Varenie

Madarský gulas

nadasky - fotkanadasky, 24. augusta 2011

Stale sa tu píše o postupe varenia madarského gulašu. každy to robí inak viac menej to ani nie je gulas ale iba najake mäso na štave. Vädšina dava spenit cibulku a potom do toho mäso,iný zasa cibulku a koreniny,zahustuju múkou atd.
Pritom cibulka sa dava až do mäsa ked je napolovicu uvarene ,postupne sa rozvára a zahustuje štavu a zaroven s cibulkou dame aj surovú papriku a rajčinu ,varime bez pokrievky lebo voda sa mosí odparit ,dolievame iba tolko kolko sa odparí a ppol hodinu pred dovarenim už nedolievame dame korenie , majorán poprípade PL kečupu a odstvíme.Tak asi tolko k rôznym patlaninám akože Madarským gulasom.

@zareaguj


Diskusia k téme

kimlo
Aj guláš do ktorého ide kečup je patlanina a nie maďarský guláš...
tati2008
Treba si pozriet "TV Paprika",varia madarsky kuchari.Ziaden kecup a muka sa nedava.Skor rajciakovy pretlak.Kazdy si vari ako mu chuti,hoci aj patlaninu.
nadasky
zdravím Kimlo. Ja som napisal že poprípade kečup.Všetko dobré a ked budeme robit sutaž vo varení gulašu tak Ta pozvem a dame to dokopy. *Pekný den.
hortenzia51
.....no to som zvedáva aké budu zase komentáre--
ako pri-- perket- alebo paprikáš.....
čo je strávne a čo nie..
to čo si navarím aj to zjem-no názov môže byť rôzny aj akože patlanina-tu nevárim...
alena45
súhlasím, že každý si uvarí ako mu chutí, mňa to naučil Maďar, a ešte sa mi nepodarila dosiahnuť presne tá chuť, hoci varil v mojom kotli s mojimi surovinami pred mojimi očami. Skôr si myslím, že by sa nemali dávať prívlastky, ako maďarský, úžasný, najúžasnejší a pod. Pre niekoho je najúžasnejšia kačka s 15 koreninami, pre mňa len so soľou. A tak je to aj s gulášom. Bohužiaľ kvalita surovín nie je taká ako kedysi, napríklad aj zemiaky, paprika, chuť terajšieho mäsa a pod. Preto tam potom ľudia kydajú horčicu, kečup, víno, pivo a pod., aby to trochu popravili.
nadasky
Viete ako skoncovat s nadváhou? Prijmite to za svoju váhu!!!!!!!!!!!!!!!§
2010
Madarsky gulas, zalezi aky naozajstny ? -Bográcsgulyás alebo Gulyásleves -tradicny alebo gebuzina 20 storocia?.
Prvy krat spomenuty v 1790 , takze kecup a ostatne kvazy prisady su hned eliminovane.Naozajstny klasicky je bez rajcin... lebo este neboli a pastiery (gulyás ) ich nemali....takze aky gulas ? moderny Vegetovy? strcte tam co vas napadne a na co mate chut ...
wevewe
heh? ludia, vy sa asi nudite....alebo to tym teplom???? ja niektore tieto diskusie fakt nechapem....
rybarkuchar
Páči sa mi prirovnanie varenia k maľovaniu. Originál je len jeden, ostatné sú reprodukcie. Často krát sú však krajšie ako samotný originál.
Je to vec vkusu resp. chuti.
2010
Jasne, rybokuchar mas uplne pravdu ja ti taku reprodukciu madarskeho gulasu spravim ze nebudes verit, vyhrame kazdu sutaz , strcime tam - Disodium 5-ribonucleotides -co ma 4 krat taku chutovu silu ako MSG E 621 a original je suvix...
furdica
Je to tak ,každy varí podla chute aj ja dnes robim rizoto . no a rano som zo zahrady priniesla kukuricu a reku ,čo s nou? tak som ju uvarenu ,vylupanu pridala do rizota , a je to novy recept? aj tie recepty tuna su len obmeny kedysi originalneho receptu. ale kedy? a kde? hlavne že nam chuti to čo sme si navarili , opakujem sa , ale najdoležitejšie je na jedlo vymysliet nazov , aby v reštike uputal , ty človiečik sa potom div čo to maš na taniery haha aj mne už z toho tepla ......
rybarkuchar
@2010 - to si trafil na toho pravého. Niečo o chémii a potravinárskych sajrajtoch viem a vo varení sa im vyhýbam ako čert krížu. Aj keď v dnešnej dobe je to takmer nemožné.
johny46
tisíc ľudí , tisíc chutí a názorov.Nech sa volá niečo tak ,alebo onak keď mi to chutí je mi jedno kto to ako nazýva. Apropo guľáš som varil nespočetne krát,vždy chutil , nikdy nemal rovnakú chuť a nevadilo to nikomu.Musel by to byť macher keby niekto navaril s odstupom času rovnaký guľáš ,veď chuť dokáže zmeniť aj trošku viacej soli alebo čilli.
evanaaa
Tak ja som ho varila dnes, teda, neviem, čo to bolo, lebo som mäso dala na cibuľku ( tej som nakrájala za plnú misu), pridala červ.ml.papriku, rozkrájala 1 zelenú, príchute,( aj eros Pistu som dala), no, ale jesť sa to dalo, muža som oklamala, že varím guláš, tak ako si to prial, s veľa šťavy, tak to má najradšej. Ale radšej nikoho nejdem presviedčať, že to bol.......
pavas
Môj názor, 100 kuchárov a 150 receptov na gulaš, niekto pridá to, niekto ono, skrátka čo mu chutí. Napíše sem niekto pôvodný recept na guláš? Asi sotva. Dobrú chuť pri pravom maďarskom guláši uvarenom na slovensku
jegor
ja si myslím že každý ma ten svoj madarsky gulaš
2010
Presne jegor, vela ludi ide na tento recept skor gramaticky ale hlavne ze chuti :"Teď v tom mám teprv guláš" , takze ked si v najmudrejsom Googlovi na Americkych strankach zadate recept na tradicny autenticky Madarsky gulas , vyskocia vam aj taketo suroviny;
3 / 4 C. kečup
2 lyžice. Worcestershire omáčkou
1 polievková lyžica. hnedého cukru
2 lyžičky. soľ
2 lyžičky. paprika
1 / 2 lyžičky. suchá horčica
frezia68
Dokonca,ak bude 5 kuchárov variť podľa jedného receptu,nebude to celkom rovnaké jedlo a záleží na tom?Ak sa to netýka súťaží ,ale o zverejnenie našich obľúbených receptov na Vareche z dôvodu potešiť,poradiť ( občas sa aj pochváliť a nechať sa chváliť :-)))) ),či podiskutovať o iných,podobných variantov,pri čom sa pridávajú skúsenosti,rady...a niekedy sa debata zvrhne od jedla do záhrad,alebo aj ďaleko od nich a vznikne zábava...aj o tom sú tu pridávané recepty.A na pôvode jedla vtedy nezáleží.Ale ak tvrdím,že môj recept je originál,vtedy by mal byť,aby som tento kolektív nezavádzala.Ináč sa tu píšu "naše" recepty,ako ich varíme a využívame vlastnú tvorivosť,či fantáziu s dobrým úmyslom inšpirovať.A hoci mám viac rokov za sebou,ako pred sebou priznám sa,že mnohé recepty ma prekvapili,poučili,mnohé výtvory obdivujem vďaka krásnej fotografii a či mám dať do maďarského gulášu najprv cibuľku,či len mäso?Aj tak si urobím podľa seba,aby bol čo najlepší pre partiu papáčov,aj pre mňa :-)))) tak krásny deň všetkým,ktorí sa paria za sporákom.Ja mám od včera plnenú papriku a horúčavu ignorujem konzumáciou ovocia,poobede šťavičkami zo zeleniny,pri telke večer hreším nanukom Míša a pomôže aj sprcha a Vy ako?
evusik
chvalabohu, že varenie nie je športová disciplína, kde vyhráva ten kto dobehne prvý do cieľa... varenie je o zručnosti a fantázii a tam môže byť každý víťaz, dôležité je aby vedel pospájať rôzne chute do krásneho celku lahodiaceho našim zmyslom :-)
bozulka
Keď varím guláš - tak varím guláš a nezamýšlam sa nad tým či je taký alebo onaký.Jedine čoho sa držím celé dlhé desaťročia naučené od kuchára profesionála Maďara je to,že nechám zapeniť cibuľu spolu so soľou,vtedy cibuľa pri restovaní nestvrdne a potom sa krásne rozvarí /úplne sa stratí,ostane iba hustá šťavička/.Pridám mäso,orestujem aby sa zatiahlo,niekedy pridám papriku hneď do cibule,niekedy až na mäso,ostané pridám podľa toho akú mám chuť,ale nikdy s múkou a vodou,iba trošičku na začiatku varu.Varíme pomaly. Každý jeden ktorý som uvarila a verte bolo ich nesmierne veľa,bol vynikajúci.Každý máme svoj recept len v názvoch by sme mali byť opatrný !!!
hubata
Takáto siahodlhá diskusia by mohla byť aj o parených buchtách, francúzskych zemiakoch, štrúdli, no a aj o bryndzákoch ..... priatelia toto je úplne zbytočne založená téma.
evanaaa
Bozulka, ja tiež cibuľu solím pri smažení a postupujem ako píšeš aj ty.
hortenzia51
pekné video--- nie každý rozumie maďaský,treba to tu dať po slovenský.....ďalej nekomentujem aby som nebola oznáčena za rasistku----
frezia68
Podľa tej knihy je asi 5O gulášov.....tak nech si každý robí ten svoj obľúbený :-)))
arasidka
Frézia - máš moje "symfónie"...každý máme svoje zvyky,návyky,zllozvyky a tiky.... hlavne, že sme zdraví a chutí nám jesť!
arasidka
prepáčte, ja len jedným slovom. Úlohou cibule pri guláši je - aby sa dobre presmažila do "zlatova", vyšťavila sa a preto jej obsah musí byť väčší - cibuľa je základ, a keď ju dám do mäsa, ktoré sa varí,ona zostane v tej konzistencii, ako sme ju tam vložili , cipaňa, ne?
borsalino
Guláš je pôvodne jedlo kočovných cigáňov.Varieval sa vždy počas kočovania, za jazdy na voze.
borsalino
A najhorší guláš aký som kedy jedol,bol minulý mesiac v reštaurácii hore na Fačkove.To ani nebol guláš,ale nejaké hovädzie mäso zaliate kečupom a k tomu knedľa,ktorá sa hneď rozmočila na kašu.A to majú ešte odvahu pýtať4€.