Prosím nemá niekto dobrý a hlavne overený recept na pečenú morku cca 7kg /nie s mandľovou plnkou/ Toho roku na 1.sviatok vianočný by som ju rada pripraviť pre rodinku. Ďakujem
@zareagujDiskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 164 najnovší komentár dnes 10:35
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 164 najnovší komentár dnes 10:35
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár včera 19:53
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 115 najnovší komentár dnes 10:35
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
Z pŕs som robila buď rezne, alebo plnené - receptov je tu dosť a dajú sa použiť aj tie čo sú písané z kuracieho mäsa. Určite však treba použiť napr. slaninku a ak je recept s pečením tak zakryť alobalom lebo prsné mäso je dosť suché - tak neviem či si zvyknutá variť diétnejšie a používaš suchšie mäso.
Morku nasoliť, môže sa naplniť (šunkovou plnkou - klasická plnka z rožkov a nasekanej šunky) a zašiť. Dno pekáča vyložiť hustejšie plátkami dobrej slaninky a morku položiť hore prsami a tie ešte tiež poklásť slaninkou. Pekáč zakryť dvojitou vrstvou alobalu a dať ju do rúry okolo polnoci piecť na 80-90 stupňov asi tak na 8 hodín, potom prepnúť na 180 stupňov, šťavu zlievať a piecť cca do obeda. Až pred dopečením pridávať plátky masla na prsia morky, lebo by šťava zbytočne horkla a nechať ju potom odokrytú dopiecť do zlatista. Zliatu šťavu zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
Ináč, u nás doma bola morka tradičným vianočným jedlo, keď ešte inde ju moc nepekávali, ale my sme boli veľká rodina , 10 členov a kačka, či huis by nám bola málo, marka nám vyhovovala, aj keď nebola plnená, ale dobre prepečená, domäkka.
Je to komlikovane aby vysla chrumkava a stavnata ,a co som ja jedol plnku "stuffing" robili samostatne ...good luck
kuchar.mojerecepty.sk/2009/09/morka-pecena/...
hospodyne.mojerecepty.sk/2008/10/pecena-kruta/...
No a servirovanie celej morky je trosku komplikovane - pred hostami sa to naozaj zle porcuje , treba mat k tomu dobre naradie - verku vidlicu aby sa morka udrzala a necestovala po servirovacej miske a dobry siroky a naozaj mimoriadne ostry noz aby sa dali narezat krasne tenke platky .
Drzim ti palce aby sa ti to podarilo , morka sa prepiekla , nevysusila a bola stavnata a hlavne hostom chutilo...:-)
Dufam, ze sa ti vydari a bude vsetkym chutit :-)
isto zaujímavá a rada sa s Vami podelím o svoj zážitok.
Nebudem popisovať to, čo tu bolo vyššie v radách, ale mňa zaujala táto "operácia"...do pŕs morky vstrekovali injekčnou striekačkou šťavu, ktorá stekala pod morku a v závere nechali dopiecť morku odkrytú a potretú roztokom medu a vody a mletého zázvoru. Servírovali ju celú a každý stolovník dostal do ruky ostrý nožík a sám si odkrajoval z celej morky. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a neskutočný zážitok, lebo z morky nakoniec zostala iba obrezaná kostra :-) a neskutočne dobrá nálada, pretože každý opisoval, ako ukoristil pre seba tú najchutnejšiu časť...ale ktorá bola najchutnejšia, keď sa zjedlo temer všetko? :-))) zaujímavosťou bola servírovacia misa, ktorá sa posúvala stredom stola na "klzákoch"tak, že každý si mohol pohodlne odrezávať a morka bola "osadená" vo zvláštnom stojane, akoby napichnutá, takže bola stabilná pri manipulácii nožíkmi neskúsených stolovníkov.
Prílohou boli zapečené kôpky zemiakového pyré, poliate šťavou -výpekom, chlebové tyčinky, rôzne pikantné, ale aj ovocné omáčky.
Prekvapením pre mňa bol aj naturálny stopkatý zeler, hroznové bobule, a vytlačená šťava z grepfruitu, ktorou si gurmeni mäso polievali.
Mäso bolo zvláštnej, ale výbornej chuti, žiaľ, receptúru nálevu som nezískala.