Varenie

Miska - kyska

afataga - fotkaafataga, 10. augusta 2012

Chcem sa opýtať, či máte skúsenosti s týmto zázrakom? V návode píšu, že cesto vykysne za 10 min., robíte klasický kvások a pridávate ho do múky alebo nahádžete do misky všetko naraz a potom pomiešate? Miešate ručne alebo strojom? Ako dlho?
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

marianne69
Mala som umelu,teraz mam sklenenu.Tym,ze sa tam nedostane vzduch,naozaj to cesto vykysne skor a je ho plna miska,ale vykysne tak ci tak,len to trva dlhsie.Uz som si zvykla zakvasit vecer a rano piest alebo naopak..Ak sa nahlim,tak ju vyuzivam,pre mna je to dobra vec...ale cas som teda nestopovala....
marianne69
a kvasok niekedy robim,niekedy nie a vykysne.Cesto predtym vypracujem a dam do misy-rychlokysky:-)
jankalili
ja si kvások urobím a potom hodím do kysky...cesto premiešam ručne - nie nejako veľmi - len tak light a nechám vykysnúť...plnené buchty mám spravené do 50 minút aj s pečením :)
evusik
môj názor na misku rýchlokysku je takýto - cesto si v uzavretej nádobe udrží vlastnú mikroklímu (stála teplota, vlhkosť, nie je tam prievan...) a preto vždy pekne vykysne aj keď určite nie za 10 minút. Moja mama takú misku nemala, ale keď cesto zamiesila najprv v mise potom na doske a keď ho mala vypracované ona ho tou miskou priklopila, čiže uzatvorila to cesto v priestore a tak si vytvorila čosi ako misku rýchlokysku .... a bolo :-) ja tak robím doteraz cesto na slížiky, priklopím miskou a nechám odpočinúť...
takže použiť sa dá určite akákoľvek nádoba, najlepšie okrúhleho tvaru, len musí byť uzatvárateľná...
ja v tej miske zamiesim, moc sa s tým nepáram... ak robím tuhšie cesto, premiesim ešte na doske, vrátim do misky, uzavriem a nechám vykysnúť... tiež nechávam kysnúť cez noc a ráno pečiem... a keď sa mi nechce robiť ručne, dám do pekárničky a tam aj vymiesi aj vykysne a v podstate je to tiež uzatvorená nádoba...
mne sa miska rýchlokyska páči preto, že ju môžem postaviť hocikam, nemusím kričať po domácich aby zatvárali dvere, lebo je prievan a mne kysne cesto a vlastne na to nemusím dávať vôbec pozor :-)
zdezda
...aj ja mám rada misku-kysku, tiež aj kvôli prievanu a kvalitnému kysnutiu cesta ako @evusik :-), ale aj na už upečené pečivo, koláče, medovníčky,...zostanú mäkké, a niekedy aj ako skrýšu so sladkosťami pred mlsnou dcérkou :-)
lilienocka
Moja babka davala cesto zamiesila, prikryla utierkou a dala pod hrubu perinu kysnut :-) velmi sa mi to osvedcilo- aj ked teraz mam pekarnicku, v ktorej to pri miernej teplote kysne ozaj rychlo, alebo novsie rury na to tiez maju program- kysnutie... Skus najprv tu perinu, vsetko chce svoj cas, aj cesto, aby nakyslo :-))
afataga
dakujem vsetkym za rady a skusenosti, ja tiez davam spracovat do pekarnicky, ale dlho to trva, tak som myslela, ze ked chcem len trochu pre dvoch, aby som to mohla urobit rucne, kedysi som skusala kysnute a vobec sa mi nedarilo, tak som to vzdala, az ked som si kupila pekarnicku, zacala som z neho piect, tak vyskusam aj misku-kysku, ked ju tak chvalite, este raz dakujem
aroooo
ja som dala cesto do obyčajnej okrúhlej plastovej misky s vrchnákom a vykyslo krásne a keďže bolo aj dosť teplo pomerne aj rýchlo.
pacik
Ak potrebuješ urýchliť kysnutie, treba postaviť uzatvorenú misku do vlažnej vody, pomáha to.
hanee
ja zarabam v mise, prekryvam potravinarskou foliou a zavriem do vypnutej truby, nakysne rychlo a pekne.
sovka62
Mám ju, ale používam ju na miesenie cesta len tak ako každú inú misu. Keď bola nová, skúšala som, áno, bolo to rýchlejšie, ale podľa mňa to na kvalite finálneho výrobku bolo poznať. Preto sa kysnutie nesnažím urýchliť, ani zavretá kyska, ani rúra, ani teplá voda. Mám šťastie, že som paňou svojho času, tak si radšej zamiesim skôr a nechám kysnúť koľko treba, neponáhľam sa.
mojack
Mam misku-kysku a zistila som jedno plus.Moja skusenost s kysnutim v tejto nadobe mi urobila radost a tak bez problemov si aj ja dam kysnute dobroty. Cesto vykysnute v tejto kyske a upečený koláčik alebo zavin mi nespôsobuje palenie záhy.
angiek
pouzivam kysky, mam 3, mensiu pouzivam ako hociktoru inu uzatvaratelnu misku, cesto v nej miesim rucne asi 5 minut, potom zavriem, necham 2x puknut a hotovo, mne tak nakysne do 15 minut, cesto je tak akurat
havino
mám ju tiež,používam stále, ale vôbec sa už neriadim nejakým puknutím vrchnáka, zamiesim v nej cesto, prikryjem a nechám v nej kysnuť kolko potrebujem, okom zhodnotím
valeri
Môj názor na misku-kisku je, že ako misku-kysku možem použiť hocijakú misu alebo dózu s dobre tesniacim vrchnákom a za pár šupov. Ide tam len o to, aby sa do nádoby nedostával vzduch, vedeli to už aj naše staré mamy a mamy a táto miska nie je žiadny veľký objav, ale zato za drahé peniaze. Vyskúšali sme s kamarátkou, ktorá si ju kúpila. Ja v mojej dóze s vrchnákom a ona v miske-kyske. Žiaden rozdiel. Aj v nej cesto rovnako potrebovalo 20-25 min.Ale darmo, biznis je biznis .-)).
mariaklara
Ja mám originál z Tupperware, ak chceš pozri si moje recepty, ja ju nedám za nič na svete, oveľa rýchlejšie v nej všetko nakysne, ušetrí veľa času. Môžeš ju využiť aj na iné veci, ak ju máš ako ja, tak určite ti o nej povedali všetky možnosti. Ak ťa to zaujme, môžem ti napísať viac.
afataga
@mariaklara dakujem, kupila som uz v Konekuse, este som ju neskusala, lebo som bola na dovolenke, tvore recepty si pozriem ked budem mat cas
anina6
ja to robím ako sovka62, cesto nechám kysnúť voľné prikryté čistou utierkou a trocha prisuniem ku krbu. vykysne za pol hodku a koláče sú vynikajúce.
milo60
A já jsem si misku - kysku udělal sám... :-). Když jsem dělal nedávno svůj první chléb, těsto vykynulo (vykyslo) a přilepilo se mi na utěrku, kterou bylo přikryté. Při dalším chlebíku jsem misku s těstem zakryl a utěsnil alobalem, ale ten se mi při kontrole kynutí trhal a různě jsem ho lepil lepící páskou. Ale překvapilo mě, že těsto rychleji a o mnoho více nakynulo. Protože jsem nechtěl neustále trhat a vyhazovat alobal, rozřízl jsem nakonec igelitový pytlík (použil jsem ho jako folii), překryl tím mísu s těstem a igelit upevnil gumou (jako když se upevňuje plátýnko na hrnec, když se dělají "buchty na pare"). Vytvořil jsem tak těstu mikroklima a navíc jsem jej přes igelit mohl sledovat, jak kyne. O mnoho rychleji a nabývá na objemu. Tímto způsobem mohu použít jakoukoliv misku podle toho, kolik toho kynutého těsta dělám. (Místo igelitu jistě možno použít i potravinářskou smršťovací folii.) Mno jo... my kuchaři - amatéři ... :-))
afataga
@milo60 no aky si ty sikovny chlapec :-), musim povedat, ze som aj pobavila pri citani, ked som si predstavila ako bojujes s tym alobalom :-))), dobre si si poradil, ja pouzivam na vypracovanie a vykysnutie pekarnicku, je to skoro bez roboty, kedze si taky nyvaliezavy, tesim sa na tvoje recepty, tak sa nehanbi a pridavaj a nemusis prekladat, ja rozumiem :-)
milo60
@afataga - tož děvčico, děkuji ti za pochvalu... :-) Co se týče překladů, ty rozumíš, jiní by nemuseli, tak asi tak (že? ... čučoriedka a drevokocúr... cha cha cha). Ale co se týče receptů a jejich uveřejněním, hm, hm... nevím, nevím. I když občas něco uklohním, tak je to podle nějakého (nečího) receptu a pečení se vlastně tady učím... Vždyť před měsícem jsem ani pořádně nevěděl, jak se zadělává kynuté těsto... :-) Tak uvidíme, snad později....
afataga
@milo60 ze děvčico :-))) zas si ma pobavil :-), ber to tak, ze clovek sa uci cely zivot, zevraj nikdy nie je neskoro, hlavne, ze ta to bavi, to je zaklad a druhy zaklad je odvaha experimentovat, tak drzim palce, ogare :-)