Prosím nemá niekto dobrý a hlavne overený recept na pečenú morku cca 7kg /nie s mandľovou plnkou/ Toho roku na 1.sviatok vianočný by som ju rada pripraviť pre rodinku. Ďakujem
@zareagujDiskusie
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Daniela15: Prívarok - rednutie 13 najnovší komentár 28. novembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 1025 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 6 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Ellie17: Recepty po starých mamách: Čo u vás doma nikdy nesmie chýbať? 13 najnovší komentár 8. decembra 2025
- Haji: Co dnes vaříte, pečete? December 2025 635 najnovší komentár včera 18:36
- Mijaita: Vůně vánoc 7 najnovší komentár 17. decembra 2025
- Ellie17: Trapasy v kuchyni – priznajme si, zažili sme ich všetci! 2 najnovší komentár 12. decembra 2025
- Zizu: Žĺtkové rezy 1 najnovší komentár včera 23:17
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Janac: Rímsky hrniec-čo to je? 30 najnovší komentár 18. novembra 2025
- Babinka: Domace cestoviny - do kazdej rodiny :) 36 najnovší komentár 18. októbra 2025
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Chrumkavé slané praclíky +fotopostup -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky +video -
Karamelové košíčky (šuhajdy) -
Opekance s makom -
Jemné vanilkové pečivo s orieškovým krémom -
Chrumkavé čínske kura v medovej omáčke s opekanými rezancami
-
Grilážové kocky Jožky Zaukolcovej -
Vianočné pečivo - plnené orechy -
Apsheron - lieskovoorieškový zákusok +fotopostup -
Jednoduchá orechovo-kávová torta -
Poctivá domáca hubová kapustnica s mrveničkou. Pochutnáte si, aj keď je bez mäsa +video -
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál -
Kysnutý koláč s karamelizovanou jablkovou náplňou +fotopostup
-
Štedrák z lineckého cesta, bohatý vianočný koláč plný chutí VIDEO -
Trojfarebné šuhajdy plné čokolády a orechov VIDEO -
Mramorovaná poleva na sušienky a koláčiky. Jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť wau efekt VIDEO -
Jednoduché triky, efektný výsledok. Takto zdobiť koláčiky ste ešte určite neskúšali! VIDEO -
Stromčeky z lístkového cesta, rýchle a efektné slané chuťovky VIDEO -
Vianočné pečivo pre lenivé gazdinky. Rýchlo hotové a bez vykrajovania! VIDEO -
Biela čokoládová saláma, jednoduchá cukrovinka, ktorú zvládne každý VIDEO
-
Sviatočný zákusok: 12 receptov na medové rezy. Od nehynúcej klasiky až po nové variácie -
Vianočná klasika: 13 receptov na vanilkové rožky. Máme tip aj pre lenivé gazdinky, ako ich urobiť raz-dva! -
Jemné a krehké: 11 receptov na strojčekové pečivo. Toto vám vydrží až do Silvestra -
Popraskané sušienky: 11x crinkles, jednoduché, ale efektné, hodné aj vianočného stola -
Ježe, rožteky, laskonky či medvedie labky: 13 receptov na vianočné dobroty s kokosom -
Použite tie správne: Tieto zemiaky sú najlepšie na zemiakový šalát. Prečo nie všetky druhy fungujú? -
TOP rebríček: 15 najčítanejších vianočných receptov všetkých čias. Upečte si na sviatky to najlepšie
Z pŕs som robila buď rezne, alebo plnené - receptov je tu dosť a dajú sa použiť aj tie čo sú písané z kuracieho mäsa. Určite však treba použiť napr. slaninku a ak je recept s pečením tak zakryť alobalom lebo prsné mäso je dosť suché - tak neviem či si zvyknutá variť diétnejšie a používaš suchšie mäso.
Morku nasoliť, môže sa naplniť (šunkovou plnkou - klasická plnka z rožkov a nasekanej šunky) a zašiť. Dno pekáča vyložiť hustejšie plátkami dobrej slaninky a morku položiť hore prsami a tie ešte tiež poklásť slaninkou. Pekáč zakryť dvojitou vrstvou alobalu a dať ju do rúry okolo polnoci piecť na 80-90 stupňov asi tak na 8 hodín, potom prepnúť na 180 stupňov, šťavu zlievať a piecť cca do obeda. Až pred dopečením pridávať plátky masla na prsia morky, lebo by šťava zbytočne horkla a nechať ju potom odokrytú dopiecť do zlatista. Zliatu šťavu zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
Ináč, u nás doma bola morka tradičným vianočným jedlo, keď ešte inde ju moc nepekávali, ale my sme boli veľká rodina , 10 členov a kačka, či huis by nám bola málo, marka nám vyhovovala, aj keď nebola plnená, ale dobre prepečená, domäkka.
Je to komlikovane aby vysla chrumkava a stavnata ,a co som ja jedol plnku "stuffing" robili samostatne ...good luck
kuchar.mojerecepty.sk/2009/09/morka-pecena/...
hospodyne.mojerecepty.sk/2008/10/pecena-kruta/...
No a servirovanie celej morky je trosku komplikovane - pred hostami sa to naozaj zle porcuje , treba mat k tomu dobre naradie - verku vidlicu aby sa morka udrzala a necestovala po servirovacej miske a dobry siroky a naozaj mimoriadne ostry noz aby sa dali narezat krasne tenke platky .
Drzim ti palce aby sa ti to podarilo , morka sa prepiekla , nevysusila a bola stavnata a hlavne hostom chutilo...:-)
Dufam, ze sa ti vydari a bude vsetkym chutit :-)
isto zaujímavá a rada sa s Vami podelím o svoj zážitok.
Nebudem popisovať to, čo tu bolo vyššie v radách, ale mňa zaujala táto "operácia"...do pŕs morky vstrekovali injekčnou striekačkou šťavu, ktorá stekala pod morku a v závere nechali dopiecť morku odkrytú a potretú roztokom medu a vody a mletého zázvoru. Servírovali ju celú a každý stolovník dostal do ruky ostrý nožík a sám si odkrajoval z celej morky. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a neskutočný zážitok, lebo z morky nakoniec zostala iba obrezaná kostra :-) a neskutočne dobrá nálada, pretože každý opisoval, ako ukoristil pre seba tú najchutnejšiu časť...ale ktorá bola najchutnejšia, keď sa zjedlo temer všetko? :-))) zaujímavosťou bola servírovacia misa, ktorá sa posúvala stredom stola na "klzákoch"tak, že každý si mohol pohodlne odrezávať a morka bola "osadená" vo zvláštnom stojane, akoby napichnutá, takže bola stabilná pri manipulácii nožíkmi neskúsených stolovníkov.
Prílohou boli zapečené kôpky zemiakového pyré, poliate šťavou -výpekom, chlebové tyčinky, rôzne pikantné, ale aj ovocné omáčky.
Prekvapením pre mňa bol aj naturálny stopkatý zeler, hroznové bobule, a vytlačená šťava z grepfruitu, ktorou si gurmeni mäso polievali.
Mäso bolo zvláštnej, ale výbornej chuti, žiaľ, receptúru nálevu som nezískala.