Rôzne

Nepodarené kvašáky

alena45 - fotkaalena45, 4. júla 2012

Prosím Varecháčov o diagnózu : prečo mám kvašáky ako blato ? Už sa mi to stalo aj minulý rok, že som naložila a boli veľmi mäkké, hoci predtým boli desaťkrát v poriadku. Tieto boli prvé a hneď dve fľaše uhoriek sa zničili. Nie je to tým, že som ich prenášala k izby na balkón počas kvasenia ?

@zareaguj


Diskusia k téme

sovka62
Alenka, v tomto horku to asi nezvládli, asi by si bola lepšie spravila, keby si ich nechala v izbe. Na balkóne sa podľa uvarili, aspoň si myslím.
evanaaa
Aj ja si myslím, ani ony ešte takéto teploty nezažili, xixi, radšej v teplom tieni ich nechať.
klaura
veru v teplom tieni a ešte obaliť pohár alobalom, alebo naložiť do keramickej nádoby ... uhorky pri kvasení musia byť v tme ... zachovajú si peknú farbu ...
alena45
no to ste mi moc nepomohli, varecháčky ! Dúfala som, že ja robím chybu a to by sa dalo odstrániť, a to tam hore si niekto kúri.
kimlo
Alenka, ja kvasím uhorky v špajzi v tme a chládku. Trvá to síce 2 týždne ale stojí to za to. Nepoužívam žiadny chlieb aby to rychle kvasilo, len slanú vodu, kôpor, viničové a višňové listy a trocha chrenovej vňate
2010
Hm... mozno budu dobre na jeden z ujetych americkych receptov.
( inac kvasaky su tam velmi popularne hlavne NY v deli su vzdy na stole).



alena45
Mirko, ani ja nedávam chlieb, len základ, ako Ty, a tak verím, že sa naozaj uvarili. No nájsť chladné miesto v paneláku je teraz naozaj problém. Balkón mám na severnú stranu, slnko tam svieti ráno chvíľočku, no to teplo som podcenila.
@2010 , pozrela som video, no neviem, čo na to povedať. Kvašáky používam do šalátu, ktorého zjem v lete na kilá
 varecha.pravda.sk/recepty/letny-salat/18998-recept.html...
pivonka
Kvašáky som nerobievala, lebo ostatní z rodiny ich neľúbia. Vďaka za pripomenutie letného šalátu, teraz si už kvašáky spravím, možno šalát zachutí aj ostatným.
helenka2307
no ja tie kvasaky spravim tak ze na dno pohara dam kôpor dva hroznove listy kôrku chleba kazdej uherke odkrojim zaciatok a koniec a rozrežem tak aby mi to ostalo pokope čiže len zvrchu uplne dole dobre natlacim do pohara a zalejem slanov vodov ja damaj malu ližičku vegety nesmie byt voda malo slana lebo sa nenastartuje kvasenie!tri dni neham na slnku a potom sup do ladničky!!!!!garantujem ze lepsie ste nejedla!!!!!!!!!
samanka
Alenka, Tvoje riadky ma nasmerovali do kuchyne, aby som okoštovala tie moje. Nakladala som ich v pondelok, ležali v chladničke asi týždeň..boli trocha povädnuté, som to riskla..sú výborné, ale ešte aspoň jeden deň....ja najprv uhorky blanšírujem, väčšie narežem ako helenka, naspodok dám veľa kôpru a kúsok chleba-uviažem do gázy, aby neplával po celom pohári. Samozrejme vodu osolím. Bez chleba robievam len na zimné uskladnenie...mám jeden výborný recept...a ešte musím dodať-neprezieravo som ich nechala prvý deň na tom horúcom slnku, xixi, skoro vreli......takže nebude to asi kvasením, ale niečo je tým uhorkám
alena45
@samanka , veď ja si tiež myslím, že je to v niečom inom, ale neviem v čom. Roky robievam kvašáky a mám ich vynikaúce, jeden pohár pre nás, jeden pre susedu. Minulý rok som ešte koncom leta urobila dve fľaše, úplne rovnako a hneď som jej odniesla čerstvo naložené, lebo som sa chystala na dovolenku. Moje boli ako blato a jej tiež. Takže neviem, či to nebude napríklad aj odrodou. Teraz mám odrodu Charlotte, odporučili mi ich v Semenách, nehorknú a rodia veľmi bohato. Je mi ľúto, že vyšli takto navnivoč, mohla som ich spotrebovať lepšie, veď robievam štvorlitrové fľaše. Teraz čakám, čo po týchto horúčavách nájdem po týždni v záhrade a chystám sa urobiť takéto :
 www.labuznik.com/recept/okurky-kozacke-ogorki-kozackie/...
2010
Alena, teraz vaznejsie , za mlada v Afrike sa zavaralo uz nie , poblemov moze byt ovela viac,
1- nevhodna odroda uhoriek
2-iodin v soli
3- pri daktorych treba odrezat konce kde kvitnu , vytvaraju moc vela enzymu a uhorky ostanu blatove
4- teplota by mala byt okolo 24 C potom sa zacnu varit




2010
a este som zabudol , nedostatok soli v naleve.
samanka
Alenka, vyzerá to na super recept...vyskúšam, zdá sa, že uhoriek bude pekná úroda....
alena45
@2010 , tak na toto som čakala ! Konečne diagnóza ! Bohužiaľ nie jedna. Ale aj tak som veľmi rada, že si sa venoval môjmu problému s plnou vážnosťou. Teraz aspoň viem, na čo všetko si mám dať pozor. Ešte raz dík.
azucena
Kvašáky robím tak, že uhorky popichám viudličkou, na dno fľaše dám vínne listy 3 ks a kôpor.Naukladám uhorky, navrch dám do gázy zabalený kúsok chleba a zalejem slaným nálevom 5 dkg soli na 1 liter vody.Prikryjem.Po 3-4 dňoch vyberiem gázu s chlebom a pridám nakrájaný chren, pár kúskov.Uhorky zostanú chrumkavé.
vieraa
Alenka, ja ked zaváram uhorky a zostane mi trochu nálevu a vačšie uhorky, tieto dám do hlineného džbánu,na dno dám kúsok chrenu , kopor, aj kúsok chlebíka.Uhorky poprepichujem ihlicou a zalejem nálevom, ale chladným nie teplým. Do nálevu pridám ešte trochu soli a nechám ich kvasit asi 10 dní. Džbán som prikryla celofánom, ktorý som poprepichovala
alena45
ďakujem za rady, ale neviem, či tento rok ešte nájdem odvahu ich robiť.
2010
Tu je moj ladnickovy skoro kvasakovy vytvor , uhorky som mal take ine armenske su moc dlhe tak som ich musel pokrajat a jasne ze chilli nesmie chybat , u nas chren nie je, tak som dal cerstve platky zazvoru.


2010
Prva varka zjedena, aj ked som sa docital ze Armenske uhorky su nevhodne tak aj druha sa robi z nich su vyborne, len som pouzil mlade.