Zdravá výživa

Myslíš si, že je vegetariánstvo zdravé?

lucccka - bez fotkylucccka, 22. februára 2011

Mnoho ľudí si myslí, že vegetariánstvo je zdravé, ale mi sme sa na univerzite učili, že nie je. Môj ujo je vegetarián a ten má informácie o tom, aké je vegetariánstvo zdravé od jogínov ... Ja osobne verím radšej vedcom. Ako ste na tom vy?

@zareaguj


Diskusia k téme

kata50
Či je zdravé, alebo nie, na to neviem odpovedať.To by som skôr povedala, že je zdravé a príjemné pre každého, kto sa s týmto spôsobom stravovania úplne stotožnil aj vo svojom vnútri. Je takto NASTAVENÝ. Keď sa mu pri pohľade na vysmážaný rezeň alebo pečenú krkovičku dvíha žalúdok tak čo už... Každý sme iní. Môj syn po čítal, čítal, čítal všade, kde sa len dalo a tak sa rozhodol. Bola som z toho na nervy, hlavne kvôli jeho zdravotnému stavu. No keď mi doniesol cca po 5 rokoch, výsledky svojich krvných testov, upokojila som sa. Ale ja som sa vegetariánkou nestala. Mnohé nové bezmäsité jedlá som sa naučila variť kvôli nemu.
tornadolue
Ja tiež verím vedcom. Tým, čo tvrdia, že vegetariánstvo je zdravé, lebo aj takí sú. Samozrejme, že vegetariánstvo a vegánstvo treba robiť zodpovedne a s rozumom. Tzv. palacinkový vegetarián, ktorý len vynechá mäso a živí sa prílohami jedál a sladkým, si koleduje o chorobu. Ale koleduje si o ňu rovnako aj nevegetarián resp. všežravec, ktorého nezaujíma, čo je zdravé a čo nie a jedlom si privodí niektorú z civilizačných chorôb. U nás sa vegetariáni a vegáni stále stretávajú s množstvom predsudkov. V zahraničí (stačia aj susedné Čechy) sú vegetariánske a vegánske asociácie, na internete sa dá nájsť množstvo štúdií (hlavne v anglickom jazyku), ktoré sa správnym zložením vegetariánskej stravy podrobne zaoberajú a nevidím dôvod, prečo by mal byť človek, ktorý si tieto rady osvojí, chorý.
cinkla
Prepac lucccka, ale ucili ste sa na univerzite aj to, ze "my vsetci "sa pise s mäkkym i ? Tak by som potom tym uni vedcom neverila ani to, ze vegetariansktvo nie je zdrave....
glosterka
Veru, všetko s mierou... Mám známeho, ktorý sa dal od strednej školy na vegetariánsku stravu. Takmer 10 rokov nejedol nič z mäsa... Raz som sa s ním stretla na jednej akcii (chystali sme občerstvenie pre jednu kapelu, ktorá robila turné po Európe a zastavili sa aj na Slovensku) a videla som ho ako si na bagetu dáva syr, salámu, zeninu... a kukala som... "Janko, ty ješ mäsko?" A Janko mi odpovedal: "Doháňam čo môžem... toľko mám zameškané.. Už som skončil s vegetariánstvom. Vieš, ako mi začalo bývať zle? Normálne som začal odpadávať!!! Vybehol som ku doktorke, spravila mi krvné testy... a tie boli dosť zlé... Ukázali, čo všetko mi chýba... a dosť dlho som sa z toho potom dostával... A teraz sa nemôžem mäsa dojesť... doháňam..." Pozdravujem Ťa Janko-Haruliačik. :-)
babi
5ažko povedať, názorov je veľa ja môžem hovoriť len z vlastnej skúsenosti.. Asi desať rokov dozadu som prestala jesť mäso a to z jedného jediného dôvodu - prestalo mi chutiť a môj žalúdok sa búril. Tento stav trval tri roky, jedla som prevažne zeleninu, zemiaky, ražu mliečne výrobky a občas som si dala rybu. Cítila som sa dobre, nemala som pocit že mi niečo chýba. po tých troch rokoch som musela ísť na operáciu kolena. keď som prišla domov z nemocnice bola som odkázaná na pomoc a dcéra mi doniesla hustú kuraciu polievku so slížikami a mäsom. Najprv som sa ohradila, ale ochutnala som a vtedy moje telo povedalo, ÁNO a bolo po vegetarianstve. Tým som chcela len povedať, že každý by mal počúvať svoj vnútorný hlas a poslúchať ho. Riadiť sa tým čo mu chutí,čo mu robí dobre
julica
Súhlasím s tornadolue aj kata50 aj babi, ak vegetarianstvo nie je len o vyluceni masa, ale znamena racionalny postoj k jedlu, je fajn. Ja mam stavy ako babi pomaly kazdy mesiac - asi tak raz do mesiaca mam chut na maso, tak si dam. Niekedy pride mesiac, ze by som kazdy den jedla rybu, tak si dam, teraz zase jem stale cviklu a semiacka... telo si prosto pyta. Skor sa mi zda horsie, ked vegetarianka caka dieta, nevyznam sa do toho, ale asi by som sa bala vylucit maso.
yana
S masom som sa rozlucila po oznameni doktorov, ze mam rakovinu. Nikdy predtym som nevarila na dvakrat a teraz to tak robim. Boli casy, ked sme doma mali maso tak 3-4 krat do tyzdna, ked desiata do skoly nespocivala v rozkoch (z bielej muky) so salamou a neboli sme taki chori. Je to zaujimave pozorovat telicko ako si krochka, ked mu dam cerstvu zeleninku a ovocie a ako mu je tazko po kuse masa, nedaj boh vyprazeneho. Obcas sa totiz nezdrzim a kusok si dam a potom skucim, ze dobre mi tak.
zdezda
Hmmmmm, ja som doobeda vegetarián, na večeru mäsožravec so zeleninou :-))))), vraj aj podľa mojej krvnej skupiny je to fajn.
babi
@julica , ja ani dnes nejem veľa mäsa a mám tiež obdobia, keď mi vyslovene nechutí a niekedy sa mi žiada viac. Ale asi to tak má byť, tak sa s tým moc nezaoberám, pretože sa snažím stravovať aj naďalej zdravo a vypláca sa mi to, lebo ešte aj dnes v mojom veku mám takú váhu ako v mladosti
tornadolue
@yana prajem ti veľa síl v boji s chorobou! @julica na vegetariánskych fórach som čítala skúsenosti žien, ktoré v zdraví prežili tehotenstvo ako vegetariánky, deti majú tiež zdravé. Len to chce vydržať hlavne nátlak od lekárov, ktorí sa ich snažia donútiť jesť mäso namiesto toho, aby im racionálne poradili, čo presne majú doplniť, ak majú deficit nejakej živiny, ktorá sa dá získať aj inak. Raz som sa rozprávala s pánom, ktorý bol vegetarián, mal vegetariánsku manželku a tri dospelé vegetariánske deti a všetci boli zdraví a nič im nechýbalo.
vladkaku
Ja tiež mäso nemusím, ale zase pri anémii (nedostatok železa) mi veľmi pomohli vnútornosti. Cez zeleninu by to dlho trvalo, raketovo som potrebovala viac hemoglobínu. Pomohlo. ALE pečienky nebudem jesť veeeeeeľmi dlho. Aj v nemocnici nám dávali veľa mäsa,aby sme rýchlo načerpali silu a fungovalo to. Dnes už len šalátiky zo zeleninky, strukoviny a olivový olej. Mäso robí problémy v "klkoch čriev". Aj veľa ovocia škodí. Tak súhlasím s názorom - všetko s mierou. Stále si myslím, že sme bylinožravce preorientované na mäsožravce. Možno to súvisí s krvnými skupinami - ale na mňa to veľmi nefunguje :)
evanaaa
Neviem, prečo sa hovorí, že ľudský žalúdok nebol prispôsobený mäsu. Veď už v praveku s aľudia živ ili ulovenými mamutmi a neviem ešte akými živočíchmi, a pritom hľadali aj bylinky, čiže, mali stravu miešanú. Alebo mlieko - vraj bolo určené len pre mláďatá, aj tie ľudské, pritom lekári stále zdôrazňujú potrebu mlieka a výrobkov z neho pre všetkých. Dokonca nedávno som čítala, že nie je pravdou ani to, že mlieko zahlieňuje, bolo to aj vysvetlené ale už si nepamätám ako. Podľa mňa by každý mal jesť to, čo mu chutí, a nie čo mu nechutí, alebo, všetko s mierou. Ja si tiež nepotrpím na mäso, ale keby som ho raz az čas nemala, chýbalo by mi. Je to ako v rozprávke Soľ nad zlato - keď nebolo soli, povedali si, že budú variť len sladké a čo netreba soliť, nakoniec sa sladkostí prejedli a žiadali sa im aj iné chute. Tak by to malo fungovať, nejesť len jednostrannú stravu, ale meniť, striedať, aby telo dostalo všetky živiny podľa potreby.
lucccka
Ďakujem všetkým za komenty. @cinkla sakra, máš pravdu! Vidno, že od tej mojej maturity zo slovenčiny (mimochodom na 1tku :-) už uplynulo 3 a pol roka. Inak o tom vegetariánstve nás to neučila slovenčinárka ...
@yana taktiež prajem veľa sily v boji s chorobou. @tornadolue samozrejme že potrebné živiny sa dajú získať aj z vegetariánskej stravy, ale človek potrebuje toho zjesť potom oveľa viac a veľa rôznych jedál, pričom by stačilo, aby zjedol iba trochu mäsa a bol by na tom rovnako. Podľa mňa je to zbytočná komplikácia života, ale je to každého vec. Ak by to niekoho zaujímalo môžem sem dať link na naše učebné texty, teda ak to niekto nebude brať tak, že sa robím múdra. Tiež by som rada poznala tých vedcov, čo tvrdia, že vegetariánstvo je zdravé. Popravde nepoznám takých, rada si vypočujem aj druhú stranu.
Priznám sa, že som sa bála, že sem niekto bude písať komentáre typu chúďatko zvieratko. Chvalabohu nenašiel sa taký. Takých totiž nemám rada, lebo denne umiera mnoho nevinných ľudí, o tých sa nestarajú, ale o zvieratká ano. Netvrdím, že ja sa o tých ľudí starám, ale aspoň nie som pokrytec. Aj keď trocha ich chápem, lebo ľudia sú nevďační a neoplatí sa im pomáhať. Zviera nevie byť zlé a podlé ...
tornadolue
@lucccka tak ma asi nebudeš mať rada, lebo jeden z dôvodov, prečo odmietam jesť mäso, je zaobchádzanie so zvieratami. A rada si vegánstovm komplikujem život, pretože všetky tie jedlá mi chutia a ani za nič ich nechcem nahradiť kúskom mäsa. A ja som na tejto stránke nikoho nepresviedčala, aby sa stal vegetariánom a ani to nemám v úmylse, tak dúfam, že ty mi nezačneš posúvať argumenty o nevýhodách vegetariánstva a prednostiach mäsa. A verím ľuďom, ktorí vyštudovali medicínu a ako lekári sa systematicky zaoberajú výživou ako napr. MUDr. Zbyněk Luňáček a MUDr. Bukovský, ktorý tuším výživu aj prednášal na univerzite. Ak si chceš vypočuť druhú stranu, ako píšeš, tu je postoj Americkej dietetickej asociácie k vegatariánstvu  bezmasa.kvalitne.cz/zdravi_soubory/position%20of%20ADA%20an...
tornadolue
link nefunguje :( ale dostaneš sa tam aj cez stránku bezmasakvalitne.cz
glosterka
@tornadolue , chcela som sa mrknúť na ten link, no ani tento bezmasakvalitne.cz nefunguje... Inak ja v poslednom čase čítam Vegetariánsku kuchárku (vegetariánstvo v teórii a praxi). Je tam veľa zaujímavého o vegetariánstve+300 receptov. Jem prevažne zeleninovú a obilninovú stravu (rodine robím mäsitú). Raz za čas si dám duseného pangasa. Mäso nemusím akosi...:-( Na jeseň som bola v kúpeľoch a tam mi dávali 2x denne mäso = na obed a na vačeru! KAŽDÝ DEŇ!!! Neboli schopní pripraviť mi stravu podľa diéty, ktorú držím (šetriaca a bezmliečna). A tak ako u blbých stále dokola krútili to mäso... Bývalo mi zle, nafukovalo ma... kŕče v črevách... Mäso som odmietala a tak som jedla len prílohy. Ostatné som si kupovala v dedine v potravinách, aby som nebola hladná. Iné sa tam jesť nedalo: glutamanové sáčkové polievky, omáčka s mletým čiernym korením, prihorená praženica, rozmočené párky, mastné špekáčky... hmmm, no vyber si pri tak prísnej diéte..:-(( Dostavili sa však veľké problémy... touto stravou mi tak podráždilii črevá, že som začala mať krv v stolici... veľa... a prudké bolesti... nakoniec ma viezla sanitka do nemocnice...:-((( Tam sa lekárka vyjadrila, že v kúpeľoch nemám žiadnu šancu, aby mi navarili extra diétne tak ako to mám mať. Tam sa varí hromadne... Často mi dávali hovädzie, bravčové...:-((( Niekedy som nemala na raňajky nič... (ešteže som mala na izbe zásoby!) No a keďže mám aj alergiu na mliečnu bielkovinu, ktorá je mimochodom aj v hovädzom mäse (vtedy som o tom však ešte nevedela), tak jedno s druhým mi urobilio svoje na črievka...:-(( Takže kúpele NIKDY VIAC! Nech žije zeleninka!!! Veľmi mi pomohla vegetariánska strava, keď som sa dávala potom doma dokopy z tohto kúpeľného nadelenia... K vegetariánstvu ma prinútili zdravotné problémy, ale aj fakt, že mäsové výrobky natoľko fušujú, že sú plné éčok, separovaného mäsa, spojiva z kostí a chrupaviek, je tam glutaman sodný... a ďalšia vec je to, že zvieratá (aj hydinu) prikrmujú umelými krmivami, v ktorých sú nielen hormóny na urýchlenie rastu svaloviny, ale aj antibiotiká a nevedno ešte čo... K mäsu mám po mnohých skúsenostiach skrátka odpor. A navyše mám veľmi rada od detstva zvieratká. Mala som vycvičenú sliepku. :-) Keď som bola malá a videla som ako doma zabíjajú kačičku (pižmovku alias čínsku kačku) alebo zajačika, tak som veľmi plakala. Nechcela som to potom ani jesť... ale poznáme predsa rodičov... čo zmôže malé dieťa, keď odmieta jesť mäso??? Hmmm, to musíš zjesť... mäso je zdravé... A tak som jedla mäso z donútenia. Bývalo mi zle... Neznášala som zabíjačkové špeciality - bravčovinu... Môj pankreas si to žiaľ príliš skoro odniesol... Neznášala som, keď som počúvala "jedz, si chudá... jedz, si bledá...", no vyzerala som normálne. Dodávam, že vďaka strave, ktorú teraz už dlhší čas papám mám ukážkové krvné a močové výsledky!!! Jupííí!!! :-))
stankapu
Ahoj Lucccka, ahojte ostatní.
Ja osobne sa považujem za takú "polovegetariánku" - občas dostanem chuť na mäso a necítim žiaden dôvod brániť sa jej :) - a ani si túto chuť nelimitujem orientáciou na určité typy mäsa. Bežne sa však stravujem vegetariánsky a nezriedka vegánsky. Mám niekoľkých známych, ktorí sú vegetariáni, vegáni, vitariáni, a u väčšiny z nich si všímam primárne jednu zaujímavú vec: limitujú vegetariánsku stravu na jedlá, ktoré sú z môjho pohľadu absolútne nefunkčné, dokonca si myslím, že im skôr škodia (t.j. napríklad vyprážaný syr či vajíčkový šalát, pečené zemiaky nie sú v mojom slovníku vegetariánska strava, ale nefunkčný humus, ktorým by som svojmu organizmu nerada škodila :)). Žijem v Bratislave, a musím konštatovať, že toto mesto (rovnako ako celý zvyšok Slovenska), vôbec nie je na vegeteriánstvo pripravené. Rastlinná strava je nesmierne pestrá a bohatá na živiny. Problémom je to, že k tomu, aby takáto strava bola kvalitná, musí vegetarián spĺňať 2 základné veci:
a) musí vedieť výborne variť a mať fantastickú kulinársku predstavivosť (pretože v ponuke cenovo dostupných stravovacích zariadení nájde len smiešne bezmäsité menu typu syr, brokolica, múčne jedlá a podobne)
b) musí vynaložiť čas na zháňanie surovín (mňa osobne vytáča do nepríčetnosti napríklad ponuka Tesco, kde často na obrovskej ploche nie som schopná nájsť ani náznak kvalitných vege potravín)

V prípade, že človek tieto dve dispozície má a skombinuje ich s trochou vzdelávania sa v oblasti výživy, môže sa stravovať plnohodnotne vegetariánsky od narodenia do smrti. Summa summarum: áno, myslím si, že vegetariánstvo môže byť pre človeka veľmi zdravé, keď vie, ako na to.
Keď sa konečne dokopem k tomu, aby som začala písať recepty a fotiť jedlá, rada sem dám množstvo rôznych vege dobrôt :)
tornadolue
@glosterka až teraz som si všimla tvoj komentár
takže ešte raz  bezmasa.kvalitne.cz/index.html...

naozaj je tam kopa dobrých rád a receptov. Tvoja skúsenosť z kúpeľov je priam hrôzostrašná...držím palce s vegetariánstvom, na problémy s trávením podľa mňa nemôže byť nič lepšie. Len sa tomu treba naozaj venovať, zháňanie surovín je ťažšie, ale ty si so svojou diagnózou na také problémy určite zvyknutá. Treba dodržiavať určité pravidlá, napr. kombinovať v jednom jedle strukoviny s celozrnnými obilninami, aby si dostala kompletné esenciálne aminokyseliny, alebo je dobré do šošovice pridávať citrónovú šťavu, aby si z nej dostala čo najviac železa, atď, atď... Ja som tiež od malička mäso nemusela a tiež som mala vycvičenú sliepku :D
glosterka
@tornadolue , ten webík je fajn, už je to ok. :-) Vďaka.
Tie kúpele... hrúúúúza!!! Nikdy viac!!! :-(( Aj chudáci diabetici tam hladovali... nedostávali 2. večeru... No a v mojom prípade tá "nútená mäsová diéta"...:-((( Domáca strava je domáca... a hlavne tá naša je NAJZDRAVŠIA!!!
Ďakujem za povzbudenie vo vegetariánstve :-). Takáto strava mi na moje problémy skôr prospeje ako uškodí... :-) Snažím sa tomu naozaj venovať. Výber surovín mám však o to ťažší, že nemôžem žiadne strukoviny, čerstvé ovocie a zeleninu... a mnoho iných potravín... A tak si to už ja všetko prispôsobujem podľa toho čo môžem, aby mi to neuškodilo... Zataľ to zvládam v pohode a úplne sa v tom vyžívam...:-))) Tak môžme založiť aj nejaký vegetariánsky klub, čo povieš?
Tá moja vycvičená sliepku sa volala Róza. :-)) "Vychovala" aj malé kačičky. Neodvrhla ich, ale prijala ich a mala ich za vlastné. Krásne!!!!!!!!!!!!!!! :-))
lubatko
mäso nejem od roku 1997, prešla som si nerozumným vegetariánstvom, aj takým tým osvietenejším, chorobami z vegetariánstva, aj ich vyliečením. bežne mám na tanieri stravu chudobnú na kalórie, zato bohatú na živiny. v občianskom píšu, že mám 28, môj metabolický vek je 15 rokov...
kokondel
prepáčte, z iného uhla: fajn, kto chce, nech si papká mäso. nech ale pri tom aj uvažuje o súvislostiach: o tom, čo všetko sa muselo odohrať, kým sa ten kus mäsa ocitol na jeho tanieri. toto je problém: je už pre nás samozrejmosťou, že mäso sa "vyrába". celý ten proces, pri ktorom strácame časť svojej ľudskosti, je jedným z najväčších omylov. OK, fajn, máte radi mäso? prečo si ho nezabezpečíte vlastnými rukami? prečo sami nezabijete? ktosi vyššie písal o tom, že je rád, že sa tu doteraz neobjavili ochrancovia zvierat a že ľudského utrpenia je aj tak dosť. to je fakt, pravda je však taká, že súcit je všeobjímajúci a nemá oddeľovať. a ešte čosi? vegetariánstvo - tak ako aj celý život - by malo byť a je o prirodzenosti. nie o fanatizme, o extrémoch, etc...s tohoto uhla pohľadu nie je ani problémom ho prakticky dodržiavať. dnešná sieť obchodov, fariem a vlastného dopestovania bohato postačuje, skúste porovnať so situáciou napr. po roku 1990...posledná poznámka: aký pomer stravy mali asi naši predkovia...dočítate sa v B. Němcová: "Babička". a boli zdraví !
prezvierata
Som veganka z presvedcenia. Mam k tomu eticke dovody a zdravotne. Mäso a zivocisne vyrobky su zdrojom mnohych chorob v civilzovanom svete (poruchy metabolizmu, autoimunne ochorenia, reuma, rakovina atd.). Priemysel vyroby mäsa a zivocisnych, mliecnych produktov ma eminentny zaujem na tom, aby sa vysledky vyskumu skodlivosti zivocisnych produktov v nasej strave nedostali medzi ludi. A farmaceuticky priemysel tiez. Prifituje totiz z chorych ludi a nie zo zdravych. A moje eticke zabrany ukazuje najlepsie tento film. Pozrite si ho, ak rozumiete po anglicky:




Stravujem sa velmi dobre. Vela receptov sa da "veganizovat".
pancook
Byť vegetarián tak sa radšej zabijem ja ich beriem ako psychopatov ktorým je ľúto ochutnať mäso . Preboha to keby som bol vegetarián tak si idem na záhradu natrhať trávu a potom to jest aby som bol dobrý na našu zem ?? PS: neberiem takých lúdi čo nemôžu mäso kvôli zdravotným dôvodom ale ty čo im je tu ľúto a ty čo chcú chrániť našu zem :D)
1x kimlo