Kuchyňa a vybavenie

Náhrada za parný hrniec

kiwinka21 - fotkakiwinka21, 8. júna 2013

Ahojte varechači, už dlhšie ma láka vyskúšať uvariť niečo v parnom
hrnci, ale problém je v tom, že ho nemám.:-) a keby to mojím
stravníkom nechutilo tak by som ho kupovala zbytočne, takže sa
Vás vlastne pýtam, či sa to dá nejako zrealizovať- bud na paráku
alebo hociako, poradte mi.:-) a ešte mám otázku, čitala som jeden
recept len som ho zabudla uložiť bolo to mleté mäso-zmes ako na
faširku, len sa to zabalí to folie a vari vo vode a ja neviem ako dlho,
budem to robiť prvý krát. vopred vám všetkým ďakujem za
odpovede a prajem krásny slnečný deň..

@zareaguj


Diskusia k téme

lusinkab
parny hrniec nemam a v podstate ho ani nepotrebujem kludne ti postaci nieco take

je to lacnejsie a zabera menej priestoru a spni taky isty ucel :-)
nadia56
parny hrniec je na pripravu jedal ovela vyhodnejsi ako obycajny paracik, parny hrniec drzi konstantnu teplotu, ma casovac, automaticke vypinanie a udrziava pokrm teply aj po vypnuti, oplati sa do neho investovat, to je moja skusenost,
ale ak chcem nieco velmi rychlo spravit na pare, tak pouzijem paracik do tlakoveho hrnca, tymto sposobom varim-parim naprikolad udene maso,
mlete masko zabalene do folie robievam aj ja, ale v parnom hrnci, minimalne 35 min., cas zavisi aj od velkosti rolky ale najlepsie je kontrolovat si teplomerom na varenie vnutornu teplotu pokrmu,
nech sa ti varenie vydari a pekny den ti zelam:-)
irenaw
závisí od toho, či sa vám takto upravené jedlo zapáči a budete sa tak stravovať pravidelne. v tom prípade uvítaš možnosť navrstviť do parného hrnca komplet obed. zeleninu a zemiaky parím pravidelne na obyčajnom nerezovom paráčiku, ako vložila lusinkab. v pohode stačí aj na rybu, podklad z byliniek a na to položiť rybu a je super. na skúšanie určite paráčik stačí.
mariaklara
Pre začiatok ti určite bude stačiť paráčik, potom uvidíš, či sa ti oplatí investovať do parného hrnca. Ja parím napríklad zemiaky pravidelne, ( okrem nových - mladých zemiačikov ) tie parené majú celkom inú chuť ako tie vyvarené, lebo všetky vitamíny sú fuč....mám Zepterové hrnce a tam sa to dá. Mám síce aj parný hrniec, Lídlový a som s ním spokojná, ten používam keď nás je doma viac. Robím v ňom mäso, rybu, zemiaky, zeleninu. Rozhodnutie je na tebe... :-))
francuzska1
ani ja nemam doma parny hrniec, ale ak mam chut na parenu zeleninku, rybu, masko..atd. pouzivam bud paracik, ktory odporuca @lusinkab , alebo ak mam trebars pstruha pozivam parak na knedlu od tescomy, ta sa da regulovat na potrebnu dlzku;-) Jedlo je velmi chutne, vyskusaj uvidis;-)
rea1
aj ja používam ten praktický paráčik, ktorý sem odfotila @lusinkab , ale mám na väčšie veci niečo, čo je dnes už nezohnateľné, ale krásne. pred viac ako 50-timi rokmi si moja mama do nového bytu kúpila sadu mís z jenského skla, ktoré som si od nej vyškemrala, používam ich a ohurujem nimi kamarátky. misy žltej farby a zvláštneho tvaru s prehnutými "ušami", forma na bábovku, sklenené podložky pod horúce misy ... okrem iného je tam aj skladačka - menšia misa, na ňu sa dá postaviť misa vysoká cca 30 cm s dierkami v dne a na vrch "pasuje" pokrievka z inej, veľkej misy. celý ten zázrak, keď je na sporáku, meria asi 50 - 55 cm ale napriek svojej výške je to úplne v pohode stabilné. treba s tým narábať mierne opatrne, ale je to normálny parák, ktorý okrem toho, že je funkčný, je ešte aj krásny. a ja sa ním rada chválim. veď aj teraz. :-)))
varešky vyšších vekových kategórií si toto žlté jenské sklo určite pamatajú.
brmbolka
parak je len parak, na tom paračiku si prehrejem jedlo ale mäsko, rybku, zeleninku len v parnom hrnci, ale myslím si, že aj ten paračik Ti účel splní.
leomax
Mám už asi 2 roky parný trojdielný hrniec značky Tefal a ten sa už stal súčasťou kuchynskej linky. Môžem na ňom pripraviť naraz komplektný obed. Mäso, zeleninu, ryžu, zemiaky........Nám to z parneho hrnca chutí viac. A dá sa mäsko po príprave na pare ešte na pár minút /5-10/ prigrilovať v el. rúre. Je to fakt vynikajúce. Lososa by som už ani inak nerobil. A vývar /resp. výpar/ sa dá použiť na vynikajúcu polievku, do ktorej môžeš použiť zeleninu, pripravenú v parnom hrnci. Tu sa fantázii mädze nekladú. Vrele odporúčam!