Varenie

(ne)surove vajicka

kiwinka21 - fotkakiwinka21, 12. septembra 2013

Ahojte, chcem sa opytat , ked vajicka s cukrom vyslaham nad parou a dam napr.do kremu na zakusok tak uz nebudu surove.?? uz dlhsie nad tym rozmyslam, mam kopec dobrych receptov aj po babke:-) len sa bojim dat tam tie zltky a hlavne u nas to jedia aj deti.A aj tu som sa to docitala nieco ze ak ich vyslaham nad parou uz vlastne nebudu surove.:-) dakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

radost
neboj..nebudú surové...však nad parou varím-či parím-zemiaky...parené buchty sa robia nad parou...atd...záleží na čase..
anina6
plnky na parou robievam aj ja, môžem len odporučiť. samozrejm sú trochu pracnejšie, ale o to chutnejšie.
viera1
Závisí od toho,ako dlho to šľaháš nad parou a akú teplotu dosiahneš.Ak to nie je min. 70°C,tak je to nedostatočné spracovanie.Zmeraj si to teplomerom a uvidíš.Parené buchty sú pod pokrievkou 8min.,tam sa dosiahne požadovaná teplota,ale žĺtky šľaháš v otvorenej mise.
stefik
tuto plnku robím dosť často a považuje sa za jednu z tých trvandlivejších pri varení nad parou dosahuje teplota homoty cca 85°C. ja ju zvyknem robiť v mikrovlnke ono ta hmota musí dosiehnúť určitú hustotu a kým ju dosiahne tak sa zničia salmonely ak sa tých bojíš. ináč salmonely sa nenachádzajú vo vnútri vajíčka ale na jeho škrupine, dá sa ošetriť. ale načo tolko starosti ako deti sme pojedaly surové vajica a tiež sa nič nestalo.
sovka62
Neboj sa, nebudú surové. Pri šľahaní nemusíš dosahovať také vysoké teploty ako ti radia. Zo surových vajec je nebezpečný bielok, pretože v tom sa môže nachádzať salmonela (v žĺtku nie). Vaječný bielok denaturuje (teda uvarí sa) pri teplote nad 42 stupňov a práve tá denaturácia je príčinou, že ti šľahané vajcia s cukrom hustnú. Teda, ak ti zhustli, bielok nie je surový.
Plnka z vajec šľahaných nad parou je moja najobľúbenejšia, ešte nikdy sa mi nepokazila a nikdy z nej nikto neochorel.
jeka
Ak sa bojiš salmonely ,tak každé vajíčko(myslím tým škrupinku) je potrebné pred spracovaním poumývať.Minulé som to počuka v nejakom zdravotníckom okienku.
abdul
Veru tak, kôli tomu mi vždy chýbalo vodné sklo do šamotového maglajzu. :-))
radost
@hannah22
v žiadnom prípade neurobí zle-ked umyje vajíčko pred použitím...
správne vravíš-škrupina "dýcha"...teda vajíčka sa nesmú umyť a potom skladovať..ale pred použitím umyť môže...ak sa tak veľmi bojí...

postačujúcu odpoved dala naša sovička múdra-vždy ju rada čítam...@sovka62
tatranocka
Je to na zváženie,ale na stránke zdravie.sk som našla toto:
Pri vysokých teplotách sa salmonela zničí, preto je z hľadiska bezpečnosti konzumácie vajec dôležité, aby sa všetky časti pripravovaného jedla prehriali aspoň na 70 °C.14 Dôkladná tepelná úprava vajec je veľmi dôležitá pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, napríklad starých ľudí, chorých, malé deti a gravidné ženy. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neodporúča konzumovať potraviny obsahujúce surové alebo nedostatočne tepelne upravené vajcia, napríklad majonézu, holandskú omáčku, zmrzlinu či niektoré dezerty, ako sú rôzne peny, pripravované najmä doma a z nepasterizovaných vajec.14 Dôrazne sa odporúča čistiť a dezinfikovať všetky nádoby a pomôcky používané na šľahanie surových vajec a nešľahať ich v blízkosti odokrytých hotových jedál.
evanaaa
To o umývaní vajec som aj ja čítala viackrát. Tak, ako píše @hannah2 , na škrupinke vajec sa môže držať salmonela a pri umývaní sa dostane cez póry priamo do vnútra vajíčka. Nanajvýš len otrieť nasucho.
vlasatka
Obávam sa, že ak by boli vajcia nakazené salmonelou, šľahanie nad parou by asi nebolo dostačujúce na to, aby ich všetky zničilo. Totiž stačí, že ich tam ostane pár, oni sa totiž množia rýchlosťou blesku. A na to, aby človek ochorel môže stačiť malá lyžička plnky. Je pravda, že salmonela sa vo vnútri vajec nenachádza, oni sa tam dostanú nesprávnou manipuláciou a jedná sa väčšinou o výskyt v domácom chove. Teda v žiadnom prípade netreba vajcia klásť napr. priamo na linku a potom tam položiť chlieb (ktorý samozrejme neumývame). Je zaujímavý názor, že salmonela sa nachádza iba v bielku. Ako tie salmonely vedia, že nemajú ísť do žĺtka, keď sa nad parou šľahajú celé vajcia? A určite teplota 40 st.C. nepostačí na usmrtenie salmonel. Brat aj s celou rodinou sa nakazil salmonelózou z ryžového nákypu, ktorý sa zapekal v rúre! Ja tiež robievam plnky nad parou šľahané a z domácich vajec. Pri takejto príprave treba predovšetkým dodržať maximálne hygienické predpisy. Ja ale napríklad viac ako plnky nad parou mám hrôzu napr. z toho, keď ľudia v obchoďákoch pochytajú nákupné koše a potom tými istými rukami jedia. Alebo detí v košíkoch, ktoré samozrejme ich poriadne obchytkávajú, držia v rukách rohlíky. ľudia si neuvedomujú, kto pred nimi ten košík držal! A verte, že oveľa závažnejšia ako salmonelóza je napr. hepatitída, ktorá sa dá takto ľahko nachytať.