgeneračnom dome žijeme dve rodiny - moji rodičia, a ja s manželom a dcérou. Nazvime sa Novákoví a Horákoví.

K domu patrí pes Dag. A moje dieťa by rado vedelo, či je Dag Horák, alebo Novák? :-))) Chce mu totiž napísať na búdu kriedou meno, priezvisko a číslo domu. :-) Čo by ste jej odpovedali vy? S mojimi odpoveďami nikdy nie je spokojná, lebo chce počuť dôvody. Pes sa narodila fenke, ktorú sme mali už predtým a aj tú sme si zaobstarali spoločne, takže sa ani nedá určiť, kto psíka kúpil... Mimochodom, tvrdenie o neexistencii psích priezvisk absolútne odmieta. :-) Nepáči sa jej ani predstava dvoch priezvisk.

Ja viem, mať tak moje problémy... ale už mi s tým týždeň píli uši!

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
to sa mi paci :-)
napada ma varianta - psik nieje sucast rodiny, predsa len je to zvieratko, nie clovek, ted viac - menej samostatna jednotka
ked dcerka dokaze akceptovat v jednom obydli dve rozne pomenovane rodiny, nemala by mat problem akceptovat upne ine priezvisko u psika, ktory k obom rodinam patri - odvodene napr od jeho plemena,vyzoru alebo tak
teda bude mat Horakov a Novakov psik tu istu adresu, mozno popisne cislo ine :-) a bude sa volat napr Bodrik Flak alebo Lily Dalmatincova :-)))))
radost
:-)))
a nemôže to byť cez pomlčku?....niečo ako:
Dag Hor-Nov...Dag Nov-Hor???
:-)))
martina0812
Alebo Dag Hav Hav, Dag Podajlabka, Dag Chlpatý, Dag Uštekaný, Dag Vrtichvost... teraz, keď ma @smejkad priviedla na myšlienku odlišného priezviska, ma napadajú tisíce vecí!!! Ale aj kombinácia oboch priezvisk by bola zaujímavá, @radost ! Jediný problém je, že v skutočných menách ( čiže nie Horák a Novák ) sa prvá slabika našich priezvisk nemení, čo by z nášho psíka robilo Dag Mik-Mik. :-)
tomas
podľa mňa podľa toho kto Daga kúpil (priniesol do rodiny), ak to boli Novákovi tak je Novák, ak to boli Horákovi tak Horák :) Tak isto ako "dieťatko" ak sa narodilo Novákom je Novákové, ak Horákom tam Horákové :)
aroooo
a aj by sa malo prihliadať, okrem toho komu sa narodilo, kto ho prihlásil a kto zaň platí daň za psa. A čo tak Dag Náš!
rea1
@martinka , čo máš proti Mik-Mik? mal by vznešené a cudzoznejúce priezvisko. :-)) ale blbé, máš pravdu. tak nie.
my sme mali - už dávno - perzského kocúra, ktorý mal v očkovacom preukaze ako meno napísané Gerard Vasilievič ...íkovič. vzniklo to z toho, že sa mi páčilo meno žerard, podľa mňa sa k nemu hodilo, bol to vznešený kocúr veľký takmer ako kokršpaniel. ale páčil sa mi aj kocúr vasilij, hrdina ruských bájí. a ešte to vzniklo hlavne z toho, že kamarát veterinár, keď ho prišiel zaočkovať a vystaviť mu preukaz, rozdiel tlaku medzi 5-tym a 3-tím poschodím vyrovnával borovičkou a nebol ani trochu triezvy, vyhlásil: a čo sa seriete, obidve mená bude mať a ešte aj priezvisko, nech je to riadny člen rodiny. keďže sme dosť rusofilní, z vasilija spravil vasilieviča a z nášho priezviska ...ík spravil ...íkoviča. kocúr to mal na saláme a ja som sa bavila a keď ma naštval, dôrazne som ho oslovovala žerard vasilievič, vaše blahorodie, čo to stvárate! :-) čo tak sa inšpirovať?
martina0812
@Tomas , Dag je potomok našej fenky, ktorú sused daroval nám všetkým - a teraz premýšľaj!!! :-D
@aroooo , prihlásili ho Horákoví, platia zaň Novákoví. S veterinou ideme napoly. :-))) Zložitejšie už to byť nemôže! :-D
@rea1 , Gerard Vasilievič?! :-)))))))))))))))Moje nervy!!!!!!!!! :-))))))
No, ten náš má krstné meno po mojom obľúbenom knižnom hrdinovi, ale dať úbohému psíkovi priezvisko Björndal ( ktoré je občas problém vysloviť, hlavne keď vyslovovateľ musel vyrovnávať tlak medzi prízemím a siedmymi schodmi :-))) )? Inak, aj pri krstnom mene sme mali ostrú výmenu názorov. Ja som chcela Daga, dcéra Luciena, mama Dunča, otec Sultána, a môj manžel, z recesie, podnes deň oslovuje to zvieratko "Šeherezáda". :-))))))
rea1
@martinka , Gulbranssena mám rada a tá björndalovská trilógia patrí medzi moje najobľúbenejšie čtivo. už to ovládam takmer spamäti.
žerard dostal naše priezvisko. keby sme sa volali Janík, napr., tak on bol g. v. janíkovič.
až bude mať Dag deti, dúfam, že manžel bude niektorú z feniek oslovovať Onur. že ho pozdravujem. manžela. je to srandista. aj daga, nech mu nie je ľúto. :-))
babidka
A co mu tak dat "pridomok"? Pridomok je vlastne nieco ako slachticke meno - pridomky mali napr. zemania. No a ...pridomkov moze mat slachtic aj viacero :-)
tomas
Ešte by mohol mať dve priezviská ako keď nejaká spisovateľka má dve priezviská tak "Dag Novák-Horák" :D
kuchticka
@martina a VSETCI OSTATNI - nesmierne ma bavite :-)))
Ja bych tomu psikovi dala meno "Alien" z vesmiru, patriaci Novakom-Horakom-Horakom-Novakom.
Bude sa to tvojej dcerenke pacit?
sovka62
Neviem si predstaviť krajšie ráno, ako toto s vami. Chápem tú dilemu. Náš kocúr sa volal Ťapka a vydržalo mu to vyše desaťročia, bolo to meno, na ktorom sa zhodli naše tri dcéry. Pohlavie sa u kocúrov vtedy meniť nedalo (teraz už asi áno, keď to dokážu aj u ľudí), takže bol bezpohlavný, lebo kastrovaný. Niektorí ľudia v našom okolí mali s menom trvalý problém, ale naše baby a ani Ťapka sa nedali!
Pre Daga navrhujem šľachtický predikát podľa miesta bydliska alebo narodenia, napr. Dag de Cífer. To znie hrdo a vznešene, nie?
mariamka
mila diskusia :) mna napadlo urobit z oboch priezvisk jedno pridavne meno nieco ako Banskobystrický, Dunajskostredský cize Novácko(Novákovo)-Horácky Dag :)) divne to znie, ale vystihuje podstatu problemu :)
martina0812
Bože, dámy a páni, vy máte také skvelé nápady!!! Že ma nenapadlo hneď sa obrátiť na vás! Malá napokon po prečítaní vašich nápadov a dlhom váhaní odobrila meno ( a teraz sa podržte! ) "Jeho Vblatesaváľajúce Blahorodie Dag Oriešok Fľakatý Vrtichvostík Novácko - Horácky de Dvor Pri Našom Dome v Zbehoch." :-)
Chudák pes to už má veľkou ružovou kriedou napísané na búde ( pôvodne chcela zobrať akryl, čo ním práve natieram skrine! ), dokreslené sú tam okolo srdiečka a niečo, čo pri troche fantázie možno považovať za číslo pí o asi tridsiatich desatinných miestach - to má byť číslo domu. :-))). Problém je teda vyriešený a na psej búde nezostal nepopísaný ani centimeter štvorcový plochy. Všetkým vám úžasne ďakujem!!! :-) Obrátiť sa hneď na vás, mohla som si ušetriť týždeň pílenia uší.... :-) Nabudúce budem múdrejšia. :-)))))
martina0812
@sovka64 , teraz si mi pripomenula, kamarátka má kocúra s tým najzvláštnejším menom - volá sa Zmizni Stravník Došiel, skrátene Zmizni. :-D Pôvodne to vôbec nebol jej kocúr a tak zakaždým, keď sa tam u nej objavil v záhrade, okríkla ho: Zmizni!!! Potom začal kocúrisko miaukať pri dverách, kým mu domáci nedali niečo pod zub a oni sa smiali, vraj: Stravník došiel! Kocúr si na tie dve mená tak zvykol, že na ne reagoval a tak mu to zostalo. Kamarátka sa potom chechtala na susedoch, ktorí si museli myslieť, že sa zbláznila, keď po dvore vykrikovala: Zmizni, poď sem!!! :-)))))
mariamka
to tak to je bomba! ziadny slachtic by sa nemusel hanbit za take meno, iste ho bude aj hrdo nosit, .. sikulka dcerka :)) to ale musi mat Dag velku budu, ked sa to tam zmestilo :))
radost
@martina0812
si mi pripomenula:
mame sme kedysi kúpili psíka-chcela ho-na prvý pohľad sa jej asi nepáčil-neviem prečo-bol zlatunký,celý v čiernom...ked sa jej podplietol pod nohy-zvrieskla po ňom:"Mizaj!!"
a tak mu dala meno...:-)
Mizaj bol jej miláčikom..a po jeho smrti už iného psa nechcela...:-)
martina0812
@mariamka , veru má veľkú búdu, a akú fajnovú! Zdedil po predchodcoch - dokonca v nej má 2 miestnosti, jedáleň a spálňu, teplý koberec pribitý k podlahe ( aby ho netrhal ) a má ju zateplenú polystyrénom ( to nie je ani náš barák! ). Jeho Vblatesaváľajúce blahorodie Dag atď... si žije v relatívnom luxuse. Darmo, svoje si rozmaznávame! :-D
garanco
Veľmi milá diskusia a milý príbeh.
Pozdravujem jeho Vblatesaváľajúce (ešte že nie v niečom inom, čo sa nám tiež raz stalo - ale to nebol Blahorodie)!!!
Aj naše vnučky sa stále naťahujú, čie je to čudo na foto vedľa, keď ju - Ašku ich mamka chcela, ale býva u nás. Ešte že jej nechcú dať priezvisko - nemá totiž búdu- ale iba vankúšik v spálni:-))

(...až som sa čudovala, že sa tu nikto v diskusii nezadrapil do príbehu...)