Rôzne

Med či nemed

lettice - bez fotkylettice, 20. novembra 2017

Ahojte moji milí Varecháči...obraciam sa na vás zase a už vopred ďakujem za vaše názory či skúsenosti s medom. Takže....kupujem med od včelára no tento rok sa mi priplietol aj ďalší včelár a ja som neodolala, pretože som chcela zásobu na zimu ...Kúpila som teda aj od jedného aj od druhého. Ktorý mám kúpiť aj na budúce??? a ešte, med je rovnako dlho u mňa doma a tohtoročný.

@zareaguj


Diskusia k téme

smejkad
Tohtoročný by tuším nemal cukornatiet, na druhej strane pancovany nescukornatie veľmi veľmi dlho, ak vôbec.
radost
to sa nedá presne povedať dľa tejto foto..med cukrovatie-aj pravý..poctivý..časom..necukrovatie mi agátový med..alebo máš nedôveru pre dačo iné..??
lettice
@Radost (20.11.2017 20:10)

No práve nedôveru k tomu čo necukornatie...a síce je tiež Agátový tak možno preto...Ale mám od toho včelára aj lesný a je taký istý.Ten cukornaty je slnečnicový a krásne vonia až karamelovo.No neviem teda ktorý je ten dobrý medik.
lianka
Záleží od toho, kto aký med má rád. Moji známi včelária a od nich poznám rôzne druhy medov. Prvý býva repkový - je biely ako bravčová masť, on na druhý, tretí deň tuhne až tak, že sa dá ťažko naberať. Ja ho mám najradšej, nemá žiadnu príchuť a netečie keď sa natiera na chlieb a ešte sa mi zdá akoby nebol tak sladký. Potom je agátový-ten je priezračný tekutý. S tým sa dobre sladí. Po agátovom býva lipový /ak má niekto v okolí lipy/ - ten je tiež veľmi dobrý, je tekutý a od agátového sa líši tým, že je trošku do hneda. Po lipovom sa vytáča slnečnicový - ten je tiež tuhý a je žltohnedý. No a tento rok po prvýkrát vytáčali ešte aj po slnečnicovom a to bol nejaký bylinkový, tiež tekutý a mal aj takú zvláštnu bylinkovú chuť. Určite sú aj iné druhy, no ja poznám tieto. Ak som pomohla, tak budem rada.
lianka
@ Lettice , prvý med ktorý sa vytáča je repkový, niekto to volá aj kvetový. Ten je tuhý , vy tomu hovoríte že cukornatý. to je pravý med. Tomu tuhnutiu nikto nezabráni a tak isto je tuhý aj slnečnicový. A keď sa nepodarí včelárovi vytočiť repkový v pravý čas a začnú do toho nosiť včielky agát, tak agátový bude zakalený a trošku stuhnutý.
katka78
Bohužiaľ, iba podľa vzhľadu sa nedá rozoznať, ktorý je kvalitnejší, lebo obe varianty vystihujú bežné podoby medu. Inak môže vyzerať čerstvo stočený, inak odležaný, tiež záleží od druhu, obdobia zberu.. na otázku, ktorý máš kúpiť nabudúce si najlepšie odpovieš aj tak asi ty sama, podľa toho, ktorý vám bude lepšie chutiť, s ktorým sa bude lepšie piecť a pod. :-) Vlastne máš šťastie, že si môžeš kúpiť od dvoch včelárov, nie každý rok je bohatá znáška, tak máš plán B :-)
katka78
Mimochodom, komu prekáža "cukornatý" med, stačí ho vo vodnom kúpeli (priamo v pohári) na najnižšej teplote pomaličky zohriať, pekne sa rozpustí. Tá nízka teplota je dôležitá, aby sa v mede nezničili cenné látky. Viem, že mnohí to vedia, ale možno si prečíta niekto, kto to nepozná.
rulik
ja mám tiež tohoročný med už trochu scukornatiety, agátový med býva dosť riedky a preto veľmi necukornatie, neskoršie medy už podľa toho čo včielky zbierali tak sa chová, ale to vôbec nie je na závadu, len sa ťažšie naberá
bolo treba sa spýtať včelára z čoho medík je a ten čo sa Ti najviac osvedčí, tak ten odoberať
haji
Mám léty osvědčeného včelára, od kterého med kupuji. Ověřený zdroj, kvalitní med. Právě dnes jsem si přinesla medík lesní - tekutý a medík pastovaný /šlehaný/ řepkový. Jsem vždy maximálně spokojená. Že medík tekutý tuhne vím, není to žádná závada. Agátový tuhne nejméně. Pastování používají i další dva moji známí včelári. Starší pán, který pastuje celou svoji produkci medu pro sebe a pro rodinu. Je to jeho cítění, že tak medík upravuje - šlehá. Druhý včelár je pán mladšího věku, pastuje větší část své produkce. Medíky od nich jsou výborné. A jsem ráda, když si na mě někdy skleničkou medíku vzpomenou. A třetí včelár je také milovník včeliček, je to propojená spolupráce, protože mu s láskou opylují vinohrad. Od něho dostávám každoročně první skleničku medíku z nové produkce. Každý medík má svoji jedinečnou chuť. Je to až k neuvěření.