Varenie

Máte tradičné recepty z Novohradu a okolia?

carluska - bez fotkycarluska, 18. septembra 2012

Hladam tradičné recepty z Novohradu a okolia/Lučenec, Veľký Krtíš,
Poltár/máte niekto? Podeľte sa, ďakujem.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
Myslím že ich je tu plno: napr. omáčka zo šóšky...
izabella929
@carluska , okresu Lučenec pochádza polievka ,,Čír,, je to v ýborná polievka hotová za pol hodinu..čítala som tu na nete históriu tejto polievočky...údajne ju varievali gazdinky, keď sa chystali na pole na sezónne práce...nabrali do kandličky,/nádoba v ktorej sa nosilo mlieko/ a kus chlebíka k tomu a najdela sa na poli celá rodina..recept mám v mojom albume...dnes sa táto starodávna polievočka kombinuje s klobáskou,cestvinou a kadečím...prává je iba z cibuľky opraženej na masti, zemiaky a na vrch ide peržlenová vňať...polievka podľa starých spisov pochádza z dediny Divín v okr. Lučenec...
izabella929
@hubata...spr ávne, tu u nás je to veľmi obľúbené jedlo jari..u nás si každý pestuje túto vynikajúcu listovú zeleninku...robievam k nej aj volské oko, opečenú klobásku, alebo iba tak, opražiť cibuľku na masti a popolievať..fajnééé.-)))
majsterka
Čír sa varieval aj na Mýtnej,dosť často aj v čase vyberania zemiakov.Podával sa ako raňajkové jedlo.Aby viac zasýtil, pridával sa do tejto polievky dobrý kus údenej slaniny.V niektorých lokalitách nášho regiónu sa ako závarka robila mrvenička, rajbanička alebo domáce rezance.Tieto rezance sa zamiesili s vodou a použila sa hladká múka
izabella929
@majsterka ,máš pravdu.-)) dávala sa aj mrvenička, alebo čokoľvek z cesta..nuž a slaninu ak mali, tak dali a ,,kot nemali, ta nedali,,,ako sa hovorí v tejto oblasti.-)))