Rôzne

Nepotrebné elektrospotrebiče

alena45 - fotkaalena45, 12. novembra 2012

 domacnost.sme.sk/c/6590656/ktore-spotrebice-su-v-byte-ne...


páči sa mi, že teraz, pred Vianocami uverejnili takýto text, s ktorým sa už dlhé roky stotožňujem. Aj u nás v rodine boli znovu pokusy podsunúť mi darček v podobe takýchto nezmyslov.

@zareaguj


Diskusia k téme

tomas
ale väčšina ľudí má aj tak všetko už dávno pokupované :)
marianne
Nie zo vsetkym by som suhlasila.Niektore z toho zoznamu vlastnim a su to vyborny pomocnici.Je to zase len uhol pohladu.Vyuzivam odstavovac,kanvicu,parny hrniec.Uvazujem o jogurtovaci,lebo u nas idu...
2010
@alena45 , sorry ale ten kdo to napisal je arogantny blbec co v zivote nebol v kuchyni.Opytaj sa @evusik ci parak je totalna kravina alebo domaca pekaren ?kazdy sme iny a mame ine potreby, nemam vacsinu z nich ale mam ten roboticky vysavac a vies co on funguje super ked nemas male deti a zvierata a otvoreny plan domu bez prahov a bordelu , rano pustis a odides do roboty on sa sam nabije a cely den sa suchce krizom ,krazom aj pod postele ci nabytok :-)
nazarboncuk
presne ako hovorí @marianne záleží od používateľa. pre mna osobne je velkou zbytočnosťou mikrovlná rúra (keď sme planovali kuchynu, pozerali na nas ako na mimozemšťanov, prečo nechceme mikrovlnku) nemám ju ani po nej netúžim. no niekto bez nej neprežije. @2010 malá úsmevná príhoda s tým vysávačom: kamoška pustila, odišla do práce a keď sa vrátila našla ho chudáka, vyštaveného v kúpelni. ten magor ako tak behal hore dole, zabuchol za sebou dvere v kúpelni a motal sa tam kým mu nedošli baterky :D ale že vraj je to skvelý pomocník
lusinkab
...ja si nezmyslim,ze su to nezmysli,mam aj pekarnicku v ktorej sice nepeciem ale pozuivam ju na hnetenie cesta,tak isto odstavovac pouzivam dost casto a co sa tyka tej rychlovarnej kanvice,ze voda zovrie za rovnaky cas aj na sporaku,tak to som sa riadne nasmiala :-)))) asi mam nejaku super-rychlu kanvicu potom :-)))
evusik
s niečim sa dá súhlasiť a s niečim nie... napr. mikrovlnka - nemali sme ju roky, potom sme si kúpili takú lacnú len na ohrievanie, ale mám kamarátku ktorá robí v mikrovlnke všetko...
jogurtovač nemám ani mať nechcem, odšťavovač som mala - dala som ho dcére, teraz zavadzá jej, robotický vysávač nemám ale chcela by som ho mať :-)
no a na parák nedám odpustiť... citujem: "Pravda je taká, že so zmenou návykov pri varení je jedlo z pary fádne a zväčša bez chuti. O umývaní mastných plastov nehovoriac" ak niekto napíše toto tak je ignorant a nevie o čom parný hrniec je.... to isté platí pre pekárničku, nieže by sa bez nej nedalo žiť, ale keď nič inšie tak šetrí čas....
irenaw
sme rôzni aj potreby máme rôzne, čo niekomu leží v skrini, to druhý využije každý deň, nepáči sa mi také zovšeobecňovanie. že si treba nákup dobre zvážiť a nenaletieť na "len za" a "už od" to je iná vec, s tým plne súhlasím a viem, že tak nakupuje veľa ľudí. niektoré príklady sú ale dosť smiešne. pekáreň zapínam veľmi často a taký chlieb som ešte v obchode nenašla. jogurtovač nemám len preto, že máme veľkú spotrebu, tak je to jednoduchšie v rúre, ale kvôli 6 fľaštičkám by som rúru nezapínala. parný hrniec nemám, ale parák využívam často a povedať, že je jedlo bez chuti je o tom, kto ten parák používa ;-)
kucharka100
U nás doma funguje robotický vysávač, aj odšťavovač je super cez leto, ale aj v zime....a rýchlovarná kanvica slúži denne tiež na varenie čaju. Ja nemyslím, že sú ti zlí pomocníci, skôr naopak. Uľahčia nám prácu a ušetria čas.
alena45
presne, je to vec názoru, rýchlovarné konvice sme už v rodine vyradili, mám plynový sporák a na ňom zohrejem vodu skoro tak isto rýchlo, ale oveľa, oveľa lacnejšie. A to som mala antikorový, nie plastový. Dcéra má robotický vysávač, predviedla nám ho, ale nezaujal ma, aj oni ho používajú občas, keď som videla rajčinovú šťavu z odšťavovača, nedokázala som ju ani ochutnať, ružová pena. Radšej si dám šalát z čerstvých paradajok, nevidím dôvod piť šťavu, veď zostane v tom šaláte. Namiesto sušičky používam rúru, namiesto palacinovača panvicu, pre mňa sú to naozaj len haraburdy. Nikdy som nepochopila význam pomalého hrnca, pečiem v liatinovom pekáči, a možno rovnako chutne. Mám mikrovlnku, ale sama ju nepoužívam, akurát na zavarovanie sušených paradajok, a ešte mám elektrický mäsový mlynček. Aha, hriankovač, na ten by som zabudla, použijem ho dvakrát do roka, ani neviem, kde som ho naposledy odložila. Kamarátka chce pekárničku, nepodarilo sa mi ju odhovoriť, lebo má veľký dom, takže miesta dosť. Sestra chcela na narodeniny stroj na výrobu ľadu, dostala ho, ale ani ho nevybalila, už ju to prešlo. Tri roky sa chystáme na elektrickom grile u nej grilovať, ešte sme ho nezapli. Aha, a namiesto kávovaru mám obyčajný sklenený pres, ktorý som kúpila v Tescu, ľahko umyvateľný a káva výborná, záleží vždy na druhu kávy.
Je to ako s receptami na Vareche, v KK ich mám množstvo, ale kto by to dokázal všetko pojesť? Mnohé mám na inšpiráciu, mnohé som vyskúšala, ale keď je človek celý deň v práci, tak veľa možností na zjedenie toľkého jedla nie je. Mimochodom, teraz mám dovolenku, tak si tu vypisujem. Aby som nezabudla, kamarátka dostala pred štyrmi rokmi vaničku na nohy, pozvala ma, vyskúšala som, umyla ju a viac ju nepoužila. Práve nedávno som sa jej na to pýtala. Veľká krabica jej svieti na skrini, no ale čo s darčekom, že ?
Je to naozaj vec názoru, nikomu nevnucujem svoje, aj keby som zostala sama, ktorá tieto veci odmieta. Je to len obyčajná téma na diskusiu a prosím, aby ste to tak aj brali.
marianne
ja napriklad velmi rada a casto pouzivam toastovac,plnim chlebiky plnkami a zapekam a pouzivam ho aj namiesto hriankovaca,krajicky chlebika rychlo a bez tuko opeciem za minutku-dve.Dcera miluje z toastovaca nas slovensky chlebik opeceny...
marianne
ale naopak nemam stastie na hriankovace,velmi rychlo sa mi kazia,pochovala som uz 3,tak uz ich nekupujem. namiesto nich pouzivam toastovac,ten vydrzi vsetko:-)
majkapalacinka
Tak toto bol ozaj velky odbornik, co toto napisal, takeho sikovneho chlapa by som chcela mat doma! :-) ale jedno by ma fakt zaujimalo, mali sme na ybte indukciu a nemali rychlovarnu kanvicu, ale neviem posudit, ci to bolo ozaj rychlejsie zovrete ako v kanvici, kazdopadne, s klasickym sporakom sa to porovnat neda.....no ked hovorime o vysokej spotrebe kanvic, indukcna platna na tom asi bude podobne, ci ? :-)
niniatko
no, skúste na plynovom sporáku zohriať vodu v čajníku, pri tomto zvláštnom plyne, čo dnes dodávajú sa stihnem aj osprchovať, dokým mi zovrie voda, mám skúsené a porovnané a zohriať vodu v kanvici trvá omnoho, omnoho kratšie ako na sporáku

jogurtovače máme doma dokonca dva, pred pár rokmi sme jogurty v nich robili takmer každý druhý deň, teraz už pomenej

odšťavovač, tie máme dokonca tri, neviem, neviem ako by sme tých 20kg jabĺk a hrušiek odšťavili bez nich a ďalších cca 10kg nás čaká

parný hrniec mám asi 2 mesiace, zatiaľ som na ňom príliš nevarila, ale tiež je to šikovný pomocník

a domácu pekáreň máme, mali sme jednu, tú sme dostali, pokazila sa, potom sme kúpili inú, no tá tiež nejak extra nepečie, tak jedine tá z vymenovaných, čo máme nám doma stojí a zavadzia

ostatné v článku spomínané nemáme, tak neviem posúdiť
radox1
ked uz odstavovat,tak jedine lisom.nam hnije odstavovac-nevhodny dar v skrini od vtedy,ked som po odstaveni jablka z odpadu vydoloval este kopec stavy.
abdul
@2010 : Neviem, či výraz : " .... ale ten kdo to napisal je arogantny blbec co v zivote nebol v kuchyni " nie je následkom úrazu na hlavu. Daj sa liečiť.
mijaita
Myslim, ze u kazdeho z nas je to o tom, ze jsme nektere veci vyzkouseli a nasledne bud odlozili, nebo si po jejich "odchodu" uz dalsi neporidili. Ve finale zustalo to, co se nam osvedcilo, co stale pouzivame a mame radi. Co mi odesla konvice, ohrivam vodu na plynu v krasne, cervene smaltovane konvicce, kam mohu dat vodu jen na maly salek kavy. Toustovac mam rada, suche topinky me bavi. Mam takovy maly mixer Ronic, 15 let v chodu, bobulka na lince, modlim se, aby vydrzel. Majonezy, testa, maso ve chvili a je stale pri ruce. Zelvu bych neuzivila, protoze byt mam malicky a plny a vykonny vysavac mi nesmiren vyhovje. MW nesnasim, Ale el. trobu miluji. Rozpecu housky do krupava, ususim vse co potrebuji , zavarim desitky sklenic a nehuci mi doma susicka, dalsi zlodej penez. Kavovar nepotrebuji, parou prozenu kavu v konvicce sestihranne (tu mely uz nase babicky) a kdyz dam hodne kavy, mam silne, vyborne presso. A tak myslim, ze v kazde rodine, podle toho co se vari, poctu obyvatel, velikosti pribytku a tloustky penezenky, si kazdy casem najde to svoje co ma rad. Nechme brouka žít ! :-)
turistka
rýchlovarná kanvica- nemá chybu, nie je problém odstrániť vodný kameň
domáca pekáreň,dtto-odkedy pečiem chlieb mám ho zdravý a nestane sa, že mi oplesnie, ako mnohokrát z obdchodu, miesim a pečiem i sladké, lekvár som ešte neskúšala, ale i to môže byť
hriankovač občas, keď mám chuť na opečený chlieb len tak s cesnakom
el.šľahač- neviem si domácnosť bez neho predstaviť
ručný mixér- vynikajúca vec
elmlynčeky- neviem posúdiť, mám mechanické, no pre väčšiu domácnosť určite vynikajúci výrobok
mikrovlnka- nepostrádateľná a výborná vec
indukčnú platničku, využívam i pri zaváraní okolo 80 st.C, keď mám niečoho menej, takisto mi drží teplotu pri varení šunky samozrejme i ostatnej príprave jedla.
Bez týchto tzv. drobných elspotrebičoch si už neviem predstaviť domácnosť.
marianne
@nazarboncuk mne tiez mikrovlnka nechyba.Nikdy som ju nemala,nemam ani neplanujem mat.Ako ty hovoris,nas kuchyniar musel prerobit cely projekt kuchyne, nechapalani nepocital s tym,ze by ju niekto v tejto dobe nechcel:-)
frezia68
Bez rýchl.kanvice neviem byť-každodenný pomocník.Elektrický mlynček na mäso-výborná vec.Mikrovlnka-len na zohrievanie.Hriankovač využívam rada,odkedy kupujem cesnak na trhu.Robot-pomocník.Ale viem sa zaobísť bez pekárničky,parného hrnca,toustovača,hoci o ich kúpe som tuho uvažovala.Sme len dve a diétne variť sa dá aj na paráku v hrnci,chlieb,či pečivo upečiem aj v rúre. A mám zvyšný dvojročný odšťavovač-ľutujem zvyšok,čo necháva.Kto má záujem? Pošlem :-)
marika9
Je pravdou, že výrobcovia nám podsúvajú kadečo. Ja som volila drahší robot, v ktrom spravím maximum. Problém je v mieste. Mala som založenú celú kuchynskú linku. Aj tak mi ešte zavadzia kávovar, ale to musím vydržať. Vajcovar a pododbné nezmysly som vyhodila.
evanaaa
Niečo mám a používam, niečo mám a nepoužívam, zaberá mi to miesto, niečo by som chcela mať, ale keď analyzujem, tak - na čo? Párkrát som si objednala z katalógu Magnet pár pomôcok do kuchyne, zbytočne, dokonca niektoré som si kúpila za cenu niekoľkolrát menšiu. Ale netajím - je pár vecí, ktoré by som aj chcela mať, ale buď nie sú financie alebo miesto na ne. Alebo stačí, ak môj muž zahlási: " Načo by ti to bolo, aj tak nič nerobíš" a tento pádny argument rozhodne ( sme len dvaja, načo a aká inovácia?).
zdenus
čo bi som dala zato ,keby sa mi podarilo prehovoriť muža predať za symbolickú cenu, lebo už máme doma náhradu, je citovo naviazaný aj na starý vysávač
sovka62
Nuž, ak už doma nejakého pomocníka mám, aj ho využívam. A zvlášť teraz, keď roky prichádzajú a sily odchádzajú, vítam všetko čo mi šetrí námahu. Napr. minulý týždeň som v pekárničke miesila cesto na slížiky, potom som ich rozvaľkala a pokrájala na mašinke. Samozrejme, dá sa to spraviť aj bez týchto pomocníkov, ale nie s mojimi karpálnymi kanálmi, artritídou, zápalom šliach, škoda menovať. Na kávovar, v ktorom varíme espresso, nedám dopustiť. Vyskúšala som rôzne prípravy kávy, ale nič okrem takéhoto kávovaru neuvarí kávu s penou vysokou na prst, ktorá nespadne, ani keď je káva už vypitá, trošku vždy zostane na stene šálky. Elektrický mlynček na mäso, ktorý okrem tejto funkcie melie orechy, strúha syr, zeleninu, zemiaky, plní jaternice, klobásy, dokonca má nástavec na strojové keksy, je nezaplatiteľný. O šľahačoch a hnetačoch, prípadne kuchynskom robote škoda hovoriť. Každý z nás vyskúšal a chcela by som vidieť, kto ručne vyšľahá sneh s cukrom do takej hustoty ako šľahač a ako dlho by mu to asi trvalo. Hriankovač, toastovač, používame pravidelne, ak niekto nie je zvyknutý jesť hrianky, asi by ho nemal kupovať. Mimochodom, viete dámy, že hrianka má menej kalórií ako chlieb, z ktorého bola pripravená?
A na jogurtovač, najnovšieho člena našej elektronickej rodiny, nedám dopustiť. Jogurt robievam dva razy týždenne, výborný, taký sa kúpiť nedá. A viete si predstaviť, že by som kvôli siedmim pohárikom jogurtu 6 hodín zohrievala 70-litrovú elektrickú rúru? A zvlášť, keď jogurtovač za tento čas spáli 28W, ak si dobre pamätám?
Autor linku je podľa mňa chlap, taký, ktorého obsluhuje jeho sobášená, sám kuchyňu asi videl na obrázku a svojej najdrahšej osladzuje život tým, že ju núti všetko robiť všetko ručne, ako za nebohej Bielej.
veronika353
Taky se snažím používat všechno,co mám,ale např.mikrovlnku jsme dlouho neměli a asi bychom si ji nekoupili,ale dostali jsme ji od manželových rodičú na vánoce,protože nemohli snést,že všichni ji mají,jen my ne.Koupili jsme si před pár lety výkonný robot Bosch a manžel nedá dopustit na rýžovar(ten jsme dostali).Jogurtovač bychom asi nevyužili,toustovač používáme často.Ještě dost používám ruční elektrický šlehač.Až budu velká,tak si koupím ten robotický vysavač,ale myslím si,že každý má jiné nároky,zvyklosti a potřeby a nedá se to zevšeobecňovat.V rychlovarné konvici se mi voda vaří dřív,jako na plyně,asi jediné,co nevyužíváme,je elektrický pukancovač.
sovka62
@marianne , aj ja som sa namotala tu, na Vareche, dlho som nad ním rozmýšľala, ale Varecha ma nakopla. Neľutujem jediný cent, ktorý som zaň dala, taký dobrý jogurt som naposledy jedávala ako dieťa.
marianna76
No Alenka, ty sa načítaš.... ozaj aj jabĺčka sušíš v rúre? alebo slivky? sa pýtam., lebo som rozmýšľala ...
jogurtovač nemám, super sa to dá spraviť v rúre, záleží od mlieka a jogurtu....
odšťavovač nám dal mužov známi, mal dva a zavadzal mu... deti sa občas bavia, keď je dosť jablčiek... ale iné by som neodšťavovala ....
a prosím na tú kávu? to je čo? ten pres z tesca, pošleš foto? prosím.... palacinkovač nemám ale hriankovač využívame, máme radi také suché hrianky so džemom , aj šípkovým teraz, aj so salsou... a toustovač občas, tak deti viac zjedia ...
chleba viem piecť i v rúre....
inak zaujímavé by bolo keby že pokračuješ televízorom, videom, dvd ...
a recepty tu, máš pravdu... sa snažím ich pretrieďovať a nemať ich toľko uložených, lebo načo by mi bolo 1500 receptov na kysnuté cesto... alebo vidíš nepoužiteľné recepty u nás v rodine si dám do skupiny asi len ako zaujímavé ...
a ozaj ešte na hod-dog máme doma, muž dostal k sviatku, občas ho použijem ...
alena45
@Marianka , hej, jabĺčka som už sušila v rúre, keď boli do polovice suché, tak som ich ponavliekala a nechala ešte voľne vysušiť. Takto som nasušila 5 litrový pohár.
Ja ale nebudem pokračovať televízorom, hoci dvd tiež nemám a ani nechcem, stačí mi notebook a stiahnem si čo práve chcem. Samozrejme uznávam, že niektoré spotrebiče sú potrebné, veď tiež používam mixér, aj tyčový, aj ten s metličkami, ale práve tie "vychytávky" v článku ma zaujali.
Podľa reakcií vidím, že mnohí tie spotrebiče majú a využívajú, ale môj názor sa na ne aj tak nezmení. Je to vec názoru a potreby, samozrejme. Je to len diskusia.
2010
@sovka62 , dakujem, obsiahla odpoved ,usetrila si mi
odpoved @abdul ,
mozno pisatel clanku ma plnu garaz a pivnicu nepotrebnych muzskych spotrebicov ? a to je reakcia pre jeho zenu za to ze mu hrozi ze mu vsetko vyhodi do kontaineru, aj tak nevie nic opravit ale je vybaveny ako pojazdna dielna :-)))
marianna76
Ano Alenka.... zaujímavá diskusia, tiež nemám rada také hocijaké nezmysly, ale som rada tomu tvojmu kávovaru, čo si tu spomenula... dnes zbehnem do Tesca... možno aj u nás taký bude ... dík
marianna76
a mám takéto diskusie rada... veľa sa dozvieme... ja som mala takú o pracích práškoch, toľko som sa dozvedela a som rada ...
danielcacka
zaujímavá diskusia, mám doma akurát to čo aj používam, pekárnička ide minimálne raz do týždňa, či na miesenie cesta, pečenie chleba, ten je úžasný a potom z neho hrianky s nejakou super nátierkou z varechy, jedna báseň. Akurát ma prekvapil elektrický pukancovač (veronika353) o tom som absolútne ani netušila, že niečo také existuje. Fakt ten článok musela písať taká osoba, ktorá videla kuchyňu jedine tak v nejakom reklamnom katalógu....
babidka
Precitala som si nielen clanok ale aj niekolko stran komentarov a obcas som vybuchla smiechom :-)) Je to vec kazdeho z nas co si kupime a ako to vyuzivame . Ale je pravda , ze autor clanku sa pracam v domacnosti i zjavne vyhyba ako moze a preto ani netusi , co vsetko sa naozaj pouzije a co je uplna zbytocnost . Je rozdiel ci niekto zije sam , vari iba pre seba a pre obcasne navstevy , upratuje jednu ci dve izby ktore si udrzuje v poriadku podla svojich predstav .Alebo byvate velka rodina vo velkom dome , vari sa kazdy den obed aj vecera , mate zahradu plnu zeleniny a ovocia . Mam plno pomocnikov ktorych vyuzivam a nedam na nich dopustit . Moja mamicka vedela stale spominat na to , ze ked si ako prva v ich ulici kupila pracku so zmykackou tak ju susedky presviedcali , ze NIKDY nebude mat vyprate tak ako ked sa pradlo perie rucne s piestom pri studni :-) Tak to byva - ak nieco nemam alebo si myslim ze nepotrebujem - tak je to zbytocnost . Naozaj je v obchodoch plno veci , ktore nepotrebujem .Ani po nich netuzim . Ale : moja MV je taka "vymakana " ze funguje aj ako teplovzdusna rura na pecenie , ako gril, vari v pare , zapeka a vymyslela som jej este niekolko cinnosti . Konvica rychlovarna je na nezaplatenie , hriankovac sa vyuziva takmer denne , dzusy vyrobene doma v odstavovaci z cerstveho ovocia ci zeleniny sa nedaju porovnat s tymi z krabice , umyvacku riadu zapinam aj 2x na den /spotrebuje 12 l vody/, robot mi vymiesi cesto na cokolvek od chleba az po rezancove cesto, kavovar na esspreso by moj manzel nevymenil snad ani sa novy televizor:-)
Samozrejme , su ludia co si dokazu tak akurat uvarit spagety s kecupom alebo zohriat zmrazene jedlo co im navari mamicka a prezieravo vlozi do mrazaku a tak nepotrebuju ani normalny hrniec a nieto este parny, pomalovarny alebo nedajboze keramicky znacky Emil Henry ktory stoji /predstavte si!!!!/ nekrestanskych 120 € :-)) Ale zato maju doma v kazdej izbe TV prijimac , smartfon najnovsej generacie , iPAD aj iPOD /pre istotu. Ak neoblubujem hotdogy , pukance , napoje s ladom , zmrzlinu , jogurt - tak si ziaden pristroj na ne kupovat nebudem . Ale ak milujem hranolky - tak fritezy budem mat pre istotu aj dve !:-)))
alena45
všetkým Vám ďakujem za komentáre a názory. Tie sú samozrejme rozdielne, lebo tak, ako hovoríte, každý žijeme inak, každý máme svoje potreby.