Rôzne

Mäta a zelené vošky (prosím o radu!)

tiziana - fotkatiziana, 23. júna 2012

Jedného pekného dňa som si doniesla celá natešená z obchodu
krásnu mätu, že si ju budem s radosťou pestovať. Kvetináč som si
položila na okno schodiska, aby mala svetlo a teplo a starostlivo som
ju začala polievať. Mojej bylinke sa darí, rastie a taktiež sa darí aj jej
malým krpatým zeleným voškám, ktoré ani neviem, kde sa na nej
kedy vzali!? Skúsila som ju ostriekať vodou, ale vošiek som sa
nezbavila. Vie mi prosím niekto poradiť ako sa ich zbaviť? ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

evaz
Do 1 litra prevarenej vody pretlač 25 stručikov cesnaku.Nechaj vyluhovat do druheho dna.Potom preced cez gazu,daj do postrekovača a rastlinku postriekaj.
1x vimar
sovka62
Skús v záhradkárskych predajniach pohľadať Super Champion kvet, je to 250 ml fľaštička hotového roztoku na ničenie vošiek. Ak nepochodíš, spýtaj sa na Pirimor v rozprašovači, to je tiež prípravok proti voškám. To je 500 ml fľaša, v ktorej je vložená len účinná látka, vodu si doplníš doma, pretrepeš a môžeš striekať. Tých prípravkov by som mohla menovať ešte najmenej desať, ale to sú všetko zabalené na použitie do viac litrov vody, to ti na jednu mätu netreba. A odpoveď na otázku kde sa vzali, je jednoduchá, prileteli. Tohto roku ich je tak veľa, že si také ani nepamätám (a ja veru už pamätám dosť).
marikafil
No ale po postreku Pirimorom radšej treba počkať, lebo je to jed a ktovie, čo všetko spraví v čaji, ale určite nič dobré. Proti voškám sú vraj účinné postreky zo žihľavy. Ja tento rok skúšam BIO - postrek z pomarančového oleja obohateného bórom - je to prírodné hnojivo, ale ten pomarančový olej má za následok, že vošky uschnú. Vyskúšala som na ružiach a bola som veľmi úspešná. Ten prostriedok sa volá PREV-B2 a je od firmy BIO Tomal - a je veľká škoda, že ho bežné obchody pre záhradkárov neobjednávajú - holt, jedovatá chémia je ešte stále najviac preferovaná:-(
tati2008
Od firmy NATURA -Rock Effekt je to bio vyrobok ,jeho ochranna lehota je 1 den a tak ako napisala marikafil aj PREV-B2.
evanaaa
Možno sa nájdu aj iné, prírodné, neškodlivé prostriedky na ich ničenie. Aj @evaz sem jeden dala, lenže pri dnešných cenách cesnaku je to asi neaktuálne. O nejakých som kedysi aj čítala, mám aj knihy, napr. 1000 rád pre záhradkárov, možno by sa tam niečo našlo, ak by som sa podívala.
tiziana
ďakujem vám za rady, skúsim najprv ten domáci cesnakový postrek