Varenie

Mliečna paradajková polievka

lubkas - bez fotkylubkas, 7. júna 2018

Dobrý deň, keď som bola malá, tak moja starká varila takú mliečnu polievku kde plávali aj šupky z rajčín a nie som si istá či aj rajčiny, moc si nespomínam ale viem, že bola výborná a bola biela. Ona ju volala paradajková polievka, takže podľa názvu to neviem nájsť. Neviete niekto náhodou o akú polievku sa jedná ? Alebo nejakú jej podobnú?

@zareaguj


Diskusia k téme

lianka
Ja robievam kyslú zemiakovú a to tak, že keď sú zemiaky napoly uvarené pokrájam do nej asi 3-4 rajčiny nechám povariť asi 15 minút a dám do polievky zátrepku. Je vynikajúca a osviežujúca. Ešte počas varenia pridám malú cibulku, teraz môžu byť cíbiky, dosoliť a komu chutí na tanieri dokysliť /citronom alebo octom/.
1x lubkas
rulik
500 g peradajok
40 g tuku
40 g hl. múky
paprika,so+
1/4 L kyslej smotany alebo mlieka
60 g ryže alebo rezancov
kúsok tvrdého syra na strúhanie
1,5 L vody
Paradajky pokrájame, rozvaríme vo vode a prelisujeme. Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku. Rozriedime ju studenou vodou, prevaríme, posolíme, doplníme červenou sladkou paprikou, pridáme ryžu a polievku varíme na miernom ohni, kým ryža nezmäkne. Prilejeme prelisované paradajky a krátko povaríme. Ak namiesto ryže dávame rezance, zavárame ich až do hotovej polievky. Polievku zjemníme kyslou smotanou alebo sladkým mliekom. ak sa nám vidí málo hustá, môžeme do mlieka rozšľahať ešte lyžicu hl. múky. Kto má rád syr, pridá si ho postrúhaný do polievky. Ako závarku môžeme použiť aj opraženú žemľu.
Neviem, či som Ti týmto receptom pomohol, ale ak si ho prispôsobíš svojim chutiam, možno by sa dal použiť.
"Slovenská rodinná kuchárka, str. 26"
1x lubkas
rulik
Tá istá kniha na str. 382:
4-6 dobre zrelých paradajok
1 lyžica múky
400 g mlieka
2 lyžičky masla
štipka soli
Paradajky umyjeme, pokrájame na kúsky, dáme do hrnčeka, kt. sme postavili do nádoby s vriacou vodou. Pridáme múku a dusíme 10 minút, prelisujeme cez sito a za stáleho rýchleho miešania pridávame teplú prelisovanú zmes do studeného mlieka. Potom ju posolíme. Dáme na sporák, stále miešame a do teplej polievky pridáme maslo.
Neviem prečo je mlieko uvedené v gramoch, predávam tak ako som kúpil.
Dobrú chuť.
1x lubkas
mariamka
toto prislo ako na zavolanie, @Lianka (7.6.2018 14:22) ono zatrepka ani nebola treba, troska som rozpuckala zemiaky aj rajciny /mimochodom z konzervy :)/ kopor taka bodka, mohlo by sa to pridat do receptov, velmi chutna polievka, rychla, doporucujem



1x haji
lianka
Som rada, že som pomohla. Ja robievam aj omáčku takú, ale vtedy pridám aj zásmažku a hustejšiu zátrepku. @ Mariamka skús, určite neobanuješ. Miesto rajčín môže byť aj paradajkový pretlak.