Varenie

Mam velky problem

hltavec - fotkahltavec, 9. februára 2013

sef mi volal z cudzieho cisla tak som mu dvihol a chce po mne aby
som doma zrobil krabie tycinky na ochutnavku lebo potom to
budeme robit v robote pre jednu firmu, ktora bude mat u nas
teambuilding,nevietee mi poradit? ja dam asi vypoved a pojdem
vykladat vagony alebo dokladat tovar. Dakujemvam za radu a
omluvam sa ze vas s tym otravujem

@zareaguj


Diskusia k téme

dodo46
tie vagóny budú pre teba asi najlepšie riešenie
hltavec
dodo a vies mi neico zohnat alebo len konstatujes bez ochoty pomoct mi?
marika9
Nájdi si novú prácu a tam drž hubu a krok, Hlavne sa ničím nechváľ. Potom budeš mať pokoj.
jozefj
Aj ja som za vagóny,? Ale či to není moc náročne pre Vás??
abdul
@hltavec : Začni sa učiť skratky označovania vagńov, zíde sa ti to. Len neviem, či to nebude pre teba príliš veľký záber na .... .
ernest
tak na toto recept nepoznam len viem že to čo sa predava ako krabie tyčinky v skutočnosti je produktom skoro chemickeho priemyslu snad sa tam pri troche dobrej vôle nájde aj kúsok ryby .Na vagóny kašli a zober tu šéfovu požiadavku ako výzvu ,kto vie snád vytvoríš čosi na čom zbohatneš a možno z toho budeš mat aj peniaze .
dodo46
@ernest
Čaba neblázni !!! Už len to by nám chýbalo aby hltavec niečo vytvoril
arasidka
Huďáčik pahltný, vidíš, vidíš, keby si bol ženská, poviem ti - choď na materskú a budeš mať chvíľu pokoj. Ale takto? Ešte sa nám priznaj k jednej veci - si vyučený kuchár s praxou, bez nej, alebo si pôvodne posunovačom na dráhe? Nevieš si poradiť? Ja osobne krabie tyčinky nerobím, nemám ich rada, ale keby mi šéf šliapal na päty, tak by som si to doma vyskúšala, raz,dva, viackrát možno aj za deň. Keď si kuchár z branže - tak iste máš známych, ktorí to už na rozdiel od teba robili - hádam by ti pomohli a nenechali ťa v srabe.
arasidka
ja - som zabudla, a čo na veci mení to, či ti volal zo svojho mobilu, alebo z cudzeho? Jaj, keby to bol jeho mobil, nezdivhol by si ani za oca?
evanaaa
Raz dávno v jednej našej relácii o varení robil Jožo Pročko kuracie horné stehienka plnené krabičkami ( krabie tyčinky), ja som to potom jedla u brata na oslave 60-tin a potom som to robila aj sama, ale musela by som pozrieť presne ako sa to robilo, už si nepamätám, ale dalo sa to jesť a každému to chutilo.
evanaaa
@hltavec , ak by si mal záujem, skúsila by som sa na to podívať.....a okrem toho by si ešte niečo z tých tyčiniek mohol vyčarovať - nejaký šalát a podobne, zadaj si do vyhľadávača, možno ti poradí.
hltavec
no tak to som teda v rozpakoch. Ja som obrabac kovov, no neskor som si zrobil maturitu s nadstavbou kuchara, mal som aj krcmu, ktora mi skrachovala a teraz pracujem v jednej restauracii. Ja viem zrobit salat s krabimi tycinkami, mne treba vyrobit tie krabie tycinky a neviem ako na to, je to velky strese ked sa vas sef daco pyta a potom vas ohovara po pracovisku ked neviete zrobit napriklad bratislavske rozky alebo viedenske parky lacnejsie ako ich kupit hotove vo velkosklade. Pracu mam 100 metrov pri dome a stale ma aj z domu zvolavaju aby som siel vypomoct ked pridu robotnici na obed.
ethanel
@hltavec vrat sa k tomu obrabaniu kovov a dohodni sa ze sefovi budes vyrabat pribor :) alebo sa popytaj robotnikov o pracu ;)
hltavec
este sa vam chcem podakovat za to ako mi zv ysujete sebavedomie, s vama je to uz skoro take zle ako v robote ked sa mi smeju
hltavec
no arasidka ja som si presmeroval cislo zo sefovho mobilu na svokru ale dobehol ma
evanaaa
@hltavec , teraz nerozumiem, ty nemáš uvariť niečo, kde sa vyskytnú tie tyčinky ale ich máš priamo vyrobiť?
hltavec
no on chce po mne aby som vyrobil tie tycinky, mysli si ze to bude lacnejsie ako ich kupovat
arasidka
Hltavec, nič v zlom, po tomto vysvetlení sa viem vžiť do tvojej situácii. Ak je to naozaj tak, tak nám ešte prezraď, ak to nie je tajomstvo, alebo by si si sám nezavaril - aké vzdelanie má tvoj šéf. Tiež sa rozumie kuchyni , alebo nie?
A ešte ma jedna vec zaujíma - ak som tomu dobre rozumela, tak on chce, aby si to všetko robil doma?
ericka
Hltavec,ty máš dnes ale problém za problémom !Tej tvojej svokruške sa musí dnes ale čkať,keď ju toľko spomínaš..Žeby z lásky?
Pridávam sa k ostatným,vrele doporučujem tie vagóny,ale na druhej strane neviem,či ťa tam nebude škoda.Veď určite nie každý obrábač kovov vie,čo je to teambuilding ...
Počúvaj,že ty chceš v tej reštike postúpiť aspoň na managera!Priznaj sa,že tými krabími tyčinkami si chceš u šéfa len šplhnúť!
johanna93
@hltavec povedz pekne šefovi, že na ten jeden teambuilding môže tyčinky kúpiť v nejakom supermarkete, ak tak to nie sú z pravého kraba, ale z nejakej tresky, ochutené a prifarbené.
ericka
Hltavec,ešte si sa nepochválil, ako dopadol špenátovo - zeleninový večierok,na počesť tvojho šéfa . Veď sme ti ponúkli toľko receptov.
Tak čo si vykuchtil,prezraď ! Žeby nebodaj vlastná kalkulácia ?
hltavec
no moj sef je automechanik ale robil na lodi dva roky v kuchyni a prto si mysli ze vie viest restauraciu, on chce odo mna aby som mu na ochutnavku nieco doma pripravil lebo v robote nemame cas a potom ked to schvali tak to budeme robit vo velkom v robote. tak namagerom nechcem byt halve neie v takej zadlzenej restauracii,. keby to bola restauraci UFO, potom by som inak tvrdel. zeleninovy vecierok dopadol tak ze som zrobil zo zeleniny taku zmes ktoru som zapiekol so syrom v listkovom ceste a zo spenatu som zrobil dip, ktory som polial na tie kolaciky. K tomu este syrovy tanier a chutilo mu to. Svokra pri mojej poslednej navsteve uvarila bycie zlazy a pozerala sa cely cas ako si ich "vychutnavam"
hltavec
kriste to podla toho videa dam do mixera namlete odpadky z ryb a zahustim solamylom a este posolim..... tak toto je zleeee
hltavec
este musim napodobnit tu cervenu farbu, asi vyvaril cvikle s vodou
arasidka
Na, kurátenko moje, ja by som chcela vidieť tú vašu reštiku....marinujeho.....aj toho tvojho šéfa, aj teba..... len jedno by som si asi odpustila... asi by som prišla k vám najedená :)))) Mal by si tomu tvojmu šéfovi povedať, že tie plné vagóny by ste mohli vykladať spolu, robil by si to na rampe a nemusel by si doma zo svojho nič pre šéfa variť.
arasidka
počkaj, ešte mu to nehovor, pokúsime sa vybaviť , aby prišiel do vašej reštiky ANOŠEFE .....
ericka
Hltavec,tak klobúk dole,ak si taký šikovný..Len nechápem,prečo by si mal doma vo svojom voľnom čase pripravovať nejaké špeciality.To akože potom donesieš z domu v obedári ?Jedine,čo by som urobila,spísala by som zoznam surovín,ktoré budem potrebovať,dala to nanormovať a až potom varila.Možno by nebolo na škodu,keby bol pri tom aj šéf /resp.prevádzkár/.Veď sa to dá pripravovať aj za prevádzky,keď je volnejšie . A určite by mal niekto z nich ako prvý odegustovať a aj výzorove pokrm ohodnotiť a rozhodnúť,či pôjde do ponuky.To je môj názor..
Ináč svokra musí byť tiež dobrá gurmánka, keď ti pripravila takú delikatesu....
dodo46
Riadnu prču si robí zo všetkých ten obrábač kovov z kuchárskou
maturitou a nevie aké vnútornosti sú jedlé. Čo asi plávalo v polievke
v reštaurácii v ktorej " že vraj " pracuje so šéfom - automechanikom
-pomocníkom v kuchyni na lodi. Vie si niekto predstaviť tu reštauráciu? A prečo zrušil tu diskusiu " vnútornosti " ? Kazila mu
renomé kuchára výskumníka ?
2010
Vyrobit nejaku formu surimi ( to je to spravne meno na krabiu tycinku) a co v preklade je mlete maso -fasirka. Aj v cine sa to vola Yu -= rybacie pyre.
Tu je postup vsak v azii sa robia od 16 storocia tieto rybacie fasirky.
 www.wisegeek.com/what-is-surimi.htm...
evusik
nuž @hltavec takto:
Žena príde k novému gynekológovi a pýta sa:
"Mám ísť na kozu?"
Doktor jej hovorí:
"Nie paninko, len sa tu pekne postavte, rozkročte sa a vyhrňte si troška sukničku"
Žena tak spraví, gynekológ si ľahne na zem, dlho hľadí, potom pošmátra, vyšetrí, sestrička mu podáva nástroje....
Keď vyšetrenie skončí, žena ide za sestričkou a pýta sa jej:
"A to je u vás normálne? takéto vyšetrenie?"
a sestrička jej odpovedá:
"No viete, náš pán doktor bol pôvodne automechanik, dlho bol na úrade práce, potom si spravil rekvalifikáciu a teraz je z neho gynekológ!"
tak s tebou @hltavec a s tvojim šéfom je to rovnako, len si si vybral zlú rekvalifikáciu... mal si sa pýtať za gynekológa, teraz by si nepozeral do hrncov, ale niekam celkom inam.....
ericka
Arašidka,máš pravdu !
Niekedy existovalo porekadlo:,,Šuster,drž sa svojho kopyta!"ktorým sa aj väčšina z nás v minulosti riadila.
Ale toto už dávno neplatí a potom to takto vyzerá, keď sa napríklad z elektrikára z večera do rána stane hoteliér - veľký šéf ! Tiež som to zažila ...
hltavec
dodo46 no ja by som tiez rad vedel kto a preco mi zrusil prispevok, asi to bude tym ze som tam spominal moju svokru, ktorej som mal dat mix z vnutornosti.. no len aby som potom nebol gynekologom niekoho z vas, davajte si na mna pozor :-) ericka a ako sa darilo tomu hotelierovi? aj hotelierstvu som sa uz venoval istym casom mimochodom....
hltavec
ja za to nemozem ze mi vsetko vymazu kde napisem svoj nazor asi si zalozim blog :-)
arasidka
No, je to tak. Gastronómia je tak úžasná vec, na takú prácu by sa mal dať len ten, koho to naozaj baví. Môjho Al Rašida dedo bol vynikajúci kuchár, celý život behal okolo hrncov ,a hoci prešlo už viac ako pätdesiat rokov od jeho smrti, ešte sa v našom mestečku nájdu pamätníci, ktorí si pamätajú na jeho jedáleň, robili tam spolu aj s babkou. Ešte bol môj muž malý chlapec a chodil mu pomáhať, lebo ho to veľmi bavilo , naučil sa tam tomu kumštu a preto mu dedo Bedřich vždy hovoril: Vladeno, ty jednou budeš kuchařem... Nestalo sa, išiel úplne iným smerom, ale ja mu už 42 rokov hovorím: Dzedko, dzedko, ty si sa mal stať kuchárom. A sem tam si povzdychne: Že já sem sa nestal tým kuchárem!"
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@hltavec ,neviem ci ti toto pomoze,ale som nasla na chorvatskej stranke daky recept,
rybacie file nadrobno posekas a vyplachnes v studenej vode v sitku,kym nedostanes nieco ako pasteku,potom pridas do toho bielok,olej,sol(ja si myslim ze by si mohol aj korenie).to sa vari na pare a potom robis s toho co chces,tycinky,gulicky....hladala som ale som nasla len toto :(
baculata
@evusik , nechcem byt vterka, ale taky komentár som dávno nečítala, uprimne si ma rozosmiala, vlastne som pochopila o čo v tejto diskusii išlo, lebo ked som prečítala nadpis - Mam velky problem, stale ma napadla dnešna veta 5 ročného vnuka, ktorý ked si prácne obliekol masku piráta, pozrel sa na mna so slovami : "Babka, mame problém, musím rýchlo pišat" maska rýchlo dole.
hltavec
@pn dakujem ti za recept, znie to dobre, je to jednoduche a tak je to najlepse, baculata. nech hodi kamenom ten........
johanna93
@hltavec - majiteľ reštaurácie automechanik - to tá reštaurácia musí vyzerať :-D Radšej nech varí len guláš a držkovú pre robotníkov, výrobu surimi a viedenských párkov nech nechá odborníkom.
Na tú červenú farbu skús kúpiť potravinárske farbivo - tesco, kaufland alebo v drogérii. Ale najdôležitejšia je krabia príchuť a to veru neviem, kde zoženieš.
 skramlikova.wordpress.com/2011/05/17/surimi-tajemstvi-krabich-tyc...
ericka
Cestovný ruch = Hotelierstvo = Gastronómia
Hltavec,čo myslíš ? Poznáš príslovie: ,,Božie mlyny melú pomaly,ale iste?" Tak asi nejak to vždy aj končí...
Každý dospelý rozumný človek by mal už predsa vedieť,na čo má a na čo nie...
arasidka
Súhlasím - a idem spať. Hltavec, srandu si nerobím, skôr mám pocit, že ty si ju robíš z nás, ale môžem sa mýliť.Tak dobrú noc aj tebe
2010
@dorenika , ja sa cely zivot pohybujem v tomto kruhu a cim menej znalosti tym vacsia drzost a vidina lahkych penazi v gastronomiii, lebo kdo o tom trochu vie by do toho nesiel ked 80% skrachuje pocas prvych 5 rokov. Ja je jedno ci zubarka, lekar, pravnik , sofer kamionu , architekt, bankar, to su za posledny polrok profesie s ktorymi som jednal a ktory si trufaju na otvorenie restauracie a ani sajnu o tom nemaju.
ethanel
@2010 svata pravda a pre to to stale odkladm, najlepsie je mat hotel s restauraciou,, a na to nemam,, pretoze restauracia v tomto pripade je doplnok a aj ked mas stratu a hotel plny ten pokryje naklady pretoze pri cene izby a jej nakladoch na chod je celkovy profit z izby 80-90% pri plnej alebo 70% obsadeni takze ak mi z celkovej kapacit hotela pride na veceru 60% ostatne vykryju non-resident co su hostia z vonku ak niekto pracuje ako hotelier urcite mi da za pravdu ... Ono to je na dlho a hlavne je to majitelovi a jeho strategii ako prilakat hosti, vidim ako to chodi u nas v restauracii a ake usili bas stoji si udrzat hosti a prilakat novych.
tiginko
@evusik odpadla som :-) :-).... @hltavec povedz sefovi, nech ti da peniaze na original kraby, ze mu z nich urobis take tycinky, ze bude oci pulit....
ericka
Jasné,že si robí srandu,veď keby naozaj bol taký,,pomýlený", ako sa prezentuje,tak by mal problém asi aj zapnúť počítač....
Ale niekedy sa treba aj zasmiať a myslím si,že sa mu hlavne včera podarilo zabaviť nás všetkých do neskorých večerných hodín!Takže hltavec vďaka !
evanaaa
Nuž, keď nei je čo jesť, aspoň sa zasmejeme, nie? Chvíľami beriem niečo vážne, potom mám pochybnosti, ale nakoniec je toto asi nejaká recesia, na zlepšenie nálady a na zahnanie hľadu.
A @evusik , tvoj názorný príklad ma pekne pobavil, páčilo sa mi to, napokon aj v tej reštaurácii ( od @hltavec ) bude v polievke plávať motorový olej a miesto príborov budú montážne kľúče, tak to vypadá.
hltavec
no aby ste vedeli, velmi ma podcenujete, po prve mi pocitac zapinaju deti, ja som o tej stranke ani nwevedel, to oni mi poradili tu pisat tak pisemn. Niekedy som mal stolovy pocitac tak som pisal aj s makcenami ale ten sa mi pokazil a som tu na notebooku mojho syna a tu neviem dat diakritiku. A prosim vas nepiste mi tu vulgarizmy lebo potom mi vymazuje Pravda cele diskusi, ani recept na Svieckovu mi nechceli zverejnit. ALe ste ku mne mili ze mi chcete poradit, daco sa predsa len priucim. A aby ste vedeli, ja varit VIEM!!!!!!!!!!!!! tak ma prosim nepodcenujte aby vam nepadli sanky :-)
hltavec
Evanaaa nahodou prepaleny mototovy olej je zbaveny vsetkych bakterii takze je hygienicky cisty, ak neveris, vyskusaj :-) A vidlicovy kluc nie je nadarmo "vidlicovy" :-)
ericka
No Hltavec,ešteže máme tie deti! A prezraď,aký fajný nedeľný obedík si im za to pripravil ?Hoď nejaký receptík !
PS:Len nie prosím ťa plnenú slepicu...
vanilka111
@evanaaa aj ja som robila kedysi tie Pročkove stehienka,aj to asi všetci okrem mňa zjedli, ale ja len to kuracie mäsko a slaninku,do ktorej boli tie akože krabie tyčinky zabalené. dával sa tam na ne aj cesnak a balilo sa to do slaninky a potom do vykosteného kuracieho stehna :-))
hltavec
Recept hodim ked im nieco navarim a hlavne budem mat cas na fotenie a pisanie, dneska to bola len rano omeleta, boli sme na obed u mojich rodicov, jedli sme medailonky na smotane s hranolkami, mali sme ist ku svokre ale nastastie ju zasypal sneh a este mala aj tu drzost nevysuflovat nam chodnicek/tunel, takze je odrezana od sveta. Len keby jej ten telefon este vypli haha
hltavec
@ethanel s tym hotelom ako si sa rozpisala absolutne nesuhlasim. Ceny, zadlzenosti a manazment v hoteloch je u kazdeho natolko rozlicny, ze kym pri jednom hoteli staci na pokrytie naplnit 40% kapacity, v inom nestaci ani 80%, v hotelierstve sa trosku orientujem a nechcel by som ani hotel s restauraciou ani bez... je to natolko riskantne, ze kym clovek nie je za vodou a nema peniaze na to aby znasal ten risk, neoplati sa mu vlastnit ziadny.
ethanel
@hltavec ja nehovorim o SK a navratnost pri takej investicii nieje tak rychla to mi je jasne ale nakolko zijem v UK a v kupelnom meste a pracujem v tomto fachu dost dlho vonku vidim ako to tu chodi, netvrdim ze vsetci zarabaju prachy ale vidim co stoji izba na noc a ked si odratam naklady na upratanie plus hodinovy zarobok polky co ju upratuje a priblizne naklady na jednu izbu este stale mi vychadza zaujimave cislo, mamzelka pracuje ako menezerka rezervacii a jednom najluxusnejsom hotely v Bath a viem co ich vo stoji ved som tam pracoval aj ja a este ked spusti z celkovej ceny 30-40% este stale maju pekny profit ak by som mal nieco otvorit tak len tu v Uk ale urcite nie z pozicky, inac robim papiere v restauraci kde dom asistentom managera tak viem ako taka restika funguje a co to stoji ;) inac tu nebudem rozoberat svoju pracu, na SK maju prevadzky len prachaci ci si nakradli a skupita G&T :) ja viem ze tam ma byt J ale srandujem a ludia co idu ruka v ruke s touto skupinou a este jednou ale to sem nepatri. Ps: To co si napisal ti neberiem je nieco na tom pravdy ale zalezi aj odvtoho co prevadzkujes a ake sluzby poskytujes .... Je to na dlhe rozpravanie a mudrovanie, ekonom nie som ale viem ze z poctivych prachv si to moze dovolit len zooar ludi na svete.
tempura
Bozinku muj a to je takovy problem Hltavec??? Jestli neni pozde, tak si nachystej ty male potvurky (my je nazyvame tady na Floride shrimp) a ocisti je. Oloupej je, odstran hlavicky ... ocasky nechej! Nezapomen paratkem vybrat ven cerna strivka s hovinkama!
Na tuto davku kterou ti tedka napisu jich budes potrebovat asi 12 ks.
Do nerezove misky si dej vodu a led, do te misky posad druhou misku, do ktere rozmichas 1 zloutek, 1 cup (200ml) ledove vody a 1 cup (100g hl. mouky, muze byt klidne i ryzova) a lehce zamichej ... nepremichej! Musi to byt fluffy! Ted muzes ocistene srimpy ponorit do toho testicka a ihned je hazet do oleje a smazit (350F) pekne do zlatova. Pak je pokladej na paper towel aby nebyly mastne. Je to basta, ja je delam kazdy tyden. Yummy! Good luck!
tempura
Aha, tak takhle ne! Sorry! Ja si to popletla, vzdyt vy tady mluvite o Surimi a to je jen imitace ... to nejsou zadne prave krabi nozicky!
Moc se omlouvam!

Tak ale to je potom z toho surimi dobry akorat tak vychlazeny salat.
Takze pojdme na to.

1 baleni imitace krabich nozek Surimi
1/2 hrnku niva dressing na salaty
1 hrnek posekany celer (zeleny stonky)
1/2 hrnku strouhaneho cerveneho zeli
2 hrnky posekaneho hlavkoveho salatu (lettuce)
1 lzicka suseny kopr
cerstvy pepr
sul

Vse lehce promichat a nechat vychladit!


tempura
Podavat na listu salatu a k tomu bud nejake dobre pecivo, nebo crackers.
hltavec
dakujemtempura, nabuduce vyskusam nieco z toho, recepty su obidva zaujimave :-) ericka nepodkopavaj moje dobre meno dik
ericka
@hltavec OK,ja len,že už musíš mať z toľkých receptov riadny miš-maš !
A som zvedavá,čo na koniec vykuchtíš ! Bude aj ochutnávka?