Prosím nemá niekto dobrý a hlavne overený recept na pečenú morku cca 7kg /nie s mandľovou plnkou/ Toho roku na 1.sviatok vianočný by som ju rada pripraviť pre rodinku. Ďakujem
@zareagujDiskusie
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Klaudiva: Zmrazenie torty s fondánom pred oslavou 1 najnovší komentár 6. februára 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 4 najnovší komentár 10. marca 2025
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 358 najnovší komentár 3. marca 2025
- Valeri: Ako na zvýšený cholesterol ? 41 najnovší komentár 25. februára 2025
- Sovka62: Kukurica s makom 8 najnovší komentár 23. februára 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 81 najnovší komentár dnes 13:29
- Haji: Co dnes vaříte? Február 2025 29 najnovší komentár 3. marca 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 3 najnovší komentár 10. marca 2025
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Trik, ako jednoducho odstrániť etikety z dóz a fliaš VIDEO
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Nepečené kokosovo-čokoládové kocky VIDEO
-
Piškótový zákusok Včelie bodnutie VIDEO
-
Zemiaková pizza, žiadne cesto ani múka, aj tak chutí perfektne VIDEO
-
Potrebujete vyčistiť zanesenú termosku? Tieto obyčajné kuchynské suroviny vám pomôžu VIDEO
-
Jogurtové pečivo so syrovou plnkou VIDEO
-
TOP rebríčky: Veľkonočné rezy, veterník na plechu aj kysnuté koláče ako pierko. Pozrite si všetky najlepšie februárové recepty
-
Upečte na želanie: 12 receptov na kysnuté záviny. Pozrite sa na tie plnky, každý si príde na svoje
-
Popolcová streda: Dnes sa začína predveľkonočný pôst. 13 tipov, čo variť bez mäsa
-
Svetový fenomén: Ošiaľ menom dubajská čokoláda. Neušla sa vám v obchode? Takto si ju môžete vyrobiť doma
-
Praktické riešenie: 10 receptov, s ktorými pripravíte mäso s prílohou naraz v jednom hrnci
-
Na posledný fašiangový víkend: 11x slané chuťovky v znamení oškvarkov a klobás
-
Prídete si na svoje: 8 receptov na drobné slané pečivo pre všetkých, ktorí zbožňujú olivy
Z pŕs som robila buď rezne, alebo plnené - receptov je tu dosť a dajú sa použiť aj tie čo sú písané z kuracieho mäsa. Určite však treba použiť napr. slaninku a ak je recept s pečením tak zakryť alobalom lebo prsné mäso je dosť suché - tak neviem či si zvyknutá variť diétnejšie a používaš suchšie mäso.
Morku nasoliť, môže sa naplniť (šunkovou plnkou - klasická plnka z rožkov a nasekanej šunky) a zašiť. Dno pekáča vyložiť hustejšie plátkami dobrej slaninky a morku položiť hore prsami a tie ešte tiež poklásť slaninkou. Pekáč zakryť dvojitou vrstvou alobalu a dať ju do rúry okolo polnoci piecť na 80-90 stupňov asi tak na 8 hodín, potom prepnúť na 180 stupňov, šťavu zlievať a piecť cca do obeda. Až pred dopečením pridávať plátky masla na prsia morky, lebo by šťava zbytočne horkla a nechať ju potom odokrytú dopiecť do zlatista. Zliatu šťavu zahustiť škrobovou múčkou rozmiešanou vo vode.
Ináč, u nás doma bola morka tradičným vianočným jedlo, keď ešte inde ju moc nepekávali, ale my sme boli veľká rodina , 10 členov a kačka, či huis by nám bola málo, marka nám vyhovovala, aj keď nebola plnená, ale dobre prepečená, domäkka.
Je to komlikovane aby vysla chrumkava a stavnata ,a co som ja jedol plnku "stuffing" robili samostatne ...good luck
kuchar.mojerecepty.sk/2009/09/morka-pecena/...
hospodyne.mojerecepty.sk/2008/10/pecena-kruta/...
No a servirovanie celej morky je trosku komplikovane - pred hostami sa to naozaj zle porcuje , treba mat k tomu dobre naradie - verku vidlicu aby sa morka udrzala a necestovala po servirovacej miske a dobry siroky a naozaj mimoriadne ostry noz aby sa dali narezat krasne tenke platky .
Drzim ti palce aby sa ti to podarilo , morka sa prepiekla , nevysusila a bola stavnata a hlavne hostom chutilo...:-)
Dufam, ze sa ti vydari a bude vsetkym chutit :-)
isto zaujímavá a rada sa s Vami podelím o svoj zážitok.
Nebudem popisovať to, čo tu bolo vyššie v radách, ale mňa zaujala táto "operácia"...do pŕs morky vstrekovali injekčnou striekačkou šťavu, ktorá stekala pod morku a v závere nechali dopiecť morku odkrytú a potretú roztokom medu a vody a mletého zázvoru. Servírovali ju celú a každý stolovník dostal do ruky ostrý nožík a sám si odkrajoval z celej morky. Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť a neskutočný zážitok, lebo z morky nakoniec zostala iba obrezaná kostra :-) a neskutočne dobrá nálada, pretože každý opisoval, ako ukoristil pre seba tú najchutnejšiu časť...ale ktorá bola najchutnejšia, keď sa zjedlo temer všetko? :-))) zaujímavosťou bola servírovacia misa, ktorá sa posúvala stredom stola na "klzákoch"tak, že každý si mohol pohodlne odrezávať a morka bola "osadená" vo zvláštnom stojane, akoby napichnutá, takže bola stabilná pri manipulácii nožíkmi neskúsených stolovníkov.
Prílohou boli zapečené kôpky zemiakového pyré, poliate šťavou -výpekom, chlebové tyčinky, rôzne pikantné, ale aj ovocné omáčky.
Prekvapením pre mňa bol aj naturálny stopkatý zeler, hroznové bobule, a vytlačená šťava z grepfruitu, ktorou si gurmeni mäso polievali.
Mäso bolo zvláštnej, ale výbornej chuti, žiaľ, receptúru nálevu som nezískala.