Rôzne

Mamine recepty

betka33 - fotkabetka33, 9. mája 2013

Všetkým pekný deň, a keďže je za pár dní deň matiek, tak len taká nostalgická spomienka na pár jedál čo naša mamina varievala. Týmto jej vzdávam hold, že aj z mála nám varila veľmi chutne a zdravo. Možno niekto z vás bude poznať pár receptov, ja viem povedať len to , že hotové jedlá chutia len ako od mamy, nikto sa im nevyrovná. Napr: šúľance s makom, pirohy, plnená paprika, paprikáš, alebo aj orechové rožteky a krémeška. Z polievok : cestovinová tarhoňová na paprike, a tiež domáce fliačky s tvarohom a smotanou.A krúpová polievka, alebo fazuľová s domácimi rezancami....Je toho dosť, tak vopred si plánujem , že sa do týchto receptov pustím a pridám sem.Tak veľa pekných rokov v kuchyni prajem všetkým s ich mamami, veď tieto pominuteľné okamihy nám cez jedlo vždy pripomenú ruky mamy.

@zareaguj


Diskusia k téme

ancicka
Pekne si to napísala.Verím,že každá z varecháčiek sa od mamky veľa naučila.Ja tiež.
fany1602
to je naozaj krásne napísané!!! aj mňa mama veľa naučila síce viac varenie lebo mama veľmi nevypekala iba ak kysnuté veci ale som jej naozaj veľmi vdačná lebo vdaka jej radám a trikom viem celkom dobre variť aspoň ostatný to tvrdia :)@betka33 už sa teším na receptíky lebo recepty naších mám sú naozaj najlepšie!!!!aj ja stále pátram po takých!!!tak dúfam že ich sem pridáš čo najskôr :)vopred dakujem
evanaaa
Veru, tiež si beriem moju mamu za príklad, ona totiž málokedy skúšala nové recepty, mala svoj stály široký repertoár a postupne varila z neho jej dobré a odskúšané recepty, tie pravé, domácke. Pondelok, streda a piatok boli " múčne dni", na tie sme sa tešievali, či už boli sladké alebo slané. A keďže nás bolo dosť, musela variť každý deň nové jedlo - dva chody, lebo polievka nesmela chýbať.
hubata
Veru tak Evička: "polievka bola grunt", t.j. základ a k tým hustým zeleninovým polievkam sa piekli na Záhorí najmä ovocné béleše, niekedy s tvarohom, s posýpkou z maku, orechov alebo so strúhankou. Obľúbené boli aj prácne štrúdle, ale tie vyžadovali veľa času a tak sa piekli v sobotu alebo v nedeľu. Od skorej jari do neskorej jesene bol vždy dostatok ovocia a záležalo len na fantázii kuchárok ako ho zúžitkuje. Peklo sa veľa plechov, veď aj do roboty sa patrilo doniesť ochutnať kolegyniam. Je mi záhadou ako sa tak rýchlo šírili recepty z časopisov - veď vtedy internet neexistova.
anka1111
ja mám tiež v spomienkach maminu kuchyňu a nechávam sa inšpirovať.
lasocka
Hm,mňa mamka nestihla vela naučiť..zomrela ked som mala 16 rokov...no varenie ma bavilo,tak som skušala podla časopisov a svojich chutí..vlani som nabrala odvahu na kysnute cesto a chlieb a dakujem vam zo srdca za recepty "moje varechačske mamy":)
mariamka
veru krasna tema, ja by som to este rozsirila o "babkine/starkine recepty", kedze mamina bola zamestnana a starka zila s nami, varila vecsinou ona, kysnute, cestovinove, privarky (ach jaj:)) na to bola macher, rano bolo vzdy kakavko alebo biela kava a prazenicka... vazme si odkaz nasich mam a starych mam .. a nielen na Den matiek