Rôzne

Nepredhrievať rúru

martaan - bez fotkymartaan, 25. augusta 2011

Chcela by som sa spýtať na váš názor ohľadom predhrievania rúry.
Práve som dočítala článok o kuchyniach a o úspore energie, kde bolo niekoľko rád ako to dosiahnuť. Okrem iného píšu, že ak nepečieme piškótové cesto alebo krehké pečivo, tak rúru nemáme predhrievať (ušetríme tým 17 % energie). Nie som veľmi skúsená kuchárka, ale vďaka vareche pomaly naberám istotu a učím sa, ale v pamäti mi z receptov vždy ostane ...."vložíme do vyhriatej rúry".
Akú máte skúsenosť s nepredhrievaním rúry vy????
Ďakujem za príspevky do diskusie a dúfam, že sa čoskoro odhodlám aj ja pridať nejaký receptík:)

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
Mamina nepredhrieva ruru na buchty, ma zvyk nechat kysnute dokysnut pocas zohrievania. Ja predhrievam na vsetko, kvoli korke.
babav
Ja predhrievam na vsetky kolace aj zakusky a zvykla som si predhrievat aj na pecene maso...ked sa zatiahne teplotu znizim .
Energiu mozno usetrit na inych spotrebicoch...
hubata
Len predhrievaj rúru, lebo sa ti koláče nevydaria, spľasnú. Ani si nepamätám recept kde by bolo " ..... a vložíme do studenej rúry". Ušetriť môžeš len vtedy keď dopekáš: vypneš koláč skôr ale musíš vedieť odhadnúť zasa kedy máš trúbu vypnúť.
evanaaa
Marí sa mi, že som niekde čítala, tak, ako to hovorí Hubata - vložíme do nevyhriatej rúry, dokonca tu bol nedávno recept, kde sa písalo, že sa rúra nevyhrieva....ale to je asi len pár výnimok. V niektorých brožúrkach boli vložené tabuľky, dokonca ich mám aj ja odložené, kde zas boli uvedené teploty na vyhriatie pri pečení koláčov, dezertov každého druhu.
evusik
ja celý život varím na elektrike, takže perfektne ovládam varenie na zbytkovom teple :-) a do studenej rúry dávam napríklad zemiaky, rôzne zapekané cestoviny, francúzske zemiaky a pod. a niekedy aj mäso, ale neviem si predstaviť, že by som strčila kysnuté cesto do studenej rúry, aj keď aj také recepty som videla, ale už sa asi bojím experimentovať v tomto smere...
nadia56
ja robievam zelmicky, ktore vkladam do nenahriatej rury a vzdy sa mi vydaria, na ostatne pecenie - zakuskov, kolacikov-ruru vzdy predhrinam :-)
nadia56
samozrejme ze - predhrievam a nie predhrinam :-))))))))))))))))))))
morenajea
vyhriať rúru sa určite vyplatí. koláč sa v teplej rúre upečie naozaj rýchlejšie.
viera1
@evanaaa ,to bolo asi pri používaní rímskeho hrnca,lebo by praskol,keby sa dal do vyhriatej rúry.
hefi
Ja nepredhrievam keď pečiem kysnuté veci, vkladám do studenej a kým sa rúra pomaly zohreje, tak ešte koláče, alebo buchty nakysnú, tak isto nepredhrievam keď pečiem mäso alebo hydinu v originálnych hlinených pekáčoch, aby mi nepraskli. Keď pečiem zákusky, jemné pečivo, piškotu, tak predhrievam vždy. Ale aj vždy skôr vypínam lebo tá nahriata teplota v rúre vydrží dlho, v priemere asi o 1/3 času skrátim stanovený čas pečenia.
angiek
ja predhrievam stale aspon 5 minut, bolo to v navode na trubu, viem si vsak vyvolit teplovzdusny program, kde netreba predhrievat...kolace vsak na tom nepeciem, lebo sa mi zdalo, ze to dost vysusuje
marienka44
Rozhodne kysnute kolace treba dat do dobre vyhriatej ryry, aby sa zastavil proces kysnutia !!! Cesto ma kysnut na linke na plechu. To je zaklad pre pecenie kysnuteho cesta. Citala som to vo vela casopisoch, mam tie clanky vystrihnute. Po 5 min. sa znizi teplota na pozadovanu teplotu, teda asi na 170-180 st. Plech davam do vyhriatej rury na max. teplotu /250 st./.
martaan
Ďakujem za názory a príspevky. Ja som sa tiež čudovala, keď som to čítala, ale vidím, že každý má rôzne skúsenosti. Treba asi skúšať a praxou človek príde na to, čo mu vyhovuje, a potom aj rúry sa rôznia, a s tým treba počítať.
sovka62
Ja predhrievam (dokonca aj teplovzdušnú). Nemyslím si, že by si niečo ušetrila, ak dáš koláč do studenej rúry. Či už s koláčom, či bez neho, zohriať sa predsa musí. Kým sa rúra predhrieva, kysnuté koláčiky mi krás e podkysnú a potom sa už upečú za chvíľočku.
Ak chceš ušetriť energiu, pri výmene rúry za novú (samozrejme, keď na to príde čas) si vyber teplovzdušnú. Pečie sa v nej pri teplote asi o 20 st.C nižšej ako v bežnej a čas pečenia je kratší asi o tretinu.
majok
Jedine ak sa používa rímsky hrniec, tak sa nepredhrieva. Hrniec by totiž mohol prasknúť. V rímskom hrnci sa dá aj piecť, napríklad buchty. Aj keď ja som to pre istotu neskúšal. :-)
evanaaa
Tak, to čo som vyššie písala, si môžete overiť, ak máte piatkovú Pravdu s receptami, hneď prvý je asi ten ktorý spomínam. len nechápem, prečo do studenej rúry, keď ide o skoro klasické piškótové cesto. A koláč sa volá: Netradičný tvarohový koláč.
kacenka2411
Chcem poprosiť či neviete poradiť kde dostať kúpiť panvicu na lievance. Rekonštruovali sme kuchyňu, starú hnusnú panvicu som vyhodila a teraz som zistila, že ich nikde nemajú.
gregory
To s tou predhrievanou rúrou je pravda.
V žiadnom prípade to nepotrebujete (  zaujimavosti.net/prakticke-nazory/6-omylov-v-kuchyni-ale...
)

- ale musím to doplniť. Týk sa to len nových trúb a všetkých tých, kde cirkuluje vzduch, čo je dnes asi každá kupovaná za posledných 5 či až 10 rokov.
- žiadne predhrievanie nie je potrebné, lebo to zbytočne míňa energiu a u nás občas na predhrievanú trúbu zabudneme.
- tiež je pravda to s pokrievkou, párky sa uvaria skôr, klobáska tiež. To čo sa varí bez pokrievky 30 minút sa s pokrievkou uvarí za 18 až 20 minút. Mám to presne stopnuté.
- úspora je minimálna a nestojí za to sa trápiť spotrebičmi a Ačkami +++ pri každom výrobku. Ten rozdiel je tam minimálny. Aj tak sa spotrebič ihneď po konci záruky pokazí.